Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Mitä on isänmaallisuus?

Kävin juuri Lontoossa, kaupungissa johon ei kyllästy koskaan. Lontoon taidemuseot ovat huikeita, etenkin Tate Modern, Victoria & Albet Museum ja National Gallery. Viimeksi mainitussa silmään pisti jo  kaukaa huikean kaunis järvimaisema, ja piti oikein mennä lähempää katsomaan, että mikäs se siinä. Keitelehän se oli, Akseli Gallen-Kallelan maalaus vuodelta 1905. Tuntui hienolta nähdä tässä monikulttuurisuuden mekassa myös yksi suomalainen maalaus. National Gallery, niin. Kansallisgalleria ei siis ainakaan Britanniassa tarkoita vain brittitaiteen pyhäkköä.

Kohta sen jälkeen törmäsin myös kirjakaupassa suomalaiseen teokseen: myyntipöydällä komeili Pajtim Statovcin romaanin Kissani Jugoslavia (2014) englanninkielinen käännös My Cat Yugoslavia. Hyvä Suomi! Näin hyvältä tuntui viimeksi kun Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden ja Leijonat paljastuivat kaiken muun hyvän lisäksi myös lukumiehiksi.

Mietin mikä se tunne oli mikä sydämessäni läikähti, ja paremman puutteessa kutsun sitä isänmaallisuudeksi. Sitähän se on: ylpeyttä siitä mitä oman kansan parhaat miehet ovat saaneet aikaan. Tietoisuutta siitä että meistäkin on jäänyt jotain mikä maailmalla muistetaan.

Kotimaahan palattuani sain harmikseni huomata, että jotain niin jaloa kuin aito isänmaallisuus ollaan tahraamassa kutsumalla kansallismielisyydeksi jotain, mikä on kaikkea muuta. "Kansallismielisten liittouma" (KL) järjestää elokuussa Turun terrori-iskun muistopäivänä kulkueen, jonka päätteeksi lasketaan kukkalaite Aurajokeen. Tietenkin tapahtuman tarkoituksena on kritisoida uutta hallitusta ja koko valtiovaltaa, koska KL on äärioikeiston koalitio, joka niittaa yhteen hovioikeudessa kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL), Soldiers of Odinin ja Suomen Sisun kaltaisia toimijoita.

Ei näitten uusnatsien marssilla ole mitään tekemistä kansallismielisyyden kanssa. PVL on ruotsalaisen natsijärjestön suomalainen etäispesäke. Heidän marssinsa on pelkästään terrori-iskun uhrien muiston häpäisyä, surkea yritys käyttää viattomia uhreja uusnatsien keppihevosena ja hurskastella meidän kaikkien tuntemalla surulla. Jos vastenmielistä moraaliposeerausta on olemassa, niin tämä uusnatsien kukkaistyttöily on juuri sitä. Burleski on vähemmän groteskia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (78 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Kumpaakaan ei tarvitse pelätä ei kansallismielisten liittoutumaa, eikä ilmastonmuutosta. Turhaa vouhkaamista molemmista asioista

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei tämä puheenvuoro ilmastonmuutokseen kyllä liittynyt mitenkään. Eikä se ole turhaa vouhkaamista.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Blogisti Lamminpäälle tunnustusta siitä, että hän pitää isänmaallisuutta mahdollisena itselleen ja myönteisenä asiana. Sitten rajanveto haittaisänmaallisuuteen on kuitenkin blogin pääroolissa.

Isänmaallisuudella elämöinti tuskin on parasta suomalaista isänmaallisuutta, vaan eiköhän sitä ole ahkera työn tekeminen ja valmius aseellisten maahantunkeutujien tuhoamiseen porilaisten marssin tahdissa:
"...
viel’ on Suomi voimissaan,
voi vainolaisen hurmehella peittää maan
..."

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

"valmius aseellisten maahantunkeutujien tuhoamiseen porilaisten marssin tahdissa"

Vai että sellaiset fantasiat...

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Ilmoittauduit sitten siihen vastenmielisen "isänmaallisuuden" joukkoon.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Antaa musiikin puhua.

"Menköön brändit ja trendit
Menkööt villityksetkin
Vaikka kuinka täältä lähtis, aina tahtoo takaisin
Tää on vain osa suomalaista tarinaa
Joka päivä lisää syntyy sen ikuisuus todistaa
Tää on vain osa suomalaista tarinaa
Rujo kaunis kansa sydän paikallaan
Nöyremmäksi vetää mitä enemmän kiertää saa
Mä oon vaan oppipoika mitä tää maa kouluttaa
Siis miksi apinoida, ottaa mallia muista
Kun on meillä jotain ainutlaatuista"

https://youtu.be/wvt4nDD9pJA

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Antaa musiikin puhua. I Let the Music Speak:

And in the dead of night, I find myself a blind man
In some ancient valley
I let the music speak, leading me gently
Urging me like a lover
Leading me all the way, into a place
Where beauty will defeat the darkest day

https://www.youtube.com/watch?v=UJyeq3Me8_8

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Suomijuntti on siis käynyt ulkomailla, huikeaa, sekä taas uusi aloitus jostain kolmen ihmisen yhdistyksestä joka on vielä marginaalimpi kuin joku Marco de Witin porukka. Vakavammin ottaen maiden vertailu monikulttuurisuudessa on aika hedelmätöntä kun maiden historiat poikkeavat niin paljon toisistaan. Ison - Britannian historia kuten kaikki tietänevät on kyllä monikulttuurisuuden saralla aika huikea. Tämän hörhöryhmän suhteen kannaittaisi muistaa, että meillä on universaalit ihmisoikeudet ja paikallinen lainsäädäntö joka antaa jopa heille oikeuksia kuten kokoontumisenvapauden, suvaitkaamme.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kirjoitukseni pyrkii olemaan muistutus siitä, että on olemassa monenlaista isänmaallisuutta. Rajat kiinni -isänmaallisuus ei rajoitu pelkästään tässä mainittuun marginaaliryhmään, valitettavasti.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Suomijuntiksi nimittely ei ole hyvien tapojen eikä kaiketi Puheenvuoron sääntöjen mukaista. Persumaista toki.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Universaalit ihmisoikeudet?

Ei oo, jos Huhtasaarelta kysytään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kokeekohan albaanisyntyinen Suomen kansalainen Pojtim Statovici samanlaisen patriotismin läikähdyksen kuin blogisti nähdessään Keitele-taulun Lontoossa ?

On todella mielenkiintoista pohdiskella patriotismia eri näkökulmista.

P.S. Patriotismi ja nationalismi eivät ole synonyymeja.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

En tiedä, kysy siltä. Mielenkiintoista on sekin, että minä lasken Statovcin suomalaiseksi kirjailijaksi, koska hän kirjoittaa suomeksi (niin tekee toki myös ainakin englanninkielinen Wikipedia). Hänen vanhempansa muuttivat Jugoslaviasta Suomeen hänen ollessaan kaksivuotias (Kosovo ei silloin vielä ollut itsenäinen). Englantilaiset laskevat englantilaiseksi myös Kazuo Ishiguron, joka oli kuusivuotias muuttaesaaan Japanista englantiin. Ishiguro kirjoittaa englanniksi, hän on siis englantilainen kirjailija. Statovci kirjoittaa suomeksi, hän on siis suomalainen kirjailija.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Olen samaa mieltä Statovcista. Kyse oli hänen kohdallaan mahdollisista sydämen isänmaallisista läikähdyksistä hänen ollessaan samassa tilanteessa kanssasi.

Mitä tulee britteihin niin he eivät ole turhan tarkkoja tuon nationalisminsa suhteen. Muinaisegyptiläiset muumiotkin on brittien kansallisaarteina säilötty British Museumiin.

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki

Hannu Rajaniemi on syntynyt Suomessa ja asuu USAssa, kirjoittaa englanniksi. Onko hän silloin amerikkalainen?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #12

Mikä ettei. Eihän Amerikassa muuta olekaan kuin maahanmuuttajia ja heidän jälkeläisiään, jos inkkareita ei lasketa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ai niin, ei kukaan sanonut että patriotismi ja nationalismi ovat synonyymeja. PVL tosin käyttää molempia termejä lahjakkaasti väärin; jos en väärin muista sen sivuston nimi on patriootti.com, vaikka kyseessä on ruotsalainen natsiporukka.

PVL:n nimi oli muuten aiemmin SVL eli Suomen vastarintaliike. Sen perusti muuan Holappa. Ei, ei se edesmennyt suuri kirjailija, vaan se nuorempi kaveri joka sittemmin tuli järkiinsä ja auttaa nykyään nuoria irti natsismin kahleista. Natsikin siis kypsyy muutenkin kuin keittämällä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"ylpeyttä siitä mitä oman kansan parhaat miehet ovat saaneet aikaan"

Mitenkäs naiset sitten?

Mutta asiallisesti ottaen on hälyyttävää, että äärioikeisto on kaapannut käyttöönsä niin isänmaallisuuden, itsenäisyyden kuin Suomen lipun ja leijonavaakunankin.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Mutta vastapainoksi vasemmisto-anarkistit sentään polttelee Suomen lippuja, hurrataanko?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ketkä?

Onhan maa rikollisia väärällään.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kukas se nyt uhriutuu? Kukaan ei ole kaapannut keltään mitään. Nuo symbolit ovat kaikkien käytettävissä ja hankittavissa. Ihan kaupasta niitä saa.

Isänmaallisuus on tunne. Miten sinä sen kaappaat? Suomi on itsenäinen, kuka sen on vienyt (EUta lukuunottamatta). Lipputanko seisoo lippuineen aika minessa pihassa. Leijonakoru löytyy monelta ja niitä saa kultasepänliikkeestä.

Mitä siis olet vailla? Lakia, joka kieltää näiden käytön?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ilmapiiri on vailla tolkkua.

Jos puhut itsenäisyydestä tai isänmaallisuudesta, tai jollain tavoin pidät esillä leijonavaakunaa tai Suomen lippua, sinut leimataan äärioikeistolaiseksi – tai vähintään persuksi.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #20

Aika paksua bullshittiä keität nyt. Natseja näköjään koko naapurusto meillä päin... Jos ottas ne anarkistilasit pois, vois nähdä muutakin kuin äärioikeistoa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #20

Ei kai sentään. Minäkin otin riskin ja kirjoitin isänmaallisuudesta. En silti usko että minua kukaan kuvittelee äärioikeistolaiseksi tai edes persuksi.

Muuten olen sitä mieltä, että Suomi-pipot ja leijonakorut maahanmuuttajilla näyttävät kyllä söpöiltä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Myös suomalainen jääkiekkoyleisö on kaapannut käyttöönsä niin isänmaallisuuden, itsenäisyyden kuin Suomen lipun ja leijonavaakunankin.

Lukumääräisesti jääkiekkoyleisö on huomattavasti suurempi kuin suomalainen äärioikeisto, joka kylläkin on kaapannut käyttöönsä myös Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen aina sen menestyksen hetkellä.

Kuitenkin näen selvästi massiivisen mittakaavavirheen kun uusnatsien ja äärioikeiston yhdistetty jousipyssyryhmä nähdään uhkana itsenäiselle Suomelle.

Ainoan todellisen uhan se luo heikkotasoisille suomalaisille stand up- koomikoille.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Eihän se standuppareille mitään uhkaa tarjoa vaan mahdollisuuden...

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Mitähän Kustaa Vaasan Folkunga-suvun jälkeläiset mahtavat ajatella kun kokonainen valtio on kaapannut käyttöönsä heidän sukuvaakunansa leijonavaakunan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_vaakuna

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #34

"Veteraanit eivät ymmärrä suomalaisia uusnatseja. Vapaan maan puolesta kuoli lapsuudenystäviä ja koulukavereita, joita molemmat muistelevat suurella kaipauksella. Vapautta ei taisteltu, jotta kiitospaitaiset mamuvihaajat saisivat olla vapaasti ahdasmielisiä.
– Se on vääränlaista vapauden arvostusta. Itsenäisyys voitettiin myös maahanmuuttajia varten, Kurkiala sanoo.
Suomileijonasta on veteraanin mukaan tullut yhden ihmisryhmän omittu symboli.
– Tässä käy pian niin kuin Ruotsissa, ettei isänmaallisia symboleita kehtaa käyttää, sillä ne kuuluvat vain ahdasmielisille, Kurkiala sanoo.
Molemmat veteraanit samaistuvat pikemminkin pakolaisiin kuin heidän vihaajiinsa.
– Heillä on ollut omat diktatuurinsa, joiden hirmuvaltaa he ovat joutuneet todistamaan. Tiedän perheen, joka järjesti juhlat sen vuoksi, että nuorin saa nyt äänestää Suomen kansalaisena."

Lainaus lehtijutusta "Veteraanit inhoavat uusnatseja
Suomen itsenäisyys taisteltiin myös maahanmuuttajia varten, kertoo rintamaveteraani Veikko Kurkiala"

TUOMO LUUKKANEN heinäkuussa 2013

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Arvasin että joku tarttuu tuohon ilmaukseen, mutta sille ei nyt vain voi mitään, että Gallen-Kallela ja Statovci, joihin Lontoossa törmäsin, ovat miehiä. Mutta toki suuret suomalaiset naisetkin maailmalla tunnetaan, vaikkapa sellaiset kuin Helene Schjerfbeck ja Tove Jansson. Heihin en vain nyt tällä reissulla törmännyt. Sori siitä. :)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

British Museum = maailman suurin varastetun tavaran näyttely.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Talvipalatsi tullee hyvänä kakkosena.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ei todellakaan ole mikään brittimenneisyyden pyhäkkö.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

British Museumista tässä tosin ei ollut puhetta, vaan National Gallerystä. Lontoon hienoimpia käyntikohteita kyllä molemmat.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #25

Kts. # 10

Kyse oli brittien nationalismista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #26

Ei tässä ole kyse brittien nationalismista, vaan siitä, että on olemassa monenlaista isänmaallisuutta. Rajat kiinni -isänmaallisuus ei valitettavasti rajoitu pelkästään tässä mainittuun marginaaliryhmään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #28

On todellakin monenlaista isänmaallisuutta.

Eräänlaista isänmaallisuutta on käyttää sinivalkoisia siipiä eli Finnairia, jos nykysuomalainen lentohäpeältään lentokonetta yleensä enää pystyy käyttämään.

Näin varmaankin teit kun Lontoossa päätit käydä ?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #30

En, koska Finnairilla ei ole suoria lentoja Turusta Lontooseen. Lentohäpeää hillitäkseni käytän vain suoria lentoja, ja unkarilainen Wizzair on ainoa jolla on suorat lennot Turusta Lontooseen. Ja onhan unkarilaiset sentään kielisukulaisina veljeskansamme.

Edellisen kerran kun matkustin ulkomaille, menin junalla. Valitettavasti sillä ei Lontooseen pääse.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #32

Unkarilainen kone? Eiks kaikki Unkariin liittyvät asiat olekaan huonoja?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #33

Kuka niin on sanonut, en minä aikanakaan. Rakastan unkarilaista ruokaa, musiikkia (esimerkiksi Bartok, Kodaly ja Liszt ovat aivan huikeita säveltäjiä) ja kirjallisuutta. Ei yksi mätä Orban koko maata pilaa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #36

Olemme kerrankin samaa mieltä. Unkarilainen kulttuuri on suojelemisen arvoinen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #43

Niinpä. Ei sitä mikään muu uhkaa kuin unkarilaiset itse. Kuka suojelisi heitä Orbánilta? Itsevaltiaan Viktorin koneisto on kaapannut yhteiskuntaa haltuunsa pala palalta, aina samalla kaavalla: ensin hallitusta tukeva media mustamaalaa uhrinsa. Sitten säädetään uusi laki.

Esimerkiksi media, talous, oikeuslaitos, kansalaisjärjestöt ja koulutuspolitiikka ovat Unkarissa hallituksen tiukassa valvonnassa. Valtaosan mediasta Orbán sai hyppysiinsä siten, että häntä lähellä olevat liikemiehet ostivat ensin satoja tiedotusvälineitä, jotka he sitten "lahjoittivat" pääministerin luottomiesten johtamalle säätiölle. Keski-Euroopan lehdistö- ja mediasäätiöllä on tätä nykyä noin 500 eri tiedostusvälinettä, muun muassa kaikki valtakunnalliset radiot ja maakuntalehdet sekä televisio saksalaisomisteista RTL Klub -kanavaa lukuun ottamatta. Nyt on vuorossa tiede. Orbánin hallinto haluaa eroon "tehottomasta" tutkimuksesta. Se aikoo alistaa tieteen palvelemaan taloutta, esimerkiksi autoteollisuutta.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #33

Ei. Kokeile vaikkapa Tokaji Esszencia makeaa jälkiruokaviiniä, Erittäin hyvää. Rypäleet kasvavat poliittisesta ympäristöstä huolimatta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #38

Niinpä. Ja Hamlet on edelleen maailman paras näytelmä eikä se brexitistä pilaannu.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #32

Junalla pääsee Turusta Lontooseen ja takaisin.

Vähän kestää matkanteko kauemmin, mutta ilmasto säästyy.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #32
Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema Vastaus kommenttiin #30

Finnairin lipun ostaminen ei enää takaa isänmaallista nostetta sinivalkoisin siivin. Oma ehkä vähäinen kansallismielisyyteni koki tiistai-iltana tyrmistyttävän kolauksen, kun Finnairin vuoro AY1426 Hampurista Helsinkiin ei ollutkaan Finnairin kone. Sen harvan kerran kun maksan Finnairin monopolihintoja, reittiä liikennöikin jokin WDL Aviation! Jos ihminen olisi oikeasti isänmaallinen, hön voisi loukkaantua pahasti ja mahdollisesti vaatia korvauksia kansallistunteen loukkaamisesta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Isänmaallisuus lienee jonkin sortin kotiseuturakkautta. Onhan se kiva seurata miten maanmiehet pärjäävät kisaillessaan muita vastaan. Silti on sellainen fiilis, että nykyisin isänmaallisuus tuottaa enemmän negatiivisia kuin positiivisia vaikutuksia ihan maailmanlaajuisesti.

Isänmaallisuutta käytetään selvästi enemmän haitallisten kuin positiivisten asioiden edistämiseen. Lopultahan vaikkapa venäläisten johtajien uho ja halu lisätä valtaansa isänmaallisuuden kautta on maan kansalaisille lähes pelkästään haitallinen ilmiö.

Itse pidän isänmaallisuutta lähes yhtä haitallisena ilmiönä kuin uskonnollisuutta. Molempiin asioihin vetoaminen lopettaa järjen ja usein myös terveen moraalin käyttämisen.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Latviasta ja Virosta viinalastin hakevat eivät ainakaan ole isänmaallisia.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ainakin epäisänmaallisuutta on Altiero Spinellin EU kommunismi, jonka mukaan kansallisvaltiot ja kapitalismi on syynä sotiin.

Eurooppaliikkeen tulee olla vallankumoksellinen liike, jossa kommunistit ovat yhteistyössä muiden demokraattien kanssa ja sillä pyritään kansallismielisen taantumuksen lyömiseen.

Eurooppalaisen kumoksen pitää olla sosialistinen ja taloutta pitää suunnitella järkiperäisesti. Yksityisomistus pitää poistaa, muttei dogmaattisesti, hyvät päämäärät voidaan taata luomalla keskitetty sekulaari Euroopan liittovaltio.

Yhteinen armeja, yhteinen rahaliitto, rajat pois, yhteiset poliittiset elimet, yksi ulkopolitiikka. Näiden tavotteiden saavuttaminen vaati ohjelmallista propagandaa.
-Ventotenen manifesti-

Tällä on suora aatteellinen linkki Maastrichtin sopimukseen. Ollaan luomassa siis Neuvostoliitto 2 joka myöskin "yllätys" palvelee moskovaa.

"I have lived in your future, and it didn't work."
-Vladimir Bukovsky-

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Bukovski

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Lontoo OLI hieno kaupunki viekö parikymmentä vuotta sitten mutta ei enää.

Paul Watson esittää miksi Lontoo on yksi iso paskaläpi
https://youtu.be/gzVJw1-YrkM

Kuten Pariisi ja

San Francisco
https://youtu.be/ld6qYJe4pRs

Kannattaa katsoa ennenkuin matkustaa ettei kaduta mihin tuli lähdettyä ...

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

Taisi Mika kiertää ongelmapaikat kaukaa ja silloinhan niitä ei ole kun vihreä ei niitä nää :)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Olen käynyt Lontoossa neljästi. Se oli hieno kaupunki jo 1980-luvulla ja on sitä edelleen. Voi olla että lokakuussa se unohtuu sateeseen kun brexit tulee.

Tutuksi on tullut City of London, South Bank, Brixton, Brick Lane (Bangla Town) ja moni muu mukava paikka. Lontoo on toki vilkas mutta enimmäkseen rauhallinen ja miellyttävä kaupunki. Yksi mies oli puukotettu jossain Greenwichisssä nyt viime käynnin aikana. Se, että nuoren miehen puukotus miljoonakaupungissa nousee uutiseksi, kertoo siitä että maailma on sentään aika mukava paikka. Kuvitelkaa, että uutisiin nousisi se, että mummo pääsi ylittämään suojatien ilman että auto ajoi päälle.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Hallituksen isänmaallisuus tarkoittaa esim. sitä, että Neljä
ministeriä puuhastelevat salassa, ilmeisesti Angela Merkelin
opeilla Isis-vaimojen paluusta Suomeen. Yksi esimerkki leegiosta
isänmaallisia islamin halaamisesta, kaiken sille anteeksiantavasta
agendasta. Vihervassulaiset kääntävät enemmän kuin toisen poskensa.
Auttajan kättä jo purreille annetaan toinenkin käsi purtavaksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tämä puheenvuoro ei käsitellyt Isis-vaimoja. Mutta ei tuo puuhastelu nyt kauhean salaiselta vaikuta kun siitä harva se päivä on uutisissa, tänäänkin Haavisto siitä puhui.

Toistaiseksi ainoastaan ulkoministeri Pekka Haavisto on onnistunut sanomaan asiasta mitään tolkullista. Haaviston mukaan ennen kuin voidaan tehdä mitään käytännön toimia, pitää ensin selvittää lasten etu ja vanhempien taustat.

– Tässä ovat ristikkäin lapsen etu ja vanhempien taustat, koska he ovat toimineet tällä alueella ja ovat olleet osana Isis-toiminnan tukemista - tämä on se kokonaisuus, jota pyrimme ratkaisemaan, Haavisto sanoi Iltalehden haastattelussa pari viikkoa sitten, eikä tilanne ole siitä oikeastaan muuttunut yhtään.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/9bf2106f-5ab...

Mitä Merkeliin tulee, sanon vain tämän: jos minä ja vaimoni olisimme vielä siinä iässä että voisimme saada tyttölapsen, hänen nimekseen tulisi Angela.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Isänmaallisuus on siitä metkaa, että sitä on niin monenlaista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Niinpä. Ja sitten on sellaista porukkaa joka kutsuu itseään isänmaalliseksi vaikka ei sitä ole. Minua inhottaa että PVL aikoo marssia Turussa ja on ojentavinaan ystävän käden terrori-iskun uhreja sureville suomalaisille. Vaikka ne, joilla on silmät auki, näkevät vain ruotsalaisen natsijärjestön yhden sormen. Enemmän yhteenkuuluvuutta tunnen vaikkapa Hassan Blasimin kanssa: "En jaksa käydä tähän hedelmättömään väittelyyn aiheesta Irakiin kärsimään jääneet versus muualle kärsimään lähteneet. Šiialaiset versus sunnit. Kurdit versus arabit. Uskovaiset versus maallistuneet. Iranin kannattajat versus Saudi-Arabian kannattajat. Petturit versus isänmaalliset. Kansallismieliset versus islamistit. Allahu akbar versus Öyhöti ökbör" (Hassan Blasimin romaanista Allah99, suom. Sampsa Peltonen, 2019).

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kotimaahan palattuani sain harmikseni huomata, että jotain niin jaloa kuin aito isänmaallisuus ollaan tahraamassa kutsumalla kansallismielisyydeksi jotain, mikä on kaikkea muuta."

Ennen kuin luin tämän blogisi kuvittelin etten ole mitenkään erityisen isänmaallinen, mutta luettuani sen tajusin että kylläpäs vain taidan ollakin.

Mistä johtuu että en kuvitellut itseäni järin isänmaalliseksi, vaikkakin isänmaahani vasrsin suopeasti suhtautuvaksi ihmiseksi?

No, se johtuu juuri näistä vastenmielisistä isänmaallisuuden ääri- ilmioistä joita otit esiin. Niitä on ollut aina, ei ne ole suinkaan tämän päivän ilmiö, niillä on vain ollut eri nimiä ja ne ääri-ilmiöt esiintyvät eri muodoissa.

Isänmaallisuuden ääri-ilmiöt, isänmaallisuuden käyttäminen populistisien tarkoitusperien ajamiseen, eli poliittisen vallan hankkimiseen, vallanhimon tyydyttämiseen, vihan lietsomisen, ovat vastenmielisiä ja ihottavia asioita.

Kansallismielisyys, trumppilaisuus, putinilaisuus, perussuomalaisuus ja muut vastaavat ilmiöt ovat kielteistä isänmaallisuutta, ne ovat väärää isänmaallisuutta, ne toimivat isänmaan edun vastaisesti.

Nämä inhottavat ja vastemieliset populistiset ilmiöt luovat isänmaallisuudesta väärän kuvan, joka karkoittaa ihmisiä isänmaallisuudesta. Kuka järkevästi ajatteleva ihminen kehtaisi tunnustaa olevansa isänmaallinen Hitlerin luoman isänmaallisuuden mallin mukaisella tavalla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kiitos kommentista! Tajusit juttuni pointin. Olin tosiaan itsekin oikeasti vähän hämmästynyt kun tajusin että se mitä tunsin, oli sitä itseään: isänmaallisuutta. Jotain mätää on Suomenmaalla kun kaiken maailman natsit ovat pilaamassa koko käsitteen kutsumalla ruotsalaista uusnatsijärjestöä isänmaalliseksi.

En liioin käsitä miksi nämä pseudoisänmaalliset kuvittelevat vielä Brexitin jälkeenkin että EU-ero olisi Suomelle hyväksi. Venäjäänkö meidän pitäisi turvata niin kuin YYA-Suomessa? Esimerkiksi ympäristöongelmat ovat kansalliset rajat ylittäviä, ja Venäjästä ei ole kuin autettavaksi näissä asioissa. Glyfosaatilla on tällä hetkellä myyntilupa EU:ssa vuoteen 2022 asti. EU kielsi eräät haitallisia lisäaineita sisältävät glyfosaattituotteet vuonna 2016.

Missä EU, siellä ratkaisu.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/rikkaruoh...

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Onko isänmaallisuus sama asia kuin isänmaan rakkaus?

Onko isänmaan rakkaus samanlaista kuin muukin rakkaus: niin suurta kiintymystä, että on valmis henkilökohtaisiin uhrauksiin rakkauden kohteen puolesta. Rakastava ihminen uhraa aikaansa, rahaansa, vapauttaan ja joskus jopa terveytensä ja henkensä rakkautensa kohteen puolesta.

Isänmaallisuus käsitetään yleensä jonkinlaisena ”hurraa-isänmaallisuutena”, johon kuuluvat soihtukulkueet, juhlallinen lipun nosto, itsenäisyyspäivän pönötys, sotilasvalan vannominen ja sotaveteraanien kunnioittaminen. Kaikki tämä on hienoa ja hyväksyttävää isänmaallisuutta, kuten myös jääkiekkokullan juhliminen kahden promillen humalassa, kasvot maalissa ja viikinkikypärä päässä.

Soihtukulkueessa marssivat kaljupäät, kertausharjoituksiin hinkuvat reservin majurit ja liikutuksen kyynel silmässään kansallislaulua nuotin vierestä hoilottavat jääkiekkofanit ovat varmaan isänmaallisia, mutta rakastavatko he isänmaataan? Ovatko he valmiita uhrauksiin? Onko heissä isänmaallisuutta, joka ilmenee puheiden lisäksi tekoina?

Rakastavatko he lähimmäisiään? Antavatko maailmalle kauniin kuvan maastamme ja kansastamme? Ovatko he valmiit rakentamaan tätä maata vaikka heikostikin palkattua työtä tehden? Ovatko valmiit auttamaan huonompiosaisia maanmiehiään? Valitsevatko he kotimaisen vaihtoehdon, vaikka se olisi hieman kalliimpi? Lähtevätkö ulkoiluttamaan talkoilla vanhuksia - esim. sitä sotaveteraania, josta niin kauniisti puhuvat?

Vai käyvätkö he vaateliikkeessä sovittamassa ja tilaavat sitten vaatteensa amerikkalaisesta nettikaupasta? Tekevätkö pimeää työtä? Pitävätkö löytämänsä lompakon? Ostavatko puolalaisen sämpylän Lidlin paistopisteestä, kun se on halpaa ja helppoa? Ovatko sitä mieltä, että on tässä itelläkin niin raskasta, että en kyllä lähde mitään kusenhajuisia dementikkoja työntelemään?

Jos maamme joutuu taistelemaan itsenäisyydestään, tarvitaan isänmaallisia ihmisiä puolustamaan tätä maata ja kansaa. Tarvitaan hurraa-isänmaallisuutta nostamaan kansakunnan moraalia ja sotilaiden taistelutahtoa. Arjen isänmaallisia tekoja voimme kaikki tehdä, joka päivä, kaikissa oloissa. Arjen isäänmaallisuus kuitenkin viime kädessä ratkaisee, onko tämä kansa puolustamisen arvoinen, sillä isänmaa olemme oikeasti me. Jos emme me tätä maata asuttaisi, ei tämä mikään isänmaa olisi. Tämä olisi kuin Etelämanner, mielenkiintoinen tutkimuskohde, tuhansien järvien ja miljoonien hyttysten reservaatti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tämä olisi kuin Etelämanner, mielenkiintoinen tutkimuskohde, tuhansien järvien ja miljoonien hyttysten reservaatti."

Isänmaallisuus on luonnollinen tunne, kuten kotiseuturakkaus. Se on ihan mukava tunne, se on vaaraton ja siitä voi nauttia, kunhan siitä ei tee itselleen uskontoa.

Uskonnoksi muuttunut isänmaallisuus on vaarallista. Meidän suomalaisten uskonnollinen isänmaallisuus on vaarallista muille ja muiden maiden uskonnollinen isänmaallisuus on vaarallista toisille maille ja Suomelle.

Tällä en tarkoita sitä etteikö pitäisi varautua muiden maiden isänmaallisuuden uhkaan, jopa paremmin kuin malli Cajanderilla, mutta se ei edellytä sitä että olisi pakko olla itre uskonnollisen isänmaallinen. Terve järki kertoo kyllä mikä on oikea tapa varautua puolustautumaan muiden maiden sairasta ja tuhoavaa uskonnollista isänmaallisuutta vastaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

On suurta olla pieni kansa. Suomalaisena voi olla aidosti ylpeä siitä, että näin pienestä maasta ponnistaa kansainvälisesti tunnettuja säveltäjiä, kuten Sibelius, Saariaho ja Lindberg, taiteilijoita kuten Axel Gallen, Helene Schjerfbeck ja Kirsi Neuvonen, kirjailijoita kuten Pajtim Statovci, Rosa Liksom ja Sofi Oksanen. Ylpeä voi olla myös siitä että esimerkiksi Georgiassa tiedetään että meiltä ei Neuvostoliitto kyennyt viemään itsenäisyyttä (eikä onnistunut viemään Afganistaniltakaan, vaikka moukaroi sitä kivikaudelle kymmenen vuotta ja lopetti vasta kun hajosi itse). (Muistan kuinka georgialaiset kaverini olivat ihmeissään siitäkin että Suomessa joka taloon tulee lämmintä vettä hanasta ja sähköä tulee 24/7, sähkökatkoksia on vain harvoin ja ne kestävät yleensä vain pari minuuttia.) Kaikkein hienointa on kuitenkin se että tämä maa nousi Venäjän läntisestä provinssista yhdeksi Länsi-Euroopan vauraimmista maista, jonka sananvapautta, demokratiaa, koulutusta, terveydenhoitoa, oikeuslaitosta ja hyvinvointivaltiota rajan takana voidaan vain kadehtia. Venäjällähän arvostetaan suomalaisia tuotteita niin paljon että venäläisille elintarvikkeille tehdään suomalaisilta kuulostavia tuotemerkkejä jotta ihmiset ostaisivat niitä paremmin. Ja vaikka Suomessa Stockmann on vaikeuksissa, Pietarissa se edelleen kukoistaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #65

Kunhan Ode Soininvaara palaa Italiasta, menen kuulolle, jos hän kertoo matkastaan kulttuurin juurille vaimonsa työpaikalla kirjasto Oodissa.

Ehkäpä åbolaisuuden juuret löytyvätkin Rooman perustajiksi sanotuista Remuluksesta ja Remus'ta, noista naarassuden suojateista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #66

Jaa-a. En kyllä ymmärrä miten tämä liittyi aiheeseen, mutta ehkä voit ystävällisesti avata vähän tätä kryptistä viestiäsi.

Ne sudenpennut oli muuten Romulus ja Remus.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #67

Näppäilen kännykkää Tallinnan laivalla, voi mennä sanat sekaisin. Mahdottomuutta muuttaa Suomea on perusteltu syvillä juurilla: Niin kauan kuin yksikin suomenruotsalainen nainen on ilman kansainvälistä miestä, ei ole tilaa itäiselle "naarassudelle". Tässä puhuu oma kokemus.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #68

Ei tuo kokemuksesi oikein avautunut vieläkään. Taitaa olla muukin sekaisin kuin sormet.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #69

Ehkäpä tätä on turha jatkaa, pitäisit lapsenuskoisen kuvasi isänmaasta maallisena paratiisina. Minä olen asunut ja tehnyt kv-työtä pari vuotta Roomassa. Matkailu avartaa, joku suomalainen kokeneempi sanoi mieluummin puraisevansa syanidikapselia kuin palaavansa Suomen työelämään.

Jos haluat lukea, oma kirjallinen tarinani löytyy googlettamalla "Rooma opettaa". Suosittelen lämpimästi sisäpiiriläisen kokemuksia ministeriötasolta

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #70

Mitä se Rooma sinulle on opettanut? En vieläkään ymmärrä mitä yrität sanoa. Mitenkään nämä sinun juttusi eivät tähän puheenvuorooni tai sen sisältöön tunnu liittyvän.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #71

"Mitenkään nämä sinun juttusi eivät tähän puheenvuorooni tai sen sisältöön tunnu liittyvän."

Jorinat liittyvät varmaan siihen Tallinnan matkaan ja ovat siihen yhteyteen liitettyinä hyvin ymmärrettäviä. :)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #72

Täytynee kokeilla lukea puheenvuoroani ja kommentteja siitä stereona absintin kanssa. Se saattaa aiheuttaa päänkivistystä ja kasvojen osittaista halvaantumista, mutta hauraana häilyvän kommentoijamme sekavaa tajunannvirtaa ei oikein selvinpäinkään voi seurata.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #71

Rooma opettaa sodan aikaisten Italian partisaanien taistelujen perintönä ettei sosialistista vallankumousta enää Euroopassa pelätä. Kartanon herrojen omaisuusarvojen suojelun sijaan suojellaan pikemminkin yksilön ihmisarvoa. Marx ei ymmärtänyt ihmisluonnetta. Oli kova juttu aikanaan kun eurokommunistit katkaisivat siteet Moskovaan. Suomen nuoret herrat jonottivat silloin Kekkosen lastenkutsuille

Italia on, kuten Eurooppa kokonaisuutena historiastaan johtuen paikalliskulttuurien elinvoimainen tilkkutäkki. vasta nykyisin eri maakuntien kansoja yhdistää median vaikutuksesta italiankieli. Vieläkin syrjäseutujen ihmiset eri puolilla ovat vaikeuksissa ymmärtää toisella alueella asuvien puhetta. EU:lla ei ole yhtä virallista kieltä, eihän se mikään siirtomaavalta ole!

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #73

Eipä niin. Pitäisikö mielestäsi olla?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #74
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #76

Mikä ihmeen kielipakko? Kyllä jokaisen on pakko jotain kieltä käyttää jos meinaa ymmäretyksi tulla.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #77

Vastoin Jörn Donnerin vartavasten paikan päällä Tallinnassa esittämää neuvoa järjestää venäjänkielelle samanlaiset lököolot kuin ruotsinkielellä on Suomessa, itsenästynyt Viro muuttui yksikieliseksi poistaen kommunistien tuoman pakkovenäjän.

Missä määrin oma kieli on piristänyt virolaisten silmin nähden elpynyttä elinvoimaa, siitä ei ainakaan HS eikä Yle anna lukijoille pohdittavaa. Digiajan ammattilaisten Natoonkin Viro liittyi helposti, koska omaa puskajussien armeijaa ei ollut painolastina.

Matkailu avartaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #78

" Digiajan ammattilaisten Natoonkin Viro liittyi helposti, koska omaa puskajussien armeijaa ei ollut painolastina.

Matkailu avartaa."

No, eipä se matkailu näytä ainakaan sinua avartaneen.

Olet siis sitä mieltä että Suomen ruotsinkieliset ovat puskajussien armeija, joka estää Suomen pääsyn Natoon, tai ainakin haittaa sitä.

Ei kovin vakuuttavaa, eikä kerro matkailun avartamasta mielestä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #79
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #79

Nämä on aina niin hauskoja nämä matkailun avartamat ihmiset. "Mä osaan kaikkia kieliä ... ruottia ja ... Espanjaskin oon käyny", kuten eräs pubiruusu minulle joskus selitti.

Toimituksen poiminnat