Trollitehtaankadulta törähtää

Ulkolinjan dokumenttien sarja parantaa kuin sika juoksuaan. Viimeksi nähty tanskalainen dokumentti venäläisistä trollitehtaista oli hirveän hyvä, aivan hirveä ohjelma.

Suomalaisena olen tietysti ylpeä siitä, että myös meidän tähtitoimittajamme Jessikka Aro oli päässyt mukaan. Siis tämä sama Jessikka, jota kohudosentti Bäckman ja muut pyhän Venäjän uudet apostolit innolla mustamaalasivat. Kaikkein hauskinta ja karmeinta oli se, että valeuutisia julkaissut suomalainen MV-sivusto, jonka päätyhjäntoimittajasta hänen faninsa yrittivät leipoa jonkinlaista sananvapauden marttyyria, onnistui heittämään tuon marttyyrin viitan ja kruunun juuri Aron harteille. Itse he saivat vain sakkoja. Onneksi Suomi on oikeusvaltio ja aito demokratia, jossa on vapaa ja laadukas, vastuullinen joukkoviestintä.

Venäjä on toista maata. RT ei eroa MV:stä kuin siinä, että sitä tehdään isommalla rahalla ja myös televisioon, ei vain verkkoon. Valheella on joskus yllättävän pitkät jäljet, valeuutisia tehtailemalla onnistui niin Trumpin ajaminen Yhdysvaltain presidentiksi kuin Brexitkin.

Venäjällä on ollut hetkensä. Sata vuotta sitten se oli sivistysvaltio. Bolševikkien vallankumous näytti aluksi lupaavalta, vaikka syöksikin Venäjän pitkään sisällissotaan, jonka seurauksena miljoonat pakenivat Venäjältä. Suomikin sai silloin pakolaistulvasta osansa, 35 000 venäläistä pakeni tänne. 1930-luvun lopulla Suomi pitkälti kieltäytyi vastaanottamasta Euroopasta juutalaisia ja muita vainottuja pakolaisia. Kekkonen, joka oli tuolloin sisäministerinä, oli tyytyväinen siitä että pakolaisten määrä oli onnistuttu pitämään minimissä. Ilmeisesti pakolaiskiintiö tuli jo 1920-luvulla niistä venäläisistä täyteen. Nuivalla linjalla on pitkät perinteet.

Olihan bolševikeilla alkuun hyviäkin ajatuksia, esimerkiksi Kollontai oli nykymittapuillakin edistyksellinen ajttelija, kiihkeä edelläkävijä ja feministi, mutta Stalin pilasi kaiken. Neuvostoliiton hajottua näytti taas jonkin aikaa lupaavalta, mutta sitten Putin on pikkuhiljaa kiristänyt otettaan ja tehnyt Venäjästä roistovaltion, jota hän johtaa mafiapäällikön ottein. Iso laiva ei nopeasti käänny ja historiallinen kehitys on kovin hidasta. Putinilta on kestänyt melkein 20 vuotta viedä Venäjää 50 vuotta taaksepäin.

Venäläisiä on aina muuttanut Suomeen enemmän kuin mitään muita väestöryhmiä, he ovat ylivoimaisesti suurin maahanmuuttajaryhmä. Uutta on se, että viime vuonna heitä alkoi tulla myös turvapaikanhakijoina. Mielenkiintoista nähdä, millaisia päätöksiä rupeaa tulemaan. Turvapaikan myöntäminenhän tarkottaisi sen myöntämistä että Venäjä ei ole turvallinen maa, ainakaan kaikille. Vakuutusyhtiöissähän tämä on tiedetty jo pitkään, ja jokainen matkavakuutuksen ottajakin sen kuulee.

Tässä vielä linkki tuohon ylen hyvään dokumenttiin:

https://areena.yle.fi/1-4507354?utm_medium=social&utm_campaign=areena-we…

MikaLamminp
Vihreät

Olen julkaissut teokset Talvimatka (runoja, Oppian 2022), Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu