Suomensuojelijoille on tilausta

Luulin että fennomaanien taistelu suomen kielen puolesta jäi 1800-luvulle, mutta väärässä olin. Vihollinen ei nyt vain tule itärajan takaa, vaan rajojen sisältä. Kumma kyllä jotkut (yhden tähden liikkeen keulakuva Mikael Jungner etunenässä) ovat vapaaehtoisesti tekemässä Suomesta Amerikan henkistä siirtomaata ja ajavat ilmeisesti ihan vakavissan englantia kolmanneksi viralliseksi kieleksi Suomeen (tai ainakin joihinkin kuntiin).

Suomi on ei ole vaikkapa arabiaa vaikeampi kieli. Kielen vaikeus riippuu lähtökielestä: suomalaiselle arabian oppiminen on yhtä vaikeaa kuin arabille suomen tai englannin kielen oppiminen. Itse asiassa suomalaiselle arabian oppiminen on kaksin verroin vaikeampaa, koska ei ole kauheasti motivaatiota: harvan suomalaisen työllistyminen on kiinnia arabian osaamisesta. Suomessa sen sijaan ei hirveästi ole töitä joissa pärjää osaamatta yhtään suomea. Laivasiivous joo, mutta onko muuta?

Melkein kaikki suomalaiset osaavat englantia, vieläpä kansainvälisesti tarkastellen harvinaisen hyvin. Suurin osa maahanmuuttajista ei osaa englantia kovin hyvin. Eniten maahanmuuttajia tulee Venäjältä ja Virosta. Virolaisille suomi on muuten ihan helppo kieli. Englanti on periaatteessa venäläisille helpompi kieli kuin suomi koska molemmat ovat indoeurooppalaisia kieliä. Mutta kyllä Suomessa englannin osaajia riittää, joten englannin pänttäämiselle ei oikein ole venäläisillä mitään varsinaista syytä. No any single serious reason.

Oikeusturva, tasa-arvo, reiluus, yhdenvertaisuus jne. vaatii minua suomenopettajana opettamaan enimmäkseen suomeksi. Toki luokassa saa käyttää kaikkia muitakin kieliä mitä suinkin osataan, mutta minulla ei ole vielä kertaakaan ollut ryhmää, jossa kaikki osaavat englantia. Ja minä olen sentään opettanut suomea toisena kielenä yli 20 vuotta. Ei ole siis mitään syytä tehdä siitä apukieltä yli muiden. Venäjä ja espanja ovat yhtä lailla maailmankieliä. 

Englannin kielen aseman parantamiselle on epäilemättä tilausta kaikissa maissa, joissa sitä äidinkielenä puhutaan, eli Brittein saarilla ja Pohjois-Amerikassa. Niin ja niissä Englannin entisissä siirtomaissa joissa muuta yhteistä kieltä ei ole.

Kolmas virallinen kieli voisi olla saamen kieli, sille olisi jotain historiallisiakin perusteita. Ja saamen kielen vaalimisessa olisi jotain hienoa muutenkin. Englanti elää ilman meitäkin.

MikaLamminp
Vihreät

Olen julkaissut teokset Talvimatka (runoja, Oppian 2022), Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu