Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Georgia mielessäni

  • Presidentinlinna ja ja sen alapuolella sijaitseva musiikkitalo ovat Tbilisin hämmentävimpiä uudisrakunnuksia 2000-luvulta.
    Presidentinlinna ja ja sen alapuolella sijaitseva musiikkitalo ovat Tbilisin hämmentävimpiä uudisrakunnuksia 2000-luvulta.

Georgia julisti vuonna 2004 pyrkivänsä EU:n ja Naton jäseneksi. Yhdysvallat väläytteli mahdollista Nato-jäsenyyttä, amerikkalaiset alkoivat kouluttaa ja aseistaa Georgian armeijaa, ja Georgia tuki Yhdysvaltoja lähettämällä tuhansien sotilaiden joukko-osaston Irakiin. Silloinen Georgian presidentti Mikheil Saakašvili vannoi myös tuovansa Etelä-Ossetian ja Abhasian alueet takaisin Tbilisin hallintaan. Näinhän ei käynyt, nämä yksipuolisesti itsenäiseksi julistautuneet alueet, joiden itsenäisyyden vain Venäjä on tunnustanut, ovat edelleen Venäjän miehittämiä. Maailma vain on unohtanut tämän jäätyneen konfliktin. Talouspolitiikassa Saakašvili näytti ottavan mallia ennen muuta Yhdysvalloista ja palvovan länsimaalaisuutta muutenkin.

Saakašvilin jouduttua väistymään vuoden 2013 presidentinvaaleissa Georgian ulkopolitiikka on palautunut pragmaattisemmalle linjalle. Nykyisen presidentin Giorgi Margvelašvilin aikana on lämmitelty suhteita niin EU:hun ja Yhdysvaltoihin kuin Venäjäänkin.

Georgian väestöstä noin 83 prosenttia kuuluu Georgian ortodoksiseen kirkkoon. Muita kristillisiä ryhmiä ovat Armenian apostoliseen kirkkoon kuuluvat noin neljä prosenttia, Venäjän ortodoksit, noin kaksi prosenttia ja katoliset, joita on noin prosentti. Georgian ortodoksinen kirkko on maailman vanhimpia. Kristinuskon siemenet kylvettiin nykyisen Georgian alueella sijainneisiin Iberian ja Kolkhiksen kuningaskuntiin jo ensimmäisellä vuosisadalla jKr. Georgia on siis maailman toiseksi vanhin kristitty maa, vain Armenia on sitä vanhempi.

Erään tarinan mukaan Pyhä Nino, kappadokialaisen perheen tytär, lähti aluetta käännyttämään 300-luvulla. Unessa Neitsyt Maria punoi Ninolle viiniköynnöksen oksista ristin. Georgian ortodoksisen kirkon tunnus on yhä Pyhän Ninon risti alaspäin osoittavine oksineen. Viiniköynnöksen oksahan taipuu kuivuessaan, mutta Pyhän Ninon ristin poikkipuu osoittaa alaspäin, vaikka olisi tehty kivestä. Tiettävästi kristinusko tuli Georgiaan Armeniasta saapuneiden syyrialaisten askeettien mukana, nämä kun löysivät itäisestä Georgiasta ihanteellisen karuja autiomaita luostareiden perustamiseen.

Myös islam saavutti Georgian nopeasti, jo vuonna 645. Georgian väestöstä hieman alle kymmenen prosenttia on muslimeja. Tbilisin vuonna 1895 rakennettua moskeijaa käyttävät sekä sunni- että šiiamuslimit, mikä on varsin mielenkiintoista. Onhan Suomessakin väitetty, että sunnit ja šiiat eivät mahdu samaan moskeijaan, olipa se miten suuri tahansa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Venäjän tavoitteet ovat varsin maksimaalisia. Euroopassa se haluaa saada rajanaapureidensa sotilaallisen statuksen neutraaliksi erityisesti suhteessa Natoon. Aaltola toteaa maan tavoitteen olevan, että Venäjän ja Naton neutraaliin rajaan kuuluisivat Ukraina, Georgia, Valko-Venäjä sekä Suomi ja mahdollisesti vielä Ruotsikin. Yhdysvalloilla ei ole ollut tällaiseen rajanvetoon halukkuutta. Yhdysvaltojen intresseihin taas kuuluisi saada Venäjää etäämmälle Kiinasta ja paremmin yhteistyöhön esimerkiksi juuri Syyriassa."

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170702220024068...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Pitkään jaksoin minäkin olla Nato-vastainen tai vähintäänkin Nato-kriittinen. Uskoin myös Venäjän kehittyvän demokraattiseksi oikeusvaltioksi. Toiveajatteluahan se oli. Georgia sai epäilemään ja Ukraina vakuuttumaan: Naton jäseneksi olisi hyvä päästä. Mitä pikemmin sen parempi.

Toimituksen poiminnat