Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Ilmastonmuutos, itämerennorppa ja Isis

Ilmastonmuutos on uhkana itämerennorpalle. Vielä sata vuotta sitten laji oli Itämeren runsaslukuisin hylje. Nyt itämerennorppia on esim. Saaristomerellä enää muutama sata. Kaikkiaan itämerennorppia on jäljellä enää noin 20 000, mikä on vain kymmenen prosenttia sadan vuoden takaisesta. Ilmastonmuutos on vienyt etelästä itämerennorpalle elintärkeät jäät. Hylje tarvitsee jäitä lisääntyäkseen.

"Hylje tekee jäälle pesän, ja kuutin syntymän jälkeen yhtäjaksoista jääpeitettä pitäisi olla vähintään viisi viikkoa, jotta emo ehtii imettää kuuttia", WWF:n merityöryhmän puheenjohtaja Antti Halkka toteaa tämänpäiväisessä Turun Sanomien haastattelussa.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset luontoon tunnetaan yhä paremmin, mutta sen sosiaaliset, taloudelliset ja poliiittiset seuraukset ovat myös vakavampia kuin moni tulee ajatelleeksi. Näihin on kiinnittänyt huomiota brittiläinen tutkija Nafeez Ahmad, joka vieraili Helsingin yliopistolla huhtikuussa.

Syyrian sisällissotaa edeltäneinä vuosina kuivat kaudet olivat pahentuneet ja vieneet elannon monilta Etelä- ja Itä-Syyrian maanviljelijöiltä.  Samaan aikaan maailman merkittävimmillä viljelysalueilla ruoantuotanto oli notkahtanut sään ääri-ilmiöiden seurauksena. Kuluttajahinnat olivat nousseet myös Syyriassa, joka oli paljolti tuontiruoan varassa. Ihmiset lähtivät kaduille, al-Assad vastasi ampumalla heitä. Islamistiset aseryhmät kaappasivat demokraattisesti alkaneen kansannnousun ja voimistuivat Saudi-Arabian, Qatarin ja Turkin tukemina.

"Ilmastotutkijat sanovat, että vuosiin 2030-2045 mennessä kuivuus voi muuttaa suuret osat Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta elinkelvottomiksi. Pahin skenaario on, että se johtaa valtavaan siirtolaismäärään ja Euroopan linnoittautumiseen. Eurooppa voi valita sotilaallisen ja eristäytyvän linjan. Äärinationalistit voivat rapauttaa liberaalin demokratian ja kansalaisyhteiskunnan syyttäessään kaikesta siirtolaisia ja ehkä yhä kiistämällä ilmastonmuutoksen", Ahmed sanoo tämänpäiväisessä Helsingin Sanomien haastattelussa.

Voi tuntua oudolta, että joku vielä nykyään kiistää koko ilmastonmuutoksen, mutta kyllä sellaisia helppoheikkejä on. Onpa joku päässyt pressaksi asti, ainakin Yhdysvalloissa. Sopii toivoa, että Trump on tosissaan halussaan taistella Isistä vastaan. Slloin hän joutuu taistelemaan myös ilmastonmuutosta vastaan, sillä ilmastonmuutos on syy, Isis vain yksi sen lukuisista ikävistä seurauksista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mulla kilahti juuri autosta jotain kuskinpuoleisen eturenkaan kohdalta ajettuani hiekkatiellä sateen synnyttämään kuoppaan. Ilmastonmuutos hajottaa autoja.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Taisi kilahtaa muukin kuin auto.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Et kai kiistä ilmastonmuutosta?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #5

Eihän sitä kukaan tolkun ihminen kiistä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #6

Ei kai.

Mutta ajatteles että meillä on ihmisiä jotka kuvittelevat voivansa määritellä jonkun tietyn keskiarvolämpötilan maapallolle ja näin ollen pysäyttää ilmastonvaihtelut.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #9

Ei tuohon tarvita kuin giganttinen kaukosäädin jolla säädetään Auringon lämpösäteilyä.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #9

Se onkin mielenkiintoinen termostaatti nähdä mitä Vihreät hännystelijöineen ovat ajamassa... No ainakin se maksaa aivan he$veti$ti ja fyrkat kerää taas joku veroparasiiti firma. Tsemppiä vihreille...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ilmastonmuutos on uhkana itämerennorpalle."

Kylmä kevät varmaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kyllä niitä kylmiä talvia vielä tulee. Kysehän voi olla vain tilastollisesta pitkäaikaisesta vaihtelusta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää
Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Jääkarhujen määrä on kolminkertaistunut muutaman viime vuosikymmenen aikana. Siitä päätellen ilmastonmuutos ei ole niiden elämää pahasti häirinnyt.

http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2017/02/jaakar...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Missähän jääkarhut ovat olleet aiempina lämpiminä jaksoina. Blogi perustunee turkkarin tämänpäiväiseen lehtijuttuun?

Voisi niitä lähteitä kertoa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jutussa on mainittu molemmat lähteet, eilinen TS ja Helsingin sanomat. Voisi näitä blogeja lukeakin ennen kuin kommentoi.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mistä blogisti keksi että saaristomerellä on vain satoja norppia? Niitä on ihan Naantalissa asti heti syksyllä kun huviveneily vähenee. Väittäisin että niitä on tässä saaristomerellä tuhansia liikaa nykyään.
t. turkkuse saaristossa asuva.

Ja mitä jääkarhuihin tulee niin kanta voi paremmin kuin "koskaan".
Koko bloggaus on pelkkää vihreiden harrastamaa ilmastopelottelua ilman yhtään ainoaa faktaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#12

Saaristossa asuvana et tietenkään sekoita itämerennorppaa harmaahylkeeseen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Jutussa, josta hän ammentaa, todetaan, että suomenlahdella norppia on vain parisataa. Samoin saaritomerellä. Kyllä niitä tuossa Turunsaaristossa ainakin näkee. Viimeksi iniössä käydess kuusi yhdellä kertaa. Helppo erottaa harmaahylkeestä. Paljon pienempi.

Norppakanta on ollut alimmillaan metsästyksen vuoksi alle 5000 itämerellä 1900 luvun aikana. Samoin harmaahylkeen kanta on ollut enää muutaman tuhannen paikkella.

Metsästys ja ympäristömyrkyt vähensivät hyljekantoja 1900 luvulla. 1990 luvulta kannat ovat kasvaneet. Norppan kanta on kasvanut harmaahyljettä hitaammin. Kalastuksellakin on osuutta asiaan.

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ihan siitä Turun sanomien jutusta jota siteerasin. Jos siinä oli virhe, se varmaan oikaistaan, kuten laatumedian tapana on.

Svante Wistbacka

Laatumedia ei tee tuollaisia virheitä. Tahallaan jättivät kertomatta että kanta kävi 1900-luvun lopussa pohjalla ja nyt kasvaa hyvää vauhtia. Kannan kehitys on kuten Jp Lehto kirjoitti. Kysymyksessä on WWF.n 2016 aloittama rahankerjuu kampanja, jossa voidaan taas käyttää söpöjä kuutinkuvia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #22

Virheitä sattuu kaikille. Katellaan nyt sitten oliko edes virhe kyseessä. Laatumedian tunnistaa siitä että se oikaisee virheet jos niitä tulee.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Linkkejä kaipaisin. Olisi helppo katsoa heti mitä niissä jutuissa sanottiin. Jos on maksumuuri tai jokin muu, niin se on toinen juttu. No voi sen sitten kirajastosta käydä katsomassa helpommin.

En tiedä onko ts jutussa sinänsä mitään vikaa. Suomenlahden tai saaristomeren norppakannan osalta. Mitään perusteluja jutussa ei mainita. Ei tuollainen kyllä mikään laatujuttu ole. Pitäisi myös hieman asiaa perustella. Ei vain julistaa. Siinä oletetaan lukijan ottavan asian totuutena, kun se kerran lehdessä seisoo.

Faktaa on kuitenkin hyljekantojen nousu 1900 luvun pohjalukemista.

Ilmastonmuutoksella emme kuitenkaan voi mitään. Jos muutos johtuu co2 päästöistä, niin ne kasvavat sellaista vauhtia, että vaikka tekisimme hurmaavan joukkoitsemurha suomessa, sillä ei olisi mitään merkitystä.

https://ilmastotieto.wordpress.com/2015/03/09/fakt...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

"Kaikkiaan itämerennorppia on jäljellä enää noin 20 000"
Samaa settiä liito-oravan kanssa kun niitä ei ole Suomessa kuin 50 000 naarasta...

juu suojellaan suojellaan...
Samaan aikaan Suomessa on noin 83 000 hirveä. Niitä saa metsästää mutta "ihanat pörröiset iso silmäiset lentävät rukkaset" voi terrorisoida kaikkea rakentamista/kaavoittamista täysin Vihreiden luvalla.

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Kirjoittaja väittää Isis-terrorijärjestön olleen syyrialaisten kokeman ilmastonmuutoksen seurausta.

Syyrian ilmastolliseen vaihteluun kuuluu myös ajoittainen kuivuus, joka notkahdutti vuoden 2008 satoja selvästi. Sen vaikutus moninkertaistui, kun Syyrian hallinto oli kadottanut otteensa kastelujärjestelmien hallinnasta. Vastaavaa notkahdusta ei nähty samalla alueella sijaitsevissa Israelissa, Libanonissa eikä Jordaniassa. Kannattaa muistaa sekin, että esimerkiksi Syyrian vehnäsato katovuonna 2008 oli kuitenkin hyvää 1980-luvun tasoa. FAO:n mukaan maan tärkeimmän viljelykasvin tuotanto kasvoi vuosina 1980 – 2009 keskimäärin 2,5 % vuodessa. Viime vuosien hehtaarisadot ovat koko Lähi-idässä kasvaneet yli kaksinkertaisiksi verrattuna 50 vuoden takaisiin. Elinolojen nykyinen tukaluus johtuu aivan muista syistä kuin suhteellisen tasaisena pysyneestä holoseenin aikaisesta ilmastosta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Syyriassa väestö on kasvanut ennen sotaa vahvasti. Ruokapulan pääsyy lienee siinä. Ei ilmastonmuutoksessa. Sama koskee esim somaliaa ja afganistania.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Ilmastonmuutos on kuitenkin tapahtumassa, eksponentiaalisen väestönkasvun seurauksena tietyllä derivaatalla.

Energian kulutus lisääntyy arviolta saman suuntaisesti => saasteet ja kasvihuonekaasut lisääntyvät.

Jos ja kun tämä derivaatta loivenee, ilmaston lämpeneminen tasoittuu ja toivoa sopii, että sadan vuoden kuluessa.

Tällä muutoksella on seuraukset kaikkiin eliölajeihin, ei pelkästään norppiin ja jääkarhuihin. Nämä muutokset voivat olla ennalta arvaamattomat.

On hyvä pohtia todellisia syitä ilmastonmuutoksen syntymekanismeista ja mielestäni on syytä ottaa huomioon joskus myös kaukaa haetut väitteet ja tutkia ne perinpohjaisesti.

Antti Halkka

Harmaahylkeitä on Saaristomerellä ja Ahvenanmaalla laskennoissa vajaat 10 000, norppia enimmillään nähty reilu sata. Norppakanta kasvaa kyllä Perämerellä mutta etelässä ei, vaan pn pystnyt suunnilleen ennallaan 2000-luvulla ja romahti tätä ennen. Raportti johon uutinen perustuu, on täällä. https://wwf.fi/mediabank/9825.pdf

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ratkaisevan tärkeää on, ettei ilmastonmuutosta käsitellä poliittisesti latautuneena ideologisena kysymyksenä vaan ongelmana, jonka voi ja joka pitää ratkaista.

http://www.libera.fi/blogi/poliittinen-epaonnistum...

Toimituksen poiminnat