Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Emme aina ole olleet näin suvaitsevaisia ja humaaneja

  • Juutalaisvastaiset pilakuvat kelpasivat joskus kirkon ulkoseinäänkin.
    Juutalaisvastaiset pilakuvat kelpasivat joskus kirkon ulkoseinäänkin.

"Juutalaisia ja mustalaisia on aina vainottu, koska he eivät vastoinkäymisten uhallakaan ole suostuneet sulautumaan ympäristöönsä, vaan ovat sitkeästi säilyttäneet pateettiset ja ylpeät heimopiirteensä."

Tämä ote Eeva-Liisa Mannerin proosarunosta "Historiaksi rappeutunut aihe" (Parnasso 6/1982) nousi mieleeni kun näin pari vuotta sitten Wittenbergissä erään kirkon seinässä reliefin, jossa emakko imettää juutalaispentuja ja rabbi tutkailee sian peräpäätä. Myöhemmin jotkut ovat vaatineet että moinen juutalaisia loukkaava reliefi pitäisi poistaa seinältä, mutta sitten tultiin siihen tulokseen, että ei historiasta pidä pyyhkiä pois ilmiselviä ajatusvirheitäkään. On hyvä muistaa, ettemme aina ole olleet näin suvaitsevaisia ja humaaneja. Tietenkin Hitler käytti hyväkseen Lutherin antisemitismiä, vaikka mitään muuta Aatu-veitikka ei häneltä poiminutkaan - hän luki niin Nietzscheä kuin Lutheriakin kuin piru raamattua.

Juutalaisten joukkomurha on kaikille tuttu eivätkä sitä kiistä kuin jotkut omassa vaihtoehtoisessa todellisuudessaan elävät uusnatsit. Vähemmän tunnettua on, että myös romanit ja homoseksuaalit joutuivat natsien tuhoamisvimman kohteeksi.

Suomessahan mustalaisvihalla oli jo pitkät perinteet ihan omasta takaa, ja varmaan myös ilmassa leijuva juutalaisviha löysi tiensä tännekin. Suomessa vain oli vähänlaisesti juutalaisia joihin viha kohdistaa.

Martti Luther oli antisemitismissään oman aikansa lapsi. Niinhän me kaikki. Myös Raamatun kirjoittaneet miehet, joiden nimiin usein pannaan joidenkin fundamentalistien homo- ja naisviha ynnä muu seksuaalikielteisyys. Uskon kuitenkin, että esimerkiksi Paavalia koskevat väärinkäsitykset ovat valtavia. Hänen ajattelussaan on paljon samaa kuin Platonilla, ellei uskonnollista julistusta oteta lukuun. Mutta sen uskonnollisen julistuksenkin keskiössä ovat elämän ja kuoleman kysymykset sekä ihmisen suhde Jumalaan, eivät marginaaliset seikat, kuten jotkin sukupuolisen käyttäytymisen muodot. 

Homoseksuaaleja ei enää sivistysvaltioissa syrjitä, vaikka se joillekin itseään kristityiksi väittäville vauhkoilijoille varmaan sopisikin. Tässä asiassa uskonnollisesti höyrähtäneet porukat ovat aivan samanlaisia kuin natsit, erona vain se, että ainoastaan natsit ovat Suomessakin oikeasti hyökänneet Pride-kulkuetta vastaan. Mutta väkivaltainen suora toiminta on aina ollut kansallissosialismin kulmakivi. Aatteellisestihan se on vähintään yhtä sekava kuin organisaatioltaan, ja nämäkin asiat yhdistävät uusnatseja niihin alkuperäisiin.

On toki liioittelua väittää että juutalaisia olisi aina vainottu. Tuhatvuotinen valtakunta (ainakin melkein) on ollut oikeasti olemassa arabialaisessa Andalusiassa, jossa muslimit, juutalaiset ja kristityt elivät sulassa sovussa. Ilmeisesti juuri rauhanomainen rinnakkaiselo mahdollisti ennennäkemättömän taiteen ja tieteen kukoistuksen, joka päättyi siihen, kun maurit ajettiin Espanjasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa

Kiitos kirjoituksesta. Olen samaa mieltä siitä, että
juutalaisvastaisuuden muistoja ei tarvitse perata pois
Saksan keskiaikaisista katedraaleista eikä esimerkiksi
Uppsalan tuomiokirkosta. Kirkollinen juutalaisvastaisuus
keskiajalla tai Lutherilla ei kuitenkaan ollut antisemitismiä
siinä mielessä, että rotua tai kansallisuutta ei karsastettu.

Tällä hetkellä kiivainta ja ruminta antisemitismiä saarnataan
Suomessa joissakin islamilaisissa yhteisöissä: Kivetkin huutavat,
että tule ja tapa takanani piileskelevä j..talainen. Tai siteerataan Koraanista ja väitetään Allahin muuttavan j..talaisia apinoiksi tai nykyisin rotiksi (Suurah al-A'raaf 7:165-166).

Vanhastaan Suomessa juutalaiset ja esimerkiksi tataarimuslimit ovat olleet hyvissä väleissä. Naimisiinkin on menty yli uskonrajojen. Suomen juutalaiset myös osallistuivat sotiimme kuten Suomen muslimitkin muiden suomalaisten rinnalla. Muuten myös Suomen romanit ovat ylpeitä rintamamiehistään. Jiddishinkieliset juutalaiset upseerit olivat rintamalla usein hyvin myös saksaa osaavina saksalaisupseerien hämmästykseksi yhteysupseereina heidän suuntaansa.

Ei islamilaisen sivilisaation kultakausi keskiajalla johtunut kovinkaan paljoa islamista, vaan siitä yksinkertaisesta syystä, että Bysantin keisarikunnan tiedelaitokset ja kirjastot jäivät muslimivalloittajien käsiin sekä Egyptissä että muualla Välimeren ympäristössä. Samalla oli avattu kulttuuriyhteys Intiaan ja Kiinaan.

Toki esimerkiksi Al Andalusun Cordoba kirjastoineen oli esimerkiksi noin 1000 vuoden kieppeillä loistava. Siellä tieteentekijöinä olivat myös juutalaiset ja kristittyjäkin kävi opiskelemassa. Ilmeisesti silloinen Paavi Sylvester, joka oli matemaatikko, oli opiskellut myös muslimien Cordobassa.

Noin 1050 vuoden jälkeen alkoi tieteen alasajo muslimimaailmassa: tähtitornit kaadettiin saatanallisina yms. Se liittyi uuden dogmaattisemman dynastian nousuun idästä.
Kannattaa myös huomata, ettei muslimiyhteisö parhaimmillaankaan tarjonnut toisuskoiselle muuta kuin semi-orjan asemaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa muslimit harjoittivat ihan omaakin tiedettä. Erityisen pitkälle oltiin päästy esimerkiksi Keski-Aasiassa n.s. Silkkitien varsilla. Keskuksinaan Samarkand, Buhara et al. Mutta sittemmin dogmatismi on ajanut yli ihan niinkuin yritetään nykyisessä Turkissa jossa yritetään kieltää evoluutioteoriaakin. Tosin samaa eforttia näyttäisi olevan vallalla kristikunnankin pimeimmissä piireissä.

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa

Mitä tieteenaloja tarkoitat ja mitä aikakautta? Kerro lisää.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #7

Veikkaisin Myyryläisen viittaavan Lääketieteen kaanonin (1025, ei suomennettu) kirjoittajaan Avicennaan. Kaanon oli ratkaiseva välittäjäteos lääketieteen historiassa 1000-luvulla. Se liitti yhteen keskiaikaisen Euroopan unohtamat antiikin Kreikan tiedot ja teoriat, Persian ja Intian perinteet sekä parhaat lääketieteen aikalaiskäsitykset. Kaanon säilytti lääketieteen siihenastisen historian, mutta valoi myös pohjan nykyaikaiselle, kokemukseen perustuvalle lääketieteelle. Se oli ensimmäinen kirja, joka perusti teoriansa todistusaineistoon ja objektiiviseen kokeiluun, mutta Avicenna hyödynsi myös paljon perinteisiä käsityksiä ihmiskehosta. Hänen filosofiansa oli konservatiivista mutta hänen hoitonsa mullistavia. Avicennasta tuli myöhemmille sukupolville johtava auktoriteetti kaikessa lääketieteeseen liittyvässä. Latinankielinen käännös Kaanonista ilmestyi 1100-luvulla ja hepreankielinen sata vuotta myöhemmin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #10

Kyllä, lääketieteeseen mutta myös matematiikkaan.

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa Vastaus kommenttiin #10

Miksipäs ei. Avicenna eli Ibn Sina ابن سینا sopii kyllä hyvin edustamaan keskiajan islamin kultakautta. Elettiin neljättä islamilaista vuosisataa, mutta Persia ja Buhara eivät toki niinkään pitkään olleet olleet islamilaisia. Persialaisena Avicenna edusti myös persialaisen kulttuurin todella pitkää jatkumoa ja Silkkitien kautta hänellä lienee ollut käytössään paljon tietoa idästä, Intian ja Kiinan suunnalta. Numerosysteemikin taitaa arabiassa ja meillä olla alkuperältään intialainen. Tällä en vähättele islamilaisen kulttuurin saavutuksia, vaan muistutan kulttuurijatkumoiden kumulatiivisista vaikutuksista. Avicenna opiskeli ahkerasti kreikkalaisia tekstejä. Kehitti logiikkaa ja erityisesti lääketiedettä. Arabialaisilta vaikuttavat sanat aritmetiikka ja algebra. Samoin tähtitieteeseen vakiintui arabiankielisiä nimiä. Arabian kieliopin kodifioi myös persialainen lingvisti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #14

Kyllä, juurikin tuo kulttuurien välinen vuorovaikutus on aina ollut menestyvien kulttuurien salaisuus. Ei mikään kulttuuri - juutalainen, kristillinen, islamilainen tai eksoottisempikaan - ole koskaan itseensä käpertymällä ja muita ulos sulkemalla menestynyt, vaan nimenomaan avoimessa vuorovaikutuksessa ja älyllisessä uteliaisuudessa. Miten paljon historian suurmiehissä onkaan juutalaisia - ja miten moni heistä on nykyisestä Israelista kotoisin?

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa Vastaus kommenttiin #16

http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240674...

Toki kulttuurien vuorovaikutuksesta voi olla hyötyä, mutta voi siitä olla haittaakin. Korkeakulttuuri voi
tuhoutua instituutioineen tai lamaantua vuosisadoiksi, jos se joutuu kansainvaellusten kohteeksi. Yksi
syy Rooman luhistumiseen lienevät olleet kansainvaellukset ja niiden kerrannaisvaikutukset. Järjestäytynyt
vuorovaikutus on parempi kuin hyökyaalto. Tosin voidaan korkeakulttuureja tuhota järjestäytyneestikin.

Juutalainen kulttuuri on inhimillisen älyn ja luovuuden osalta yksi menestyneimpiä. Yksi kansallisen menestyksen
tekijöistä lienee juuri tuo sopiva itseensä käpertyminen. Juutalaisuus on ollut uskonnollinen ja nationalistinen projekti jo
ainakin 3000 vuotta. Siihen liittyy oman kansan etujen ajaminen, oman kielen ja kulttuurin vaaliminen sekä opillisen sivistyksen arvostus. Juutalaiset avioituvat mielellään keskenään. Kun juutalaiselta kansalta v. 70 jKr. riistettiin Jerusalem
temppeleineen ja Israelin maa, jäi vain juutalaisuuden vaaliminen ja pyhät kirjoitukset kannettavaksi isänmaaksi. Nyt juutalaisilla on ollut kohta 70 vuotta oma valtio kotimaassaan. Pidän sitä hyvänä asiana.

----
Islamilaisen sivilisaation osalta keskiajan kultaisen kauden katkaisi mm. Seldžukkien turkkilaisdynastian nousu
idässä. Tähtitornit kaadettiin saatanallisina ja kulttuuri muutenkin jäi dogmatismin kahleisiin. Siis kansainvaellus valloituksineen ei ollut hyvää vuorovaikutusta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #17

Eiväthän juutalaiset pystyneet käpertymään itseensä niin kauan kuin elivät diasporassa. Toki he vaalivat perinteitään, mutta elivät vuorovaikutuksessa muitten kanssa. Vasta nyt kun heillä on oma valtionsa he ovat käpertyneet itseensä, ja vähänpä sieltä mitään merkittävää on viimeiseen 70 vuoteen kuulunut. Natsi-Saksan itseensä käpertyminen oli omaa luokkaansa, sehän johti siihen että suunnilleen kaikki älyköt ajettiin maanpakoon tai tapettiin. Monokulttuurisuuden idea ei oikein toimi.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #19

Mitähän järkeä kommentissa nro 19 on olevinaan?

Ensinnäkin: eihän suurin osa juutalaisista asu juutalaisvaltiossa.

Toiseksi: onhan Israelillakin mitä moninaisimmat kulttuurisuhteet muuhun maailmaan.

Ja kolmanneksi: miten ihmeessä "vähänpä sieltä mitään merkittävää on kuulunut"? Esim. Nobel-palkinto on 2000-luvulla annettu kahdeksalle israelilaiselle tiedemiehelle ja -naiselle, mikä on aika paljon tuonkokoiselle maalle.

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa Vastaus kommenttiin #19

Kiitos vastauksestasi blogisti Mika, olet todella ystävällinen kirjoittaja.

Olen kanssasi vain eri mieltä siitä, millainen vuorovaikutus on kansoille ja kulttuureille hyödyllistä. Utelias tieteentekeminen muiden kulttuurien saavutukset huomioiden on aina hyödyllistä. Tämä ei tarkoita mielestäni sitä, että multikulturalismi ideologisesti olisi kenellekään hyödyllistä. Kansallisvaltioiden muuttaminen väestönsiirroilla moniarvoisiksi ja multikulttuurisiksi
on osoittautunut haitalliseksi. Stalinin hallinto oli yksi ihmiskunnan julmimpia. Se harrasti myös mittavia väestönsiirtoja. Tämän monikulttuurisuusprojektin myötä ei syntynyt juuri mitään hyvää, jos ei vankitovereiden satunnaista ystävyyttä oteta huomioon. Neuvostoliiton hajoamissodat ja kansallisuuksien pako omille kanta-alueilleen jatkuu osittain edelleen. Tavallaan myös Ottomaanien imperiumin hajoamissodat jatkuvat.

Joku väestönsiirroista silti hyötyy. Siksi niitä halutaan. Joku hyötyy orjuudesta ja ihmiskaupastakin. Silti ne eivät muutu yhtään hyväksyttävämmiksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #24

Ei kai Tepsa vain halua rajoittaa monikulttuurisuuden etuja vain tieteen pariin? Minusta tuon kommunikaation pitää vaikuttaa kaikilla yhteiskunnan tasoilla jotta se avaa ihmisten näköaloja laajempiin piireihin ja siten nostaa ajattelun tasoa ja avaa uusia mahdollisuuksia.

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa Vastaus kommenttiin #26

Jorma Myyryläinen, kiitos kysymyksestäsi. En halua rajoittaa kommunikaatiota millään tasolla. Vastavuoroinen kommunikaatio on inhimillinen oikeus ja rikkaus.

Multikulturalismi on kuitenkin globalisaation ohella sekä tilanneanalyysi että politiikkaan vaikuttava ideologia. Osa ihmisistä näyttää sokeasti uskovan multikulturalistisiin haavekuviin, joilla ei ole todellisuuspohjaa. Pidän multikulturalismia haitallisena uskomuksena.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #29

Olemme tässäkin keskustellussa molemmat suitsuttaneet monikulttuurisuuden mukanaan tuoman kulttuurien välisen kommunikaation hyötyjä kulttuurille ja tieteelle historian valossa. En siis pidä sitä sokeana haavekuvana ja haitallisena uskomuksena vaan mitä hyödyllisimpänä yhteiskunnallisena tilanteena.

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa Vastaus kommenttiin #30

Kiitos kommentistasi Jorma. Kommunikaatio, matkustaminen, työnteko ulkomailla sekä reilu kansainvälinen kauppa lisää ymmärrystä ja hyvinvointia. Aivan samat asiat väärinkäytettyinä lisäävät pahoinvointia: Disinformaation levittäminen, ihmissalakuljetus sekä riistävä kaupankäynti ja ihmiskauppa ovat erittäin haitallisia inhimillisen elämän ja kulttuurin kannalta.

On uskonvarainen väite, että kansojen summittaisena sekoittamisena toteutettava multikulturalismi hyödyttäisi muuta kuin eliittiä, joka aikoo käyttää hajota ja hallitse periaatetta ja luoda erilaisia yhteiskuntaluokkia. Erityisen pahana pidän sitä, että väestönsiirroilla tuetaan etnisiä puhdistuksia. Jos kansoilla ei ole rajoja valtionrajojen muodossa, piirtyvät rajat kaupunginosien ja yhteiskuntaluokkien välille, silloin tulee mahdottomaksi ylläpitää yhteisvastuuseen ja yhteishyvän perustuvaa hyvinvointiyhteiskuntaa.

Multikulturalismi on myös mykkä ja harmaa aate lopulta, koska ei jää enää aitoperäisiä kulttuureja kommunikoimaan keskenään. Se on syntynyt samasta lähteestä kuin niin kutsutut keinotekoiset maailmankielet, esimerkiksi esperanto.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #31

Tepsa rakentaa monikulttuurisuudesta ja multikulturalismista itselleen roskatynnyriä johon hän oksentaa kaikki itselleen vastenmieliset asiat ja pitää monikulttuurisuuden ja multikulturalismin hyvät asiat jotenkin ulkopuolella, johonkin kivaan ja mukavaan eriöön säilöttynä. Todellisuudessa maailma on monisärmäinen ja rupinen jossa tapahtuu myös hyviä asioita jos annamme niiden tapahtua ja teemme toitä niiden eteen.

Esperanto on luojilleen ja käyttäjilleen mitä mainioin yhteistyön väline ja lähde, myös kansainvälisesti. En tunkisi sitä samaan roskatynnyriin ihmiskaupan ja -salakuljetuksen kanssa.

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa Vastaus kommenttiin #33

Myyryläinen rakentaa roskapönttöä, johon yrittää tunkea Tepsan tai hänestä luomansa olkiukon. ;-)
Esperantosta ja kielistä ja kommunikaatiosta satun pitämään kovasti, vaikka en uskotaan siihen ideologiaan,
joka taustalta joskus tulee esille.

Sinä Myyryläinen uskot multikulturalismiin ja siihen sinulla on oikeus. Sinun on kuitenkin siedettävä tästä uskomuksestasi käytävä kriittinen keskustelu ja se, että joku voi perustellusti olla uskomatta multikulturalismiin. Arvelen, että väestösiirrot, ihmissalakuljetus, ihmiskauppa, orjuus ja segmentoitu luokkayhteiskunta ovat monille muillekin vastenmielisiä, eivät ainoastaan minulle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #34

Ilman muuta mainitsemasi ilmiöt ovat vastenmielisiä. Mutta miten ne liittyvät multikulturalismiin, se on vaikeampi kysymys.

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa Vastaus kommenttiin #35

Multikulturalistit ovat kyllä nykytilanteessa todella pahasti pihalla. Vielä kohtalaisen monokulttuurinen ja suomalaiskansallinen Suomi on kyennyt tarjoamaan turvaa monille vähemmistöille, kuten juutalaisille tai romaneille.
Nyt maahamme pakenee muualta monikulttuurisen enemmistövainon uhreja, esimerkiksi hazaroiden kansansirpale monikulttuurisesta Afghanistanista. Heidän kansallisen kotinsa kuuluisi olla Afghanistanissa, mutta monikulttuurisena vellova maa ei ole heille ilmeisesti turvallista asumista tarjoamassa. Afghanistanin sunni tadshikit taas ovat sitä mieltä, että shiia hazarat ovat elintasopakolaisia.

Multikulturoituva Suomi ei enää pysty tarjoamaan suojaa. Tilanne on huono jo nyt. Kirkkomme tai valtiomme ei kuitenkaan turvapaikkaa avokätisesti tarjotessaan ymmärrä, että kristityt tai kristinuskoon kääntyneet ovat heidän joukossaan vaarassa myös turvapaikkaa hakevien maanmiestensä tai jopa suvun edustajien parissa. Tästä on ollut kysymys kirkkoturvaan sijoittamisessa meillä. Olemme joutuneet tarjoamaan väliaikaista turvaa sellaisille, joille Migrin tai SPR:n tarjoama paikka olisi liian vaarallinen kunniamurhan pelon tai
islamin hylkäämisestä johtuvan surmaamisfatwan vuoksi. Suomen harhautunut maahantulopolitiikka tosiaan sallii ja suosii Suomessa myös sellaisia islamisteja, joita jopa heidän sukulaisensa
joutuvat pelkäämään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #66

No jos rehellisiä ollaan - ja ollaanhan me, ainakin silloin tällöin - ei sellaista asiaa kuin "monikulttuurinen enemmistövaino" ole olemassa. Nimenomaan monikulttuuriseen yhteiskuntaan vähemmistöjen vaino ei kuulu, monokulttuureissa se on ollut suorastaan sääntönä. Vertaapa vaikka muinaista arabialaista Andalusiaa tai nykyisiä Yhdysvaltoja natsi-Saksaan tai Stalinin Venäjään, niin ymmärrät mitä tarkoitan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #34

Toki siedän, että käsitystäni monikulttuurisuudesta arvostellaan mutta pidätän itselläni vastata kritiikkiin.

En siis edelleenkään pidä väestönsiirtoja, ihmiskauppaa ja -salakuljetusta monikulttuurisuutta vaan nimen omaan seurausta käpertymisestä omiin kuviteltuihin monokulttuurisuuksiin jonka jälkeen iso osa ihmisistä pääsee kulttuurista toiseen vain salakuljetettuna ja päätyy ihmiskaupan uhriksi.

Niinpä Tepsa ei todellakaan ole ainoa jolle väestösiirrot, ihmissalakuljetus, ihmiskauppa, orjuus ja segmentoitu luokkayhteiskunta ovat monille muillekin vastenmielisiä. Mutta monet näkevät, että monikulttuurisuus on niiden vastakohta ja keino taistella niitä vastaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #36

Ihmissalakuljetushan loppuisi siihen paikkaan kun pakolaiset löytäisivät laillisia maahantuloväyliä. Mutta joidenkin etua näkyy palvelevan se, että Eurooppa on linnoitus.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #24

Kyllä Stalinin väestönsiirtojen varsinainen syy oli koko maan venäläistäminen - tai kuten hänen luomaansa uususkontoon kuului, neuvostoihmisen luominen. Stalin kehitti marxilaisuudesta uskonnon riitteineen ja pyhimyksineen, unohtamatta ihmisuhreja ja sakramentteja. Fanaattinen ideologia poliittisena korvikeuskontona oli käytännössä Stalinin luomus. On aika hurjaa, että vajaan pappiskoulutuksen saanut georgialainen ammattivallankumouksellinen nousi kymmenessä vuodessa uuden ideologisen puoluevaltion johtoon, kukisti kaikki kilpailijansa ja seuraavan vuosikymmenen päättyessä nousi koko historiassa uudenlaiseksi kansainvälisesti tunnustetuksi ihmisjumaluudeksi, jonka ajatuksia levitettiin kymmenien miljoonien painoksina. Stalinismin mahdollistivat osaltaan tuhohalu, murhanhimo, muukalaisviha, eroottinen veto Staliniin ja rationaalisen yksilöllisyyden poissaolo.

http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240424...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #27

Taitaapa nyt Lamminpää nostaa Stalia paranormaaleihin sfääreihin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #28

Ei, kyllä hän nosti itsensä sinne ihan itse. Ei toki yksin, eihän kukaan näistä suurista caesar-hahmoista (Napoleon, Hitler, Stalin) ilman tukijoukkoja toiminut.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #32

Toki Stalinilla oli taatusti korkeat luulot itsestään. Niinhän kaikilla kunnianhimoisilla ihmisillä on. Ja jos on nostetta, on myös peesaajia. Itse kuitenkin tarkoitin lähinnä jälkimainetta. Meillä ei ole mitään syytä nostaa tai painaa ketään historian henkilöä inhimillisten rajojen ulkopuolelle, paranormaaliin. He ovat Napoleonista Staliniin ja Hitleriin kuitenkin vain ihmisiä rajallisine kykyineen. Heidän tekojaan ja aivotuksiaan on siis tarkasteltava objektiivisesti ihmisen tekoina vaikka joidenkin ymäärtäminen saattaa olla työläämpää kuin joidenkin toisten. Vain siten voimme historiasta jotakin oppia; siis tunnistamaan inhimillinen paha ja välttämään sitä sekä tunnistamaan inhimillinen hyvä ja suosimaan sitä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #38

Jälkimaine on eri maissa varsin erilainen. Niin Neuvostoliiton maineen hiipumisella kuin itsenäisen Georgian ja Venäjän huonoilla suhteilla lienee osutensa siihen, että Stalinin maine on Georgiassa 2010-luvulla entisestäänkin huonontunut. Gorin torilla sijainnut patsas on poistettu, ja siellä sijaitsevaa kotimuseota ollaan tiettävästi muuttamassa Stalinin uhrien museoksi. Sen sijaan Venäjällä Stalinia pidetään nykyään historian suurimpana suurmiehenä, Putiniakin parempana. Jollain kolkolla tavalla se on linjassa kaiken kanssa mitä Venänältä nykyään kuulee: naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, homovainoja, toisinajattelijoiden vangitsemista, tiedotusvälineiden sensurointia ja lakkauttamista, toimittajien tappamista ja niin edelleen. Stalin on poissa, mutta hänen perintönsä on liiankin elävä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #40

Enpä tiedä kuka on nyky-Venäjän nykyisin suosituin historian hahmo. Sen sijaan Stalinin suhteen olen "vain" huomannut oman aikansa henkilöpalvonnan muuttuneen 1950-luvun 1/2:ssa välissä kritiikiksi ja NL:n romahduttamisen jälkeen demonisoinniksi mutta nyttemmin sävykkäämmäksi sota-ajan johtajuuden tunnistamiseksi kuitenkin unohtamatta hirmutekoja.

Meidän pitäisi pystyä arvoimaan myös Venäjää ja sen menoa an sich, ohi ja yli omien ennakkoluulojemme anti- ja sympatioiden. Vain niin pystymme historiasta jotakin oppimaan ja tunnistamaan niin hyvät kuin pahatkin ilmiöt ympärillämme.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #42

Miten niin et tiedä? Juurihan minä sen kerroin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #43

Uskoisiko Lamminpää, että en ihan aina usko ihan kaikkea mitä minulle kerrotaan. ;=}

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #45

Ei tarvitse minua uskoa, kunhan uskoo STT:tä. Venäläiset nimesivät Stalinin maailmanhistorian merkittävimmäksi henkilöksi Levada-keskuksen kyselyssä. Toiseksi sijoittui presidentti Vladimir Putin.

Carnegie-instituutin tutkija Andrei Kolesnikov uskoo, että Stalinin ihannoinnin nousun ja Putinin ihailun välillä on linkki. Stalin symboloi kunniakasta menneisyyttä ja Putin (enemmän tai vähemmän) kunniakasta nykyisyyttä. Kolesnikovin mukaan Venäjällä on yleistynyt näkemys, jonka mukaan Stalin teki veriset valintansa pakon edessä.

Kesäkuun lopulla moskovalainen oikeustieteen yliopisto ripusti seinälleen Stalinin muistolaatan. Venäjän johto ei selvästi tuominnut muistolaattaa, mikä kertoo teon hiljaisesta hyväksynnästä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #68

"...kunhan uskoo STT:a". En nyt menisi nostamaan sitäkään jalustalle, yläpuolelle epäilyksien.

Toisaalta eikös Levada ole Venäjällä n.s. "ulkomaalainen agentti" joka ei levitä valtion propagandaa? Epäilenpä Levadan rahoittajilla olevan MYÖS omia lehmiä ojassa sen LISÄKSI, että on ehkä mahdollisesti ihan oikeakin halu selvittää mitä venäläiset ajattelevat.

Ihan oikeasti epäilen, että tässäKIN asiassa menee toisaalta ihailu ja toisaalta arvostus sekaisin. Sota-ajan johtajuutta arvostavia syytetään ihailusta ja kultin rakentelusta. Ihmisillä on tapana arvostaa sotajohtajia vaikka he olisivat tehneet siinäkin työssä myös virheitä ja muista muiden aikojen tekemisistä välittämättä.

Jos Moskovassa yliopisto on nostanut seinälleen Stalinin muistolaatan niin miten se vertautuu suomalaisen valtioneuvoston linnan paraatirapussa olevaan murhaajan ja terroristin muistolaattaan? Venäjällä on myös lukuisia Stalinin uhrien muistomerkkejä.

Toisaalta jos Venäjän valtion johto ottaisi kantaa jokaikiseen muistolaattaan, ei se ehtisi muuta tekemäänkään. Eiköhän heillä ole muutakin tekemistä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #69

STT on joka tapauksessa uskottavimpia uutislähteitä maailmassa, siihen luottavat myös YLE sekä Turun sanomat ja muut suomalaiset laatulehdet. Ja Venäjällähän leimataan ulkomaisiksi agenteiksi kaikki riippumamattomat tahot jotka eivät toista kritiikittä Kremlin propagandaa niin kuin joku Russia Today.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #70

"Laatulehti"-määrite on viime aikoina pahasta inflatoitunut. Kuten esimerkiksi juuri YLE. Turun sanomat taas on ollut jo vuosikymmeniä maan ainoa urheilulehti jossa on kuolinilmoituksia.

Venäjän (USA:sta kopioidun) lain mukaan "ulkomaisia agentteja" ovat joko suoraan ulkomaiset toimijat tai kotimaiset joita johdetaan ulkomailta tai jotka saavat rahoitusta ulkomailta. Kyse siis on nimenomaan riippuvaisista tahoista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #71

Näyttää siltä että et ole lukenut Turun Sanomia sitten 1980-luvun. Silloin tuo vitsi vielä oli osuva, ei enää. Nykyään esimerkiksi sen kulttuuriosasto on jopa parempi kuin Helsingin Sanomien. YLE ei ole lehti ollenkaan ja sehän on luotettavuudeltaan samaa luokkaa kuin joku BBC, ei senkään maine ole kärsinyt kuin kaiken maailman Magneettimededioita ja MV-julkaisuja tavaavien hörhöjen parissa.

Venäjällä ikävä kyllä kaikki Putinin politiikkaa kritisoivat tahot leimataan ulkomaiden agenteiksi. Putinin puheita ei tarvitse oikeiksi todistaa, vain toistella. On surullista että entinen sivistysmaa on mennyt viimeiset 17 vuotta takapakkia, mutta minkäs me sille voimme.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #72

Ehkä ei pitäisi leimata kaikkia n.s. MSM:n kriitikoita MV:n ja Kärkkäisen mukaan. Myös BBC:llä ja YLE:llä sekä STT:llä on sokeat pisteensä joissa kaikenlainen laatu loppuu ja älämölö saa vallan. Kaikkiin niihin tulee suhtautua kriittisesti ja kyseenalaistaa.

Venäjällä ulkomaisia agentteja ovat, ihan kuten USA:ssakin, ulkomaisiin tahoihin sidoksissa olevat järjestöt ja yhteisöt. Kannattaa myös muistaa agentti-sanan monet merkitykset eikä sotkea sitä 007-, 86- tai 117-seikkailuihin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #24

”Meillä on pitkä kokemus pakolaisten vastaanottamisesta ja moni Ugandan entisistä ja nykyisistä päättäjistä on ollut pakolaisia. Uhkan sijaan me kohtelemme pakolaisia mahdollisuutena. Pakolaisten oikeudet on ankkuroitu lainsäädäntöömme.”

https://www.kirkonulkomaanapu.fi/ajankohtaista/art...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #17

Eiköhän Rooman luhistumiseen ollut myös sisäsyntyisiä syitä. Tuloerot kasvoivat, köyhyys lisääntyi, infrastruktuuri alkoi hajota eikä eliittiä kiinnostanut kuin oma hyvinvointinsa. Suurinpiirtein ainoa innovaatio oli rakentaa uusi uskomusmaailma, tuolla kertaa katolinen, pitämään ihmisiä kurissa ja yhteiskunnan todelliset ongelmat jäivät ratkaisematta.

Juutalaisuuden sisäänpäinlämpiävyys oli pitkään ongelma heidän omalle kehittymiselleen. Kun kyhnytetään keskenään omassa piirissä, ei opita mitään ulkopuolelta. No, juutalaisuun osalta n.s. diasporan aikaan muutkin toki auttoivat heidän eristäytymistään syynä keskenään kilpailevien uskomusrakennelmian kilpailu elämysmarkkinoista. Vasta heidän osittainen avautumisensa ulkomaailmaan on tuonut kehittänyt heidän kulttuuriset ja tieteelliset kykynsä nykyiseen mittaansa. Se on tapahtunut nimen omaan vuorovaikutuksessa eikä synagokien pimeissä nurkissa Tooraa tutkien.

Sama uskonnollinen sisäänpäinlämpiävyys tuli todellakin islamilaiseen maailmaan juurikin Osmanien "ansiosta". Sama meno on nousemassa valtaan Atatürkin jälkeen kun Erdogan et al on kieltämässä jopa evoluutioteoriaakin. Ja samaa menoa on havaittavissa myös n.s. läntisen arvoyhteisön parissa.

Tarvitsisimme nimen omaan enemmän kulttuurien avarakatseista keskinäistä kommunikaatiota eikä käpertymistä omiin uskomusmaailmoihin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Tässä Tepsa on kulttuurien kehittymisen ytimessä: monikulttuurisuuden vuorovaikutuksessa. Ja länsimaisen kultuurin varsinaisen nousun mahdollisti jo aiemmin kiinassa keskityn kirjapainotaidon hyödyntäminen tiedon levittämisessä ja omaksumisessa. Se nosti kommunikaation aivan uudelle tasolle ja seuraukset tunnetaan niin hyvässä kuin pahassakin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Lamminpää muistaa kauniisti juutalaisuhrien lisäksi myös romanit ja homoseksuaalit natsien vähemmän muistetuiksi uhreiksi. Edelleenkin jäi unohduksiin slaavit, vammaiset, tummaihoiset ja ensimmäisiksi uhreiksi joutuneet kommunistit.

Meillä Suomessakin ylpeillään kuinka meiltä ei luovutettu juutalaisia ja heti muistetaan paheksua niiden kahdeksan palautus mutta korjataan, etteivät he olleet suomalaisia vaan matuja. Samalla unohdetaan, että natsien kanssa käytiin vaihtokauppaa ihmisillä: heille luovutettiin sotavangeiksi saatuja puna-armeijan komissaareja ja saatiin tilalle suomalais-ugrilaisia.

Ceterum censeo olen sitä mieltä, että historiaa ei kannata muutella edes kirkkojen reliefejä poistamalla tai patsaita kaatamalla. Tosin Mannerheimin patsaan voisi muuttaa Saarikosken ehdotuksen mukaisesti kolikkoautomaatiksi: kun kolikko koneeseen vilahtaa, heppa menee kopotikopoti.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#5
>....Edelleenkin jäi unohduksiin slaavit, vammaiset, tummaihoiset ja ensimmäisiksi uhreiksi joutuneet kommunistit....

ooo

Joko tuli mainituksi myöskin mielisairaat ja alkoholistit.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Mielisairaat ja alkoholistit? Eikös ne ole aina yltäneet natsiorganisaatioissa ihan sinne korkeimmalle huipulle?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Paitsi, että Hitler itse oli absolutisti sekä kasvissyöjä.

En tosin tiedä onko tuo nykytietoisuuteen välitetty "absolutismi"-luonnehdinta tarkoittanut aivan samaa kuin Suomen lestadiolaisilla, siis saksalaisessa kulttuurissa. Toisaalta nimittäin tiedämme, että hänen varsinainen kannatuspohjansa ammennettiin nimenomaan Münchenin oluttuvista alunperin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #21

No eipä ole mikään muuttunut. Kaljakuppiloistahan Tony Halmekin kannatuksensa ammensi. Hän tosin ei tainnut olla sen kummemmin kasvissyöjä kuin absolutistikaan kuin korkeintaan siinä mielessä, että ruokajuomaksi kelpasi vain Absolut Vodka.

Uusnatsit tunnetaan lähinnä kännäämisestä ja tappeluista, ja niitä taisi enemmistö vanhoista natseistakin harrastaa.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Jotta pelkästään valheeseen perustuvat väitteet länsimaissa johtaisivat laajaan väkivaltaan, niin tarvitaan poikkeusolosuhteet, kuten ensimmäisen maailmansodan jälkeen Saksassa: massatyöttömyys, rahamarkkinoiden epävakaus, Kommunistien vallankaappausuhka ja koettu vääryys sodan rauhanehdoista. Tältä pohjalta ei lienyt kovin hankalaa nostaa jo 1800-luvulla avoimena ollutta Juutalaisvastaisuutta ja syyttää heitä kaikesta epäonnesta.

Nykysin vastaava ei taida olla mahdollista ja mahdolliset laajat syrjimiset perustavat enemminkin arjen negatiivisiin kokemuksiin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Onneksi mitään laajamittaista syrjintää ei mitään väestönosaa kohtaan meillä ole.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Kyllä mustalaisia kohtaan on voimakkaita epäluuloja kantaväestön puolelta. Ne ovat lähinnä välttelyä ja varautumista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #12

Se on kyllä totta. Itselläni on kuitenkin ollut ihan kivoja kohtaamisia mustalaisten kanssa - ei tosin kovin paljon. Ensimmäisenä tulee mieleen kun olin Kankaanpäässä kesätoimittajana ja siellä oli joku mustalaisporukka joka tarjosi minulle ensin ryyppyä ja sen jälkeen alkoi hieroa kauppoja. Etenkin vyöni oli sellainen että yksi kaveri jostain syystä kovasti vänkäsi että myy se mulle. Sanoin että en voi kun olen saanut sen isältäni lahjaksi. Vänkääminen loppui siihen, olin ihan vahingossa sanonut juuri oikeat sanat (ja se oli tottakin). Toinen kerta oli Turussa kun menin hakemaan vaimoani vanhainkodista jossa hän oli siihen aikaan kesätöissä. Siellä oli siivoojana joku mustalaisnainen joka kyseli kovin kuka olen ja mitä siellä teen. Kun se selvisi hänelle, hän sanoi: siun eukkos on hyvä laulaja. Niin kuin onkin.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #15

Eläkkeellä olevana autonmyyjänä voin sanoa, että ne autot jotka en kehdannut myydä valkolaisille, myin halvalla mustalaisille, rehti homma ei jälkipuheita eikä takuuvaatimuksia.
Päiväntasaajan eteläpuolelta kotoisin olevat afrikkalaiset olivat toinen hyvä ryhmä, riitti kun auto toimi satamaan asti.

Petri Hämäläinen

Natsi-, juutalais- ja mustalaiskortin käyttö on kivaa ja mukavaa. Sen ymmärrän.

Täysin epäselväksi on jäänyt se, mitä vihervasemmisto on ikinä juutalaisten tai mustalaisten eduksi tehnyt. Koskaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Mitä sinä olet tehnyt juutalaisten ja mustalaisten hyväksi? Kerro ihmeessä, että voimme kaikki ottaa opiksi. Vihervasemmistosta vikisemisen voit jättää Soinille, sillä raukalla kun ei ole enää mitään muutakaan agendaa, mikä on tietysti hiukan säälittävää.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Miksi suvaitsevaisuus olisi mielestäsi vihreiden tai vasemmistolaisten hyve? Minä olen periaatteiltani hyvinkin oikeistolainen, porvari (tosin ympäristöajattelultani poikkean monista kokoomuslaisista ja ehkä joistain keskustalaisistakin). Silti minusta niin romani- kuin muutkin vähemmistöryhmät ovat kansallinen rikkautemme enemmän kuin mikään taakka.

Eikä oikealla ole maahanmuuttokriittisyyden osalta myöskään mahdollista kasvualustaa. Maahanmuuttokriittisyys kasvaa mielestäni parhaiten vasemmalla, niin ja syrjäytyneissä piireissä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Niin, mitä sinä olet tehnyt juutalaisten ja mustalaisten hyväksi? Se jäi täysin epäselväksi.

Toimituksen poiminnat