Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Myrkytyksen oireet

Euroopassa ollaan nyt kyllä jännän äärellä.  Venäjän tempaukset ovat herättäneet monissa aiheellista huolta, mutta näkee niitäkin, jotka yhä vielä haikailevat YYA-Suomen perään. Ilmeisesti Venäjän uutterasti levittämä disinformaatio puree joihinkin rajan tälläkin puolella.

"Ylikomisario Jussi Huhtelan mukaan systeemaattista häirintää harjoittavia tahoja on lopulta melko vähän. Tällaiset toimijat yrittävät kuitenkin saada toiminnan näyttämään isommalta kuin se todellisuudessa on. Huhtela joutui itse some-myllytyksen kohteeksi viime vuonna, kun perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho nosti Huhtelan maahanmuuttoaiheisen tviitin esiin Facebookissa."

https://www.verkkouutiset.fi/poliisi-kertoo-hairin...

Lähin trollitehdas ei siis ole itärajan takana. Siellä se vain on suurempi ja mahtavampi.

Venäjä ei koskaan ole ollut Suomen turva, uhka se on ollut melkein aina. Venäjällä ei taloudellisesti mene kovin hyvin, ja Putin toivoo että kansalta jää se huomaamatta, jos se suuntaa silmänsä muualle. Tämän takia se ei tahdo pysyä rajojensa sisällä, ja sen entiset vakoojat eivät ole turvassa vaikka muuttaisivat meren taakse. Tästähän V. Putin on kuuluisa. Kun oma talo on tulessa, hän ryntää vieraisiin. Russofobiasta höpiseminen on joutavaa suunpieksämistä. Kenelläkään ei ole mitään Venäjää vastaan, kunhan se pysyttelee omien rajojensa sisällä, panee omat nurkkansa kuntoon ja tutkii myös kellarin.

Myös Suomi karkotti yhden venäläisen diplomaatin, niin kuin kuului. Suomi ei voi lipsua EU:n valtavirran päätöksistä, vaikka ne kovia olisivatkin. Hieman yllättäen Unkarikin tuli mukaan. Ehkä siellä muistetaan vielä vuoden 1956 tapahtumat. Huonosta maineestaan Neuvostoliitto piti huolen Unkarissa 1956 ja Tshekkoslovakiassa 1968. Kaipa se sai miehityksiin maailmanpoliisin luvan. Neuvostoliiton hajottua Venäjä on sotinut Tshetsheniassa, Georgiassa ja Ukrainassa. Ei Venäjälle ole muita vaatimuksia esitetty kuin että koettakaa nyt herran tähden pysyä omien rajojenne sisällä. Ja älkää hei pliis viitsikö myrkyttää entisiä vakoojianne ainakaan muiden maiden maaperällä. Diplomaattien karkottaminen on vähintä mitä tässä tilanteessa voi tehdä.

Putin on epäilemättä kertonut kaikille, jotka suinkin jaksavat kuunnella, että ei Venäjällä ole mitään tekemistä näiden iskujen kanssa. Uskokoon ken tahtoo. Sauli Niinistö tietää, että Putin tietää, että Niinistö tietää Putinin valehtelevan. Siinäpä on diplomatialle perustaa.

Diplomaatin karkotus ei ole peruuttamaton päätös. Murha on. Eiköhän venäläiset diplomaatit kutsuta takaisin mikäli Venäjä osoittaa halua yhteistyöhön myrkytystapauksen selvittämiseksi. Toistaiseksi se on suhtautunut ylimielisesti ja jopa pilkallisesti. Se ei lupaa erityisen hyvää jatkoa ajatellen.

Sellaistakin on joku esittänyt, että Brexit-kolauksesta toipuvalle Theresa Maylle tämä myrkytys oli kuin taivaasta tipahtanut lahja. On aika kyynistä ajatella että kenenkään, varsinkaan oman maan asukkaan, murhayritys olisi minkään maan pääministerille "taivaan lahja".

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mikä siis omasta mielestäsi lyhyesti sanottuna on blogisi sanoma?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

En nyt tuon lyhyemmin osannut sanoa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

YYA-haikailun kyllä keksit itse.
Elämme Suomessa rauhallisimpia aikoja sitten Neuvostoliiton.

Media ja some pitää jännitystä yllä kun Neuvostoliiton uhka katosi.
Ei kukaan siihen aikaan elänyt mitään takaisin halua.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Suomessa eletään rauhallisimpia aikoja koskaan. Mutta ainahan turvallisuutta voi tästäkin parantaa.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/mielipide...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kannatan Natoon liittymistä, vaan nostan hattua persuille, joilla on selkärankaa muodostaa ulkopoliittinen linjansa.

Pitäisin huomattavasti helpompana kyetä tekemään aktiivista politiikkaa avoimin kortein Natoon liittymisen puolesta, kuin avoimin kortein aktiivisesti Kremliä miellyttävän politiikan tekeminen on. Tästä huolimatta vain persut eivät kursaile tehdä politiikkaa!

Haaviston nato-kiemurtelu oli ihan omaa luokkaansa. Niinistö sentään sai sanottua, ettei ota kantaa. Haavisto ei senkään vertaa.

Nato-jäsenyyttä suorasanaisesti vastustavat puolueet sanovat vastustavansa Natoa ja Putinia. Miten tuo on mahdollista, sen jättävät kertomatta, koska se ei mitenkään mahdollista olekaan. Tärkeämpää on päästä luomaan populistisesti mielikuvaa puolueesta, mikä vastustaa Natoa. Seuraavalla viikolla julkisuutta haetaan vastustamalla Putinia.

Onko vihreillä joku oikea mielipide, mikä ei vaihdu viikottain?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #7

Oman kantani toin kai aika selkeästi esiin. Yhteistä kantaa puolueella ei asiaan ole, puolueen sisältä löytyy sekä Nato-kriittisiä että Nato-myönteisiä. Saa nähdä tuleeko ensi kesän puoluekokouksessa asiaan selkoa. Olin itsekin aikaisemmin Nato-kriittinen, mutta Venäjän touhut, jotka toin blogissani esiin, saivat minut miettimään uudelleen. Käsittääkseni muuten sekä Niinistö että Haavisto ovat Nato-myönteisiä, mutta kumpikaan ei tuonut sitä kyllä näissä viime presidentinvaaleissa esiin. Taisi se RKP:n ehdokas olla ainoa joka avoimesti kertoi kannattavansa Natoon liittymistä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Näin ymmärsin: Lamminpää näyttäisi olevan huolestunut Venäjän tempauksista, jotka ulottuvat lisääntyvässä määrin heidän oman alueensa ulkopuolelle. Huolestumisen leimaaminen russofobiaksi ei ilmeisesti miellytä blogistia.

Britanniaan kohdistuvat epäilyt Salisbury-myrkytyksen osalta periaatteella "Theresa May paikkailee Brexit-osakkeitaan" eivät saa blogistilta tukea. Niin ja Putinin Venäjä pesee joka suhteessa kätensä Novichok-operaation osallisuudesta.

Kohtuullisen selkeitä kannanottoja. Eikä niitä käy kiistäminen, vaikka tarkentavaa dataa tarvittaisiin. Jospa se Skripalin Julia-tytär toipuisi kertomaan, mitä todella tapahtui. Sikäli kuin hänelläkään on mitään varmuutta asiasta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Naulan kantaan, Marttila! Kommenttisi oli ilahduttava: joku tosiaan ymmärsi mitä ajoin takaa ja mikä minua ei miellytä. Eikä näköjään edes ollut vaikeeta.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"Venäjällä ei taloudellisesti mene kovin hyvin" juuri tästä syystä Venäjä tarvitsee jokaisen dollarin energiasta europasta jopa Suomestakin.

Toinen vaihtoehto on että Suomesta tulisi kustannus.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Aivan; jännän äärellä... niin tuttua

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Brittiläinen tutkimusryhmä ei pystynyt selvittämään tarkasti entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkyttämiseen käytetyn Novitshok-hermomyrkyn alkuperää. Ryhmän johtaja Gary Aitkenhead kertoi tiistaina Britannian Sky Newsille, että ryhmä tunnisti myrkyn sotilastason Novitshokiksi, mutta ei pystynyt jäljittämään sen alkuperää Venäjälle.

Britannia on syyttänyt Skripalien myrkyttämisestä Venäjää. Aitkenheadin mukaan myrkyn valmistaminen on niin monimutkaista, että siihen vaaditaan valtiotason toimijaa. Venäjä on kiistänyt osuutensa myrkytykseen.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW kokoontuu keskiviikkona keskustelemaan Britannian esittämistä syytöksistä.

http://www.ts.fi/uutiset/maailma/3899841/Brittitut...

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, 90 luvun alussa entiset kommunistit rupesivat harjoittelemaan markkinataloutta.
Yhteisestä omaisuudesta pyrittiin myymään kaikki mistä sai dollareita, siihen aikaan eräs minullakin bisnestuttua (nykyään jo edesmennyt) väitti myyvänsä taskuun mahtuvat poloniuminputket USD 80.000 kpl Helsingissä ja saavansa bisnesalkupääoma kasaan.

Ilmeisesti tuo myrkkykään pysynyt silloin lukkojen taa, annokset ovat taskuun mahtuvia ja helposti dollareiksi muutetaviksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tuli mieleen se venäläinen, joka palattuaan jenkeistä kotiin kertoi että Amerikassa on ihan samanlaista kuin meillä Venäjällä: dollareilla saa kaikkea ja ruplilla ei saa mitään.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Oikeassa tuo oli, v 1994 sai tuhannella markalla miljoona rupla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Georgian jäätynyt konflikti on muuten melkein unohtunut. Ehkä se oli Venäjän tarkoituskin kun Britanniaan myrkyn lykkäsi? Kääntää maailman huomio muualle?

https://www.politico.eu/article/vladimir-putins-my...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

The Timesin mukaan Britannian tiedustelu on kertonut liittolaisilleen hermomyrkyn alkuperän.

Myrkky on valmistettu Venäjän lounaisosassa, noin 500 kilometrin päässä Moskovasta sijaitsevassa Shikhanyn sotilastukikohdan laboratoriossa. Tieto myrkyn alkuperästä johti 150 venäläisdiplomaatin karkotukseen 28 länsimaasta.

Britannian liittolaisilleen jakaman tiedon mukaan Shikhanyssa on testattu myös novitshokin tehoa ulkomailla tehtävien salamurhien yhteydessä. Novitshok-hermomyrkkyä käytettiin iskussa entistä kaksoisagenttia Sergei Skripalia ja tämän tytärtä Juliaa vastaan kuukausi sitten Salisburyssa Englannissa. Julia Skripal on toipumassa iskusta, mutta Sergei Skripal on edelleen koomassa.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) tarkastajat tekivät tällä viikolla tarkastukset kahteen kohteeseen Venäjällä. Tiedossa ei ole, liittyikö tarkastus hermomyrkkyjupakkaan. Tarkastuskohteita ei ole kerrottu.

OPCW on mukana Skripalin tutkinnassa, ja viime viikolla englantilainen oikeusistuin antoi sille luvan ottaa verinäytteitä Skripaleilta. OPCW:n tarkastajat tutkivat myös iskussa käytettyä myrkkyä.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180406220086010...

Toimituksen poiminnat