Mitä hän ei ymmärrä

Kun ihminen kohtaa sellaista, mitä hän ei ymmärrä, hän rupeaa nauramaan tai suuttuu. Turun puukotuksesta syytetty reagoi käräjäoikeudessa molemmin tavoin.

Hän naureskeli, kun uhrien vammoista kerrottiin. Hän suuttui, kun eräs todistaja kutsui häntä pelkuriksi. Hän ei siis ymmärrä, mikä hän on eikä mitä hän on tehnyt.

Hän vetoaa Koraaniin, mutta ei osaa lukea sitä. Se alkaa sanoilla "Jumalan, armeliaan Armahtajan nimeen". Ei siis "Jumalan, ylimmän Silpojan nimeen".

Isis on luuseri. Ja äitis kans. Kertokaa se hänelle.

Alun perin hänen tarkoituksensa oli tappaa joku suomalainen varusmies. Tämä oli kuulemma kosto siitä että länsimaat(kin) kurmottavat Isistä Syyriassa. Suomalaisia siellä tosin ei ole (ellei sitten Isiksen riveissä), mutta mitäs pienistä. Hän oli jo mennyt Turun linja-autoasemalle Ikeasta ostettu veitsi mukana. Tarkoitus oli leikata kurkkua, mutta ei sitä vihreää vihannesta. Pyhä sota kuitenkin keskeytyi, koska Muhammadin pikku soturilla meni pupu pöksyyn: entä jos käykin kalpaten sotatiellä?

Niinpä hän meni Turun kauppatorille. Pikku soturilla oli jo siinä vaiheessa myös nälkä verenjanon lisäksi. Imeskellessään jäätelötötteröä hän sai jumalallisen ilmestyksen: vaikka suomalainen sotilas onkin hänelle liian kova vastustaja, niin kyllä hän pystyy puukottamaan suomalaisen naisen, varsinkin jos se on häntä pienempi ja vanhempi ja aseeton (Vartiotorni-lehteä tai lastenvaunuja ei lasketa aseiksi) ja hän pääsee yllättämään sen takaapäin.

Niin sitten kävi niin kuin kävi tässä arvottomassa näytelmässä. Ei tullut pojasta miestä eikä edes marttyyria, sillä poliisi nappasi hänet. Isiskään ei ottanut asiasta kunniaa itselleen, sillä sille kelpaa vain marttyyrikuolemat. Sitä ei nyt tullut, mutta häpeää senkin edestä ja vieläpä tuomio (sitä ei ole vielä tullut mutta varmasti tulee). En tiedä lukeeko hän enää koskaan muuta kuin tiilenpäitä, mutta jos vankilassa on kirjasto, niin suosittelen hänelle Kirsi Kunnaksen klassikkoa Tiitiäisen satupuu. Siitä löytyy runo "Kattila ja perunat", ja siitä hän saattaa löytää itsensä: "Oi olen aivan höyrypäinen, ihan kiehun ja sihisen kuin sähikäinen, sanoi kattila ja nosti hattua pshiih ihan kiehun ja kihisen ja puhisen, pihisen syljen, sihisen sähisen, kähisen ja kiukusta rähisen, sanoi kattila ja nosti hattua pshiih".

 

MikaLamminp
Vihreät

Olen julkaissut teokset Talvimatka (runoja, Oppian 2022), Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu