Ja rauhaa ei tule

SDF (Syyrian demokraattiset joukot) valtasivat kurdien johdolla Isisin pääkaupungin Raqqan 17.10.2017. Joulukuussa Putin vieraili Syyriassa ja ilmoitti Venäjän alkavan vetää joukkojaan Syyriasta, koska taistelu Isisiä vastaan on voitettu. Turkki käynnisti FSA:n avulla suurhyökkäyksen kurdien aluelle Afriniin 20.1.2018. FSA on Syyrian hallitusta vastustavien arabijoukkojen liitto, jota USA tuki sodan alkuaikoina, kunnes FSA osoittautui epäluotettavaksi. FSA sotii nyt Turkin liittolaisena kurdeja vastaan pohjoisessa. Siinä on mukana ääri-islamilaisten järjestöjen asemiehiä. Syyrian hallitus hyökkäsi 19.2.2018 Venäjän ilmaiskujen tukemana Itä-Ghoutaan. YK:n turvallisuusneuvosto sopi 30 päivän tulitauosta Syyriassa 24.2.2018, ja heti seuraavana päivänä hallituksen joukot käynnistivät uuden maahyökkäyksen Itä-Ghoutaan.  Isis on menettänyt valtaosan maa-alueistaan. Ja se on tapahtunut kurdien ansiosta ja Turkista huolimatta.

Suomen Kuvalehdessä on valaiseva juttu kahdeksatta vuotta jatkuvasta sodasta, jota kenelläkään ei ole voimia voittaa. Kukaan ei uskalla etsiä rauhaa. "Ja rauhaa ei tule, turha toivoa. Rauhantekijöitä on liian paljon, liian monta kyynärää verta välissä" (Eeva-Liisa Manner).

Islamisteja, kurdeja, hallitus ja ainakin viisi ulkovaltaa – Syyrian sekamelskasta ei puutu osapuolia

Länsimaissa Isis tunnetaan yksittäisistä itsemurhaiskuista. Sellaista yritettiin Turussakin, mutta Isis ei ottanut Turun puukotusyrityksestä kunniaa itselleen, koska se huolii ainoastaan marttyyrikuolemien häpeän. Turun puukottaja radikalisoitui netin välityksellä. Siellä on ihan suomenkielistä isis-propagandaa. Jos sitä tuotetaan Venäjällä, niin se ei ole iso yllätys. Sehän oli varsinainen trollitehdas jo Neuvostoliiton aikaan, ja on sitä yhä.

Venäjähän tukee rahallisesti myös eräitä eurooppalaisia äärioikeistolaisia. Idea on aina sama: kaikki mikä voi horjuttaa Euroopan unionia, on venäläisten mielestä Venäjän etu. Suoraa miehitystä Venäjä käyttää myös silloin kun uskaltaa, sehän on valloittanut alueita Georgiasta ja Ukrainasta.

Minunkin asenteeni nykyiseen Venäjään muuttui kun Jeltsinin tilalle tuli Putin. Aluksi Putin oli hissukseen, mutta Tšetšenia, Georgia ja Ukraina olivat kolme kolausta hurskaille toiveille Venäjän demokratisoitumisesta. Kerran KGB-mies, aina KGB-mies.

"Ystävyyspolitiikan usva hämärsi kylmän sodan aikaisia näköaloja. Neuvostoliiton politiikkaa sanottaisiin nykykielessä trollaukseksi. Tarkoituksena oli osoittaa, että marxismi-leninistinen imperialismi ei ole imperialismia.

Osa suomalaisista uskoi tai oli uskovinaan, että Neuvostoliitto oli jalostanut imperialismin ystävyydeksi. Suomen virallinen politiikka vahvisti neuvostopropagandaa mairealla liturgiallaan."

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/mielipide…

Venäjä edelleen tosiallisesti miehittää osia Georgiasta, Abhasiaa ja Etelä-Ossetiaa. Niin Neuvostoliiton maineen hiipumisella kuin itsenäisen Georgian ja Venäjän huonoilla suhteilla lienee osuutensa siihen, että Stalinin maine on Georgiassa 2010-luvulla entisestäänkin huonontunut. Gorin torilla sijainnut patsas on poistettu, ja siellä sijaitsevaa kotimuseota ollaan tiettävästi muuttamassa Stalinin uhrien museoksi.

http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241057…

Nationalismi on korvannut kommunismin Venäjän johtavana ideologiana. Seuraukset ovat surulliset. Vaalivilppiin turvautuminen Venäjän presidentinvaaleissa oli säälittävää. Putin haluaa esiintyä vahvana johtajana, mutta sellaisen luulisi uskaltavan voittaa ilman likaisia temppujakin.

Putin on diktaattori, joka murhauttaa poliittisia vastustajiaan täsmäiskuilla ja siviilejä summamutikassa. Me ohitamme sen olankohautuksella, aivan kuten lavastetut vaalitkin. Olemmehan ihan tuohduksissamme siitä, että eräs elokuvaohjaaja on paljastunut ikäväksi ihmiseksi.

 

 

MikaLamminp
Vihreät

Olen julkaissut teokset Talvimatka (runoja, Oppian 2022), Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu