Koraani, pähkinäpussi, hajuvesi ja kaksi keittiöveistä

"Islamilaisen terrorin puhtain muoto on itsemurhaisku. Se vetoaa erityisen voimakkaasti radikaaliin häviäjään, sillä se mahdollistaa sekä omien suuruuden haaveiden että itseinhon kanavoimisen. Pelkuruus on muuten viimeinen asia, mistä radikaalia häviäjää voi syyttää. Rohkeus, joka on hänelle niin tunnusomaista, on epätoivosta syntyvää rohkeutta. Hänen riemuvoittonsa on siinä, että häntä vastaan ei voi taistella eikä häntä voi rangaista, sillä siitä hän pitää itse huolen. Hänen äärimmäinen tyydytyksensä on se, ettei hän pyyhi pois vain muita, vaan myös itsensä", Hans Magnus Enzensberger kirjoittaa esseessään "Kauhunkylväjät" (2006, suom. 2013).

Pieleen meni Abderrahman Bouananen suunnitelmat: suomalainen poliisi ampui häntä jalkaan ja oikeus tuomitsi hänet kahdesta murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä, jotka kaikki on tehty terroristisessa tarkoituksessa. Kunniaa saivat ne joille kunnia kuului, etenkin tarinan todellinen sankari, Turun terrori-iskun uhreja auttamaan rientänyt Hassan Zubier, jonka Englannin kuningatar Elisabet palkitsee niin kutsutulla Yrjön mitalilla ”merkittävästä rohkeudesta”. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005762639.html

Merkityksetöntä rohkeutta osoittaneen Bouananen tiedetään julkaisseen itsestään kaksi videota Telegram-viestisovelluksessa juuri ennen iskua. Niissä oli siteerattu hänen Youtubesta kuuntelemaansa saarnaa: "Kiitämme Jumalaa, pyydämme Häneltä apua ja synnin antamista anteeksi. Pyydämme Jumalalta apua pahoista teoistamme. Profeetta Muhammed sanoo: 'Se joka ei taistele eikä harkitse taistelemista, kuolee tekopyhänä.' Jumala varjelkoon." Bouanane oli kirjoittanut tekstit aamulla muistivihkoon. Muistivihkon lisäksi Bouananen olkalaukussa oli Koraani, pähkinäpussi, hajuvesi ja kaksi keittiöveistä.

Kolmessa minuutissa mies ehti puukottaa kymmentä uhria. Ensimmäinen oli 30-vuotias nainen, joka kuoli. Toinen oli 45-vuotias mies, joka kumartui auttamaan puukotettua. Bouanane puukotti häntä selkään. Mies loukkaantui. Kolmas uhri oli 39-vuotias nainen, auttajan avovaimo, jota Bouanane ajoi takaa ja iski käsivarteen. Nainen loukkaantui. Neljäs oli 26-vuotias mies, joka juoksi puukottajan perään ja sai puukosta kaulaan ja loukkaantui. Viides uhri oli 32-vuotias nainen, joka työnsi torilla lastenvaunuja ja sai iskuja ylävartaloon ja kaulaan. Naisen sydän pysähtyi, mutta hänet elvytettiin. Kuudes uhri oli 54-vuotias nainen, joka loukkaantui rintaan osuneesta iskusta. Seitsemäs oli 65-vuotias nainen, joka tuli töistä Kauppiaskatua pitkin ja sai useita iskuja ylävartaloon ja kuoli ambulanssissa. Kahdeksas uhri oli 15-vuotias tyttö, joka kulki edellisen uhrin takana ja sai iskun olkapäähän. Tyttö loukkaantui. Hän tunnisti lyöjän, joka oli ollut samalla kielikurssilla. Yhdeksäs uhri oli 42-vuotias nainen, joka astui kaupasta ulos Brahenkadulle ja loukkaantui ylävartaloon osuneista iskuista. Kymmenes uhri oli 73-vuotias nainen, joka käveli Brahenkadun kulmassa. Bouanane löi päähän ja ylävartaloon, tarttui takaa kiinni ja painoi veitsen kurkulle huutaen "Allahu akbar", Jumala on suuri. Puuhelmet olivat suuremmat, ne pelastivat naisen hengen: veitsi hankasi niihin, nainen loukkaantui mutta ei kuollut. Tässä tilanteessa poliisi tuli paikalle, käski terroristia pudottamaan puukon ja kun tämä jäi hölmönä seisomaan, poliisi ampui jalkaan ja otti murhaajan kiinni.

Radikaalisaarnaajat ja heidän itsemurha-alttiit pikku soturinsa ovat nurkkaan ahdettuja petoja. Heidän raivonsa johtuu siitä, että sisimmässään he tietävät, että ovat jo hävinneet taistelunsa. Se paratiisi, jota heille luvataan, on niin banaali: 72 neitsyttä ja päihdyttäviä juomia. Ei siis mitään sellaista mitä ei muutamalla kympillä saisi koska vain kuka vain (ei ehkä neitsyttä, mutta who cares, hemaisevia hempukoita joka tapauksessa). Eihän arabinuorukaiset oikeasti kaipaa mitään muuta kuin kuluttamista ja seksia, niin kuin kaikki nuoret miehet, olivatpa radikalisoituneita tai eivät. Islamilla, nationalismilla tai muulla humpuukilla ei ole heille mitään annettavaa, ja nämä tutisevat saarnaajat pelkäävät kuollakseen, että jonain päiväna kaikki tajuavat sen.

 

MikaLamminp
Vihreät

Olen julkaissut teokset Talvimatka (runoja, Oppian 2022), Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu