Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Suomensuojelijoille on tilausta

Luulin että fennomaanien taistelu suomen kielen puolesta jäi 1800-luvulle, mutta väärässä olin. Vihollinen ei nyt vain tule itärajan takaa, vaan rajojen sisältä. Kumma kyllä jotkut (yhden tähden liikkeen keulakuva Mikael Jungner etunenässä) ovat vapaaehtoisesti tekemässä Suomesta Amerikan henkistä siirtomaata ja ajavat ilmeisesti ihan vakavissan englantia kolmanneksi viralliseksi kieleksi Suomeen (tai ainakin joihinkin kuntiin).

Suomi on ei ole vaikkapa arabiaa vaikeampi kieli. Kielen vaikeus riippuu lähtökielestä: suomalaiselle arabian oppiminen on yhtä vaikeaa kuin arabille suomen tai englannin kielen oppiminen. Itse asiassa suomalaiselle arabian oppiminen on kaksin verroin vaikeampaa, koska ei ole kauheasti motivaatiota: harvan suomalaisen työllistyminen on kiinnia arabian osaamisesta. Suomessa sen sijaan ei hirveästi ole töitä joissa pärjää osaamatta yhtään suomea. Laivasiivous joo, mutta onko muuta?

Melkein kaikki suomalaiset osaavat englantia, vieläpä kansainvälisesti tarkastellen harvinaisen hyvin. Suurin osa maahanmuuttajista ei osaa englantia kovin hyvin. Eniten maahanmuuttajia tulee Venäjältä ja Virosta. Virolaisille suomi on muuten ihan helppo kieli. Englanti on periaatteessa venäläisille helpompi kieli kuin suomi koska molemmat ovat indoeurooppalaisia kieliä. Mutta kyllä Suomessa englannin osaajia riittää, joten englannin pänttäämiselle ei oikein ole venäläisillä mitään varsinaista syytä. No any single serious reason.

Oikeusturva, tasa-arvo, reiluus, yhdenvertaisuus jne. vaatii minua suomenopettajana opettamaan enimmäkseen suomeksi. Toki luokassa saa käyttää kaikkia muitakin kieliä mitä suinkin osataan, mutta minulla ei ole vielä kertaakaan ollut ryhmää, jossa kaikki osaavat englantia. Ja minä olen sentään opettanut suomea toisena kielenä yli 20 vuotta. Ei ole siis mitään syytä tehdä siitä apukieltä yli muiden. Venäjä ja espanja ovat yhtä lailla maailmankieliä. 

Englannin kielen aseman parantamiselle on epäilemättä tilausta kaikissa maissa, joissa sitä äidinkielenä puhutaan, eli Brittein saarilla ja Pohjois-Amerikassa. Niin ja niissä Englannin entisissä siirtomaissa joissa muuta yhteistä kieltä ei ole.

Kolmas virallinen kieli voisi olla saamen kieli, sille olisi jotain historiallisiakin perusteita. Ja saamen kielen vaalimisessa olisi jotain hienoa muutenkin. Englanti elää ilman meitäkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

"Mutta kyllä Suomessa englannin osaajia riittää, englannin pänttäämiselle ei oikein ole venäläisillä mitään varsinaista syytä."

Tuo ei aukea minulle. Tarkoittanet ettei suomen pänttäämiselle ole varsinaista syytä.

p.s. "Yhden tähden liike" oli hauska oivallus.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Anteeksi huolimaton muotoilu. Tarkoitin että ei ole mitään järkeä venäläisten maahanmuuttajien opiskella täällä ensi töikseen englantia ja sitten suomea englanti apukielenä, kuten joku valopää jossain keskustelussa ehdotti. Minua ihmetytti myös jossain kuulemani väite, että Suomessa osataan huolestuttavan vähän venäjää. Ja höpsis! Venäläiset ovat suurin maahanmuuttajaryhmä Suomessa, kyllä he venäjää osaavat, ja suomea myös.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Nyt ymmärrän ajatuksen, kiitos.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Suomen suojelijoille todella on tilausta ja mielestäni Mikael Jungner erehtyy raskaasti.

Työskentelin 4 vuotta kääntäjänä (suomensin lähinnä EP:n toimeksiantoja italiasta, saksasta, espanjasta ja portugalista). Kääntäjän tärkein työkalu on oma äidinkieli, sen erinomainen hallinta niin rakenteen kuin sanaston ja tyylilajienkin osalta. Tiede, suomeksi harjoitettu tiede, ei elä ilman suomenkielistä korkeakoulutusta ja suomeksikin kirjoitettuja pro graduja, lisensiaatintutkielmia ja tohtoriutta varten väitöskirjoja. Ei voi olla niin, että äidinkielellä, olkoon se Suomessa suomi tai ruotsi tai myös saame, ei voisi tehdä tiedettä. Suomen tulevaisuudesta olemme vastuussa vain me suomalaiset.

Suuret maailmankielet kyllä menestyvät, joskin kaikilla niilläkin on oma elinkaarensa. Englannin elinkaaren huippukohta on saavutettu ja ohitettu: englantia äidinkielenään puhuvien määrä (lähinnä Yhdysvallat, Britannia, suurin osa - vaan ei koko - Kanadaa, Australia, Uusi Seelanti, Irlannin pääosa - poislukien iirinkieliset - ei juuri kasva. Toisena kielenään englantia käyttää tietysti melkoinen määrä ihmisiä. Tästä aiheesta pähkinänkuorityyppinen kommentti, ks. http://vinkuukka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263450-m...

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Lisäksi kuvitelma siitä, että suomalaiset osaisivat erityisen hyvin suomea, on osittain harhaa. Minä tunnen hyvin monia suomalaisia, jotka eivät englantia osaa, yleensä tietysti vanhempaa sukupolvea. Nuorissa on lisäksi myös niitä, jotka eivät koskaan välitä oppia englantia kunnolla kirjallisesti.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Lisäksi kuvitelma siitä, että suomalaiset osaisivat erityisen hyvin suomea, on osittain harhaa.

Tuon toteamiseen riittää muutaman kommenttiketjun lukeminen täällä Puheenvuorossa. Ja kyllä, ymmärsin kyseessä olleen lapsuksen, mutta en osannut vastustaa kiusausta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, tuo oli hauska lapsus ja niin kuin sanoit, kyllä täällä näitä isäm maalisia riittää, jotka Suomen kieltä surutta raiskaavat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kolmas virallinen kieli voisi olla saamen kieli, sille olisi jotain historiallisiakin perusteita. Ja saamen kielen vaalimisessa olisi jotain hienoa muutenkin."

Myös karjalan kieli sai virallisen vähemmistökielen aseman Suomessa joitakin vuosia sitten. Viralliset tiedonannot julkaistaan myös karjalaksi. Se on myös minun "äidinkieleni".

Ohessa viime presidentin vaalien yhteydessä julkaistu tiedote:
https://vaalit.fi/documents/5430845/6916990/karjala

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Taas oppi jotain monikulttuurisesta Suomesta, kiitos.

Kaarina Leinonen

Miksi meidän suomalaisten pitäisi muuttua luonnoltamme muuksi ? Suomalaisia olemme ja Mikael Jungner saa tietysti olla ihan mitä itse haluaa. Meitä alkuperäisiä jotka tietävät mitä on olla Suomalainen on paljon.

Kaarina Leinonen

Joillakin ihmisillä on siellä päänupissa vähän muutakin kuin se oma käsitys ihmisen elämästä, siihen käsitykseen kun on välttämätöntä ottaa huomioon kaikki toisetkin luopumatta omasta itsestään mukaan lukien historia, kieli - mitä oikeasti on. He jotka väittävät että pitäisi olla jotakin muuta- muuttua ympäristön paineiden takia muuksi kuin on -ovat väärässä kuten tässä kieliasiassa.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Ruotsin kieli käy Suomessa yhä turhemmaksi, sen virallinen asema pitäisikin poistaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

En tiedä mitä häpeämistä meillä on siinä että vähemmistökielestä pidetään parempaa huolta kuin monissa muissa maissa. Eikä Suomi ole ainoa maa jossa on useampia kuin yksi virallinen kieli.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Helsingin Sanomissa oli yllättävän hyvää analyysiä tästä kielipoliittisesta jutusta:

"Jos kansalliskieltemme elinvoimaisuutta todella pidetään arvokkaana, kaikkien kynnelle kykenevien on osallistuttava ponnisteluihin. Kotimaisten kielten keskus ei voi toimia asiassa yksin: sen nykytehtäviksi on määritelty kielenhuolto ja sanakirjatyö. Määrätietoiseen kielipolitiikkaan tarvitaan ministeriöiden tuki ja kielipoliittisen ohjelman laadintaan laajaa asiantuntemusta yhteiskunnan eri puolilta, myös muita kuin kieliasioiden ammattilaisia."

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005882671.html...

Toimituksen poiminnat