Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Järjen voitto

Kokoomus ja SDP, 40 vuotta Turkua hallinnut aseveliakseli, siirrettiin kuntavaaleissa historiaan. Vihreät nousi Turun toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Merkittävää on myös se, että Vasemmisto ylsi samaan paikkalukuun SDP:n kanssa.

Valtakunnallisestikin vihreillä meni hyvin. Myös Tampereella ja Helsingissä Vihreät on toiseksi suurin puolue, ja Jyväskylässä peräti suurin. Tämä saattaa painaa paljon kesän puheenjohtajavaaleissa, kun valitaan Ville Niinistön seuraaja.

Kuka sitten vihreiden johtoon valitaankin, hän saa suuret saappaat täytettäväkseen. Niinistön ansiota on ollut ainakin se, että aiemmin hieman etäiseksi ja elitistiseksi leimautunut tiedepuolue on saanut inhimillisemmän ilmeen. Kriittisiäkin ääniä on kuulunut, jotkut ovat moittineet Niinistöä populistiksi. No, ainakin se on miellyttävämpi populisti kuin Soini, joka viime aikoina on keskittynyt lähinnä vihreitten haukkumiseen joka käänteessä. Sekin taisi lopulta kääntyä persuja vastaan. Joka tapauksessa vihreiden tulevaisuuden suhteen olen luottavainen. Niinistö on ollut hyvä puheenjohtaja, mutta korvaamaton hän ei ole. Vihreät on aina ollut enemmän kuin puheenjohtajansa. Vihreiden menestys perustuu asiaosaamiseen, ei muitten puolueitten nokitteluun ja sisällöttömien nokkeluuksien heittelyyn. 

Erityisen ilahduttavaa oli huomata, että äänestäjiällä on enimmäkseen järki päässä. Vaikka jotkut riensivät oitis tanssimaan Tukholman terrori-iskun uhrien haudalle ja rääkyivät, että tän siitä saa kun punavihreät haluaa haalia kaikki ulkomaalaiset tänne, niin ihmiset eivät uskoneet. Tekisi mieli todeta vaalituloksesta erään populistin sanoin: "Kyllä kansa tietää". Tällä kertaa se näköjään tosiaan tiesi. Halpa populismi ei enää myy.

Harvoin on ollut niin mukavaa puheenjohtajien ilmeiden ja eleiden katsominen tv:stä kuin nyt. Ville Niinistö pomppi tasajalkaa riemusta, Soini oli naama nutturalla. Erityisen hauskaa oli, kun Soini vielä yritti inistä jotain punavihreiden pysäyttämisestä. Se vyöry on vasta alkanut, ja Soinista ja sen porukasta ei ole sen pysäyttäjäksi. Ei Turussa, ei Helsingissä, ei missään. Toisin kuin vihreät, perussuomalaiset on puheenjohtajansa luomus. Kun Soini lähtee, ei mitään jää jäljelle. Jos Halla-ahosta tulee persujen johtaja, on persujen kohtalona vaipuminen äärioikeistolaiseksi marginaalihörhöjen puolueeksi. Turussa se on sitä jo.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Sinänsä huvittavaa, että parien edellisten vaalien jälkeen Tossavainen ja muutama muu palstan persuaktiivi kirjoitti aika lailla identtisiä lesoilublogeja punavihreästä hörhöilystä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Niin, persuhörhöilyllä oli vuoronsa, ja se on nyt päättynyt. Meidän kaikkien onneksi.

Maaseudun Tulevaisuudessa oli asiasta aika osuva analyysi:

"Vihreiden ja vasemmiston menestys tarkoittaa poliittista tendessiä, jossa ympäristöregulaatiota vahvistetaan, tiivistä kaupunkirakennetta edistetään ja maatilojen tuotantomahdollisuuksia kiristetään. Myös metsän talouskäyttö ja biopolttoaineet joutuvat tiukemman kritiikin kohteeksi.

Ilmaston muutos ja ympäristöajattelu on näiden vaalien jälkeen yhä tärkeämpää. Kaikille puolueille."

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/p%C3...

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Ja aivan kuin ympyrä olisi sulkeutunut, koska Tossavainen putosi kotikuntansa valtuustosta, mikä vain vahvistaa blogikirjoituksen viestiä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Toisin kuin vihreät, perussuomalaiset on puheenjohtajansa luomus. Kun Soini lähtee, ei mitään jää jäljelle. Jos Halla-ahosta tulee persujen johtaja, on persujen kohtalona vaipuminen äärioikeistolaiseksi marginaalihörhöjen puolueeksi.»

Tavallisempi ja ehkä selkeämpi tulkinta on, että persujen jytky tuli keskeisesti maahanmuuttovastaisen hengen siivittämänä ja siinä halla-aholaisuus oli aika vahvasti keskiössä. Jytkyä seurannut pettymys selittyy aika hyvin sillä, että hallitukseen päästyään persujen puheet kuitenkin Soinin johdolla vaihtuivat opposition ärjynnästä sopupolitiikkaan. Sen myötä persut olivat muun muassa mukana hyväksymässä Kreikan lainapaketin, osallistuivat kikypelleilyihin ja muuhun Keskusta-Kokoomuksen johtamaan kimppakivaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Nähdäkseni persujen nouseminen suureksi puolueeksi pohjautui kyllä siihen että Soini kokosi yhteen porukan jota ei yhdistänyt mikään muu kuin Suomen kansalaisuus: demareihin pettyneet duunarit ja halla-aholaiset maahanmuuton vastustajat. Soini tiesi että pelkällä mamulätinällä ei pärjää. SOS-hallitus on tehnyt kovan oikeistolaista politiikkaa, ja ne duunarit jotka aikoinaan pettyivät demareihin, pettyivät nyt vielä pahemmin persuihin. Nykyisen hallituksen aikana kävi myös selvästi ilmi, että pelottelu muiden puolueiden maahanmuuttomyönteisyydellä oli tyhjää puhetta; kun persujen ollessa hallituksessa tuli enemmän turvapaikanhakijoita kuin koskaan ennen, kaikki tajusivat, että turvapaikanhakijoiden määrä on kiinni jostain aivan muusta kuin hallituksen harjoittamaasta politiikasta.

Toimituksen poiminnat