Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Poskia kuumottaa, menninkäistä mönkii

Kovasti kuumottaa jo poskia vaalien läheisyys, ja mitä merkillisimpiä menninkäisiä kömpii hangen alta esiin. Perusssuomalaiset, Suomi Ensin -puolue ja Reformiporukat käyvät tosissaan toisiensa ääniä syövään taistoon. Reformiporukan kansanedustajaehdokkaana on muun muassa monitaparikollinen Ilja Janitskin sekä James Hirvisaari, joka oli liian fasistinen jopa Soinille. Saa nähdä mitä Virolahden kansantavasavaltaa siellä puuhataan. Ihan tyypillistä näille äärioikeistoporukoille. Johtajakandidaatteja syntyy hurjan paljon eikä yhteistyöstä edes samansuuntaisesti ajattelevien kesken tule mitään. Näin oli jo Mäenpään eläessä ja näin oli jopa 1930 -luvulla, jolloin Suomessa oli jos jonkinlaista fasisti- ja natsiyrittäjää.

Jostain syystä moniin suomalaisiin uppoaa Länsimaiden perikato ja Linkolan synkeät sepustukset. Eikös profeetta Halla-ahonkin Scriptalla ole sellainen pateettinen alaotsikko kuin "Kirjoituksia uppoavasta lännestä"? Kaikki ne ovat mieluisaa luettavaa ihmisille joihin todellisuus ei yllä. 

Halla-ahon valinta puheenjohtajaksi sementoi persujen kannatuksen pysyvästi kymmenen prosentin kieppeille. Kevät tuli jytky suli Teuvo sanoi uliuli.

Vasta nyt persuilla on aate. Eihän Soinilla mitään aatetta ollut koskaan. Soini on pelkkä kyyninen opportunisti joka rakensi persut omaksi kantoraketikseen, ja kun oma hillotolppa eli lompakko oli uhattuna, kantoraketti sai mennä.

Näkyvästi uutisoidut maahanmuuttajien tekemät rikokset ovat saaneet pölhöpopulistit riehaantumaan. Persutkin yrittävät ratsastaa niillä hampaat irvessä. Heidän turkulainen ehdokkaansa Sanna Paasikivi suoltaa Uuteen Suomeen puheenvuoron toisensa perään, jossa käyttää näitä rikoksia keppihevosenaan ja lietsoo hysteriaa "pakolaisvyörystä". Eikä päästä järjen sanaa läpi. Ei edes minun hentoa kuiskaustani, että "pakolaiskriisistä" saattoi ehkä puhua vielä vuonna 2015, kun Suomessa oli 250 vastaanottokeskusta, mutta ei enää kun niitä on alle 50 ja määrä vähenee yhä. Se ei oikein sovi hysteriaa lietsovan "maahanmuuttokriitikon" pirtaan. Vastaanottokeskuksia perustettiin kiireessä vuoden 2015 lopulla, koska turvapaikanhakijoita tuli syksyllä ovista ja ikkunoista, mitä ei kukaan osannut vielä keväällä ennustaa, mutta nyt niitä on enää alle 50, koska turvapaikanhakijoiden määrä romahti heti seuraavana vuonna ja on sen jälkeen tasaisesti laskenut. Se siitä "pakolaiskriisistä"... pitäisiköhän "maahanmuuttokriitikoitten" keksiä jokin uusi teema, tästä narusta ei enää voi vetää. Pitäisikö ottaa todesta todelliset ongelmat, kuten ilmastonmuutos? Ilmastonmuutoksen jarruttaminen olisi paras keino vähentää pakolaisten määrää. Jos ilmastopakolaisuus riistäytyy käsistä, voidaan puhua pakolaiskriisistä ilman lainausmerkkejäkin. Vielä ei Suomessa ole kertaakaan voinut (paitsi ehkä 1920-luvulla). Ei edes syksyllä 2015.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Reformin listoilla on myös desantti Bätmän.
Hirvisaaren mukaan Reformi on ’tavallisten fiksujen suomalaisten yhteistyökehys’.
Että sikäli.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

All the usual suspects. Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen politbyroon jäsenet ovat varmaan myös "tavallisia fiksuja ukrainalaisia". Näin se uuskieli elää ja kehittyy.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Soini ei ole kyyninen opportunisti vaan sumeilematon populisti.

Hän yritti ladata populismiinsa jonkinlaista vennamolaista pienen ihmisen paatosta,
mutta nykyajan natsisävytteinen , militantti etnonationalismi ajoi hänen ylitseen.

Sen piirissä sitten elätellään noita ns ääriryhmiä jonkinlaisina riman nostajina :
niihin verratessa halla- aholaisuuskin saattaa jostain tuntua ihan "järkevältä".

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vaikka Soini on opportunisti, oli soinilaisilla perussuomalaisilla aate. Se oli nationalismi-populismi. Persujen äänestäjissä oli alkuun aika paljon demareihin pettyneitä duunareita. Heihin vetosi Soinin väite, että perssuomalaiset olisi työväenpuolue ilman sosialismia. Pitkään ihmettelin, mitä se tarkoitti, ja nyt on käynyt ilmi, ettei yhtään mitään. Uskon Soinia alunperin äänestäneiden olevan hyvin pettyneitä häneen, koska hänellä ei ole mitään selkärankaa. Häntä ajaa vain oma hyöty. Siinä hän muistuttaa toista työväenluokan sankaria (huijaria), pölhöpopulisitia nimeltä Trump.

Soini ei kai koskaan oikein innostunut Halla-ahon maahanmuuttovouhotuksesta, mutta haistoi hänessä mahdollisuuden paisuttaa persutaikinaa uskomattomiin mittoihin. Suomen poliittisessa historiassa ei ole toista liikettä joka olisi toisen populistipuolueen savuavilta raunioilta noussut sellaiseen menestykseen. Sekä perussuomalaisten nousu että tuho ovat Soinin käsikirjoittamia.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ilmaston muutos pysähtyy suunnilleen heti sen jälkeen kun tuplataan tämän maan väkimäärä ottamalla Afrikasta tänne se toinen 5 miljoonaa.
Muistaakseni eräs opettaja valitti kerran että suomalaisia on liikaa ja asiahan paranee kun lisätään ei suomalaisia, silloin suomalaisia on suhteellisesti vähemmän ja ilmasto pelastuu lähes itekseen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Lamminpään analyysiä vihollisistaan kannattanee lukaista. Ei siinä kaikki ole ihan perätöntä.
"Perusssuomalaiset, Suomi Ensin -puolue ja Reformiporukat käyvät tosissaan toisiensa ääniä syövään taistoon. "
Tätä vihreät voivat ainakin toivoa. Minulle oli sinänsä yllätys Muutos-puolueen vaatimaton äänisaalis vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Uudellamaalla, jossa siis James Hirvisaarikin oli ehdolla. Niin nyt minun on vaikea kuvitella, että Reformi saisi mitään äänivyöryä täällä, vaikka Hirvisaari ei taidakaan olla ehdolla Uudellamaalla.

Oman tulkintani mukaan pienpuolueiden ongelma on uskottavuuskynnys. Niissä voi olla äänestäjien mielestä hyviä ehdokkaita, mutta kun ei uskota kenenkään pääsevän läpi, mennään äänestämään toisen listan parasta ehdokasta. Soinin ja PeSun alkutaival oli taistelua uskottavuuskynnyksen kanssa, mutta ilmeisesti Tony Halme kantoi Soinin sen yli.

Vaikkei Sinisiä aloituksessa mainittukaan, niin heitän tähän, että sen ongelma ei ensisijaisesti taida olla em. uskottavuuskynnys. Mutta ei siitä tässä sen enempää.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Sinisiä nyt ei tarvitse enää missään mainita, ne kuolevat pois. Voi toki olla että nekin vievät vähän perussuomalaisten ääniä. Kaikilla meillä on omat kirppumme, vihreiltä pyrkivät viemään ääniä ainakin piraatit, feministit ja eläinoikeuspuolue.

Toni Hölmöä ei moni enää muista, mutta minä muistan Soinin joskus kutsuneen häntä kantoraketikseen. Sitten se teki kantoraketin koko puolueesta. Kun oma asema oli uhattuna, kantoraketti sai mennä.

Tommi Mäkinen

"Näkyvästi uutisoidut maahanmuuttajien tekemät rikokset ovat saaneet pölhöpopulistit riehaantumaan.
Persutkin yrittävät ratsastaa niillä hampaat irvessä."

Mitä helvettiä, yrittää ratsastaa? :D
Vuosikausia persut varoitellut, että tollasta voi tulla, ja nyt kun tuli, se muuttui että yrittää ratsastaa.

Eiks toi oo suunnillee sama, kun kirjoittais että joo, vihreetkin yrittää vaa ratsastaa ilmastonmuutoksella.

Pölhöpopulistit..
"Kreikan apupaketin jälkeen niin Kreikassa kuin muuallakin Euroopassa asiat ovat kunnossa. Joka muuta väittää on pölhöpopulisti.” (Stubb)
..ollut aina oikeassa..

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Soinia on kiittäminen Stubbin uran tuhoamisesta. Kun persut nousi niin suureksi ettei sitä voinut jättää hallituksen ulkopuolelle kuin muodostamalla hallituksen kaikista muista puolueista, oli selvää että hallitus ei voi onnistua.

Halla-aho on tosiaan pölhöpopulisti pahimmasta päästä. Monet hänen kannanottonsa ovat todella vastenmielisiä, esimerkiksi sotilasjuntan toivominen Kreikkaan ja fantasiointi puistohomojen hakkaamisesta.

Persut muuten suhtautuu lentoveron lisäksi myös kaivosveroon skeptisesti. Onko niillä mitään järkeviä esityksiä mistään?

”Ilmasto- ja ympäristöasiat ovat sellaisia, jotka koskevat ihan jokaista. Niistä kiinnostumisen ei pitäisi tehdä kenestäkään aktivistia.”

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005960512.html?...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Täytyy nyt korjata, ettet tule panetelleeksi Halla-ahoa. Ei hän tietääkseni ole ainakaan julkisesti fantasioinut kenenkään hakkaamisesta. Hän pohti olisiko homon ampumisesta syntyvä hekuma tekoa seuraavan rangaistuksen arvoinen. Rationalista pohdintaa murhan hyödyistä ja haitoista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #31

Vastenmielistä yhtä kaikki, mutta niinhän Jussi Halla-ahon ajattelu aina on. Muistelen tämän jälki-isänmaallisen ja näennäiskonservatiivisen, tyhjää jauhavan "maahanmuuttokritiikin" pääideologin katsoneen tarpeelliseksi vastustaa kasvissyönnin tahallista levittämistä suomalaisten koululaisten keskuuteen. Halla-aho vihjaisi puheenvuorossaan, että kasvissyöjiä varten Suomeen roudataan kaukaisista maista soijaa, mikä aiheuttaa ekologisia ongelmia. Argumentissa olisi jotain mieltä, jos lähes kaikkea Suomeen tuotavaa soijaa EI syötettäisi "tuotantoeläimille" ja jos PARAS tapa vähentää soijan tuontitarvetta EI olisi kasvissyöjäksi ryhtyminen.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #31

Entä raiskausten toivominen ?
Sehän oli ovelan halla- ahomaisesti muotoiltu ja on sellaisena saanut tuhansia jäljittelijöitä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #33

Taisi joskus tarkentaa, ettei toivo raiskauksia. Haluaisi siis vain valita uhrit, jos niitä sattuu. Mahtaa siellä kryptassa olla kylmää ja vetoisaa, kun ajatukset ovat tällaisia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #35

Se on muuten hupaisaa, että Halla-ahon fanit kuvittelevat, että heitä sorretetaan. Valkoinen heteromies on ahdistettu nurkkaan ja kohta ei saa edes omaa nakkimukiaan näpeissään pitää, siihenkin lykätään soijaa! Suomen somaleja, vihreitä naisia ja homoja ei saa pilkata mutta heidän rakasta mestariaan kyllä. Kuvitelma johtunee siitä, että Halla-aho on saanut kaunaretoriikastaan tuomion, mutta Halla-ahon omat loukkaantumiset ja kantelut eivät ole olleet yhtä menestyksekkäitä.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Mikalla heittää jo aloituksessa hänen yhdistäessään SKE: n, Reformin ja persut.

Nämähän ovat kuin kissa ja hiiri ja alituiseen toistensa kimpussaa. Enpä usko väitteeseesi persujen kannatuksen jumiutumisesta alle 10 prosenttiin. Eikä ole syytäkään. He ovat kuin kirkkokuorolaiset verrattuina SKE: hen ja Reformiin.

Sinä vaan jankutat toisten sinulle syöttämiä "totuuksia" välittämättä ottaa asioista selvää.

Mutta tule uskossasi autuaaksi, tulevaisuudessa tulet näkemään, miten meille tällä suuntauksella käy.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Itseasiassa hän kyllä kuvasi, että nämä käyvät toistensa ääniä syövään taistoon.

Persujen kannatuksen nousu on uskonasia, Reino. Tiedon puolesta meillä on vain gallupit käytössämme.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Esa, kaikkien puolueiden menestys on uskon asia vaaleihin saakka.

Itse toivon persuille menestystä sillä heillä on järkeviä mielipiteitä valtakunnan talouden kannalta.. Ja se lienee nyt tärkeintä !?!

Ensimmäisellä rivilläsi olet oikeassa. Tarkoitin, että blogisti teki virheen, jos halusi niputtaa heidät samanmielisiksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #11

Vuonna 2011 anti-EU ja eliitin vastaisuus oli Perussuomalaisten linja ja 2015 oli rasismi. Nyt Soinin porukka irtisanoutuu rasismista ihan Sampoa myöten, vielä 2017 puheenjohtajakamppailussa todettiin yleisesti, että Terho ja Halla-aho jakavat samat ajatukset. Kyllä tämä sakki on täynnä opportunisteja.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

En sanonut alle kymmenen prosentin, vaan kymmenen prosentin kieppeille. Kärkeen persuilla ei ole mitään asiaa, SDP ja kokoomus kilpailevat ykkössijasta, keskustan kannatus on pudonnut. Muiden puolueiden kannatuksessa ei ole ollut suurempia heittoja, vihreät on neljän suurimman joukossa ollut vuoden 2017 puoluekokouksesta saakka. Jos verrataan edellisiin eduskuntavaaleihin, niin vihreille on tulossa suuri vaalivoitto ja persuille suuri romahdus, vaikka sekä persut että vasemmisto ovat tässä viime kuun aikana vähän kasvattaneet kannatustaan. Ilmeisesti ääripäät saavat voimaa toisistaan?

Ilkka Huotari

Humanitaarinen maahanmuutto on lopetettava kokonaan, sehän on se persujen vaatimus.

Joten siltä pohjalta katsottuna tämäkin blogi missasi pointin kaukaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Muistatko, kun Ruotsi antoi turvapaikan Lapin asukkaille alle viikon varoitusajalla?

Ilkka Huotari

Turvapaikkojen myöntäminen naapurivaltioiden asukkaille on ihan kestävää kehitystä. Riippuen vähän kulttuureistakin tosin.

Toki ns. sotalapsien ottamisesta on paljon huonojakin kokemuksia Suomessa/Ruotsissa.

Mutta mahdolisesti Suomi voisi melko kivuttomasti ottaa vaikka kaikki virolaiset pakolaisiksi Suomeen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #13

No pitääkö siis humanitäärinen maahanmuutto mielestäsi lopettaa, vai ei?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #14

Arvasinkin, että tulet väärinymmärtämään.

Pitää se nyt tällä erää. Katsotaan sitten uudestaan, kun Virossa on joku kriisi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #15

Miten ajattelit että virkamies toimii siinä vaiheessa, kun on lopetettu ja se virolainen on siinä rappusilla? Lähettää hänet kotiin odottelemaan ja sanoo, että me ruvetaan katsomaan täällä tätä hommaa? Miksi Virossa pitäisi olla kriisi?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #16

Minusta sinun olisi hyvä keskittyä joskus oikeisiinkin ongelmiin, eikä vain saivarrella pienistä sivuasioista...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #17

Haluat muuttaa lainsäädäntöä, mutta et pidä oleellisena ongelmana miten sitä muutetaan? Sehän tässä on se oleellinen kysymys, että miten haluat muuttaa ulkomaalaislakia? Sitä koitin tiedustella. Jätetään vaikka Dublin-asetus ja Geneven sopimus syrjään.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Samaa luokkaa nopeudessa ja tehokkuudessa oli Unkarin pakolaisten turvan saanti 1956.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Lamminpää heitti pari päivää sitten kommentin ettei tiedä/muista mitään rajat-auki porukkaa... ihan pieni vinkki:

#meillä on unelma

Pitäis nyt jotain kelloja soittaa...

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Minä muistan hyvin, koska Anni Sinnemäen hokeman vaihtoehdottomuus - ovet auki, ovet kiinni - dikotomia sai minut jättämään Vihreät 2010.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Mihin puolueeseen loikkasit? Toivottavasti et sentään persuihin, sillä puoluetunnus "ps" tekee lähtökohtaisesti ihmisestä epäpätevän ja epäuskottavan kommentoimaan maahanmuutto- tai väestönkehitysasioita.

Totta kai muslimiväestön määrä Euroopassa on kasvanut, ja totta kai islaminusko tulee olemaan Euroopassa jatkossakin läsnä, kuten se on ollut aina ennenkin. Mutta ei siitä "väestönvaihtoa" saa aikaiseksi edes yhdellä "pakolaiskriisillä", koska meikäläinen kaupungistuva yhteiskuntamalli aiheuttaa sen, että maahantulijat omaksuvat myös eurooppalaisen ydinperhemallin. Ja ylipäätään kannattaa pitää huoli siitä, että nämä maahanmuuttaneet ihmiset kokevat itsensä uusien kotimaittensa kansalaisiksi.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #30

Suomessa on ollut tataareja pari sataa vuotta, eikä kukaan ole vastustanut heidän islamia, itsekin nuorempana tapailin suomentataaria. Vihreillä ei ollut mitään käsitystä islamin moninaisuudesta ja islamismista, jonka sotkevat edelleenkin uskontoon. Siksi hyvää tarkoittavai "rajat auki" politiikka on saanut aikaan paljon pahaa.

Vihreiden "Islam on ihana uskonto" ja "islamilainen jumalanpalvelus saatava televisioon" - linja tuotti juuri sellaiset seuraukset kuten odottaa saattoi, islamismismi saa rauhassa kiihottaa tavan muslimeja radikaaliin ajatteluun. Ja media pitää allahin nimissä tehtyjä väkivaltatekoja vain yksittäisten ihmisten mielenvikaisuutena, edes myöntämättä että ääri-ideologiat ja ääriuskonnot ovat pimeitä jo lähtökohdiltaan.

Mä olen vuosia toitottanut, että jos oli pakko just pahimman luokan teokratioista ihmisiä ottaa, niin mieluummin naisia, tai edes naiskiintiöt. Ja tiukka integraatiopolitiikka ilman kotoutushöösäystä siitä kuinka tulijoiden oma kulttuuri on arvokas lisä suomalaiseen. Suomalainen kotoutus opettaa, olkaa kuin kotonanne ja niin se islamilainen sovinismi kukoistaa ja tuottaa hedelmää.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #37

Asia tuli harvinaisen selväksi. Et tiedä mitään minun tai muidenkaan vihreiden ajatuksista mitä tulee islamiin tai kotoutumiseen. Luulin sinun kyllä lukeneen joitakin blogejani kun kerran tätäkin kommentoit, mutta ehkä olin väärässä.

Et muuten vastannut kysymykseeni. Et kai oikeasti perussuomalaisiin loikannut? Se olisi jo älyllinen itsemurha. Vähän niin kuin muslimiksi kääntyminen.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #38

Mä en loikannut minnekkään, mutta tutkin kaikkien puolueiden eu- ja maahanmuuttolinjaukset ja persujen ajama Tanskan malli on eu-maista paras, rehellisin ja oikeudenmukaisin. Halla-ahon uusliberaalia talousajattelua en voi millään hyväksyä, mutta sama tosin koskee vihreitä ja vasemmistoa ja oikeistoa, jotka kaikki ovat ylikansallisen suurpäoman asialla tukemalla EUn politiikkaa.

Persuihin loikkaaminen olisi mielestäni kuin tavallisen kansan pariin laskeutumista, mutta vihreiden tukeminen olisi ollut sovinistiksi kääntymistä. Valtuuskuntatulkkina kiertelin paljon Suomea ristiin rastiin ja tutustuin maalaisiin, ay-aktiiveihin jne. Ihan samanlaista kabineteissa viihtymätöntä kansaa kuin ne persut, joiden ulkonäölle "hyvät ihmiset" avoimesti naljailivat kun heidän ehdokaskuvansa julkistettiin ennen 2011 protestivaaleissa.

Olen valinnut Piraatit (jäsen) aina siihen saakka, kunnes ne tekevät vihreet ja alkavat ajamaan sananvapautta ja ihmisoikeuksia halventavaa EU-politiikkaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #39

En ole huomannut muiden olevan sananvapauden rajoittamisen asialla kuin nimenomaan persujen. Senhän takia ne on väleissä Mielikuvtuksen Voiman kanssa. Itse asiassa niiden omakaan lehti ei juuri eroa Mustamaalauksen Vimmasta, jonka valeuutisia niiden puheenjohtajakin jakaa Facebook-sivulleen kun ei muka tiedä ettei MV ole luotettava lähde.

Minun mielikuvitukseni ei riitä siihen että kykenisin näkemään vihreät sovinistisena puolueena. Vihreät on feministinen eläinoikeuspuolue. Näillä kahdella on ilmeisiä vaikeuksia erottua vihreistä mitenkään. Niin kuin muuten piraateillakin.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Minä toivon suht´koht täydellistä vasemmistohallitusta seuraavaksi nelivuotis -kaudeksi.

Suomalaisten älynlahjoja tuntien, niin SDP:n vaalivoittoa ei estä mikään. Siihen kupeeseen vielä höperöiden vihreät ja vasemmistoliitto, RKP ja joku wannabe hallituspuolue, niin neljän vuoden katastrofi on palttiarallaa valmis.
Mikäli kokoomus ja keskusta ymmärtävät oman parhaansa, ja menevät oppositioon, niin vasemmiston ja vihreiden kannatus on neljän vuoden kuluttua yhteensä alle kymmenen prosenttia. Tuon jälkeen kokoomus voi murskaavan vaalivoiton jälkeen alkaa rakentaa palettia uudestaan.

Oma lompakkoni tuon nelivuotis -katastrofin kestää, joten ei muuta kuin menoksi....

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

SDP:n vaalivoitto on tosiaan lähes selviö, eikä kokoomus ota tästä hallituksesta niin pahasti takkinsa kuin keskusta, joka luultavasti jää oppositioon nuolemaan haavojaan. Soini yrtti pelata varmanpäälle ottamalla kevyemmän ulkoministerin salkun kantaakseen. Siinä vain kävi niin että puolue hajosi alta. Nykyisten perussuomalaisten kanssa ei kukaan halua tehdä yhteistyötä, mutta ei heitä mihinkään tarvitakaan. SDP, kokoomus ja vihreät voivat ihan hyvin muodostaa hallituksen. Rinne selvinnee jotenkin pääministerin hommasta, Orpo on jo osoittanut olevansa kykenevä valtiovarainministeriksi, ja Haavistoa parempaa ulkoministeriä on vaikea edes kuvitella. RKP:lle käy kaikki kunhan se on myös ruotsiksi, ja Li Andersson olisi varmaan ihan hyvä kulttuuriministeri. Ei niin hyvä kuin Claes Andersson aikoinaan, mutta kuka olisi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kärjistin toki tässä kolumnissa hiukan. Vaikka Soini on opportunisti, oli soinilaisilla perussuomalaisilla aate. Se oli nationalismi-populismi. Turkulainen politiikan tutkija Rauli Mickelsson on tehnyt siitä luvun Matti Wibergin toimittamaan kirjaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Soini kehui vuonna 2010 kesällä ilmestyneessä Suomen Uutisissa (persujen äänenkannattaja) Halla-ahon porukan laatimaa Nuiva-manifestia. Manifestissa oli mukana myös entinen eduskunnan puhemies Maria Lohela. On jännittävää seurata tuota Soinin vaihtelevaa kanta rasismiin: 2010: kyllä, 2015: kyllä, 2018: ei.

Toimituksen poiminnat