Mustamaalauksen Vimma

MV-sivustoa koskeva oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa 13. kesäkuuta. MV:n perustajalle Ilja Janitskinille vaaditaan rangaistusta yli 20 rikoksesta, kuten törkeästä kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytteessä on myös dosentti Johan Bäckman, jota syytetään toimittajaan kohdistuneesta vainosta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Lisäksi syytettynä on kaksi vähemmän tunnettua yksityishenkilöä.

Se on kyllä liian vähän jos Janitskin ja desantti Bäckman sakoilla selviävät. Suomessa on perinteisesti annettu liian lepsuja tuomioita tällaisista rikoksista. Ei sakkotuomio taida riittää pelotteeksi. Halla-ahokin selvisi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskontorauhan rikkomisesta pelkillä päiväsakoilla. Kyllä sellaiset Halla-ahon tuloilla helposti pois makselee. Tällaisilla tuomioilla ei ole ennaltaehkäisevää vaikutusta. Toivottavasti Janitskin ja desantti Bäckman saavat huomata, että Suomi ei ole Venäjä. Täällä journalismi ja propaganda ovat kaksi eri asiaa, eikä toimittajia saa vainota.

On ihmeellistä että tätäkin monitaparikollista joku puolustelee. Oikeudessa puolustaja täytyy tietysti olla, siitähän sille maksetaan, ja vaikka olisi itse paholainen niin oikeudenmukainen tuomio tulee. Niin tuli Turun terroristille, ja varmasti tulee myös Janitskinille ja Bäckmanille, kullekin ansionsa mukaan. Saat mitä tilaat vai miten se meni.

Erään semiälyllisenä tunnetun, kaunaretoriikkaa viljelevän nettikirjoittelijan kapeille harteille ovat hänen kannattajansa jo vuosia sovitelleet sananvapauden marttyyrin viittaa ilman mainittavampaa menestystä.  Hän muuten maalitti erään toimittajan julkaisemalla Facebook-sivullaan muka vahingossa MV-sivuston valeuutisen, joka koski Turun puukotusta. Ironista kyllä, Mustamaalauksen Vimma onnistui hujauksessa heittämään sananvapauden marttyyrin viitan peräti kahden vihaamaansa "valtamediaa" edustavan oikean journalistin harteille.

Bäckman ja Janitskin ovat vastaamassa samassa oikeusjutussa. "Jos kaksikko tuomitaan, jäljelle jää poliittinen kysymys siitä, millainen on naapurimaan rooli niin Bäckmanin kuin Janitskinin toimissa. Paineet ovat kovat. Psyykkaus netissä ei taukoa edes vakavien syytteiden käsittelyn ajaksi. Kunnon journalistien on jatkettava työtään päättäväisesti, pelkäämättä ja nöyristelemättä", toteaa Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja Matti Posio kolumnissaan Turun Sanomissa 12.6.2018.

 

 

MikaLamminp
Vihreät

Olen julkaissut teokset Talvimatka (runoja, Oppian 2022), Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu