Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Käsi ylös kuka yllättyi

Brittilehti Telegraphin mukaan poliisi ja tiedustelupalvelut uskovat tunnistaneensa Britanniassa tehdyn hermomyrkkyiskun pääepäillyt. Epäiltyjen uskotaan olevan nyt Venäjällä. Käsi ylös kuka yllättyi.

Lehden tietojen mukaan Britanniaan tulleiden ja Britanniasta lähteneiden lentojen tutkinta on nostanut esille tiettyjä nimiä Skripalien salamurhaa yrittäneiden etsinnässä. Poliisi on myös tutkinut valvontakameramateriaaleja ja käynyt läpi autojen rekisterikilventunnistuskameroita.

Britannian myrkytystapaus ja Syyrian kaasuisku ovat nostaneet kemialliset aseet puheenaiheeksi. Sotilaallinen läsnäolo Syyriassa ja Assadin hirmuhallinnon tukeminen on muuten heikolle Venäjälle tapa roikkua mukana suurvaltojen sarjassa. Ulkoministeri Sergei Lavrov valehtelee Venäjän osuudesta jo vuosien kokemuksella. Hjuva mies, jos trolliarmeijalta kysytään.

Vastatoimia Venäjän hybridiuhalle herättiin pohtimaan vasta Krimin miehityksen jälkeen. Hybridiä valloituksessa olivat voimakkaan propagandavyörytyksen lisäksi tunnuksettomat sotilaat, "pienet vihreät miehet" ja se, että Venäjä kiisti osuutensa hyökkäykseen Sittemmin selkkaus laajeni Itä-Ukrainan sodaksi, ja Krimistä ryhdyttiin rakentamaan valtavaa sotilastukikohtaa.

The European Centre of Exellence for Countering Hybrid Threats -osaamiskeskuksen johtajan Hanna Smithin mukaan länsimaat ovat nykyisin jatkuvan hybridiuhan alla. Vaalituloksiin yritetään vaikuttaa ja väestöä radikalisoida disinformaatiokampanjoilla. "Tarkoituksena on päästä vaikuttamaan eri maiden ja kansainvälisten järjestöjen päätöksentekoon", Smith sanoo Suomen Kuvalehden haastattelussa 20.4.2018.

Hybridikeskus törmäsi häirintään jo ennen kuin se ehti aloittaa toimintansa. Venäjän politiikan markkinamiehenä tunnettu dosentti Johan Bäckman yritti rekisteröidä Eurooppalainen hybridiosaamiskeskus -nimisen yhdistyksen pari päivää sen jälkeen, kun julkisuudessa oli kerrottu eurooppalaisesta hankkeesta. Patentti ja rekisterihallituksen mielestä nimi muistutti liiaksi varsinaista hybridiosaamiskeskusta, joten Bäckmanin valekeskus rekisteröitiin lopulta nimellä Euroopan riippumaton hybridiuhkien turkimuskeskus yhdistys ry.  Valekeskuksen nettivisivujen ulkoasu imitoi oikean hybridikeskuksen sivuja otsikoita myöten. Bäckmanin "keskuksella" ei ole käytännössä mitään toimintaa, kyse on vain hämäyksestä ja kiusanteosta. Enpä voi sanoa yllättyneeni tästäkään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei kai sentään venäläiset olleet tämän takana, varmaan taas valeuutinen ja valtamedian touhuja.

Mehän olemme täältäkin saaneet lukea monesti, että ei venäläiset tätä ole tehneet, Packalenkin on asiasta lähes varma.

Aina sitä totuutta ei kannata etsiä salaliitoista, jos tekopaikalla haisee mahorkka. :)

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Olikohan ensimmäinen kerta, kun annoin tykkäyksen Ritalan kommentille. Olen eksynyt kaidalta tieltä :)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Minä olen varmaan sitten eksynyt kaidalta tieltä jo ajat sitten, kun olen toistuvasti mennyt tykkäämään Ritalan kommenteista. Vaikka se ei vielä kertaakaan ole kompannut Fox Newsin, RT:n, Magneettimedian, MV:n tai muiden propagandatorvien töräyksiä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #4

Itse asiassa muistui mieleen, että olen kerran aikaisemminkin antanut tyksin Petterin kommentoinnille. Ja olisin voinut ehkä useamminkin antaa, mutta verraten harvoin täällä käyn lukemassa ja kommentoimassa, joten monta hyvää kommenttia lienee mennyt ohitse.

Kritiikkiä mainitsemiasi kuten muitakin instansseja vastaan tulee harrastaa, mutta rakentavuudesta ei tule tinkiä, ja tarpeettomien jakolinjojen syventämistä tulisi välttää. Mikä ehkä ei ole se Petterin erityisosaamisalue. Tai kyl se sen osais, mutta kun ei halua :)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Parasta aikaa on soppa kiehumassa Armeniassa, joka kuuluu Euraasian Unioniin ja jossa on venäläismyönteinen nykyjohto ja lisäksi kaksi venäläistä sotilastukikohtaa.

Kansa haluaa eroon nykyjohdosta, joka on Venäjän määräysvallan alla. Oppositio vaatii nykyjohdon eroa ja käyttää avoimesti termiä "vallankumous".

Saa nähdä miten oppositiolle ja sen johtajille käy...

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Sotilaallinen läsnäolo Syyriassa ja Assadin hirmuhallinnon tukeminen on muuten heikolle Venäjälle tapa roikkua mukana suurvaltojen sarjassa."

Onneksi sota ei ole vielä ohi, joten vielä on oikein kohdistetulla avulla mahdollista saada joku Lamminpään fanittama islamistipoppoo valtaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Et ole ilmeisesti lukenut yhtäkään puheenvuoroani tai edes kirjoittamaani kommenttia. Muuten noin pahasti ei voi fanitukseni kohteessa erehtyä. Olisi tietysti toivottavaa, että kommentointi perustuisi johonkin muuhun kuin kommentoijan omaan mielikuvitukseen.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

En usko, että kovin moni ilmaantuu tänne kättään nostelemaan. Vaikkakin turhan aikaista vieläkään sanoa, kun tietoa melko niukalti saatavilla on. Joka tapauksessa luotan verraten vahvasti länsimaiseen tiedusteluun ja käytäntöihin, mikä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö sielläkin virheitä tehtäisi ja väärin voitaisi toimia.

Länsiskeptikkojen argumenteissa ehkä eniten on ihmetyttänyt se yksittäinen argumentti, ettei venäläisillä, enemmän tai vähemmän lähellä Kremliä olevilla instansseilla olisi ollut mitään syytä iskeä vähemmän mielenkiintoista Skripalia ja hänen tytärtään vastaan.

Kuinka yhtäkkiä näistä kriitikoista sukeutui noinkin yksityiskohtaisesti Venäjän tiedustelutietämyksestä perillä olevia asiantuntijoita, että kykenevät sanomaan Skripalin kiinnostavuudesta Kremlin suuntaan? Kuinka moni oli edes kuullut ex-agentti Skripalista kaasuhyökkäystä ennen?

Se on kuitenkin varmaa, että venäläisille tahoille Skripal on ollut tuttu suurimman osan koko aikuisiästään. Ja että hän "loikan" lännen leiriin jossain vaiheessa teki.

Kuten myös se, että ennen itse agenttiin ja tyttäreensä kohdistunutta hyökkäystä muut perheenjäsenet olivat vuoron perään kukin Venäjällä kuolleet. Minun mielestäni kyseessä on varsin huikeakin sattuma.

Ja miksi Kremliä lähellä olevalla taholla ei voisi olla intressiä hyökkäyksen toteuttamiselle? Ainakin itselle tulee vähintäänkin varoituksen sanan antaminen ja sisäpoliittisen tilanteen vahvistaminen syntyvän kohun seurauksena mahdollisina motiiveina mieleen.

Tähän mennessä nähdäkseni uskottavimman selityksen tilanteeseen ja tapahtuneelle on tarjonnut valkovenäläinen, pitkään Venäjällä asunut ystäväni, jonka näkemyksestä kirjoitin tänne.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ko. linkki on väärä, yritän etsiä oikean.

EDIT: Tässä oikea.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Brittien epäilty on 54-vuotias entinen Latvian KGB:n ja FSB:n upseeri "Gordon," joka on käyttänyt myös nimeä "Mihails Savitskis."

https://www.rbc.ru/rbcfreenews/5adc53689a79471b369...

Edit: Lähde ei ole luotettavin mahdollinen: The Mirror

https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/former-spy-c...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eiköhän se kohtapuoliin selviä. Tai siis selvisihän se jo, mutta nimeä ei vielä muut kuin Mirror ole kertoneet.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No olipa aika hurjaa katsottavaa. Sääli ihmistä.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

"Käsi ylös kuka yllättyi." Mika - tiedät yhtä hyvin kuin minäkin heidät, jotka ovat tätä Britannian syyllistämistä täälläkin oikein olan takaa jatkaneet. Samat tyypit "nostavat salaa kättäään", mutta eivät voi koskaan tunnustaa olleensa taas totaalisesti väärässä ja Venäjän vietävinä kuin kaarnalaivat! Sääliksi heitä käy - päälle päin ihan pystyviä ihmisiä, mutta niin hurahtaneita! Sinisilmäisyyksissään ällistyttävän tomppeleita.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, tulee heti mieleen nimiä mainitsematta eräskin myyryläinen jonka mielestä olen paitsi russofobi myös islamofobi. Tässä kommenttiketjussa minua taas moititaan islamofiiliksi. Jotain minun siis täytyy tehdä oikein. Ja olenhan minä aina pyrkinyt kirjoittamaan ilman sarvia ja hampaita ympäripyöreitä ja ylinättejä puheenvuoroja harmittomista aiheista jotka eivät ärsytä ketään.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Sori Mika, laitan viestini tänne, en löytänyt s-postiasi:

Käyt Hyttisen kanssa keskustelua täällä :

http://harrijaskari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25463...

..en ole tutustunut ´kinaanne´, mutta olen joskus itse ko. herran kanssa yrittänyt keskustella ..ja moni muu... laihoin tuloksin.

Yritän tämän nyt sanoa niin painokelpoisesti kuin vain osaan : olet käsittääkseni tekemisissä mielenterveysasioiden kanssa... olen vakuuttunut, että tässä tapauksessa juuri niistä on kysymys ...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Okei, kiitos vinkistä. Jotain tuollaista epäilinkin.

Toimituksen poiminnat