Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Irti uusnatsismin kahleista

  • Berliinistä löytyy useita tällaisia juutalaisuhrien muistolaattoja katukiveyksestä.
    Berliinistä löytyy useita tällaisia juutalaisuhrien muistolaattoja katukiveyksestä.

Luin Suomen Vastarintaliikkeen entisen johtajan Henrik Holapan muistelmateoksen Minä perustin uusnatsijärjestön. Siinä Holappa paljastaa tietonsa liikkeen sisältä ja kertoo miten tuli tuhlanneeksi 15 vuotta elämästään uusnatsismille Suomessa ja ulkomailla, lietsoi rotuvihaa ja kiihotti kansanryhmiä vastaan. Erityisesti hänen hampaissaan olivat juutalaiset. Holappa oli omaksunut natsi-Saksan 1930- ja 1940-lukujen häikäilemättömän antisemitismin, jossa juutalaisia syytettiin kaikista maailman ongelmista. "Uskoin juutalaisten hallitsevan maailmaa ja erityisesti Yhdysvaltoja. Juutalaisten maailmanpolitiikan hallinta heijastui mielestäni myös Suomeen esimerkiksi maahanmuuttopolitiikassa, mediassa ja ulkopolitiikassa", Holappa kirjoittaa.

Ihme kyllä Suomesta löytyi porukalle myös yhteistyökumppaneita, kuten Kärkkäinen-tavaratalojen taustalla toimineen yhtiön alunperin julkaisema Magneettimedia.  "Sieltä vastarintaliike sai yllättäen vastakaikua sionismin vastustamiselleen ja juutalaisvastaisille ajatuksilleen. Keväällä 2012 Magneettimedia lähestyi liikettä sähköpostitse ja pyysi lupaa julkaista järjestön verkkosivuilla julkaistuja artikkeleita. Kansallisen vastarinnan päätoimittajana toiminut Juuso Tahvanainen otti tehtäväkseen hoitaa yhteydenpidon", Holappa kertoo. Myös muiden Suomessa vaikuttavien äärioikeistolaisten verkkojulkaisujen, kuten Timo Hännikäisen päätoimittaman Sarastus-lehden kanssa viriteltiin yhteistyötä. Samoin Suomen sisun jäsenten kanssa, ja lopulta monet Suomen sisussa toimineet, jotka olivat aiemmin pitäneet Suomen vastarintaliikettä ruotsalaismielisenä järjestönä, alkoivat lähestyä liikettä. Eivät kuitenkaan kaikki: "Halla-aho kertoi vastustavansa hallitsematonta maahanmuuttoa, mutta näytti pukevan ajatuksensa muslimi- ja islam-vastaisuudeksi. Ideologisesti ajattelin meidän olevan vastakkaisilla puolilla enkä pitänyt maahanmuuttovastaisuutta yhdistävänä aatteellisensa tekijänä itseni ja Jussi-Halla-ahon välillä. Pidin häntä liian Israel-myönteisenä ja muslimivastaisena."

Olen usein ihmetellyt, mikä uusnatsismissa vetoaa ihmisiin. Siihenkin kysymykseen Holapan kirjasta löytyi jonkinlainen vastaus: "Perheeni, harvat ystäväni tai edes koulukiusaamiseni eivät tehneet minusta uusnatsia. Minusta tuli uusnatsi, koska olin houkutteille avoin ja halusin tulla ihailemani ryhmän hyväksymäksi. Myöhemmin, kuten kuka tahansa radikaali, oikeutin tekoni aatteella, jota pidin ihmistä korkeampana voimana."

Hattua täytyy Holapalle nostaa. Harva pystyy tunnustamaan virheensä julkisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ilmeisesti Holappa pystyy meille niin harvinaiseen introspektioon ja itsekritiikkiin. Siitä pisteet hänelle.

Ilmeisesti Holappa on ollut jonkin sortin "yleisra**sti" kun Halla-aho on selektiivisempi "erityisra**stisti".

Toisaalta voi tietysti myös olla, että Holapan ja Halla-ahon liitolta meidät on pelastanut ääliöoikeistolaisiin liikkeisiin liittyvä meitä suojeleva piirre: niin monet haluavat johtajaksi ja vain harvat joukoksi joten lopputuloksena on joukko liikkeitä eikä joukkoliike.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tuo on varmaan totta. SVL:nkin jäsenmäärä oli Holapan jättäessä liikkeen 22, ja tuskinpa se siitä on kasvanut.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Paljon melua tyhjästä.

Toisaalta Jeesuksellakin oli aluksi ainoastaan 12 opetuslasta. Jeesuksen opista kehitettiin kristinusko ja nyt kristittyjä on jo 2,4 miljardia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #3

Jos katsoo pelkästään porukan jäsenmäärää Suomessa, niin onhan se mitätön. Mutta on muistettava, että he ovat halukkaita väkivaltaiseen suoraan toimintaan, ja heidän uhrikseen voi joutua kuka tahansa. Sisäministeriön mukaan Suomen Vastarintaliike voi aiheuttaa yhteiskunnallisesti merkittäviä turvallisuusuhkia. Tällaiseen vapaa-ajan aktivismiin, kuten SVL:n jäsenet toimintaansa kutsuvat, voidaan laskea esim. Jyväskylän kirjastopuukotus tammikuussa 2013, johon osallistuivat Suomen Vastarintaliikkeen aktiivijäsenet Sebastian Lämsä ja Paavo Laitinen sekä lisäksi yksi liikkeen ulkopuolinen. Mieskolmikko pyrki kirjaesittelytilaisuuteen tarkoituksenaan todennäköisesti yrittää estää esittely tai häiritä sitä. Yhteenotto ja järjestysmiehen puukotus tapahtuivat kun järjestäjät yrittivät pidätellä mieskolmikkoa esittelytilaisuuden ulkopuolella kirjaston käytävillä. Suomen vastarintaliikkeessä koettiin tarvetta vastata "äärivasemmiston provokaatioihin". Erityisesti vasemmistopoliitikoiden kirjoittamaa Äärioikeisto Suomessa -kirjaa pidettiin järjestön vastaisena hyökkäyksenä. Holappa toteaa muistelmissaan odottaneensä kirjastopuukotuksen herättävän Pride-iskun tavoin tuomitsevampaa suhdetta väkivaltaan, mutta sitä ei tuomittu. Puukotusta, joka Holapan näkemyksen mukaan oli jatkoa Dan Koivulaakson pahoinpitelylle Oulussa, pidettiin "tilien tasaamisena äärivasemmiston kanssa".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #4

Muistaakseni poliisihallitus on kevättalvella 2017 jättänyt oikeusviranomaiselle kanteen SVL:n lakkauttamiseksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #6

Kiirettä ei yhteiskuntamme päättäjillä ja oikeuslaitoksella asiassa tunnu olevan , joten SVL:n aiheuttama reaalinen uhka normaali kansalaisen terveydelle ja hengelle lienee käytännössä olematon.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #7

Helsingin Asema-aukiolla tuli viime vuonna jo yksi ruumiskin. Hannu Miettinen kommmentoi Turun Sanomissa 19.9.2016 Asema-aukion tapahtumia näin:

"Poliittinen väkivalta on vaatinut Suomessa kuolonuhreja viimeksi 67 vuotta sitten. (...) Nyt tämä symbolinen maltin ja valistuksen aika näyttää päättyneen. Kukaan ei ilmeisti aikonut tappaa ketään, mutta uusnatsien mielenosoitusta vastustanut nuorukainen joka tapauksessa kuoli. (...) Ratkaisevaa on, mitä tapahtuu jatkossa. Jatkaako oikeuslaitos poliisin jo ensi kommenteissaan aloittamaa hyssyttelyä vai antaako se selvän signaalin?

Surullinen ennakkotapaus oli Jyväskylän niin sanottu kirjastopuukotus. Poliittisesti motivoitunut rikollisjoukko - pitäisi kai sanoa organisoitunut terroristiryhmä - tunkeutui vastakkaista maailmmankatsomusta edustavien tilaisuuteen teräaseella varustautuneena ja käytti sitä törkeään pahoinpitelyyn."

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #8

Asema-aukion väkivaltarikoksen oikeudenkäynti on kesken. Helsingin käräjäoikeuden tuomiosta , törkeästä pahoinpitelystä kaksi vuotta ehdotonta vankeutta , ovat hovioikeuteen valittaneet niin syyttäjä kuin puolustuskin. En katso uhria narkomaanitaustansa vuoksi tarkoittamakseni normaali kansalaiseksi.

Jyväskylän kirjastopuukotuksessa oli selkeästi myös poliittinen vastapuoli varautunut vastaamaan väkivallalla väkivaltaan. En katso tässäkään tapauksessa uhan kohdistuneen normaali kansalaisiin, jotka tilaisuuteen kuuntelijoina osallistuivat.

Näistä asioista voi loputtomiin taittaa peistä. Itse ihmettelen viranomaistemme välinpitämätöntä asennetta moniin yhteiskuntamme poliittisiin, uskonnollisiin ja kulttuurisiin ilmiöihin.

Tuomitsen ehdottomasti kaikki ääriliikkeet ja -suuntaukset.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #12

"En katso tässäkään tapauksessa uhan kohdistuneen normaali kansalaisiin, jotka tilaisuuteen kuuntelijoina osallistuivat." Ainoastaan järjestysmiehet pelastivat normaalit kansalaiset, joita olivat niin tilaisuuden kuuntelijat kuin kirjan tekijätkin.

Sen sijaan törkeästä pahoinpitelysta tuomittua Jesse Torniaista ei voi normaalina kansalaisena pitää. Uhrin päihteidenkäyttö on Jessen puolusteluna samaa luokkaa kuin vähätellä raiskausta sillä perusteella että uhrilla oli liian lyhyt hame. Torniainen on ennenkin saanut sekä ehdollisia että ehdottomia vankeustuomioita pahoinpitelyistä. Hänet on myös tuomittu salakuljetuksesta hänen yritettyään tuoda maahan 18 kappaletta kaasusumuttimia. Elokuussa 2015 Torniainen vangittiin epäiltynä Jyväskylän mellakasta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #12

Toivonen kirjoitti: "En katso uhria narkomaanitaustansa vuoksi tarkoittamakseni normaali kansalaiseksi."

Toivottavasti Toivonen ei tarkoita, että juoppojen ja narkkareiden pahoinpitely seurauksista välittämättä olisi yhtään hyväksyttävää kuin muidenkaan. Ehkä kuitenkin on, ihan varmuuden vuoksi, varottava kohtaamasta Toivosta "pikkuhiprakassakaan".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #33

#33

"Ehkä kuitenkin on, ihan varmuuden vuoksi, varottava kohtaamasta Toivosta "pikkuhiprakassakaan"."

Voitko avata tätä henkilöön menevää lausettasi, mitä tarkoitat ?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #35

Ehkä jos vaikka kappaleen ensimmäisen virkkeen epäilykseni Toivosen käsityksistä osoittautuukin oikeaksi niin lienee syytä varoa. Siis ei henkilöön vaan henkilön käsityksiin käyvä epäilys. Toivottavasti kuitenkin epäilykseni on turha ja aiheeton.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #37

Myyryläinen on nyt itseään kätevämpi ja tuli paljastaneeksi pimeän puolensa.

Aiheetta enempään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #3

Toivosen mielestä suomalainen uusnatsismi on akiivijäsentensä määrällä mitaten "paljon melua tyhjästä". Hän kuitenkin muistaa kristinuskon yhden juuren juutalaisista Joshua al-Nasareth:n palvojista maailmanlaajuiseksi ihmisten hallintaorganisaatioksi. Samalla olisi voinut muistaa myös natsi-kortin. Hitlerin kannatajat mahtuivat kymmenen vuotta ennen valtaannousuaan müncheniläisen oluttuvan yhteen looshiin. Muinaiset latinalaiset olivat oikeassa: "vestigia terrent".

Mutta toisaalta jokaisesta olutkuppilan looshillisesta ei tule hirmuhallintoa eikä poikaporukasta uskontoa. Meidän täytyy terästää historiasta oppimistamme; ihan jo sen takia, ettei historia toista itseään samanlaisena kerta toisensa perään vaan tietynlaisissa olosuhteissa tietynlaiset n.s. lainalaisuuden toteutuvat toisia todennäköisemmin.

Itse olisin taipuvainen (natsikorttivaroituksellakin) huomaamaan kristinuskon ja natsismin nousun yhteydessä ainakin yhden samankaltaisuuden: muinaiset roomalaiset Konstantinus Suuren johdolla havaitsivat tarpeen uudelle uskonnolle entisten inflatoiduttua ihmisten hallitsemisen välineinä. He rakensivat juutalaisten Joshuanpalvojien lahkoista ja Sol Invictus:n palvojista uuden katolisen uskonnon. Siis tarve hallintatyökalulle.

Natsit olivat mitätön oikeistolainen olutkuppilaryhmä kunnes joukko teollisuusjohtajia (esim. ja m.m. BASF, Krupp, Thyssen, Opel) huomasivat tarvitsevansa välineitä yhteiskunnan ja etenkin työläisten hallintaan. He löysivät NSDAP:n ja rahoittivat sen nousemaan valtaan. Siis tarve hallintatyökalulle.

Karkasiko molempien mopot lapasesta on oma kysymyksensä. Mutta minusta tärkeämpi olisi meidän tunnistaa ketkä rakentelevat minkäkinlaisia "työkaluja" itselleen.

P.s. Ennenkuin kukaan heittää Putinin rakentavan sellaista, ehdottaisin kurkkaamista selkänsä taakse ihan vanhan kiinalaisen sananlaskun hengessä: jos joku osoittaa sinulle tähteä taivaalta, katso hänen selkänsä taakse: kuka hänen kättään kannattalee".

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #24

Putin on siitä jännä kaveri, että se löytää natseja vähän joka paikasta, paitsi sieltä missä niitä oikeasti on.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Epäilenpä esimerkiksi ns. liivijengien olevan huomattamasti näitä poliittisia ääriliikkeitä suurempi uhka kansalaisille. Ei niidenkään toimintaan olla kovin järeästi puututtu. Lainsäädännön suomat keinot ovat melko rajoitetut.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Olen vasta kirjan alkupuolella. Holapan kuvaus luisustaan sotahistoriasta tohkeilevasta oululaispojasta vangittujen uusnatsiterroristen kanssa opillista kirjeenvaihtoa käyväksi nuoreksi mieheksi oli varsin epädramaattinen ja lakoninen. Muutama vuosi elämästä ja kävi noin, ilman mitään merkittävää käännettä tai neulansilmää. Tuossa on tie, anna sen viedä -tyyppinen juttu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, Henrik Holappa ei ole mikään Pentti Holappa. Ei tätä kirjaa sen kirjallisten ansioiden vuoksi lue, vaan aiheen vuoksi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Oikeastaan se on hyvä noin: perusjätkästä natsiksi, noin voisi käydä kelle vaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #11

Niinpä. Henrikin tarina on sekä hyvä varoittava esimerkki että rohkaiseva esimerkki: jos liikkeen johtajakin voi päästä porukasta eroon, kuka vain voi päästä.

Niko Sillanpää

Vaikka ymmärrän kyllä, että tämän blogin päätarkoitus on assosioida Jussi Halla-aho uusnatseihin, muutoin vihervasemmistolaisten toimijoiden aivan maaninen fiksaatio uusnatsismiin, joka on Suomessa määrältään ja muutoinkin täysin marginaalinen liike, on mielenkiintoinen sosiaalipsykologinen ilmiö. Tälläkin alustalla vuoden sisään on kirjoitettu varmasti kolminumeroinen lukumäärä uusnatseja käsitteleviä bloggauksia. Koska kyseinen lukumäärä ei ole missään järjellisessä suhteessa todellisuuteen, tämän on pakko heijastaa jonkinlaista kognitiivista ja/tai emootioiden vinoutumaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ja varsinkin, kun vertaa Suomen uusnatsien määrää ja vaikuttamista useimpiin muihin Euroopan maihin, Suomessa näiden näkyvyys ja toiminta on liki olematonta ja vain muutamien ihmisten ylläpitämää näkyvyyttä.

Hampurissa olikin jo sitten aivan eri meininki päällä vasemmistoanarkistien toimin ja sadoin loukkautunein poliisein.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Blogin Halla-ahoa koskeva kohta: "Eivät kuitenkaan kaikki: "Halla-aho kertoi vastustavansa hallitsematonta maahanmuuttoa, mutta näytti pukevan ajatuksensa muslimi- ja islam-vastaisuudeksi. Ideologisesti ajattelin meidän olevan vastakkaisilla puolilla enkä pitänyt maahanmuuttovastaisuutta yhdistävänä aatteellisensa tekijänä itseni ja Jussi-Halla-ahon välillä. Pidin häntä liian Israel-myönteisenä ja muslimivastaisena.""

Eikö tässä nyt tullut selvästi esiteltyä, että Halla-aho ei kelpaa uusnatseille? "Ideologisesti ajattelin meidän olevan vastakkaisilla puolilla--" Tämäkö assosioimista?

Ja mitä uusnatsifiksaatioihin tulee, niin on myös tietty ryhmä Puheenvuoron kommentoijia, joilla on tulenpalava tarve aina vähätellä natseja, tekivätpä he mitä tahansa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, ja sitten lisäksi vaakakupissa ovat ne väkivallanteot, jotka organisoituneen liikkeen toimesta tehtyinä ovat riittävän raskauttava asia nostaakseen aiheen käsittelyn framille.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tästä huolimatta myös Henrik Holappa liittyi natsiaikoinaan perussuomalaisiin. "Päätös syntyi nopeasti natsifoorumilta tapaamani porukan keskuudessa. Pidimme perussuomalaisia sopivimpana vaikutuskanavana äärioikeistolaisille ajatuksille. Arvelimme, että puolueessa sympatisoitaisiin maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta vastustavia ajatuksia. Ajattelimme, että jos mahdollisimman moni kansallismielinen liittyisi puolueeseen, politiikkaa voitaisiin muuttaa puolueen sisältä käsin kansallismielisemmäksi."

Niko Sillanpää

#16: Tietenkin diskutointi uusnatsien yhteydessä on assiosiointia.

Osa kommentaattoreista yrittää tuoda edes jotain realismia hysteerikkojen kajahtaneisiin maalailuihin "vakavasta uhasta demokratialle" tms. ja selostaa esimerkiksi tapahtumien kulkua sellaisena kuin asiat todellisuudessa tapahtuivat, esim. tärähtäneen hulabaloon aiheuttanut viime syksyinen riitaa haastaneen päihdeongelmaisen törkeä pahoinpitely, joita Suomessa tapahtuu päivittäin.

Tämä hysteria olisi jollain tavalla sormien lävitse katsottavissakin, ellei se yhdistyisi islamilaisen terrorismin ja äärivasemmistolaisen väki- ja ilkivallan valkopesemiseen, jolloin ei jää epäselvää, mistä aatteellisesta viitekehtyksestä kyseistä narratiivia, tai siis propagandaa, syötetään.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #51

Sulla tursuaa nyt ruskeaa vaahtoa suupielestä, pyyhkäisepä pois.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #51

Mitä omaan agendaani tulee, se on tässä:

"samantekevää mistä puhun kunhan puhun totta,
niin paljon kuin meille on valehdeltu,
ei merkitse mistä asiasta totuus kerrotaan"

(Pentti Saarikosken runoelmasta Katselen Stalinin pään yli ulos)

Ei tämä hullumpi huoneentaulu olisi muillekaan kirjoittajille.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #56

Olen monesta asiasta Saarikosken ksanssa samaa mieltä mutta tästä en ole.

Nuo Saarikosken säkeet ovat suorastaan vaarallisia. Kun ja jos meille on saarnattu valheita suut ja korvat täyteen ja ryntäämme ensimmäisen totuudenpuhujan perässä, emme tiedä minne meidät johdatetaan. Meidän pitäisi silloinkin malttaa ottaa selvää mistä meille kerrotaan totuutta, miksi ja mitä meiltä pyydetään (tai suorastaan vaaditaan). Suuremmat totuudet lienevät kuitenkin muualla kuin ensimmäisen pillipiiparin silmissä.

Sitä paitsi, mistä tunnistamme totuuden totuudeksi? Sinisistä silmistäkö, kasvisuutejuomasta vai omista ennakkoluuloistamme?

En malttaisi olla vetämättä tähänkään vanhaa kiinalaista sananlaskua taivaalle osoittelemisesta ja seläntakaisista (24. kommentin p.s.).

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #59

Eihän tässä kehoteta ryntäämään kenenkään totuudenpuhujan perään, vaan asetetaan itselle korkea velvoite: on puhuttava totta, mistä sitten puhuukin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #60

En lukisi Saarikoskea ihan noinkaan. Ehkä ajatukseni selviää jos korostan itselleni etusisalle nousseet:

"SAMANTEKEVÄÄ mistä puhun kunhan puhun TOTTA,
niin paljon kuin meille on valehdeltu,
EI MERKITSE MISTÄ ASIASTA totuus kerrotaan".

Minä luen tuon nimen omaan niin, että Saarikoski nostaa totuuden ylimmäksi, kuten hän tuossa katumus- ja selittelyteoksessaan tekee, ei vain itselleen vaan myös muille. Hänhän kunnianhimoisena ihmisenä ei halua olla vain "takarivin taavi" puhumassa totta, vaan eturivissä johtamassa ajatuksillaan muita. Silloin minulle ei pelkkä totuus mistä tahansa asiasta vielä riitä. Mukana pitäisi olla myös taka-ajatukseton rehellisyys sekä asia josta totuutta puhuu.

Valehdella voi puhumalla vainka miten totta jos samalla hautaa tärkeät asiat paljon puheen alle ja johtaa ihmisten mielenkiinnon toisaalle. Valitettavan paljon käytetty keino politiikassa ja yhteiskunnissa ympäri maapallon.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #61

Minä en koskaan ole lukenut Saarikosken runoja katumuksena tai selittelynä. Ei se koskaan harrastanut kumpaakaan. Tästäkin kokoelmasta puolet on mökkiläisen mietteitä maasaeudun rauhassa, puolet humalaista Odysseiaa Reykjavikissa. Kyllä siitä paistaa pettymys kommunismiin yleensä ja Staliniin erityisesti, mutta katumusta en siitä löydä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #62

Olen ymmärtänyt juuri tuon kyseisen teoksen olevan tilitystä hänen poliittista kunnianhimoistaan ja pettymyksissä niiden suhteen. Toisaalta tuolloin hän myös alkoi jo olla sairas joka sekin näkyy tilityksen tarpeena.

Niin, ehkä katumus on väärä sana. Enemmänkin pettymystä omien haaveiden toteutumattomuudesta sekä sen projisoimista ympäristöön ja niihin ajatuksiin jotka eivät nostaneetkaan häntä aatteen kaapin päälle. Mutta todella hienosti muotoiltuna.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #63

Hirveän vaikea minun on mitään tilityksen tarvetta löytää mistään Saarikosken teoksesta. Edes Kirje vaimolleni ei ole mikään kirje vaimolle vaan tauotonta minäminä-höpötystä, jossa puhetta pitää Pentti Saarikoski, The Poet of Finland. Alkoholistihan hän noihin aikoihin jo oli, mutta siitä huolimatta hän ylsi vielä 1980-luvun taitteessa uuteen voittoon ns. Tiarnia-trilogiassaan (Tanssilattia vuorella, Tanssiinkutsu ja Hämärän tanssit).

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #64

En minäkään kiistä hänen taiteellisia ansioitaan, edes sairaana (ens. juoppohulluuskohtaus jo -68). Hän oli ja on edelleenkin tämän maan parhaita runoilijoita, esseistejä ja myös kääntäjiä.

Hänen poliitikonuransa vain kääntyi hänelle pettymykseksi ja siitä hän oli katkera.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #65

Olikohan sittenkään? Sehän jäi pienestä kiinni, se oli lupautunut puhujaksi johonkin (olisiko ollut SAK:n) tilaisuuteen johon tuli hirveästi väkeä kuutelemaan, mutta ei koskaan saapunut paikalle, koska oli kännissä tai krapulassa. Jälkeenpäin se itse taisi sanoa, että se oli poliitikko Saarikosken loppu, mutta runoilija Saarikosken pelastus, ja parempi niin päin. Arvo Salo taisi olla päinvastainen tapaus, pärjäsi paremmin politiikassa mutta jäi ehkä juuri siksi kirjailijana paljon pienemmäksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #66

Itse asiassa Saarikoski yritti kaksikin kertaa eduskuntaan SKDL:n listoilta. Kun ei päässyt, syytti puoluetta hylkeksimisestä kampanjoinnissa kun eivät ymmärtäneet millaisen neron menettivät.

Hän todellakin taisi olla suurempi taiteilija kuin poliitikko. Ja lopputuleman kannalta niin taisi olla parempi, joka suhteessa. Ainakin kirjallisuudelle ja ehkä myös politiikalle.

Ja ehkä myös A.Salon olisi kannattanut pysytellä taiteen puolella. Mene tiedä mihin olisi yltänyt vai oliko vain hauska laittamaan sanoja peräkkäin. Nyt emme tiedä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No et sinä sitten ymmärtänyt yhtään mitään. Esim. Esa osaa kommenteistaan päätellen lukea.

Marko Parkkola

"Olen usein ihmetellyt, mikä uusnatsismissa vetoaa ihmisiin."

Olet vihreissä ja ihmettelet miksi fasismi vetoaa ihmisiin. Katso peiliin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Sieltä ei löytynyt vastausta. En ole koskaan tuntenut mitään vetoa fasismia kohtaan. Minusta se on aina ollut pelkästään vastenmielistä. Halusin ymmärtää, mikä siinä joitakin kiehtoo. Siksi luin tämän kirjan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Henrik Holapan kirjassa on tähän liittyen hyvä pätkä: "Vuosia myöhemmin olen alkanut arvostaa Suomessa minua kuulustelleen naispoliisin toteamusta: 'kansallissosialismi on historiaa'. Jälkeenpäin toivon, että olisin kuunnellut hänen sanojaan. Nykyaikaisessa ja demokraattisesti järjestäytyneessä yhteiskunnassa, jossa kaikkien ihmisten tasapuolisuus on taattu näiden etnisiin, uskonnollisiin tai muihin taustoihin katsomatta, ei natsismilla tule koskaan olemaan mitään sijaa."

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Juuri näin. Paljon melua tyhjästä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #28

Tuskinpa tämä blogi niin paljon ihmisiä kiinnostaisi, jos se ihan tyhjästä olisi nyhjätty. Miksi sinäkään tätä siinä tapauksessa kommentoisit?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #31

Marginaali-ilmiön nostaminen saa luonnollisesti aikaan vastareaktion, jonka seurauksena se kommentointien myötä asettuukin takaisin sille kuuluvalle paikalleen takaisin marginaaliin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #34

"Uusnatsit palkitsivat vantaalaisen Jesse Eppu Torniaisen, 27, siitä, että hän pahoinpiteli miehen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osaston järjestämän lippuvartion edessä Helsingin keskustassa viime syyskuussa.

Torniainen potkaisi ohikulkijaa hyppypotkulla rintaan Helsingin päärautatieaseman edessä keskellä päivää. Uhri kaatui maahan ja satutti pahoin päänsä. Mies kuoli seuraavalla viikolla vammoihinsa.

Torniainen palkittiin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Ruotsin ja Suomen jäsenten aktivistipäivillä Ruotsissa, jossa hänelle palkinnon antoi liikkeen ylin johtaja, Ruotsin aktivisti Simon Lindberg."

Toivottavasti koko tämä porukka tulee Holapan tavoin järkiinsä.

http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Uusnatsit-palki...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Noin toki voimme toiveajatella ja toimia sen puolesta. Mutta onko natsismin vielä syvempi olemus kuitenkin yleensä eriarvoisuuden käyttäminen vallan välineenä? Jos aiemmin NSDAP:lle ja nykyisin historiassa möyriville uusnatseille erilaisia olivat ei-arjalaiset, onko seuraavia ali-ihmisiä esimerkiksi eritavoin hylkiöiksi, etnisestä taustasta, uskonnosta t.m.s. riippumatta geeniseulotut? Onko erottelun keino esimerkiksi geneettinen alttius johonkin sairauteen?

Hannu Töyri

Ensinnäkin on hyvä muistaa puhuttaessa natsismista, että se on oikeasti kansallisosialismia.
Poliisin mukaan kansalliseen vastarintaliikkeeseen kuluu noin 30 -60 hlö. eli on vaikea sanoa ketä on jäsenänä ja mukana mistäkin syystä. todennäköisesti suurin osa on mukana vain siksi, että jos pääsisi tappelemaan. Kymmenkunta ylipäätänsä ymmärtää jotain mistä on kyse kansallissosialismissa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Toisaalta on kysymys tiukasti johdetusta pohjoismaisesta liikkeestä. Kaikki mitä pieni porukka tekee on johdon tahdon mukaista. Torniaista johto palkitsi taposta tai kuolemaan johtaneesta päällekäynnistä.

Hannu Töyri

Tuskin on minkään johdon tahdon mukaista. Suurin osa on hölmöilyä. Tuo kuoleman tuottamus oli todennäköiseswti vahinko, joka johtui osittain uhrin provokatiivisesta toiminnasta. Anarkistit toimivat vasemiston tilaisuuksissa "turvakaartina", joka on laitonta toimintaa. Europpalainen vasemisto sanoi hyväksyneesä van Cogh murhan sekä muutaman muunkin murhan.
Tutustu fasismin ja kansallissosialismin historiaan, niin ymmärrät paremmin asiaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #45

Miksi kukaan vastarintaliikkeen jäsen ei sitten tuomitse jäsentensä hölmöilyjä ja irtisanoudu väkivallasta, vaan päin vastoin liikkeen johto palkitsee siitä että sen jäsenet hölmöilevät?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eiköhän kaikki oikeasti tiedä, että natsit ja kansallissosialistit ovat sama asia. Eikä sillä porukalla tosiaan koskaan ole ollut muuta mielessä kuin tappeleminen ja vastustajien vaientaminen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Eiköhän kaikki oikeasti tiedä, että natsit ja kansallissosialistit ovat sama asia"

Eivät kaikki tiedä. Kerran minulle ilkuttiin natsikortin käyttämisestä, kun käytin Suomen Vastarintaliikkeestä nimitystä "natsijärjestö". Piti oikein linkata Hitlerin kuva heidän sivustoltaan näytiksi ennen kuin ilkkuja uskoi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #42

No jopas on yleissivistyksessä ihmisillä aukkoja.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Mikähän paniikki täällä syntyy kun netsijärjestöön liittyy 23. jäsen. Holapalta hyvä yritys työllistää itsensä pisteet siitä. Joskos pääsisi vaikka vihreisiin johonkin rasismiasiantuntija pestiin?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei täällä ole paniikkia syntynyt, ihmiset vain ovat hämmästelleet sitä, että Pohjoismainen vastarintaliike paitsi yllyttää väkivaltaan myös jopa palkitsee väkivallanteoista. On hyvä jos Henrik Holappa voi antaa asiantuntemuksensa niiden käyttöön, jotka haluavat ehkäistä turhautuneiden jantterien liukumisen kaltevalle pinnalle. Hänhän tuntee näiden nuorten tilanteen, hän jos kuka.

Hannu Töyri

Kuten vihervasemistokin vrt. mm. van Coghin murha.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #46

En ole kuullut että Vincent van Gogh olisi murhattu, voitko avata vähän? Mutta jätä väsynyt vihervasemmistosta vinkuminen Soinille, sillä raukalla kun ei ole enää mitään muutakaan agendaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #48

Itse asiassa Vincent Van Gogh kuoli rintakehään osuneeseen ja vatsaonteloon päätyneeseen revolverin luotiin vuonna 1890.

Teon tekijäksi on epäilty häntä itseään, jolloin kyseessä olisi itsemurha tai toisen teorian mukaan kahta juopunutta teini-ikäistä poikaa, jolloin kyseessä olisi murha tai tappo.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #46

Koska et ole vastannut kenellekään, niin tee se vihdoinkin: Mikä ihmeen "van Coghin murha"?

Anna nyt meille jonkinlainen perusta sinun väitteillesi.

PS. Vaihtoehtohan on, että sinua pidetään täysin idioottina...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kunhan nyt joku suhteellisuudentaju edes säilyisi suomalaisista 'ääriliikkeistä' eniten ainakin tähän asti ovat seonneet satanistit joista ei tehdä aloitusta vaikka tänne puheenvuoroon kerrran viikossa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #47

Sen kun kirjoitat sitten satanisteista, kukaan ei kiellä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #47

Satanistit?

Valotatko vähän, kiitos.

Toimituksen poiminnat