Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Isä Aurinkoinen ja muita historian suurmiehiä

"Marxin virhe oli Lenin. Leninin virhe oli Stalin. Mutta Stalin ei tehnyt virheitä." (Pentti Saarikoski)

Minua Saarikosken raju ironia viehättää. Tosin tuo "Stalin ei tehnyt virheitä" ei taida enää Venäjällä mennä ironiasta, siellä nyökyteltäisiin vain da, da. Pitäväthän venäläiset nykyään taas Stalinia historian suurimpana suurmiehenä, Putiniakin parempana.

On tietysti totta, että Stalin oli "suuren isänmaallisen sodan voittaja" ja vaikutti ratkaisevasti natsien kukistamiseen. Sekin on totta, että hän oli nostamassa Neuvostoliittoa teollisuusmaiden joukkoon. Mutta saman teki Hitler Saksassa. Harvemmin juutalaisten joukkomurhaa kuulee vähäteltävän sillä perusteella, että kyllä se Hitler rakennutti pahuksen hyviä moottoriteitä.

Stalin kehitti marxilaisuudesta uskonnon riitteineen ja pyhimyksineen, unohtamatta ihmisuhreja ja sakramentteja. Fanaattinen ideologia polittisena korvikeuskontona oli käytännössä Stalinin luomus. On aika hurjaa, että vajaan pappiskoulutuksen saanut georgialainen ammattivallankumouksellinen nousi kymmenessä vuodessa uuden ideologisen puoluevaltion johtoon, kukisti kaikki kilpailijansa ja seuraavan vuosikymmenn päättyessä nousi koko historiassa uudenlaiseksi kansainvälisesti tunnustetuksi ihmisjumaluudeksi, jonka ajatuksia levitettiin kymmenien miljoonien painoksina. Stalinismin mahdollistivat osaltaan tuhohalu, murhanhimo, muukalaisviha, eroottinen veto Staliniin ja rationaalisen yksilöllisyyden poissaolo. Tätä tuskin Venäjällä on erityisemmin mietitty. Minusta olisi hyvä, jos sielläkin joskus kyettäisiin tekemään menneisyydestä yhtä rehellisesti tiliä kuin Saksassa.

Kiinnostavampaa kuin kommunistien tai natsien tuomitseminen on kuitenkin sen selvittäminen, mikä ääriajattelussa vetoaa ihmisiin. Täytyyhän sen jotain toivoa ihmisille antaa, pelkät negatiiviset arvot, kuten muukalaisviha, eivät pitkälle kanna. Kaikkien ideologioiden kannatuksen ydin on siinä, että ne antavat ihmisille toivoa. 

Saksa on ollut natsimenneisyytensä suhteen rehellisempi kuin Venäjä kommunistimenneisyytensä kanssa. Ei Saksassa ole valittu SA- tai SS-agenttia liittokansleriksi eikä äänestetty Hitleriä historian merkittävimmäksi henkilöksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Vesa Leinonen

RE: "Saksa on ollut natsimenneisyytensä suhteen rehellisempi kuin Venäjä kommunistimenneisyytensä kanssa. Ei Saksassa ole valittu SA- tai SS-agenttia liittokansleriksi eikä äänestetty Hitleriä historian merkittävimmäksi henkilöksi".

100/1.

Em. Katyn Metsän Teurastus.
https://en.wikipedia.org/wiki/Katyn_massacre

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Katynista on kaksi vastakkaista todistusta
jotka pitävät yhtä.
Että puolalaisten upseerien kädet
oli sidottu
sananmukaisesti yhtä pitkillä naruilla
todistaa että teko oli saks. työtä.
Että heidät oli voitu saada kiinni
kaksipuolisella hyökkäyksellä
oli ven. osuus, selkäpuoli.
Että heitä oli ammuttu niskaan.
Kaksi vastakkaista todistusta todistaa että
syyllisiä oli kaksi, toinen sitoi,
toinen ampui.
Kysyttäessä tätä Katynin puut huojuvat
sinne tänne, vastaamatta."

Paavo Haavikko, Viisi sarjaa nopeasti virtaavasta elämästä (1987)

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Stalin murhautti 21 857 puolalaista upseeria ja älymystöön kuuluvaa miestä Katynissa ja vankileireillä vuonna 1940. Näin kirjoittaa kenraaliluutnantti Pavel Sudoplatov kirjassaan "Stalinin erikoistehtävissä" sivuilla 395-396. Sudoplatov toimi NKVD:n erikoisoperaatioista ja vakoilusta vastaavana upseerina vuosina 1938-1953. Hänellä oli suorat yhteydet useimpiin Stalinin ajan johtohenkilöihin.
Mitä Katyniin tulee, niin on esitetty spekulaatioita, että paikka olisi ollut varattuna suomalaisille, mikäli ei olisi saatu torjuntavoittoa Talvisodassa.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Puolalaisten suuri tragedia oli lopultakin joutuminen Saksan kansallissosialisten saappaiden alle. Saksalaiset olivat Hitlerin käskystä murhanneet marraskuuhun 1939 mennessä 42 000 - 50 000 puolalaista upseeria, opettajaa, pappia, maanomistajaa ja muita "eliittien" jäseniä -siis jo ennen Katynia (ns. Intelligenzaktion).
Kaiken kaikkiaan saksalaismiehittäjät murhasivat ajanjaksolla 1939-1945 lähes kolme miljoonaa puolalaista, osan tarkoitusta varten perustetuilla tuhoamisleireillä, kuten esimerkiksi Varsovan gheton raunioille rakennetussa KZ Warschaussa. Tähän synkkään lukuun pitää lisätä vielä Puolan juutalaiset, joita menehtyi saksalaisten murhaamana toiset kolme miljoonaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eräs puolalainen kaverini kertoi kerran vanhan puolalaisvitsin, jossa puolalainen sotilas oli napannut kaksi sotavankia, venäläisen ja saksalaisen. Hän kysyi esimieheltään, mitä vangeille pitää tehdä. Upseeri sanoi: "Ammu ne." "Kumman ammun ensin?" "Tietysti saksalaisen." "Ahaa, saksalaiset on siis pahempia." "Ei, vaan ensin työ, sitten huvi."

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Itävallassa valittiin SS-upseeri presidentiksi.

Itävaltalaiset ovat maailman viisaimpia ihmisiä. He ovat tehneet Hitleristä saksalaisen, ja Bethovenista itävaltalaisen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Suuret caesar-hahmot, tai käyttääksemme 1900-luvun termistöä, diktaattorit, edustivat useinkin toista kansallisuutta tai ainakin valtioyhteyttä kuin heidän alamaistensa enemmistö. Siitä huolimatta heistä saattoi tulla uuden isänmaansa kansallisia ikoneja. Napoleon oli korsikalainen, Hitler itävaltalainen, ja Stalin georgialainen. Kaikkien näiden nousu huipulle kävi mahdolliseksi poikkeusoloissa." (Timo Vihavaivainen: "Stalin, supervallan georgialainen isäntä". Teoksessa Löytöretkiä Georgiaan)

Beethoven, Mozart ja Haydn ovat suurimmat wieniläisklassikot, mutta usein heistä puhutaan saksalaisina säveltäjinä. Valtioiden rajoilla ei ole väliä musiikin maailmassa, mutta usein tuntuu siltä, että musiikin universumissa puhutaan saksaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Entisiä natseja toimi niin DDR:ssä, Saksan Liittotasavallassa kuin Itävallassakin melko paljon sodan jälkeisinä vuosikymmeninä korkeissa valtiollisissa asemissa. Saksan liittokansleri Kurt Kiesinger oli myös ollut natsipuolueessa merkittävässä asemassa.

Se on kuitenkin ymmärrettävää, sillä kaikkien poliittisten henkilöiden oli pakko olla natseja Hitlerin aikana ja jostainhan ne valtiomiehet pii sodan jälkeenkin löytää.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Minulle riittää tieto että Stalin ja Hitler molemmat ovat olleet hirviöitä, en ymmärrä miksi pitäisi todistella että toinen tapatti enemmän tai vähemmän kuin toinen. Jos vaikka löytyisi faktaa että toisen murhalista on pienempi kuin toisen niin se ei asiaa muuksi muuta, hirviöitä molemmat.
Nykyvenäjän kansasta antaa arveluttavan kuvan että niin monet näkevät Stalinin suurmieheksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suurmieshän hän oli. Suurmiehiä on hyviä ja pahoja.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Stalin ja Hitler sopinevat samaan kastiin hirmuhallitsijoina ja aikalaisina keskenään. Stalin tosin oli kuollessaan Suomen ystävä, Kekkonen kertoi. Hitleristä ei vastaavaa ole kukaan kertonut.

Mielestäni Stalin on ymmärrettävämpi hirmuhallitsija kuin Hitler mm. sikäli, että ateistismin valtaantulo näyttää säännönmukaisesti johtavan ihmisjumalointiin.
Myös edellytysten luonti Stalinille on "ymmärrettävämpää" selittää, sehän oli Lenin ja hänen vallankumouksensa.
Mutta kuka loi edellytykset Hitlerille?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hitler ja Stalin kuuluvat hirmuhallitsijoina todellakin samaan tuomittavuuskategoriaan, mutta heidän terroreillaan on myös eroja.

Hitler kohdisti vainonsa selkeämmin ja julkisemmin tiettyihin kansanryhmiin, joiden kohdalla ei virallisestikaan pidetty yllä ajatusta yhtäläisestä ihmisarvosta arjalaisen ihannerodun kanssa. Sen sijaan tavalliset saksalaiset saivat elää suhteellisen vapaasti ja melko normaalissa eurooppalaisessa elintasossa. Hitler oli kieltänyt ja lakkauttanut kaikki muut puolueet Saksan Kansallissosialistista Työväenpuoluetta lukuunottamatta, mutta hän ei kuitenkaan laajamittaisesti vainonnut polittisia vastustajiaan.

Stalinin terrori kohdistui satunnaisesti kehen tahansa. Se käsitti myös etnisen vainon, mutta ennen kaikkea kyse oli poliittisesta vainosta todellisia ja kuviteltuja vihollisia vastaan. Kukaan ei ollut siltä turvassa. Poliittisen vainon lisäksi kerättiin 30-luvulla orjatyövoimaa projekteihin Siperiaan ja tämä kerääminen toteutui myös osittain poliittisiksi nimitettyjen oikeudenkäyntien kautta.

Onkin sanottu, että Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton välinen eroavaisuus oli siinä, että Natsi-Saksassa vain osa kansaa joutui pelkäämään osan aikaa, mutta Neuvostoliitossa kaikki joutivat pelkäämään kaiken aikaa.

Kansallissosialistisen puolueen jytky Saksan vaaleissa vuonna 1932 johtui ilman muuta talouslamasta 20-30 -lukujen taitteessa. Populistinen Hitler lupasi kansalle yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista ja ratsasti kansallismielisyysaatteella syyttäen maassa asuskelevia "muukalaisia" kaikista ongelmista. Heikko ja sekava Weimarin tasavalta keisarivallan jälkeen ei mysökään miellyttänyt saksalaisia, vaan he halusivat järjestystä ja kurinalaisuutta.

Jytkyssä vuonna 1932 Kansallissosialistit saivat noin 30% äänistä, mikä nosti Hitlerin myöhemmin valtakunnan kansleriksi. Parlamentti hajotettiin seuraavan vuotena ja jo sitä ennen oli joidenkin vasemmistopuolueiden toimnta lakkautettu, joten ne eivät enää olleet mukana uusissa vaaleissa. Hitlerille myönnettiin poikkeuksellisissa poliittisissa olosuhteissa poikkeusvaltuudet ja hän hyödynsi niitä niin paljon kuin mahdollista.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Pääosin vastaa omaakin käsitystäni. Se, että Saksan talouslamasta olisi selvitty ilman Hitleriäkin, vaikuttaa todennäköiseltä. Vika oli kaiketi siinä, ettei siitä selvitty ennen Hitleriä. Tupeksijoina oli mm. sosdemit.

Toimituksen poiminnat