Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Tuhkasta nousee toivo

"Tänä aamuna maailma on tomua ja tuhkaa, mutta ei toivosta tyhjä." (Emmi Itäranta: Teemestarin kirja, 2012)

Toissa vuonna kukaan ei vielä puhunut mitään muoviongelmasta. Nyt kaikki kierrättävät. Ja niin karua luettavaa kuin IPCC:n ilmastoraportti olikin, se sentään herätti ihmiset vaatimaan päättäjiltä ja myös itseltään jotain. On täysin mahdollista rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. Tänä keväänä on sekä eduskuntavaalit että EU-vaalit. Näistä molemmista tulee ilmastovaalit.

Varsinaissuomalaisena vihreänä olen tosi iloinen meidän upeista eduskuntavaaliehdokkaista: Saara Ilvessalo, Elina Rantanen, Niina  Ratilainen, Tuomo Liljenbäck, Ville Savonlahti... toinen toistaan fiksumpia tyyppejä riittää. Ville Niinistön poisjääminen harmitti alkuun, mutta ei enää, kun mies lupautui eurovaaliehdokkaaksi.

”Ilmastonsuojelun ja hyvinvointivaltion yhdistelmä on visio johon Suomen ja EU:n pitäisi tähdätä. EU:n pitää olla tavallisten ihmisten puolella”, Niinistö sanoi Vihreän Langan haastattelussa.

https://www.vihrealanka.fi/juttu/ville-niinist%C3%B6-pyrkii-europarlamen...

Jotkut ovat puhuneet tulevista vaaleista myös maahanmuuttovaaleina, mutta siihen en oikein jaksa uskoa. Ovathan eläkejärjestöjen johtajat kyllä muistuttaneet siitä tosiasiasta, että eläkkeiden turvaamiseksi myös tulevaisuudessa pitäisi työperäisen maahanmuuton kasvaa kaksinkertaiseksi nykyisestä, kun ei Suomeen väkeä oikein muuten tule. Tämä tuntuu kuitenkin varmaan useimmista liian kaukaiselta huolenaiheelta, ja eihän se toki niin akuutti ongelma ole kuin ilmaston lämpeneminen. Ja ihmiskunta on todellisten ongelmien ratkaisemisessa ennenkin ollut ripeä. Ei enää puhuta otsonikadosta eikä happosateista, ne ongelmat on selätetty. Monista aikaisemmin tappavista taudeista puhumattakaan. Maailma on parempi paikka kuin koskaan: ihmiset elävät terveempinä ja pitempään, ovat vauraampia ja koulutetumpia, sotivat vähemmän ja tekevät väkivaltarikoksia vähemmän. Ne jotka puhuvat vanhoista hyvistä ajoista eivät tiedä mistä puhuvat. Ei 1970-luvussa ole mitään mitä kaipaisin takaisin. No, Stevie Wonder, Abba, Queen ja David Bowie olivat toki hyviä, mutta osataan sitä vieläkin, vaikka setä ei enää kaikissa nykyajan kotkotuksissa perässä pysy.

Oulun seksuaalirikokset ovat järkyttäneet meitä kaikkia. Valitettavasti jotkut käyttävät tätä poliittisena keppihevosena ja pyrkivät valeuutisia levittämällä torppaamaan arvokasta kotouttamistyötä. Tällaisen mustamaalauksen kohteeksi ovat joutuneet esimerkiksi Oulussa toimivan Vuolle Setlementti ry:n työntekijät.

"On esimerkiksi valheellisesti levitetty tietoa, että päiväkotivierailuilla olleita ihmisiä olisi nyt epäiltynä näistä rikoksista. Tämä ei pidä paikkansa", Oulussa toimivan Vuolle Setlementti ry:n toiminnanjohtaja Jussi Kemppainen sanoi Turun Sanomien haastattelussa (TS 23.1.2019).

Erilaiset vierailut ovat Kemppaisen mukaan tärkeä osa kotouttamistoimenpiteitä ja ne järjestetään aina sovitusti ja pienissä ryhmissä Opiskelijoiden lisäksi mukana on Vuolteen omia työntekijöitä.

"Vierailut on rakennettu siten, että ihmiset voivat tutustua ihmisiin puolin jos toisin. Niiden tärkein tehtävä on tukea kaksisuuntaista kotoutumista", Kemppainen kertoo.

Kotouttamistoimenpiteiden aikana maahanmuuttajille etsitään jatkuvasti muun muassa harrastusmahdollisuuksia, joiden kautta kantasuomalaiset ja maahan muuttaneet ulkomaalaiset voisivat kohdata toisiaan ja luoda tavallisia ihmissuhteita ja sosiaalista verkostoa. Päämääränä on, että maassa asuvat ulkomaalaiset eivät viettäisi aikaansa vain keskenään. Mikäs sen parempaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Jotkut ovat puhuneet tulevista vaaleista myös maahanmuuttovaaleina, mutta siihen en oikein jaksa uskoa. Ovathan eläkejärjestöjen johtajat kyllä muistuttaneet siitä tosiasiasta, että eläkkeiden turvaamiseksi myös tulevaisuudessa pitäisi työperäisen maahanmuuton kasvaa kaksinkertaiseksi nykyisestä, kun ei Suomeen väkeä oikein muuten tule.»

Työperäinen maahanmuutto on tietenkin aivan eri asia kuin pakolaisten maahanmuutto, mikä on se todellinen maahanmuuton kipukysymys. Nämä maahanmuuttajaryhmät tulevat tyystin eri kulttuureista ja heidän integroitumisensa sujuu aivan eri tahdilla.

Sinällään vuonna 2015 alkanut Euroopan pakolaiskriisi on jo suurelta osin lievennyt, mutta pakolaisten poliittinen vaikutus ei välttämättä ole, sikäli kun pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden integroitumisongelmat alkavat vähitellen realisoitua.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Mediassa ei tosiaan ole ainakaan viikkoon juuri muusta puhuttukaan kuin siitä että ulkomaalaiset ja etenkin turvapaikanhakijat ovat yliedustettuina Suomen seksuaalirikostilastoissa. Epäilyt useiden lasten törkeästä hyväksikäytöstä ovat saaneet poliitikot lupaamaan nopeita toimia. Helppoja ratkaisuja ei ole. Viime vuonna lähes joka neljäs seksuaalirikoksista epäilty oli ulkomaalainen. Alaikäisiin kohdistuneissa tapauksissa joka viides. Tilastojen kärjessä ovat irakilaiset ja afganistanilaiset. Luvut ovat peräisin poliisille ilmoitetuista tapauksista. Kun rikollisuutta tutkitaan, vertaillaan aina ilmoitusmääriä, sillä ne ovat lähempänä itse tapahtumaa. Oikeudessa tuomittujen määrä kertoisi enemmän näyttökynnyksestä, oikeusprosessista ja juridiikasta. Syitä ja selityksiä on pohdittu paljon. Varsinaisia tutkimuksia on tehty vähän. Se kuitenkin tiedetään, että 99,5 prosenttia irakilaista (joiden osuus epäillyistä väestömäärään suhteutettuna on suurin) ei ole näihin rikoksiin syyllistynyt. "Rajat kiinni" ei siis ole ratkaisu.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Kirjoituksessa käsittelit työntekijöiden tarvetta "eläkkeiden turvaamiseksi" ja tarkoitin integroitumisongelmilla ensisijaisesti tällä viikolla raportoituihin kieliongelmiin: "Eduskunnan tarkastusvaliokunta arvosteli tiistaina nykyisen kielikoulutuksen tuloksia kehnoiksi. Harva kotoutumiskoulutuksen käyneistä saavuttaa tavoitekielitason." Aiemmin on monen vuoden ajan kerrottu, että kielitaito ratkaisee, työllistyykö maahanmuuttaja vai ei.

Nuo seksuaalirikokset ovat toki toinen integroitumisongelma.

    Kirjoitit alustuksessasi: «Kotouttamistoimenpiteiden aikana maahanmuuttajille etsitään jatkuvasti muun muassa harrastusmahdollisuuksia, joiden kautta kantasuomalaiset ja maahan muuttaneet ulkomaalaiset voisivat kohdata toisiaan ja luoda tavallisia ihmissuhteita ja sosiaalista verkostoa. Päämääränä on, että maassa asuvat ulkomaalaiset eivät viettäisi aikaansa vain keskenään.»

Pahoin pelkään, että tämä tavoite on toistaiseksi toteutunut lähinnä siten, että pakolaismiehet eivät vietä aikaansa vain keskenään, vaan myös alaikäisten tyttöjen kanssa. Vain harvojen pakolaisten kohdalla taitaa edes olla mahdollista syntyä aikuisten välistä verkostoa, kun kulttuurit ovat niin erilaisia.

Suomalaiset ajattelevat verkostoitumista usein harrastusten kautta, koska se todellakin on suomalaisessa kulttuurissa yleinen tapa verkostoitua. Yksi asia, minkä olen monista muista kulttuureista huomannut, on että monissa harrastaminen on hyvin marginaalinen ilmiö, jos ei nyt siis puhuta jalkapallosta.

Työperäisten maahanmuuttajien kohdalla tilanne on aivan eri, koska edustavat tavallisesti jotain osaavaa ammattikuntaa, jonka sisällä verkostoituvat työpaikoillaan. Työperäiset maahanmuuttajat myös tulevat tavallisesti länsimaisista kulttuureista (ml. Venäjä ja E-Amerikka), joissa harrastaminen sisältyy kulttuuriin ainakin enemmän kuin monissa muissa.

Yksi verkostoitumisulottuvuus on uskonto, joka todellakin auttaa erityisesti kristittyjä maahanmuuttajia nopeastikin verkostoitumaan kantaväestön kanssa. Muiden uskontojen kohdalla vaikutus lienee päinvastainen, verkostoitumista ehkäisevä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #6

Minusta jako työperäiseen ja humanitaariseen maahanmuuttoon on melko keinotekoinen, työllistyväthän pakolaisetkin. Maahanmuuttajat työllistyvät usein ensin siivousalalle, ravintoloihin, varastotöihin tai kuljetustyöhön – erityisesti näiden alojen lievempien koulutustaso- ja kielivaatimusten vuoksi.

– Siivousalalla saattaa pärjätä heikommallakin kielitaidolla, ellei edellytetä asiakaspalvelua. Meillä vaaditaan asiakaspalvelutehtäviin soveltuvaa kielitaitoa, ja jo esimiestehtävissä kielitaidon puute voi nousta esteeksi, kun pitää esimerkiksi lukea ja täyttää raportteja, sanoo HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Antero Levänen.

HOK-Elanto on rekrytoinut runsaasti maahanmuuttajia pääasiassa ravintoloihin ja kauppoihin. Alepa-ketjun henkilökunnasta enemmän kuin joka kymmenes on Leväsen mukaan maahanmuuttajia.

– Maahanmuuttaja palveluammatissa on täällä pääkaupunkiseudulla perusarkea, ja kielitaito ratkaisee. Maalaisserkuille maahanmuuttajan palkkaaminen voi ehkä olla vielä sellaista, jota muutenkin pohditaan, Levänen sanoo.

Yritys pohtii Leväsen mukaan parhaillaan, voisivatko he tarjota syksyllä maahan tulleille turvapaikanhakijoille työharjoittelupaikkoja.

Matti Simonaho

"On täysin mahdollista rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. "

Maailman ilmasto muuttuu energian ja sen lakien mukaisesti tasasin väliajoin pienessä ja suuressa aikakaavassa (Aamu, Päivä, Ilta, Yö ja Kevät, Kesä, Syksy, Talvi (Jääkausi). Ilmaston lämpenemistä ei voi rajoittaa.

http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=mielipit... ja oikealla olevista linkeistä "Ilmastonmuutosten ymmärtäminen" alla olevat sivut.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

IPCC:n asettamaa 1,5 celciusasteen lämpenemisen rajaa ei ylitetä, jos tehdään radikaaleja muutoksia energiantuotantoon ja liikenteeseen. Jos päästöjen annetaan vaikkapa kaksinkertaistua, tästä kertyy liian kovat kustannukset ihmiskunnalle.

Vuoden- ja vuorokaudenajat muuten kirjoitetaan pienellä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vai ei toissa vuonna kukaan puhunut muoviongelmasta? Olisi varmaan kannattanut pistäytyä vaikka kahvilla ASS:llä, tai jokirannan vierasvenesataman kahvilassa. Purjehtijat ovat puhuneet muoviongelmasta ainakin vuosikymmenen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, tiedän että tuo oli liioittelua. Mutta vasta nyt se on kaikkien huulilla. Ihan muutamassa vuodessa on paljon tapahtunut sen suhteen kehitystä parempaan päin.

Juha Manninen

> Ja niin karua luettavaa kuin IPCC:n ilmastoraportti olikin, se
> sentään herätti ihmiset vaatimaan päättäjiltä ja myös itseltään jotain.
> On täysin mahdollista rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen.
> Tänä keväänä on sekä eduskuntavaalit että EU-vaalit.
> Näistä molemmista tulee ilmastovaalit.

Voi jessus kun kyseessä on silkka huijaus. Motiivi on lypsää valtioilta verorahoista miljardeja euroja ilman vastinetta.
Miksei Mikalla hälytyskellot soi?
Ihminen ei juuri voi rajoittaa ilmaston lämpenemistä, koska ihmisen toimet eivät siihen juuri vaikuta. Ihminen muuttaa ympäristöään kyllä muilla tavoin, saasteet ja aavikoituminen pahimpina.
Ilmastopropagandassa nämä asiat taitavasti sotketaankin toisiinsa.

Ihmiset, älkää missään nimessä äänestäkö Vihreitä niin kauan kun he ovat tällaisessa huijauksessa mukana.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Sanoo mies jonka mielestä holokausti on huijausta. Hyvät ihmiset, kaikki mitä Manninen sanoo huijaukseksi, on totta.

Toimituksen poiminnat