Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Jossain sateenkaaren alapuolella

Evankelisluterilaisen kirkon tuomiokapituleissa on käyty neuvotteluja yhteisestä linjasta siihen, miten mies- ja naispareja vihkiviä pappeja pitäisi tarkkailla ja rangaista. Tuomiokapitulien ratkaisut ovat toistaiseksi olleet keskenään varsin erilaisia samankaltaisissa tapauksissa.

Tuomiokapituli voi antaa varoituksen tai pidättää määräajaksi papin virasta, jos pappi ei ole pysynyt kirkon tunnustuksessa tai pappi on toiminut vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupaustaan tai käyttäytynyt papille sopimattomalla tavalla. Määräaikainen pappisvirasta erottaminen voi olla kuukaudesta kuuteen kuukautta. Jos laiminlyönnit jatkuvat, tuomiokapituli voi määrätä papin menettämään pappisvirkansa kokonaan. Asianomaisen pyynnöstä tuomiokapituli voi palauttaa pappisviran takaisin.

Oulun, Lapuan, Espoon ja Helsingin hiippakunnat ovat rankaisseet mies- ja naispareja vihkineitä tai siunanneita pappeja. Tuomiokapitulien käsittelyssa on joukkokantelu, jossa on kyse siitä, voiko pappi ilmoittaa julkisesti vihkivänsä samaa sukupuolta olevia pareja.

Evankelisluterilaisessa kirkossa on noin viisikymmentä pappia, jotka ovat julkisesti ilmoittaneet vihkivänsä kaikki parit riippumatta siitä, ovatko parit samaa vai eri sukupuolta. Kurinpidollisiin toimiin on päädytty viiden papin kohdalla. Heistä neljä on saanut kirjalliset varoitukset ja yksi vakavan moitteen. Varoituksen tai moitteen saaneiden pappien tekemät oikaisupyynnöt on hylätty, joten ainakin kolmessa tapauksessa asia on viety hallinto-oikeuden käsittelyyn. Lapuan hiippakunnan lakimiesasessori Tuomas Hemminki uskoo, että osa päätöksistä käy vielä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Hallinto-oikeuden päätöksissä punnitaan sitä, meneekö kirkkolaki maallisen lain edelle.

Toivottavasti menee. Uskonnolla ei pidä kirjoittaa lakeja. Luoja varjelkoon meitä myös sharia-lailta ja Hammurabin lailta. Ja auttakoon evankelisluterilaisen kirkon irti fundamentalistien pihdeistä.

"Uskonnollisilta fundamentalisteilta puuttuu jalomielisyys ja inhimillinen suurpiirteisyys, riippumatta siitä, onko kysymys kristityistä, muslimeista tai juutalaisista, mikä on surullista, murheellista ja syvästi valitettavaa", kirjoitti Christer Kihlman monologissaan Vastaus on ei (2000).

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Arvostan itsekin suurpiirteisyyttä, mutta uskonnoissa on tasoja, joihin suurpiirteisyys ei kuulu. Koska uskonnoissa uskotaan 100% Jumalan olemassaoloon, niin tuo usko ilmenee siten, että Jumalaa myös pelätään ja ajatellaan, että Jumala on pyhä, "peljättävä" ja monella tapaa saavuttamaton. Raamatussa VT:n puolella on kertomuksia siitä, kuinka Jumalaa tai hänelle erikseen pyhitettyjä tiloja tai esineitä arvottomasti lähestyneet ovat saaneet jopa fyysisesti surmansa. Nämä kertomukset ovat esikuvallisia ja välittävät meille sen tiedon, että Jumala on Pyhä.

Kirkkorakennuksissa on pitkään pyritty kuvaamaan tilaa, jossa tapahtuu asteittaista lähestymistä kohti Jumalaa. Mitä lähemmäksi alttaria tullaan, sitä enemmän täytyy ihmisen olla hienotunteinen ja tietää kuka ja mikä kuuluu mihinkin ja mikä on arvokasta käytöstä ja mikä ei ja ollaanko saamassa anteeksi syntejä vai tullaanko niitä siunaamaan sinne. Kaikkein parhaiten tilojen erottelu ilmenee ortodoksisessa kirkkorakennuksessa, jossa ikonostaasi-seinä erottaa seurakunnalle tarkoitetun tilan papistolle tarkoitetusta tilasta. Protestanttisissa kirkoissa tämä ero on laimentunut.

Omasta puolestani kapinapappi saa siunata homopareja, mutta vähintä, mitä voisi toivoa, on se, että toimitukset tapahtuisivat jossakin erillisessä tilassa. Tosin tiedän jo etukäteen, että asiaa ajaville aktivisteille tämä ei käy.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Jumala, joka on oletettavasti luonut niin heterot kuin homotkin, saa kaikessa pyhyydessään ja peljättävyydessään luvan sietää myös molempien ryhmien vihkimisen ihan tasapuolisesti samoissa tiloissa. Muussa tapauksessahan kyseessä ei ole mikään palvomisen arvoinen olento vaan pikkumainen tyranni.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, minunkin on vaikea kuvitella niin pikkumaista Jumalaa että sitä kiinnostaisi vain se mitä ihmiset tekee peiton alla ja kenen kanssa. Eipä sen puoleen, Vanhan testamentin Jumala on kyllä aika usein pikkumainen tyranni. Mutta mitäpä siitä. Onhan sen alussa muutama Mooseksen kirja, vaikka mitään Moosesta ei koskaan ole ollut olemassakaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Eikös kaikkein yksinkertaisin ratkaisu ole irrottaa kaikki Mustanaamiokerhon kytkennät maallisesta yhteiskunnasta?

Juridisesti pätevä avioliitto solmittakoon tasapuolisesti maistraatin papereissa, ja Mustanaamiokerho vihkiköön tai olkoon vihkimättä ihan niin kuin kerhon omassa sääntökirjassa lukee.

Juha Hämäläinen

Kirkkokuntia on useita nytkin. Poikkeavien vihkimiseen voidaan eriyttää omat kirkkonsa ja henkilökunta, joka näkee homoparien liitot uskonsa mukaisiksi.

Ne seurakunnat, jotka jatkavat perinteisellä heteroparien linjalla eivät joudu tämän riidan repimäksi silloin.

Tämä on uskontokunnan sisäinen asia eikä kuulu maallisen lainsäädännön alueeseen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kyllä maallinen laki kävelee kaikkien uskonnollisten lakien yli. Ja se on ihan oikein. Vai kannatatko sinä sharia-lakia?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Samaa ihmettelen että mikä ihme hinku sinne kirkkoon on mennä, varsinkin jos on molemminpuolista "vihaa" .
Maistraatti on helppo nopea ja laillinen paikka.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Enpä usko että kukaan joka vihaa kirkkoa sinne "hinkuu". Enkä ymmärrä miksei ihmisellä olisi samat oikeudet riippumatta siitä tykkääkö samasta vai vastakkaisesta sukupuolesta. Tietysti kaikki haluaisivat olla heteroita, onhan se paljon helpompaa. Ja jos meillä on yhtään kristillistä lähimmäisenrakkautta, emme voi sulkea ovia toisenlaisilta. Ei siihen Raamatustakaan perusteita löydy.

Toimituksen poiminnat