Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Henkilökohtainen sukupuolihistoria

"Mä muutun. Musta tulee ehkä paljon parempi mies kuin ykskään mies jonka tunnen. Musta tulee ehkä jotain tosi hienoa."

Näin pohtii tulevaisuuttaan päähenkilö Valto Kuuluvaisen monologissa Eino - henkilökohtainen sukupuolihistoria, joka ensiesitettiin Mad House Helsingissä maaliskuussa 2016. Perjantaina ja tänään sunnuntaina se nähtiin myös Kutomossa osana Turku Pride 2017 -tapahtuman ohjelmaa. 

Tekijä kertoo käsiohjelmassa olleensa lähes kolmenkymmenen tajutessaan että hänellä on sukupuoli ja että hänellä on oikeus omaan sukupuoleensa. Hänen päiväkirjoihinsa ilmestyi alter ego nimeltä Eino. Eino on esitys eräästä sukupuolesta ja sen variaatioista.

Erityisen Einon kokemuksesta tekee se, että hän on syntynyt naisen ruumiiseen, mutta ei koe sitä kodikseen. Poikaystävältäkään ei oikein heru ymmärrystä: "Mikset sä voisi olla vaan helvetin miehekäs nainen?"

Eino on erikoinen teatteriesitys muutenkin kuin aiheensa puolesta. Se koostuu päiväkirjamerkinnöistä, eikä esitystä tarvitse pitkään katsoa, kun tajuaa, että näyttämöllä oleva transihminen lukee omia päiväkirjatekstejään. Kokemus on häkellyttävän intiimi, mitä Kutomon pieni katsomo korostaa: tekijä tulee myös fyysisesti todella lähelle katsojaa.

Niin henkilökohtainen kuin monologi onkin, sillä on myös yhteiskunnallinen ulottuvuutensa: transihmisillä ei ole nyky-Suomessakaan ihan helppoa. Urallaan edetäkseen hänen tulee puhkoa panssarilasikattoja.

Se mikä esityksessä viehätti erityisesti oli paitsi suoruus ja uskallus, myös se että mitään itsesäälissä vellomista se ei ollut. Kun sukupuoltaan korjaava henkilö oli aloittanut hormonihoidot ja karvaa rupesi kasvamaan joka puolelle "kuin suotuisaan ympäristöön päässyttä organismia", hän tunsi vihdoin olevansa sinut itsensä kanssa. Nyt hän on jalat maassa, nyt hän on tässä, oma itsensä.

Eino on merkittävä teatteriteko. Ehkä ensimmäinen kerta kun transihmistä kuvataan sisältä päin: miten hän sukupuolensa kokee. Feministinen iskulause "Henkilökohtainen on poliittista" tulee tässä esityksessä lihaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Identiteetti on henkilökohtainen asia eikä siitä tarvitse tehdä numeroa. Transihminen joka on sujut itsensä kanssa eikä tee erilaisuudestaan numeroa saa aivan varmasti paremman vastaanoton kuin se joka tööttää erilaisuuttaan julkiseen keskusteluun ja muiden naamalle.

Ylipäätään itsensä korottaminen framille on ihmeellistä pelleilyä johon muut syystäkin suhtautuvat varautuneesti. Sama ilmiö esiintyy myös silloin kun tavan valkoinen heteronainen harrastaa sitä. Ei se ole pelkästään erikoisten ihmisten kohtalo.

Jokainen on mitä lystää ja antaa muiden olla rauhassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei tarvitse, mutta ei sitä voi kieltääkään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin kauan kun meidän yhteiskunnassamme syrjitään ja ahdistellaan ihmisiä jotka eivät koe olevansa normien mukaisia, tarvitaan lisää tietoa erilaisuudesta ja sitä saa ihan hyvällä tavalla myös noin niinkuin Eino sitä esittää.

Pylkkönenkin voi olla ihan rauhassa eikä tarvitse ärtyä jollei Einon esitys jollakin tavalla kosketa omantunnon herkimpiä kieliä, niitä jotka vielä jotakin tuntevat.

Pekka Pylkkönen

Väitän että enemmän syrjitään sitä naamalle omaa erikoisuuttaan tunkevaa kuin sitä, joka on sitä mitä on, toitottamatta sitä joka paikassa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #15

Erilaiset siis pysykööt kaapeissaan ja kaappien ovet kiinni, vai?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #15

Taiteilijoilla on taipumus todistaa erikoisuuttaan monin tavoin, ja hyvä niin. Kukaan ei pakota sinua katsomaan Einoa. Harva sinne löysikään. Me jotka löysimme, pidimme näkemästämme.

Mika Sarivaara-Satta

Transgenderismi omilla rahoilla on just fine, mutta muiden piikkiin, not so fine.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kuka sinun rahoillasi on sukupuolensa korjannut?

Mika Sarivaara-Satta

Jokainen, joka on käyttänyt verovaroja sukupuolen korjaukseen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #5

Hirveästi siihen varmaan rahaa meneekin, niin moni tarvitsee sukupuolenkorjausleikkauksen...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Transgender on kansainvälisessä kielenkäytössä asianomaisten itsensä käyttämä ilmaus (vernacular term) ja viittaa niihin muunsukupuolisiin, jotka eivät sukupuolen yhteydessä kaipaa mitään lääketieteellisiä toimia taikka korjauksia vaan haluavat itse tutkia ja kehittää ihmisen mahdollisuuksia siltä pohjalta, että vallitsevat sukupuoli- ja seksuaali-identiteettikategoriat eivät ole heitä varten. Esityksen puhuja taas on transsukupuolinen ja haluaa siirtää itsensä yhdestä laatikosta toiseen. Tämä ei ole ratkaisu niille, jotka eivät kuulu koko lipastoon.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kiitos erinomaisesta kommentista. Joillakin menee sekaisin nämä termit, ja itsekään en voi väittää olevani asiantuntija näissä kysymyksissä.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Asia on monisyinen ja myös terveys- ja sosiaalihenkilöstölle pulmallinen. Joutuu kysymään, miten auttaa ja neuvoa keski-ikäistä naista, jolla on perhe ja lapsia ja joka kokee olevansa mies, jolla on homoseksuaalinen identiteetti?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #9

Sitä vartenhan meillä koulutettua ja osaavaa henkilökuntaa on, että osaavat neuvoa ja auttaa tällaisessakin tilanteessa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #9

Mikä tuossa skenaariossa on pulma?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #11

En minäkään tiedä. Mahtaako kommentin kirjoittaja itse tietää?

Toimituksen poiminnat