Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Vihreä Aalto Sörnäisistä Sodankylään

Vihreät valitsivat puoluekokouksessaan uudeksi puheenjohtajakseen Touko Aallon. Tai jäsenistöhän valinnan teki, puoluekokous vain nuiji pöytään jäsenten valinnan, joka oli erittäin selkeä. Jälkipelille tai jossittelulle ei jäänyt sijaa. Aalto voitti viidennellä kierroksella Emma Karin. Aalto sai ratkaisevalla kierroksella 3 489 ääntä, Kari 2 111 ääntä.

Kampanjansa aikana Aalto korosti, kuinka vihreiden täytyy kyetä kasvamaan yleispuolueeksi, joka houkuttelee äänestäjiksi muitakin kuin trendikkäitä kaupunkilaisia: "Vihreiden on oltava koko Suomen vahva yleispuolue, joka puhuttelee kaikkia suomalaisia. Se edellyttää uskottavaa linjaa suurissa yhteiskunnallisisssa kysymyksissä ja läsnäoloa läpi kentän, aina Sörnäisistä Sodankylään saakka."

Touko Aalto sai johdettavakseen varsin suuressa muutosvaiheessa olevan puolueen. Vihreät pyrkii jatkossa korostamaan ympäristöteemojen lisäksi yhä enemmän yleispuolueille tyypillisiä teemoja.

Vihreiden Helsinki-keskeisyys alkaa olla menneisyyttä. Viime vuosina puolueeseen liittyneet jäsenet ovat yhä useammin ympäri Suomea. Toinen muutos on tapahtumassa jäsenten koulutustaustassa. Kun vihreät ennen vetosi ennen muuta korkeasti koulutettuihin, on heidän lisäkseen puolueeseen ruvennut virtaamaan väkeä myös muista koulutus- ja ammattiryhmistä, kuten työelämän rakennemuutoksen keskellä elävän työväestön parista.

Merkittävä tekijä vihreiden kannatuksen kasvun takana on viime vuosien aikana ollut aiempaa parempi kyky puhutella kansalaisia yli perinteisten poliittisten rintamalinjojen. Tässä on suuri merkitys ollut edellisellä puheenjohtajalla Ville Niinistöllä, jonka retoriikassa on tapahtunut hänen kuuden vuoden johtajakautensa aikana jännittävä muutos. Alkuun hän oli varsinainen asiapentti, mutta oppi vuosien myötä tunteisiin vetoavamman puhetyylin. Tulostakin syntyi. 

Touko Aallon valinta lupaa hyvässä nousuvaiheessa oleville vihreille hyvää myös tulevaisuudessa. Touko Aallon valinnan myötä vihreät ehkä myös kääntää kampanjansa jatkossa hieman enemmän kohti keskusta-oikeiston kannattajia. Uskoisin sillä suunnalla olevan enemmän kasvupotentiaalia kuin poliittisessa vasemmistossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ajatus siitä että vihreät olisivat jonkin sortin "maaseudun puolue" kertoo joko epärehellisyydestä tai täydellisestä itsekritiikin puutteesta. Kaupungistuminen on ollut ja on vihreiden elinehto ja kasvun mahdollisuus, sen sijaan ajatus siitä että vihreät saisivat landella jonkinlaisen tilan on vain hullu.

Ei sillä, liberaalipuolueena minäkin voisin äänestää vihreitä mutta kun ympäristöasiat painavat enemmän vaakakupissa, ei vain enää pysty. Enkä usko että vihreät näillä näkymin koskaan luopuvat ympäristö- ja ilmastohaitallisesta linjastaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Börje jo tuossa linkittikin koko Touko Aaallon linjapuheen, mutta voisin tähän kommenttina poimia siitä yhden kohdan:

"Meidän on pidettävä parempaa huolta
luonnon suojelemisesta.
Metsät ja järvet, suot ja kalliot, meret ja joet
ovat meille suomalaisille rakkaita ja tärkeitä.
Meidän on turvattava se, että jätämme
lapsillemme perinnöksi monimuotoisen,
rikkaan ja elinvoimaisen luonnon ja ympäristön."

Tervetuloa mukaan tekemään parempaa Suomea meille kaikille - olet sitten landelta tai citystä!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

En usko että tuosta ajatuksesta moni olisi eriä mieltä. Se ongelma on siinä että vihreiden toimet ovat kaikkea tuota vastaan.

Joko muuten puoluehallitus päätti että saako hyönteisiä syödä vai ovatko turhan "kognitiivisesti kyvykkäitä" ravinnoksi?

http://www.talouselama.fi/uutiset/hyonteisten-taju...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #4

Ei sitä puoluehallitus päättänyt, vaan puoluekokous. Ei tuo nyt niitä tärkeimpiä aloitteita ollut, mutta päätös oli, ettei hyönteisistä ole kasvisruoan korvikkeeksi mutta muuta eläinperäistä ravintoa parempi vaihtoehto sekin on.

Olet muuten jo kaksi kertaa toistanut saman väitteen, nyt olisi kiva kuulla sen perustelutkin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #5

Salonenhan on tunnettu tuulivoima-houru. Sillä tuo jankkaus selittyy.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #5

Vihreiden ilmasto- ja energiastrategia on hyvillä aikomuksilla kivetty tie helvettiin. Stadin vihreät yrittävät estää Hanhikiven toteuttamisen, millä tuotettaisiin Tanskan tuulivoimaloiden verran co2-vapaata sähköä. Muualla ajavat myllyjä välittämättä paikallisista luonnonarvoista. Ja tietenkin massiivista tukea, millä paremmin kohdennettuna voisi olla oikeasti merkitystäkin co2-päästöjen vähentämisessä. Eivät vihreät ole tässä yksin, mutta kovaäänisimpänä pyrivät profiloitumaan ympäristöasioiden osaajana.

Vihreiden maatalousvastaiseen huuteluun tuskastui jo omiakin.

En tiedä Touko Aallon mielipiteistä näihin asioihin mitään. Mies vaikuttaa fiksulta mutta valjulta ja mitäänsanomattomalta. Toivottavasti sieltä päin tulee järjen valoa. Aika paljon saa muuttua, jos puolue aikoo oikeasti saada jalansijaa landelta. Tähän mennessä kritiikki on aiheuttanut lähinnä siilipuolustusta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #13

Vihreiden energiastrategiassa keskeisessä osassa on itse asiassa energian tehokkaampi käyttö (tai säästäminen, miten asia sitten halutaankaan ilmaista), tuulivoiman osuus ko. strategiassa on pohjimmiltaan varsin rajattu. Nykyinen tuulivoimataso on enemmän Pekkarisen heiniä, mm väistyvän puheenjohtajan sekä vaikkapa allekirjoittaneen mielestä se on liian korkea ja sen taso johtui aikoinaan vääristä oletuksista.

Nämä kaikki ovat toki Salosen ja monien muiden vihreitä vastustavien tiedossa, mutta jostain syystä tämä ei estä mitä kummallisimpien kirjoitusten tekoa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #15

Väistyvä puheenjohtaja hallituksessa tuki nykyistä tukitasoa, sen tason arvostelu alkoi vasta oppositiossa samalla kun Niinistö oppositiosta arvosteli uuden tuen liian matalaa tasoa.

Energian tehokkaampi käyttö (tai sen säästäminen) on tietenkin hyvä asia, mutta teknologianeutraali. Sähköä pitäisi "säästää" riippumatta siitä, millä se tuotetaan. Mm. Antero Vartia naureskeli että miten joidenkin mielestä teollisuuden saaman sähkön halpa hinta onkin huono asia. No tottakai yhden teknologian tukiaisvetoinen hinta on huono asia monestakin syystä eikä vähiten siksi, että se on ristiriidassa säästön kannustamiseen.

En minä vastusta vihreitä. Arvostelen heidän osaamistaan ilmasto-, energia- ja ympäristöasioissa. Ideologia kävelee järkevän pragmaattisuuden yli.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #18

Nyt tuo väite tuli jo kolmannen kerran. Perusteluja ei näkynyt vieläkään.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Joskus on pakko tuota Uimosta peukuttaa. Puhe oli hyvä.
Tosin vihreä aalto on kapea, rautatien levyinen Vanhan Kellarista Sodankylän filmijuhlille.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Touko vaikuttaa hyvältä, mutta parasta on siinä, että populisti Ville Niinistö vihdoin poistui kuvaruudusta. Siitä suurkiitos vihreän liiton puoluesäännöille.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Populismia tutkinut dosentti Mari K. Niemi sanoi Suomen Kuvalehdessä osuvasti: "Niinistön tunteikas ja vastapuolta osoitteleva tyyli on kieltämättä ollut populistinen. Populismi ideologiana on kuitenkin eri asia: siinä on kansa ja eliitti, eikä niillä ole yhteisiä intressejä. Sellainen ajattelu ei oikein sovi vihreisiin." (SK 24/2017)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #9

Populismi on sitä, että kosiskellaan äänestäjäkansaa helpoilla puheilla. Ville Niinistö oli/on tyylipuhdas populisti, aivan Hollannin virkaveljensä Jesse Klaver:in tapaan:

https://en.wikipedia.org/wiki/Jesse_Klaver

Dosentti Mari K.Niemi saa "osuvasti" kirjoittaa mitä haluaa ja tahansa, mutta populismi esiintyy niin oikealla, vihreydessä, keskustassa kuin vasemmalla. (Suomen) medialle ja tutkijoille tämä totuus alkaa paljastua vasta pikku hiljaa...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #14

Määritelmäsi mukaan oikeastaan 90-95% kaikesta poliittisesta puheesta on populismia. Monen määrittely kuitenkin johtaa siihen, että populismi-sana menettää sisältönsä tai merkityksensä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #16

Mukavaa kun tajusit. Lähinnä haukkumasanasta onkin kysymys; itse asiassa ollut jo pitkään (joka kuitenkin osui yhtä hyvin Soiniin kuin V.Niinistöön).

Toukon aloitus on hyvä enkä usko hänen sortuvan Villen hyvinkin ärsyttävään puhetyyliin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #17

Tässä palaisin edelliseen Mikan kommenttiin, eli havaintoon, että populismi ideologian perustana on kokolailla eri asia kuin retoriikan populistiset keinot. Eli puhumme pohjimmiltaan kahdesta tyystin erillisestä ilmiöstä. Tämä saattaa toki jäädä näkemättä jos keskittyy siihen, että onko puheessa tunne-elementtejä vaiko ei.

Normaalissa puolueessa retoriikan (myös populistisen sellaisen) tehtävänä on palvella ideologisten päämäärien edistämistä.

Populistisessa puolueessa taas ideologia rakentuu sen varaan millä saadaan suosiota jolloin pohjimmiltaan ideologiasta puuttuvat vahvat pysyvyyttä edustavat komponentit. Maahanmuuton vastaisia puolueita tulkitessa monasti päädytään siihen, että maahanmuuton vastaisuus on ideologia sen takia että sen taakse on helppo koota ihmisiä, ei sen takia että se olisi itsessään hyvä pohja. Tässä saattaa piirrä ajatusvirhe, sillä ainakaan itse en näe estettä sille, että sinällään negatiiviseksi koetuilla asioilla voi olla itseisarvo, eikä ne ehkä sittenkään ole pelkkää suosionkalastelua.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #19

Lähinnä sanahelinää, sanoisin. Ilmeisesti menee kuitenkin arkaan kohtaan?

"Political parties and politicians often use the terms populist and populism as pejoratives against their opponents. Such a view sees populism as demagogy, merely appearing to empathize with the public through rhetoric or unrealistic proposals in order to increase appeal across the political spectrum".

Ville Niinistön kohdalla kyse on lähes koko ajan ollut "unrealistic proposals":sta. Tällaisen, ulkopuolisin silmin. Terveisin, liikkuva äänestäjä.

P.S. Veikkaan (ja toivon puolestanne), että teillä on nyt huomattavasti parempi pj.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #20

Itse näen valtavan eron, sinä et näe eroa lainkaan. Näyttäisi vahvasti siltä, ettei meillä ole eväitä yksimielisyyteen tässä asiassa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #20

Olen samaa mieltä kanssasi. Touko Aalto on nähtävä mahdollisuutena. Aivan kuten perussuomalaiset tekivät yhteistyön kannalta huonon valinnan valitessaan Halla-ahon, vihreät tekivät ainakin aluksi näin maltillisen, lestadiolaistaustaisen, vapaata alkoholi- ja avioliittopolitiikkaa kannattavan, uusalkiolaisen, häiriösietoista ja monimuotoista yhteiskuntaa, perustuloa, lokalisaation ja globalisaation tasapainoa etsivän cityliberaalin iltalypsykepulaisen mielestä valinnan, joka luo yhteistyömahdollisuuksia.

Tähän maahan mahtuu liian paljon epä- ja ennakkoluuloja puolin ja toisin, joten on aina myönteistä, jos jonkun puolueen puikkoihin astuu asiallinen tekijä. Uskon ja toivon Toukon olevan juuri sitä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #22

Vihreitten kannalta Jussi Halla-aho oli aivan loistava valinta perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Se sataa aivan varmasti vihreitten laariin, sillä monet mieltävät (aivan oikein) vihreät persujen vastavoimaksi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tutkailepa Lauros vähän kuntavaalitulosta, niin voit yrittää irrottaa mielesi vanhoista ennakkoluuloista. Nokia, Kannonkoski, Kurikka, Kouvola, Jyväskylä, Kuusamo... Noin 90% suomalaisista asuu kunnassa, jossa on vihreä valtuustoryhmä.

Ja sitäpaitsi: kuka nyt enää missään Vanhan kellarissa käy?

Suomi muuttuu, on ihan oma valinta pysyykö siitä perillä vai huuteleeko kekkosenaikaisen kuopan pohjalta mitä sattuu.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun kuuntelin Aallom näkemyksiä molemmissa aamu-tv:n lähetyksissä tulimn siihen tulokseen, että Touko oli käynyt lukemassa SDP;n vaaliohjelmia, siksi samansuuntaisia ne olivat. Mielenkiintoista oli, ettei Touko vaatinut nykyisten ydinvoimaloiden alasajoa joka on ollut Vihreiden eräs keskeinen vaatimus. Järki alkaa valtaamaan alaa energiapolitiikassa vihdoin Vihreissäkin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ydinvoimaloiden suhteen Touko noudattaa vain puolueen linjaa. Olemassaolevien ydinvoimaloiden alasajo ei itse asiassa ole ollut puolueen linjaus ainakaan viimeiseen 6-7 -vuoteen (aika jolloin olen itse ollut aktiivinen vihreä), uusien ydinvoimaloiden vastustamien sen sijaan on sitä edelleen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Manittakoon myös, että kysymys ydinvoimasta on niitä harvoja asioita joka todella jakaa vihreitä eri leireihin. Puoluekokouksessa eräs jäsenemme esitti mielestäni hyvän ja perustellun puheenvuoron, jonka pääsisältö oli, että koska ilmaston lämpeneminen on uhka nro 1, ovat kaikki hiilettömät energiantuotantomuodot hyviä - myös ydinvoima. Vieressäni istunut puolueen jäsen ei edes taputtanut tälle puheenvuorolle.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #25

Tiedät Mika varsin hyvin että ydinvoimavastaisuus on puoluetta koossa pitävä liima ja siitä luopuminen tekisi vihreille persut. Mennään kaksilla rattailla kun samalla sallitaan vähemmistö joka kannattaa nykyisiä ja osa myös uusia ydinvoimaloita.

Niin kauan kuin puolue on ydinvoimavastainen, on naurettavaa väittää muuta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #26

Tiedän varsin hyvin että olet väärässä. Kestävä kehitys on vihreitä koossa pitävä liima. Ei mikään yksittäinen tekninen ratkaisu.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #27

Salosen näkemys olisi ollut paremmin perusteltavissa 20- tai 30-vuotta sitten. Mutta vihreät ovat kehittyneet ja monipuolistuneet noista ajoista melkoisesti.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #29

tuulivoimasta?
- Rakennettava lisää ja runsaasti. Suomi on eurooppalaisessa vertailussa tuulivoiman kehitysmaa. Lisätietoja tuulivoiman potentiaalista saa muun muassa Vihreän kasvun mallistamme. Energiapolitiikasta lisää vihreiden kotimaisessa energiaratkaisussa.

https://www.vihreat.fi/asiat/vihrea-politiikka/vih...

Tämä on vuodelta 2010.

Tässä Vihreät ovat syyllistyneet karkeaan virheeseen. Nyt sitä sitten on alettu piilottelemaan. Tosin aiemmin tehtyjen rataisujen johdosta veronmaksajien rahaa lapataan vielä paljon tähän humpuukiin. Lisäksi energia kallistuu ja osaltaan heikentää mahdollisuuksiamme.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #26

Tässä se mainitsemani puhe:

"Tämän päivän politiikan puheenvuoroissa ilmastonmuutoksen hillintä näyttäytyy usein alue-, talous- tai imagopolitiikan keppihevosena. Samalla uhkaa unohtua, että oikeasti kyseessä on valtava ja vaikea globaali haaste, jonka pitäisi määrittää oikeastaan kaikkea päätöksentekoa. Haastetta lisää se, että samalla on annettava edelleen kasvavalle väestölle mahdollisuus vaurastua, ja pysäytettävä meneillään oleva kuudes sukupuuttoaalto."

http://viite.org/2017/06/puoluekokous-2017-atte-ha...

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Miksi nainen ei kelpaa vihreän liikkeen johtoon? Arvaan, (en tiedä varmaksi) että enemmistö jäsenistä on naisia. Moni vielä feministejä.

Kun johtajaa valitaan, naiset kerääntyvät kuitenkin nöyrästi miesten taakse. Erikoista käytöstä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Touko Aalto voitti äänestyksen, mutta seuraavilla sijoilla olivat Emma Kari, Maria Ohisalo ja Krista Mikkonen. Tulokseen saattoi vaikuttaa se että Touko oli miesehdokkaista ylivoimaisesti paras, naiset olivat melko tasavahvoja. Tilanne olisi voinut olla toinen jos mukana olisi ollut Outi Alanko-Kahiluoto tai Oras Tynkkynen. Nyt tulos oli varsin ennalta-arvattava.

Touko Aalto oli joka tapauksessa moniin toiveisiin vastaava ehdokas. Ne jotka kaipasivat Ville Niinistöä sovittelevampaa puheenjohtajaa, saivat sellaisen. Ja ne jotka kaipasivat johtoon jotakuta pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, saivat sen. En usko että esim. maaseutu- ja erävihreissä olisi ollut paljonkaan Karin kannattajia, mutta aivan varmasti Aallon.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Et vastannut kysymykseeni, jos se oli tarkoituksesi.

Varapuheenjohtaja on tärkeä henkilö organisaatiossa, mutta ei näy ulospäin. Puoluetta johtaa puheenjohtaja, kuten yritystä johtaa toimitusjohtaja. Ehkä vielä yksinvaltaisemmin kuin yrityksissä.

Miksi nainen ei siis kelpaa tähän tehtävään Vihreissä?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #37

Yritin kyllä vastata, että kyllä kelpaa. Nyt ei vain ollut sellaista naista ehdolla joka olisi äänestäjäkuntaan riittävän laajasti vedonnut. Outi Alanko-Kahiluoto olisi voinut olla sellainen.

Onhan meillä ollut naisiakin ennen Villeä puheenjohtajina, joten siitäkin voi päätellä, että kyllä kelpaa.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Maaseutu- ja erävihreissä oli julkisesti Emma Karin kannattajia, kuten puheenjohtaja Vihreässä Langassa. Itse äänestin ykkösenä Touko Aaltoa, mutta olisin äänestänyt Outi Alanko-Kahiluotoa, jos hän olisi ollut ehdolla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #42

Kiitos Jukka täsmennyksestä. Outia olisin minäkin äänestänyt, kaipailin kokeneempaa kandidaattia. Mikähän Outin poisjäännin todellinen syy oli? Muistan jostain lukeneeni että Outista Ville liputti niin näkyvästi Emman puolesta, mutta oliko näin?

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

Onko Suomen pohjoisraja Sodankylässä?

Jos asiaa ajatellaan nelostien mitalla - tai kuvitellaan nelostien menevän Karigasniemen sijasta Nuorgamiin: Sörnäisistä Sodankylään on vain 72 % Suomesta. Etäisyys Sörnäinen M - Sodankylä on 936 km ja Sodankylästä Nuorgamiin on 366 km.

Taisi eräs Saksalainen kauppaketjukin taannoin mainostaa, että koko Suomessa Hangosta Sodankylään on voimassa samat hinnat.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei ole, mutta molemmat alkaa s:llä ja siksi se näyttää paremmalta otsikossa vaikkapa Turusta Utsjoelle.

Käyttäjän JussiTanhuanp kuva
Jussi Tanhuanpää

Onko "tunteisiin vetoava tyyli" vain Vihreiden käyttämä poliittisesti korrekti termi populismille ja populistille? Sillä sitä Ville Niinistö todellakin koko kunnallisvaalikampanjan ja tämän eduskuntakauden on ollut.

Kunnallisvaalikampanjan keskustelu derailattiin jo alussa ja koko kampanja valjastettiin ajamaan uusia eduskuntavaaleja, kun "kansa äänesti toisin kuin eduskuntavaaleissa." Suht luonnollista, kun oli kunnallisvaalit ja hyvin ikävää sillä nyt monessa kunnassa jäi paikallisesti tärkeistä asioista keskusteleminen kahden merkittävän oppositiopopulistin SOME-twiittausten jalkoihin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei ole. Populismia tutkinut dosentti Mari K. Niemi sanoi Suomen Kuvalehdessä osuvasti: "Niinistön tunteikas ja vastapuolta osoitteleva tyyli on kieltämättä ollut populistinen. Populismi ideologiana on kuitenkin eri asia: siinä on kansa ja eliitti, eikä niillä ole yhteisiä intressejä. Sellainen ajattelu ei oikein sovi vihreisiin." (SK 24/2017)

Toimituksen poiminnat