Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Koraani, pähkinäpussi, hajuvesi ja kaksi keittiöveistä

"Islamilaisen terrorin puhtain muoto on itsemurhaisku. Se vetoaa erityisen voimakkaasti radikaaliin häviäjään, sillä se mahdollistaa sekä omien suuruuden haaveiden että itseinhon kanavoimisen. Pelkuruus on muuten viimeinen asia, mistä radikaalia häviäjää voi syyttää. Rohkeus, joka on hänelle niin tunnusomaista, on epätoivosta syntyvää rohkeutta. Hänen riemuvoittonsa on siinä, että häntä vastaan ei voi taistella eikä häntä voi rangaista, sillä siitä hän pitää itse huolen. Hänen äärimmäinen tyydytyksensä on se, ettei hän pyyhi pois vain muita, vaan myös itsensä", Hans Magnus Enzensberger kirjoittaa esseessään "Kauhunkylväjät" (2006, suom. 2013).

Pieleen meni Abderrahman Bouananen suunnitelmat: suomalainen poliisi ampui häntä jalkaan ja oikeus tuomitsi hänet kahdesta murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä, jotka kaikki on tehty terroristisessa tarkoituksessa. Kunniaa saivat ne joille kunnia kuului, etenkin tarinan todellinen sankari, Turun terrori-iskun uhreja auttamaan rientänyt Hassan Zubier, jonka Englannin kuningatar Elisabet palkitsee niin kutsutulla Yrjön mitalilla ”merkittävästä rohkeudesta”. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005762639.html

Merkityksetöntä rohkeutta osoittaneen Bouananen tiedetään julkaisseen itsestään kaksi videota Telegram-viestisovelluksessa juuri ennen iskua. Niissä oli siteerattu hänen Youtubesta kuuntelemaansa saarnaa: "Kiitämme Jumalaa, pyydämme Häneltä apua ja synnin antamista anteeksi. Pyydämme Jumalalta apua pahoista teoistamme. Profeetta Muhammed sanoo: 'Se joka ei taistele eikä harkitse taistelemista, kuolee tekopyhänä.' Jumala varjelkoon." Bouanane oli kirjoittanut tekstit aamulla muistivihkoon. Muistivihkon lisäksi Bouananen olkalaukussa oli Koraani, pähkinäpussi, hajuvesi ja kaksi keittiöveistä.

Kolmessa minuutissa mies ehti puukottaa kymmentä uhria. Ensimmäinen oli 30-vuotias nainen, joka kuoli. Toinen oli 45-vuotias mies, joka kumartui auttamaan puukotettua. Bouanane puukotti häntä selkään. Mies loukkaantui. Kolmas uhri oli 39-vuotias nainen, auttajan avovaimo, jota Bouanane ajoi takaa ja iski käsivarteen. Nainen loukkaantui. Neljäs oli 26-vuotias mies, joka juoksi puukottajan perään ja sai puukosta kaulaan ja loukkaantui. Viides uhri oli 32-vuotias nainen, joka työnsi torilla lastenvaunuja ja sai iskuja ylävartaloon ja kaulaan. Naisen sydän pysähtyi, mutta hänet elvytettiin. Kuudes uhri oli 54-vuotias nainen, joka loukkaantui rintaan osuneesta iskusta. Seitsemäs oli 65-vuotias nainen, joka tuli töistä Kauppiaskatua pitkin ja sai useita iskuja ylävartaloon ja kuoli ambulanssissa. Kahdeksas uhri oli 15-vuotias tyttö, joka kulki edellisen uhrin takana ja sai iskun olkapäähän. Tyttö loukkaantui. Hän tunnisti lyöjän, joka oli ollut samalla kielikurssilla. Yhdeksäs uhri oli 42-vuotias nainen, joka astui kaupasta ulos Brahenkadulle ja loukkaantui ylävartaloon osuneista iskuista. Kymmenes uhri oli 73-vuotias nainen, joka käveli Brahenkadun kulmassa. Bouanane löi päähän ja ylävartaloon, tarttui takaa kiinni ja painoi veitsen kurkulle huutaen "Allahu akbar", Jumala on suuri. Puuhelmet olivat suuremmat, ne pelastivat naisen hengen: veitsi hankasi niihin, nainen loukkaantui mutta ei kuollut. Tässä tilanteessa poliisi tuli paikalle, käski terroristia pudottamaan puukon ja kun tämä jäi hölmönä seisomaan, poliisi ampui jalkaan ja otti murhaajan kiinni.

Radikaalisaarnaajat ja heidän itsemurha-alttiit pikku soturinsa ovat nurkkaan ahdettuja petoja. Heidän raivonsa johtuu siitä, että sisimmässään he tietävät, että ovat jo hävinneet taistelunsa. Se paratiisi, jota heille luvataan, on niin banaali: 72 neitsyttä ja päihdyttäviä juomia. Ei siis mitään sellaista mitä ei muutamalla kympillä saisi koska vain kuka vain (ei ehkä neitsyttä, mutta who cares, hemaisevia hempukoita joka tapauksessa). Eihän arabinuorukaiset oikeasti kaipaa mitään muuta kuin kuluttamista ja seksia, niin kuin kaikki nuoret miehet, olivatpa radikalisoituneita tai eivät. Islamilla, nationalismilla tai muulla humpuukilla ei ole heille mitään annettavaa, ja nämä tutisevat saarnaajat pelkäävät kuollakseen, että jonain päiväna kaikki tajuavat sen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Vaikuttaa tosiaan siltä, että nämä sattumalta maahan aikoinaan eksyneet ovat käveleviä aikapommeja. Radikalisointia tapahtuu jatkuvasti, kun ei se uusi yhteiskunta tarjoakaan kaikkea, eikä mukaudukaan vapaaehtoisesti poliittiseen islamiin, jossa patriarkaalisen papiston avulla voidaan alistaa kansaa. Mitä tekee sitten maan johto estääkseen ilmeisen uhan ? Tunnustaako, tai edes tunnistaako hallitus mahdollisen uhan ?

Avoimen keskustelun asemasta ministerit vaikenevat, kääntelevät poskia, piipittävät ja keskustelevat korkeintaan extrimistien harvinaisesta ja sattumanvaraisesta esiintymisestä, vaikka jokainen toki jo ymmärtää kyseessä olevan ihan toisen kokoluokan ongelman, Kaikille näille puukkoterroria harrastavilla kun on yhteistä sama virsi, kuten mediasta jälkikäteen saadaan lukea ja ns. jihadistiryhmillä on muuten aina sama tavoite ; aiheuta kaaosta, hajoita ja hallitse ja luo uusi järjestys.

Terroritekojen oikeellisuus voidaan näppärästi perustella’ korkeimmilla ohjeilla’ , eli sha­ri'an oikeus­läh­tei­llä, ja sunnalla ja arvostettujen mus­li­mi­op­pi­nei­den, kuten Ibn Taymiyya­hin (1263–1328), Ibn Qu­damahin (1147–1223) ja Ibn Qayyi­min (1292–1350), fat­woilla. ( wikislam )

Jk. Taitais tulla halvemmaks avata joka kaupunkiin bordelli ” 74 neitsyen majatalo ” ja antaa näille jihadisteille vihkollinen vapaalippuja.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No, jos tarkkoja ollaan, niin yksi sadasta tuhannesta (korkeintaan) on kävelevä aikapommi. Milläpä sen radikalisoitumisen estää kun internetiin pääsee kuka vain. Sieltä imuroi oppinsa niin Bouanane kuin se norjalainen terroristikin. Kummallakaan ei ole liioin mitään mahdollisuutta minkään uuden järjestyksen luomiseen. Ei ekstremisteistä ole kuin tuhoamiseen. Pahimmillaan ne saavat kaksi tornia kumoon Amerikassa, mutta Yhdysvallat on yhä pystyssä, al-Qaida ei.

Nämä 74 neitsyttä muuten löytää mistä tahansa baarista, ei siihen bordelleja tarvita. Pubiruusuja on helppo poimia eikä aina tule edes piikkejä sormiin.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Euroopan moskeijoissa noita hulluja tehtaillaan ihan joka päivä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Internetistä ne vihansa imuroivat. Bouananekin radikalisoitui katsomalla Youtubesta radikaalisaarnaajien riekkumista. Ja Breivik lukemalla Gates of Viennaa.

Käsittääkseni ainakin Suomessa moskeijoissa on ihan rauhanomaiset imaamit äänessä. Mutta suhtaudun suurella varauksella Helsingin suurmoskeijahankkeeseen. Jos rahat tulevat Saudi-Arabiasta, on syytä epäillä avun pyytettömyyttä. EI Putinkaan Trumpia hyvää hyvyyttään rahoita.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Mika Lamminpää, olipa loistava kirjoitus! Kelpaisi paremmin kuin hyvin niin sisältönsä kuin kielensä puolesta pakinaksi (kirjoitetaanko niitä enää?) mihin tahansa julkaisuun. Parasta, mitä olen puheenvuoroista lukenut.

Juha Hämäläinen

Suoraa tekstiä, joka ei kumartele ja ymmärrä sellaista, mikä ei sitä ansaitse.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Hyvä kirjoitus!

"Merkityksetöntä rohkeutta osoittaneen Bouananen tiedetään julkaisseen itsestään kaksi videota Telegram-viestisovelluksessa juuri ennen iskua. " /Mika Lamminpää

Hyökkääminen veitsen kanssa aseettomien naisten päälle oli lähinnä raukkamainen teko, joka kertoi tekijänsä pelkurimaisuudesta. Jos hän olisi halunnut rohkeuttaan osoittaa, niin olisi edes etsinyt maalikseen jonkun puolustautumaan kykenevän, mielellään aseistetun miehen. Kymmenestä uhrista kahdeksan oli naisia ja kahdesta miehestä toista oli puukotettu selkään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kiitos. Olihan osa noista uhreista kyllä miehiä. Ei sitä tyyppiä pelkuriksi voi kutsua - sehän uskoi kuolevansa lopuksi - mutta ei tuontyyppisessä rohkeudessa tietenkään mitään ihailtavaa ole. Itse asiassa Bouanane ja muut itsemurhaiskuja tekevät tyypit ovat samanlaisia kuin Hitler, vain pienemmässä mittakaavassa. Kyllähän Hitleriä ajoi tuo sama vimma että tappaa ensin kaikki juutalaiset, mustalaiset, homot ja kaikki muutkin, myös saksalaiset, ja lopuksi itsensä. "Maailmankartan tutkiminenkaan ei saanut Hitleriä ja hänen seuraajiaan vakuuttumaan siitä, että pienen keskieurooppalaisen valtion kamppailu muuta maailmaa vastaan olisi toivoton. Päinvastoin. Radikaali häviäjä ei tunne konfliktinratkaisua, ei kompromissia, joka saisi hänet mukaan normaaliin verkostoitumiseen ja purkaisi hänen destruktiivista ongelmaansa. Mitä toivottomampi projekti, sitä tiukemmin hän pitää siitä kiinni. Tulee ajatelleeksi, että Hitlerille ja hänen tukijajoukoilleen ei kysymys ollut niinkään voitosta vaan oman häviäjästatuksen radikalisoinnista ja ikuistamisesta. Padottu viha purkautui ainutlaatuisessa tuhoamissodassa vastustajina kaikki muut, jotka saksalaiset näkivät syypäinä kärsimiinsä tappioihin", Enzensberger kirjoittaa alussa siteeraamassani esseessä, ja jatkaa: "Hirvittävin uhrauksin hän saavutti mitä halusi: hän hävisi. Juutalaiset, puolalaiset, venäläiset, saksalaiset ja kaikki muut ovat kuitenkin yhä olemassa." Samoin tulee päättymään jihad: se ei kykene voittamaan yhtäkään vihollistaan, mutta itsensä se hävittää.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#8

No joo, jos nyt itsensä tappamista voi rohkeutena pitää. Noilla uskonsotureilla tuntuu silti olevan melko erikoinen kunniakäsitys, ainakin meille opetettiin jo kakarana, ettei pienempänsä tai heikompansa kimppuun pidä käydä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #12

Onhan sekin rohkeaa, että laittaa pakkasella kielensä metalliin kiinni tai hyppää katolta. Joskus on viisasta pelätä ja tyhmää olla rohkea. Ei kaikki rohkeus ole jaloa niin kuin tämän Zubierin rohkeus on. Me ei olla sankareita kaikki, mutta Hassan Zubier kyllä on.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

”Valkeat kristallinkirkkaat viinirypäleet” on ilmeisesti alkuperäinen Koraanin lupaus islamin puolesta taistelussa kuolleelle. Paratiisissa eivät odotakaan neitsyet vaan viinirypäleet.

P.S. Lisäksi mainittakoon, että alkuperäinen viinirypäleiden lukumäärä on 70.

P.P.S. Kirkkohistorian emeritusprofessori Jouko Martikainen on esittänyt tämän tulkinnan, mikä perustuu Koraanin alkuperäiseen kieleen, kirjoitusasuun ja aikansa kulttuuriin. Koraanihan kirjoitettiin nykymuotoonsa neitsyeineen 300 vuotta alkuperäisversion jälkeen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Minäkin muistelen joskus kuulleeni että tuo kohta - niin kuin kai moni muukin Koraanissa - on hiukan tulkinnanvarainen. Teksti on monimerkityksellistä runoutta eikä ole varmuutta siitä puhutaanko siinä viinirypäleistä vai neitsyistä. Asiahan ei sinänsä muuksi muutu, radikaalit häviäjät vain entistäkin suuremmiksi luusereiksi. Kyllä nyt sentään viinirypäleisiin on varaa köyhimmälläkin ja vieläpä ihan ilman pommeja.

Käytännössä useimmat muslimit eivät ymmärrä arabiaa, sillä arabeja maailman muslimeista on alle 20 %. Edes kouluja käymättömät syntyperäiset arabianpuhujat eivät kykene kunnolla ymmärtämään Koraanin kieltä, sillä puhuttu arabia on etääntynyt lähes puolentoista tuhannen vuoden aikana huomattavasti Koraanin ilmestymisen aikaisestä kirjakielestä. Useimmat muslimit käyttävätkin omakielisiä käännöksiä varsinaisesti lukiessaan Koraania, mutta rukouksissa Koraanin tekstiä lausutaan arabiaksi ja jokaisessa uskonnollisessa islamilaisesessa kodissa on arabiankielinen Koraani. Tavallaan tilanne muistuttaa kristillisen kirkon tilannetta ennen uskonpuhdistusta: pappi puhui latinaa, mitä kansa ei ymmärtänyt. Reformaatio olisi islamillekin enemmän kuin paikallaan, mikäli se mielii pysyä elävänä uskona eikä outona reliikkinä modernissa maailmassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Uskon vahvasti, että nykymuotoisen Koraanin lupaus on jihadistille merkittävästi houkuttelevampi kuin lupaus paratiisissa odottavasta 70 viinirypäleestä.

Alkuperäisen Koraanin kirjoitetun arabian konsonanteista ainoastaan kuusi konsonanttia 28 konsonantista on yksiselitteisiä.

Tämä tosiasia tekee nykyisen Koraanin sisällön erittäin tulkinnanvaraiseksi alkuperäiseen verrattuna.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #11

Epäilemättä, mutta kuten sanoin, sekin lupaus on joutava. Miksi rukoilla, paastota ja vaeltaa pyhiin saati tappaa itsensä kun muutamalla kympillä saa saman jo tämänpuoleisessa maailmassa?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #13

Kun tuon arkipäiväisen totuuden saat sisäistymään kaikkien nuorten muslimipoikien mieliin niin saat Nobelin rauhanpalkinnon.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #15

Tossahan se parustavaa laatua oleva vika on. Muslimipojat ja tytöt opetetaan olemaan vääräuskoisten yläpuolella eivätkä siis ota vääräuskoisilta mitään "oppia" vastaan. Sen muutoksen täytyy lähteä islamin sisältä ja sellaisesta ei ole mitään pinintäkään merkkiä näkyvissä missään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #16

Siltähän se näyttää jos ei asioita seuraa. Kyllä se voimakkain kritiikki islamia kohtaan tulee islamilaisen maailman sisältä. Esim. algerialainen kirjailija Kamel Daoud on ollut pitkään algerialaisen sanomalehden ”Le Quotidien d´Oranin” kolumnisti, ja viime vuosina hänen kolumnejaan on näkynyt myös kansainvälisissä sanomalehdissä. Hän sai v. 2015 ranskalaisen kunniamaininnan parhaasta journalismista.

Terroristit ovat pilanneet islamin, tai ainakin islamin maineen. Puhdistus on tietysti muslimien itse tehtävä. Ja sitä Kamel Daoudin kaltaiset toisinajattelijat yrittävät, joskus henkensä kaupalla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #15

Me oltais kyllä kusessa jos kaikki nuoret muslimipojat olis niin kajahtaneita kuin nämä Isis-luuserit.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #28

Niinkin sen voi sanoa. Mutta onneksi nämä bouananet ja breivikit ovat harvassa.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

" Puuhelmet olivat suuremmat, ne pelastivat naisen hengen: veitsi hankasi niihin, nainen loukkaantui mutta ei kuollut. Tässä tilanteessa poliisi tuli paikalle, käski terroristia pudottamaan puukon ja kun tämä jäi hölmönä seisomaan, poliisi ampui jalkaan ja otti murhaajan kiinni."

Muutoin hyvä kirjoitus, mutta tämä kohta tökkii. Oletko oikeasti sitä mieltä, että puuhelmet pelastivat naisen hengen, ja että tekijä jäi hölmönä seisomaan paikalleen poliisin tultua paikalle?
Vai onko vain tarkoitus vähätellä tilanteen todellisen sankarin suoritusta?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kun poliisi käski pudottaa puukon, mies ei tehnyt mitään. Sitten poliisi ampui miestä vasempaan reiteen.

Tiedän että tuo kuulostaa rienaavalta, että puuhelmet olivat suuremmat kuin Jumala, mutta on siinä totta enemmän kuin toinen puoli: haava olisi todennäköisesti ollut kuolettava elleivät helmet olisi olleet tiellä.

Poliisi oli todellinen sankari, ja olet ymmärtänyt minut väärin, jos luulet minun häntä vähättelevän. Paremminhan se meni kuin monessa muussa maassa missä terroristi on saanut haluamansa marttyyrikuoleman ja Isis on voinut ottaa teon kontolleen. Myös Bouanane oli pitänyt ihan selvänä, että hänet "tapetaan siinä lopussa". Bouanane luuli, että jos ei poliisi ammu häntä hengiltä, niin sitten hänet teloitetaan oikeudenkäynnin lopuksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Että voi Suomen virkavalta olla v-mäistä!

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #26

Niin, itse pitää itsensä tappaa, jos kuolla haluaa.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Tämä Turun isku muistuttaa hieman Länsirannalla syksystä 2015 toteutettua puukkointifadaa ehkä sillä erotuksella että siellä marttyyrius on varmempi kuin Suomessa koska poliisi herkemmin ampuu suoraan kohti eikä jalkaan. Toinen ero saattaisi löytyä siitä että työttömyyden riivaamalla alueella Palestiinalaishallinto stipendien ja sosiaaliohjelman kautta maksaa merkittävän esim. kuukausikorvauksen marttyyrin perheelle tai sitten iskijälle jos hän selviää hengissä eli uskonnon sijaan taloudellinenkin motiivi on läsnä. Ja tätä Palestiinalaishallintoahan Suomenkin ulkoministeriö ja Kirkon ulkomaanapu on rahallisesti ja muutoin vuosittain tukemassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Väkivaltaa ei saa koskaan käyttää, se kääntyy aina itseään vastaan. Che oli väärässä: ei saa sytyttää lisää Vietnameja, väkivalta hukuttaa viattomat.
Voima on suhteellista, väkivalta suhteetonta: se on kostoa. Teillä on monia muita keinoja, älyn, tiedon ja kärsivällisyyden aseet: teroittakaa niitä. Väkivalta on osoitus heikkoudesta."

Eeva-Liisa Mannerin romaanista Varokaa, voittajat (1976)

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Pahoittelut väärinymmärryksestä. Pientä tarkkuutta tekstiin, kuten osumakohta, mutta no hard feelings...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Poliiseissa ei ole mitään vikaa, vaikka he buuasivatkin bändillemme. Poliisit pamputtavat rasisteja ja ottavat kiinni pomminrakentajia ja muita hulluja. Poliisi tutkii myös Halla-ahon blogia, mikä on erittäin jees. Hyvä, poliisi!" (Kauko Röyhkä Facebookissa 22.7.2012)

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Tässähän onkin juuri se erikoinen ilmiö: ääripäät leimaavat helposti koko joukon ihmisiä. Siihen vielä päädytään, koska tietynlaiset äärilaitojen edustajat pitävät asiasta meteliä ja antavat ymmärtää kyseessä olevan "se ainoa totuus".

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Niinpä. Ääri-islamistit ja äärioikeisto ovat saman kolikon kaksi puolta: ne tarvitsevat toisiaan, koska kumpikin saa energiansa viholliskuvien rakentelusta. Niiden väillä on epäpyhä alliansssi.

Toimituksen poiminnat