Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Trollitehtaankadulta törähtää

Ulkolinjan dokumenttien sarja parantaa kuin sika juoksuaan. Viimeksi nähty tanskalainen dokumentti venäläisistä trollitehtaista oli hirveän hyvä, aivan hirveä ohjelma.

Suomalaisena olen tietysti ylpeä siitä, että myös meidän tähtitoimittajamme Jessikka Aro oli päässyt mukaan. Siis tämä sama Jessikka, jota kohudosentti Bäckman ja muut pyhän Venäjän uudet apostolit innolla mustamaalasivat. Kaikkein hauskinta ja karmeinta oli se, että valeuutisia julkaissut suomalainen MV-sivusto, jonka päätyhjäntoimittajasta hänen faninsa yrittivät leipoa jonkinlaista sananvapauden marttyyria, onnistui heittämään tuon marttyyrin viitan ja kruunun juuri Aron harteille. Itse he saivat vain sakkoja. Onneksi Suomi on oikeusvaltio ja aito demokratia, jossa on vapaa ja laadukas, vastuullinen joukkoviestintä.

Venäjä on toista maata. RT ei eroa MV:stä kuin siinä, että sitä tehdään isommalla rahalla ja myös televisioon, ei vain verkkoon. Valheella on joskus yllättävän pitkät jäljet, valeuutisia tehtailemalla onnistui niin Trumpin ajaminen Yhdysvaltain presidentiksi kuin Brexitkin.

Venäjällä on ollut hetkensä. Sata vuotta sitten se oli sivistysvaltio. Bolševikkien vallankumous näytti aluksi lupaavalta, vaikka syöksikin Venäjän pitkään sisällissotaan, jonka seurauksena miljoonat pakenivat Venäjältä. Suomikin sai silloin pakolaistulvasta osansa, 35 000 venäläistä pakeni tänne. 1930-luvun lopulla Suomi pitkälti kieltäytyi vastaanottamasta Euroopasta juutalaisia ja muita vainottuja pakolaisia. Kekkonen, joka oli tuolloin sisäministerinä, oli tyytyväinen siitä että pakolaisten määrä oli onnistuttu pitämään minimissä. Ilmeisesti pakolaiskiintiö tuli jo 1920-luvulla niistä venäläisistä täyteen. Nuivalla linjalla on pitkät perinteet.

Olihan bolševikeilla alkuun hyviäkin ajatuksia, esimerkiksi Kollontai oli nykymittapuillakin edistyksellinen ajttelija, kiihkeä edelläkävijä ja feministi, mutta Stalin pilasi kaiken. Neuvostoliiton hajottua näytti taas jonkin aikaa lupaavalta, mutta sitten Putin on pikkuhiljaa kiristänyt otettaan ja tehnyt Venäjästä roistovaltion, jota hän johtaa mafiapäällikön ottein. Iso laiva ei nopeasti käänny ja historiallinen kehitys on kovin hidasta. Putinilta on kestänyt melkein 20 vuotta viedä Venäjää 50 vuotta taaksepäin.

Venäläisiä on aina muuttanut Suomeen enemmän kuin mitään muita väestöryhmiä, he ovat ylivoimaisesti suurin maahanmuuttajaryhmä. Uutta on se, että viime vuonna heitä alkoi tulla myös turvapaikanhakijoina. Mielenkiintoista nähdä, millaisia päätöksiä rupeaa tulemaan. Turvapaikan myöntäminenhän tarkottaisi sen myöntämistä että Venäjä ei ole turvallinen maa, ainakaan kaikille. Vakuutusyhtiöissähän tämä on tiedetty jo pitkään, ja jokainen matkavakuutuksen ottajakin sen kuulee.

Tässä vielä linkki tuohon ylen hyvään dokumenttiin:

https://areena.yle.fi/1-4507354?utm_medium=social&utm_campaign=areena-we...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

Samaa mieltä blogistin kanssa. Tuo Ylen Areenassa vieläkin katsottavissa oleva ohjelma on todella hyvä. Aihetta seuranneille siinä ei tosin juurikaan ollut uutta. Mielenkiintoista oli kuitenkin se, että Venäjän sisältä löytyy ihmisiä, jotka oman turvallisuutensa vaarantaen uskaltavat penkoa Kremlin suojeluksessa olevan trollipajan tuottamia valehteluvideoita ja paljastaa niiden alkuperän ja falskiuden.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eilen alkoi uusi sarja TV-1:llä, Babylon Berlin. Eiliset 2 jaksoa käsittelivät aikaa 20- ja 30-luvun taitteessa. Niistä tuli selkeästi esiin vielä silloin Venäjän kommunistien kahtiajako Trotskilaisiin mensevikkeihin ja Stalinin bolsevikkeihin. Ohjelma kuvaa hyvin silloista aikaa. Sarjaa ei voi muuta kuin suositella!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Upea sarja, eikä mitään valmiiksipureskeltua hömppää.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#2. Trotskilla oli nuorena mensevikkivaiheensa, mutta tässä yhteydessä sana mensevikki on väärä. Babylon Berlinissä nähty vuoden 1929 Neljäs internationaali ei ollut mikään sosiaalidemokraattisen Toisen internationaalin jatke. Se oli jatkuvaa maailmanvallankumousta ajava kommunistiliike, joka vastusti jyrkästi Stalinin "sosialismia yhdessä maassa".

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kollontain faija oli tsaarin kenraali, vaikkakin liberaali, perustuslaillisen monarkian kannatta. Äiti oli rikasta maanomistajasukua, tytär opiskeli ensin Sveitsissä viitisen vuotta, sitten joutui menševikkinä maanpakoon ja vietti edelleen vuosikausia Saksassa, josta sodan puhjettua lähti Tanskaan, sieltä Ruotsiin ja sieltä Norjaan.

Kollontai oli sinänsä tyypillinen vallankumouksellinen: rikkaan perheen lapsi, joka puhui ranskaa äitinsä kanssa (sehän oli Venäjän hovin kieli), englantia lastenhoitajansa kanssa, suomea suomalaisten suvun kartanossatöissä olevien kanssa ja taisipaosata saksaakin hyvin.

Kirjoituksen tueksi vain taustaa, ei ollut tarkoitettu negatiiviseksi kommentiksi. Kollontai on mielenkiintoinen hahmo.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kiitos taustoituksesta. Mietin itsekin pitäisikö Kollontaista kertoa enemmänkin, mutta sitten ajattelin että se vie sivuraiteille. Yritän pitää puheenvuoroni lyhyinä, että ihmiset jaksavat lukea. Niinpä kaikki lisäykset, tarkennukset, kommentit ja korjaukset ovat oikein tervetulleita.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Katsoin ko. ohjelman kerran ja pidin. Sitten "entisestä romantikosta kehittynyt kyynikko" nosti päätään. Kirjoitan tämän kommentin hyvin tietoisena, että tämä on - kuten jopa toivon - helppo ampua alas. Tiedän myös, että pitäisi katsoa kerrran ja toisenkin ennen kuin kirjoittaisi tällaista, mutta... siitä huolimatta.... oliko ohjelmassa jotain uskomatonta. Heitän muutaman näkökulman, ettei mene liian helpoksi (((. Tyrmätkää, olkaa hyvä.

Rupesin miettimään Venäjän trollitehtaan erinomaista osaamista ja oveluutta. Jäin ihmettelemään (otan vain yhden esimerkin) tämän pääosassa olleen venäläisen tutkivan journalistin (nuori mies) rohkeutta ja taitoja.

1. Tunnettujen ja jo valheellisiksi todettujen / epäiltyjen trollaustapausten todisteet ja yksityiskohdat löytyivät lopulta yllättävän helposti.
2. Kuinka joku voi Venäjällä tehdä tuon tasoisia paljastuksia ja pysyä hengissä? Onhan maassa tapettu liuta rohkeita, tutkivia journalisteja, jopa vähäpätöisempien paljastusten vuoksi.
3. Ei ole mikään uutinen, että muka paljastamalla jotain peitetään toista, ehkä tärkeämpää.
4. Kuten Seppo Lavonen ylempänä toteaa: "Aihetta seuranneille siinä ei tosin juurikaan ollut uutta."

Kuten totesin, lausuntoni on hataralla pohjalla. Ilmeisesti (toivon) dokkarin tekijät ovat huippuammattilaisia, joita ei kukaan voi huijata ( tosin aihe on herkullinen ja tautalla on aina myös raha, jolla on tapana puhua) Mitä ilmeisemmin jo toisella katsomisella (teen sen pian) löytäisin itsekin todisteita siitä, että olen väärässä.

Toivon onnea, menestystä sekä pitkää elämää ohjelmassa mukana olleille rohkeille, erityisesti venäläisille toimittajalle, jos ja kun he ovat olleet vilpittömiä.

Mutta aina kun on kysymys Venäjästä ja trollaamisesta. Voisiko olla että?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Ainakin se seikka tuli selväksi dokumentissa, että ne helpot paljastukset tapahtuivat aiemmin, ja että nykyään lavastukset on tehty huomattavasti taidokkaammin, kun trollit ovat huomanneet valheittensa lyhyet jäljet.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No joo, olihan se vähän kotikutoisen oloinen ja jätti mieleen kysymyksen: no voiko tähän sitten täysin luottaa? Varsinkin sen sinänsä symppiksen nuoren valeuutisten paljastajan keissit vaikuttivat vähän epäilyttäviltä.

Jani Kuusela

"Venäläisiä on aina muuttanut Suomeen enemmän kuin mitään muita väestöryhmiä, he ovat ylivoimaisesti suurin maahanmuuttajaryhmä."

Totta. Tunnen heistä monet täällä Savonlinnassa. Erona täällä oleviin irakilaisiin, somaleihin tai myanmarilaisiin on siinä, että nämä venäläiset ovat oppineet suomenkielen muutamassa vuodessa, opiskelevat tai ovat töissä. Osa on palannut takaisin Venäjälle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eroja kielen oppimisessa tosiaan on, sitä ei niinkään kansalaisuus selitä kuin opiskelijoiden taustat. Irakilaisten ja somalien joukossa on sellaisia jotka eivät ole kotimaassaan päässeet paljon koulunpenkillä istumaan. Jos luku- ja kirjoitustaito on heikko, oppiminen käy hitaammin. Ei se toki silloinkaan mahdotonta ole. Venäläiset ja virolaiset maahanmuuttajat ovat aika usein tänne myös työn tai kumppanin perässä tulleet, joten sekin selittää osaltaan parempia oppimistuloksia. Irakilaisten osalta täytyy vielä erikseen mainita kurdit: he oppivat yleensä ääntämään suomea paremmin kuin juuri ketkään muut, venäläiset mukaan lukien.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Venäläisten ja virolaisten ÄO ei juurikaan eroa suomalaisten vastaavasta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #10

Ei, mutta selvästi korkeampi se on.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #11

Lähdekritiikki ei tunnu olevan venäläisten ydinosaamisaluetta, kun nämä neljä evankelistaa ovat taas päässeet siellä ilosanomaansa julistamaan:

"Kommentteja venäläismedialle ovat antaneet ainakin Johan Bäckman, Janus Putkonen, Jon Hellevig ja Jarmo Ekman. Jutuissa heidät esitellään Suomesta tulleiksi vaalitarkkailijoiksi kertomatta, että kyse ei ole aidoista Suomen lähettämistä vaalitarkkailijoista.

Suomalaisnelikko ylistää jutuissa erilaisin sanankääntein kapinallistasavaltojen sunnuntaisten vaalien väitettyä demokraattisuutta, läpinäkyvyyttä ja äänestysaktiivisuutta."

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005897030.html

Muuten olen sitä mieltä, että Paananen on paras Venäjän asiantuntija suomalaisessa lehdistössä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #10

ÄO ei kerro juuri mistään. Venäläinen ja virolainen kulttuuri & koululaitos eivät juuri eroa suomalaisesta, ja viron kielikin on kovin samanlainen kuin suomi. Tämä selittää oppimistulokset, samoin se että lukutaito on noin 100 %.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ei pidä unohtaa Suomen länsi-ja osin etelärannikon sekä Ahvenanmaan kolonisaatiota ruotsalaisilla siirtolaisilla 1100-luvulta lähtien.

Suomenruotsalainen kulttuuri Suomessa on perua siirtolaisuudesta lännestä itään.

Toimituksen poiminnat