Mitä Jeesus tekisi?

"What Would Jesus Do? on suosittu hokema, joka kutkuttavasti yhdistää amerikkalaista abortinvastustajarepublikaania ja vasemmistolaista sekulaarihumanistia. Molemmat luultavasti ajattelevat, että Jeesus tekisi oikein. Ja tietävät (Jeesuksen puolesta) mikä on oikein. Toisen Jeesus on militantti valkoihoinen konservatiivi, toisen taas vapaa- ja hellämielinen hippi. Pahinta typeryyttä ja vääryyttä tuossa sloganissa on kuitenkin taustakäsitys, jonka mukaan Jeesuksen toiminta maan päällä oli ennen kaikkea monenlaisen 'hyvän' 'tekemistä', vaikka Jeesus evankeliumien mukaan teki hyvin vähän mitään konkreettista. Mieluiten hän rukoili."

Antti Nylén: Halun ja epäluulon esseet (2010)

Jeesus Kristus (7 eKr-30 jKr) teloitettiin lähinnä poliittisena häirikkönä ja anarkistina. Kaikki nämä koti-uskonto-isänmaa -tyypit voisivat muistaa, että Jeesus Nasaretilainen oli koditon ja isänmaaton mies. Ja mitä uskontoon tulee, hän oli juutalainen. Minua on jotenkin kolkosti huvittanut aina se, että natsit – niin antikristillisiä kuin olivatkin – perustelivat juutalaisten vainoa muun muassa sillä että "ne tappoi Jeesuksen". Roomalaisethan hänet tappoivat.

Jeesus oli kiihkeä runoilija ja eskatologinen haaveilija, joka mielellään puhui vertauksin. Tämä hänessä olikin aidosti uutta omana aikanaan. Systemaattisena opetustyylinä vertailukohtaa Jeesuksen tyylille ei ole. Varhaiset kritityt eivät käytä vertauksia kuin kertoessaan Jeesuksen opetuksesta. Ja kuten runoilijat aina, hän oli monitulkintainen ja hämärä, eikä oikein taivu dogmaatikkojen muottiin. Mutta yritetty kyllä on. Luoja miten onkin yritetty.

Kovin on kommentteja kirvoittanut Soinin hartaushetki abortinvastustajien seurassa. Työmatkalla veronmaksajien rahoilla oleva ulkoministeri on kyllä nimenomaan ulkoministeri. Mutta voihan sitä osallistua sellaisiin tilaisuuksiin jotka eivät ole Suomen virallisen kannnan vastaisia. Paksupäisten abortinvastustajien joukkoon Suomen ulkoministerillä ei ole asiaa. Eivät Sipilä ja Orpokaan Soinin touhuja hyvällä katsoneet.

On muuten hupaisaa, että Timo Soini (ps) kommentoi brexit-äänestystä näin: "Kansa on puhunut, pulinat pois" (Suomen uutiset 24.6.2016). Sen sijaan Timo Soini (sin) kirjoitti blogissaan 27.5.2018 Irlannin aborttikansanäänestyksestä näin: "Likaisen veden lähde. Voi näyttää hyvältä, mutta maistuu pahalta." Kovin valikoiva kuulo tuntuu Soinilla olevan: se kuulee kyllä kansan järjettömän älämölön, mutta ei lotkauta korvaansa kansan äänelle silloin, kun kansan enemmistö puolustaa ihmisoikeuksia.

 

MikaLamminp
Vihreät

Olen julkaissut teokset Talvimatka (runoja, Oppian 2022), Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu