Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Voisiko vanhin voittaa?

Onpa vaikeaa. Tietenkin kaikki vihreiden puheenjohtajaksi hakeneet ehdokkaat ovat hyviä - tavallaan. Minua kuitenkin harmittaa hiukan se, että kaikki ovat vasta ensimmäisen kauden kansanedustajia, jos sitäkään. Hiukan kokeneempaakin kettua olisin kaivannut kehään.

Krista Mikkonen vetoaa näistä ehdokkaista minuun ehkä eniten. Hän on Savo-Karjalan ensimmäinen vihreä kansanedustaja, mikä minulle näyttäytyy melko merkittävänä meriittinä. Ennakkosuosikki Emma Kari on juuri sellainen cityvihreyden ruumiillistuma, joka vetoaa varmasti moniin, jotka aina ovat äänestäneet vihreitä. Juuri nyt vihreiden olisi kuitenkin nähdäkseni tärkeää saarnata muille kuin jo käännytetyille.

Mikkosen ympäristöherätys tuli Pentti Linkolan kirjasta Johdatus 1990-luvun ajatteluun (1989). "Tajusin, että näin ei voi jatkua, vaikka toimenpiteistä en ollut Linkolan kanssa samaa mieltä", hän sanoi Vihreän Langan haastattelussa.

Linkola on varmaan kautta aikojen kiistellyimpiä arvokysymysten pohtijoita Suomessa. Hän vaatii kaikkien arvojen uudelleen arviointia.  Elämän jatkumisen nimissä Linkola vaatii maailman väkiluvun tuntuvaa supistamista, kutsuu Äiti Teresaa "tiedottoman pahuuden ruumiillistumaksi" ja kärjistää näkemyksensä seuraavasti: "Mitä tehdään, kun sadan matkustajan laiva on äkillisesti uponnut ja vain yksi kymmenen hengen pelastusvene on saatu vesille? Kun pelastusvene on täynnä, yrittävät ne, jotka vihaavat elämää, kiskoa siihen lisää haaksirikkoutuneita ja upottaa kaikki. Ne jotka rakastavat ja kunnioittavat elämää, lyövät laivakirveellä partaisiin takertuneet liiat kädet poikki." Linkolan mielestä ainoa hyvän ja pahan kriteeri on elämän jatkuminen tai loppuminen; tämä näkyy jo hänen myöhemmän teoksensa nimessäkin (Voisiko elämä voittaa, 2004).

Linkolan arvomaailma on sisäisesti johdonmukainen, ja jotain siitä on siirtynyt eläinten suojelijoina esiintyviin liikkeisiin. Myös kirjallisuudessa Linkolan vaikutus näkyy, mainittakoon esimerkkeinä vaikkapa Eeva Kilven runot ja Antti Nylénin esseet.

Viime viikkoina tehdyissä kyselyissä puheenjohtajaehdokkaiden kärki on ollut kutakuinkin sama. MTV:n vihreiden piirihallituksille tekemässä kyselyssä suosituin ehdokas oli Touko Aalto ja häntä seurasivat Emma Kari, Krista Mikkonen ja Maria Ohisalo. Jos kauneus pelastaa maailman, kuten Dostojevski väittää, on Ohisalo paras kandidaatti maailman pelastajaksi. Ei hän huono puheenjohtajakaan varmaan olisi.

Lännen median kyselyssä taas järjestys oli Touko Aalto, Emma Kari, Maria Ohisalo ja Krista Mikkonen. Tänään julkaistussa Uutissuomalaisen mielipidemittauksessa puolestaan Kari oli suosituin ja Aalto toisella sijalla. Nämä ennakkosuosikit on mahdollista nähdä tänään televisiossakin, Emma Kari ja Touko Aalto ovat A-studion haastattelussa ma 5.6. klo 21.00 TV1:llä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kiinnitin huomiota Touko Aallon blogiin, joka on juuri niin mitäänsanomattoman asiallisen harmaa kuin mielikuvani ehdokkaasta itsestään. Keskellä puheenjohtajakisaa hänen asiansa ei tunnu kirvoittavan yhtään ainoa kommenttia. Jotain ympäripyöreää koulutuksesta, hoh-hoijaa.

"...cityvihreyden ruumiillistuma..."
Enpä osaisi paremmin Emma Karista sanoa. Nykyvihreys kulminoituu Emman kuvassa jossa hän halaa suurimman yritystuen saajan vieraana yhtä Suomen ongelmallisinta merikotkia silppuvaa tuulivoimalaa ja hihquu "näitä lisää". Emma on stereotyyppi siitä, mitä vihreät tänä päivänä ovat ja olisi huutavaa vääryys valita kukaan muu puheenjohtajaksi.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kuinka monta merikotkaa tuo voimala on todistetusti silpunnut? Kuinka monta merikotkan kuolemaa on todettu Suomessa, tuulivoimaloiden toimesta?

En ole kuullut yhdestäkään. Vihreys tuntuu olevan tällaisten narratiivien ja myyttien ylläpitämistä, joissa faktoilla ei anneta pilata hyvää tarinaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Tuo voimala", tai jokin tuon alueen voimaloista, silppusi todistetusti yhden joka päätyi Vuoden luontokuvan sarjavoittajaksikin. Katso Seppo Keräsen "Tuulivoiman uhri":

http://www.vuodenluontokuva.fi/vlk/sarjavoittajat2015

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #11

No hyvä että löytyi yksi kuollut merikotka, ettei tarvi enää kertoa niitä tarinoita räjähtelevistä lepakoista ja ihmisparkojen päänsärystä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #12

Erikoinen ajatus, että tuulivoimalaan kuollut merikotka on "hyvä".

Tässä vastaava tapaus Raahesta:
https://yle.fi/uutiset/3-8906803

Ja tässä Simosta:
https://yle.fi/uutiset/3-9622921

Asennoitumisesi merikotkakuolemiin, ihmisten kokemiin oireisiin ja mm. lepakkokuolemiin olisi hämmentävä, ellet ilmoittaisi puolueeksesi vihreitä. Juuri siitä suunnasta tulee vähiten tuuliovimaloihin liittyvää huolta, oli kyse sitten luonnonarvoista tai ihmisistä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #11

Minäkin näin aamulla ihan muusiksi menneen eläimen autotiellä kotikontujen vieressä. Olisiko ollut kissa vai joku metsän eläjä.
Vähän väliä niitä näkee. Hirviäkin törmäilee autojen kanssa tämän tästä.

Vaan kotka lienee sen verran arvokkaampi kuin kissa tai hirvi, etteivät edes Vihreät vaadi autoilua lopetettavaksi, eläinkuolemien takia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #15

Eivät vihreät vaadi myöskään tuulivoimaloita suljettaviksi eläinkuolemien vuoksi. Me luonnonarvoista huolestuneet ihmiset toisinaan sitä teemme ja edellytämme, ettei voimaloita rakennettaisi esimerkiksi merikotkan reviirialueille. Vastassa ovat yleensä mm. vihreät.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #17

Jostain sitä energiaa pitää saada vihreänkin. Mieluummin tuulivoimalasta kuin hiilivoimalasta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #18

Tuulivoimala ei korvaa yhtään hiilivoimalaa.
Ydinvoimala korvaisi, mutta co2-vapaa ydinvoima taas ei sovi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #21

Kyllä korvaa, ja ydinvoimakin käy paremmin kuin hiilivoima.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Katselin just A-studion. Siinä on vihreillä oma rutto ja kolera -valintansa.

Käsi sydämelle, noista jommastakummastako pääministeri kuten vihreät ovat uhonneet?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No, minä näen enemmän pääministeriainesta Krista Mikkosessa, niin kuin taisin jo sanoakin. Mutta voivathan nuokin ajan mittaan tehtävän mittaisiksi kasvaa. Aika nuoriahan Katainen ja Stubbkin olivat pääministereiksi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minun valintakriteereissä ykköseksi tulee kyvykkyys jatkaa kannatuksen nousua ja kenttäväen kasvattamista. Siksi Krista oli minun äänestyslipussa vasta kolmonen. Touko on ainoa ehdokkaista, joka voisi kasvaa pääministerin mittoihin yhden ministerikauden avulla. Kehittyy vauhdilla. Kun ikää on saman verran kuin Kristalla nyt, niin Touko on keitetty monessa liemessä ja valmis vielä bulimpiin plääkkiin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Toukossa on kyllä ainesta, ja olihan se aikamoinen temppu nostaa vihreät Jyväskylän suurimmaksi puolueeksi. Voi kuitenkin olla, että porukka haluaa seuraavaksi puheenjohtahaksi naisen, ja silloin Mikkonen olisi kyllä Karia parempi vaihtoehto. Erityisesti Mikkosessa miellyttää ympäristöarvojen korostaminen:

"Ilmastonmuutos muodostaa niin vakavan uhan tulevaisuudelle, että ilmastonmuutoksen torjunnan oltava kaiken politiikan läpileikkaavana teemana. Ympäristöpolitiikassa perinteinen luonnonsuojelu ei saa jäädä jalkoihin, sillä luonnon monimuotoisuus heikkenee koko ajan."

http://www.kristamikkonen.fi/kristan-agenda/

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Tänään huvitti kun mietin tuota Krista Mikkosen "vanhuutta". Monessa muussa puolueessa hän olisi nuori tyttö, jolla ei ole vielä mitään annettavaa. Kelpaisi vain keulakuvaksi.

Hän on syntynyt vuonna 1972, eroa nuorimpiin puheenjohtajaehdokkaisiin on vähän yli 10 vuotta. Mielestäni kyse on siitä, että halutaan löytää edes jotain eroja ehdokkaiden väliltä ja nyt tuosta iästä on tehty aivan naurettavan suuri numero.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No sehän tässä tahtoo olla ongelmana kun ei mistään löydy eroja ehdokkaiden välille. Niin kuin blogissani sanoinkin, kaikki ovat ensimmäisen kauden kansanedustajia, jos sitäkään. Kaikki suhtautuvat myös kriittisesti Natoon. Ja kaikille ympäristö on ykkösasia.

Ei Krista Mikkonen kyllä mikään tyttö olisi enää missään puolueessa, paitsi ehkä SDP:ssä, josta on tullut eläkeläisten puolue. Ilmankos sen nimistä puoluetta ei enää rekisteristä löydykään.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Olisin toivonut, että kokeneempiakin olisi löytynyt. Nyt mennään näillä. Laskin jo kauan sitten, että kokeneet, sopivat ja motivoituneet ehdokkaat alkavat loppua. Aika moni konkari on jo ollut puheenjohtajana. Monen kauden kansanedustajista oli nyt potentiaalisia puheenjohtajia enää Oras Tynkkynen ja Outi Alanko-Kahiluoto. Jo Cronbergin aikana uskoin, että Oras olisi paras tuleva puheenjohtaja, mutta Oras ei halua ainakaan vielä alkaa puheenjohtajaksi ja sille ei voi mitään. Outi heitti hanskat tiskiin, ei voi mitään sillekään. Ketä sitten olisi? Lähinnä meidän Espoon toivot Karimäki ja Kasvi. Keksitkö muita?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eihän Mikkonen tosiaan ole kuin kaksi vuotta vanhempi kuin Mika Flöjt. En sanonut että hän on vanha, vaan vanhin näistä ehdokkaista. En tiedä kuka hänen iästään on numeroa tehnyt.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mikäli vihreät haluavat vielä nostaa kannatustaan, niin kyllä silloin kannattaisi valita Touko Aalto, sillä eiköhän ne etelän kasvukeskukset ole jo hallussa, kannatusta pitää saada muualta, ja siihen taas en usko Emma Karin pystyvän.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tästä samasta syystä minä kannatan Krista Mikkosta. Hän on myös niitä naisia, joiden arvomaailman keskiössä ovat vihreitten alkuperäiset ja parhaat arvot, ympäristöarvot. Ympäristö edellä menevä puheenjohtaja myös torjuisi sitä vaaraa että vihreistä irtoaisi radikaalisiipi omaksi puolueekseen:

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/evan-tutk...

Toimituksen poiminnat