Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Turvapaikanhakijoiden kiusaaminen on tyhmää ja turhaa

Kaupunkilehti Turkulainen teki vaalikoneensa pohjalta jutun kuntavaaliehdokkaiden suhtautumisesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneisiin. Meiltä ehdokkailta oli kysytty kantaamme väitteeseen "kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen perusturva, kuten toimeentulotuki, pitäisi katkaista heti". Koneeseen vastanneista ehdokkaista eri mieltä oli 65 prosenttia ja samaa mieltä 31 prosenttia. 

Oli ilahduttavaa huomata, että meitä tolkun ihmisiä oli valtaosa ehdokkaista. Ja erityisen ilahduttavaa oli, että oma puolueeni, Vihreät, oli jyrkimmin eri mieltä väitteestä. Jutussa oli siteerattu minunkin perusteluani: "Mika Lamminpää toteaa, että kyseessä on niin marginaalinen ryhmä, että sitä kiusaamalla ei merkittäviä säästöjä saavuteta."

Toissavuoden yli 30 000 turvapaikanhakijaa oli yllätys, samoin viime vuoden pudotus takaisin normaaliin. Kumma kyllä missään en törmännyt lööppiin: TURVAPAIKANHAKIJOIDEN MÄÄRÄ ROMAHTANUT. Päästiin edellisen huippuvuoden kuuden tuhannen paikkeille. Yllättävää oli sekin, että toissa vuodesta selvittiin niin hyvin. Jälkihoidon suhteen vähän epäilyttää hallituksen linjaukset: juuri nyt ei koulutuksesta olisi varaa leikata. Koulutus on kotoutumisen edellytys.

Tietenkään kukaan ei toivo että enää tulisi niin paljon pakolaisia kuin toissavuonna. Kaikkihan me toivomme rauhaa Lähi-Itään ja ilmastonmuutoksen torjumista. Sen helpompia ratkaisuja pakolaiskriisiin ei ole.

Normaaleinakaan vuosina likikään kaikki turvapaikanhakijat eivät ole saaneet turvapaikkaa. Kielteisiä päätöksiä on aina ollut suuri osa. Maahanmuuttovirasto ei myönnä oleskelulupia löysin perustein. Suurinta osaa tänne jäävistä uhkaisi väkivalta lähtömaassa.

Niin sanottu "maahanmuuttokritiikki" on enimmäkseen ollut jokseenkin omituista ellei höperöä puhetta. Esimerkiksi väite, että pakolaiskriisi on kestämätön taakka rikkaalle Suomelle, on joko rattoisaa huumoria tai pöyristyttävää pötyä. Tolkun ihmisen saati vastuullisen poliitikon puhetta se ei ole.

Kuka muuten osaa sanoa, minkä arvoinen ihmishenki on? Onko vaikkapa 100 miljoonaa liikaa pyydetty siitä että tuhansia ihmisiä ei kiduteta tai tapeta? Se on muuten alle prosentin kymmenys julkisista menoista. Miettikääpä sitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Kuka muuten osaa sanoa, minkä arvoinen ihmishenki on? Onko vaikkapa 100 miljoonaa liikaa pyydetty siitä että tuhansia ihmisiä ei kiduteta tai tapeta?"

Mielenkiintoinen kysymyksenasettelu. Vuosittain maailmassa tapetaan nälkään noin 10 miljoonaa ihmistä, jotta ruokateollisuus voisi maksimoida voittonsa. Ruokaa on tarpeeksi nälkäkuolemien välttämiseksi, mutta ruokaa ei jaeta tarpeen mukaan, vaan se myydään eniten tarjoaville. Toisin sanoen kapitalistien voitonpyyntiä pidetään tärkeämpänä kuin ihmishenkiä.

Mutta paljonko sitä voittoa sitten tulee per kuolonuhri?

Jos arvioidaan, että ruokateollisuus on noin 10% maailman BKT:stä, niin se olisi noin 8 biljoonaa euroa. Jos tuo on liikevaihto, ja veikataan, että voitto on 5% liikevaihdosta, niin silloin voitto olisi 400 miljardia euroa. Kun tuo jaetaan 10 miljoonalla, niin siitä tulee 40 tuhatta euroa per kuolonuhri.

Juuso Hämäläinen

Hyvin laskit Janne. Ja otit esiin meidän naurettavan logiikkamme. Jossain kohtaa itketään karkotettavan raskaana olevan äidin kohtaloa ja toisaalla ei kiinnosta edes satojen ja tuhansien kuolema tai kärsimys.

Eikä kiinnosta puhua siitä miten meidän ihannoimamme länsivallat arvoineen ovat seikkailuillaan sotkeneet ja kyykyttäneet vuosisadan muslimimaailmaa. Näin tehneet jenkit, britit, ranskalaiset, italiaanot, hollantilaiset ja sakut.

Ilkka Huotari

1 tänne otettu pakolainen/turvapaikanhakija maksanee keskimäärin elinaikana miljoona euroa. Sillä auttaisi aika montaa pakolaista kriisialueiden lähellä pakolaisleireillä.

"rikkaalle Suomelle"

Rikkaalla Suomella ei ole varaa korjata homekouluja.

"Kosteus- ja homeongelmat koskevat jopa sataatuhatta peruskoululaista tai lukiolaista.

Eduskunnalle tehdyn raportin mukaan 12-18 prosenttia koulujen ja päiväkotien rakennuskannasta on vaurioitunutta. "

http://yle.fi/uutiset/3-8430886

----

Nämä ovat aika perusasioita, mutta tämäkin bloggaus oli aika kliseekokoelma. Mikä päättäjiä vaivaa, että asioista ei viitsitä/haluta ottaa selvää?

Niin, ja se, että palataan kaksinkertaiselle tasolle (6000) siitä, mitä se on useimpina vuosina ollut (3000), ei ole mitään romahtamista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Homekoulujen korjaamiseen on kyllä varaa. Kyseessä on arvovalinta. Kyllä, minustakin nykyisen hallituksen arvot ovat - kuten erään hallituspuolueen jäsen, entinen kielitieteilijä ja nykyinen "maahanmuuttokriitikko" sanoisi - hanurista. Onneksi kunnissa on mahdollisuus tehdä fiksumpia päätöksiä.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

"Homekoulujen korjaamiseen on kyllä varaa."

http://velkakello.fi/
Mikäs tää tämmönen sitten on?
Hieman naiivia luullaa, että valtion velka on pohjaton kaivo. Poliitikkojen holtiton rahankäyttö johtaa pahimmillaan siihen, että esim. luonnonvarat yksityistetään ja lapsenlapsemme ostavat vetensä Nestleltä 50-kertaiseen hintaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #12

Velkakello on hysterian lietsomista. Eivät poliitikot rahaa holtittomasti käytä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #12

Tässä on vastapainoksi tuolle velkakellolle myöskin saatavakello:
http://ketoharju.info/saatavakello/

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ensimmäinen virkkeesi on villi arvaus, joka menee iloisesti metsään. Mutta jos nyt halutaan tosiaan keskustella maahanmuutosta pelkästään taloudellisena asiana, niin mikäpä siinä. Rikkaisiin maihin muuttaneiden tulot kasvavat satoja prosentteja suhteessa heidän tuloihinsa kotimaassa. Taloustieteilijä Michael Clemensin mukaan maahantulon esteet voi siis nähdä suurimpana mahdollisena palkkasyrjintänä ja maahanmuuton sallimisen erittäin tehokkaana kehitysapuna. Se on myös hyväksi maailmantaloudelle, koska ihmiset ovat Suomessa tuottavampia kuin Somaliassa. Maahanmuuton esteiden purkaminen lisäisi maailman buttokansantuotetta jopa biljoonalla dollarilla.

Käyttäjän JanneKoiranen1 kuva
Janne Koiranen

Rikkaisiin maihin muuttaneiden tulos koostuvat pääsääntöisesti tulonsiirroista eikä palkkatulosta. Jos suomalaiset ovat keskimäärin tuottavampia kuin somalialaiset, niin eikö silloin somalialaisten massamuutto laske suomalaisten keskituottavuutta?

Juuso Hämäläinen

Ja Mikalle sellainen asia mietittäväksi, että maahanmuutto ei ole arvioitavissa muutaman vuoden kokemuksella. Sillä tiedolla ei tee mitään. Maahanmuuton vaikutuksia on katsottava sadan vuoden näkymällä. Ja mietittävä mitä määriä ihmisiä voi yrittää pyrkiä Eurooppaan ja kuinka monta haluamme ottaa vastaan ajan mittaan. Ei ole mahdollista, että tulijat päättävät sen.

Nyt ymmärrät, että toisten ajattelun panettelusi osui ihan omaan nilkkaasi. Et ole asioihin oikein paneutunut. Useimmat eivät ole. Eivät nimenomaan vastuulliset poliitikot.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei olekaan. Minulla on kahdenkymmenen vuoden kokemus maahanmuuttajien kouluttamisesta. Sadan vuoden kokemusta ei ole kenelläkään, mistään.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ja se, että saat elantosi maahanmuuttoon liittyen, tekee sinut asiantuntijaksi maahanmuuton yhteiskunnallisista vaikutuksista siksi, että?

Joku voisi vaikka olla sitä mieltä, että taloudellinen intressi tekee sinusta ennemminkin jäävin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #11

Joo, olen minä enemmän asiantuntija kuin vaikkapa se entinen kielitieteilijä, nykyinen "EU-kriitikko", joka kritisoi EU:ta Brysselistä käsin. Se on ainoa mies joka todistettavasti tekee mamubisnestä: määkimällä mamuista netissä se ratsasti ensin Arkadianmäelle ja sitten Brysselin.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama Vastaus kommenttiin #19

Vaikka naureskelet Halla-aholle ja pilkkaat hänen tietämystään niin eduskunnassa on myös eräs edustaja joka itse on aiemmin työskennellyt mm. vastaanottokeskuksessa ja nähnyt omin silmin mitä taqyiaa ne monet tulijat puhuvat ja on siksi nykyään äärimmäisen kriittinen näitä tulijoita kohtaan. Nimittäin Juho Eerola, PS - joka muuten on JHa:n tukija nykyään. Eli ei se että työskentelee pakolaisten/maahantulijoiden kanssa tee autuaaksi. Riippuu täysin siitä minkälaisten pakolaisten/maahantulijoiden kanssa työskentelee. Osa heistä on ok ehdottomasti ja osa ihan oikeastikin avuntarpeessa, mutta se enemmistö niistä, se enemmistö...

Tuo Eerola taitaa muuten olla ainoa eduskunnasta joka koskaan on oikeasti edes noiden ulkolaisten parissa työskennellyt? Eipä ainakaan Vihreistä moisia löydy.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #26

Minä olen työskennellyt kaikenlaisten maahanmuuttajien kanssa, myös turvapaikanhakijoiden. Jälkimmäistenkin kanssa pitempään kuin Eerola. En tiedä mikä Eerolan pään sekoitti, ehkä taustalla on jokin ikävä henkilökohtainen kokemus.

Minulla ei ole maahanmuuttajista ryhmänä mitään mielipidettä ollut enää vuosikausiin. Kaikenlaista on vastaan tullut, niin kuin hyvässä kuin pahassa. Sellaista se ihmisten kanssa tuppaa olemaan. Suurin osa ihmisistä on joka tapauksessa ihan mukavia, tulevat he mistä tahansa.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama Vastaus kommenttiin #28

Varmaan aika moni ainakin leikkii mukavaa? Ja taatusti osa heistä myös ihan oikeasti on mukavia. Tunnen ja tiedän itsekin monia ulkolaisia ja pari kertaa olen asunnonkin ulkolaisille vuokrannut (jälkimmäinen heistä muuten oli muslimi tuolta etelästä). Ongelmahan on lähinnä tämä viimeaikainen huijareiden vyöry. Ne ihan oikeasti apua tarvitsevat ovat "siellä jossain" koska heillä ei ole mitään mahdollisuutta lähteä euroopan kiertomatkalle. Kaikkeian paras ehdotus pakolaisongelmaan olisi se mitä Väyrynen (ja sitten vähän myöhemmin Halla-aho) ehdotti jo keväällä 2015 eli että kaikki apua tarvitsevat pitäisi ohjata lähimaihin pakolaisleireille, jossa heitä sitten autettaisiin, koulutettaisiin, jne. Näet samalla kustannuksella kuin täällä meillä auttaa yhtä, auttaisi leirillä ainakin kymmentä ellei useampaakin.

Btw. kun Väyrynen ehdotti tätä pakolaisleiri-ideaa niin Suomessa lähinnä hymisteltiin ja oltiin että "no jaa, sellaisia". Sen sijaan kun Halla-aho kuukautta myöhemmin ehdotti tätä samaa niin valtamediamme leimasi hänet heti rasisti...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #30

Tuosta lähialueilla auttamisesta vs. turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta on monikin jo kirjoittanut, tässä yksi tavallista paremmin perusteltu näkemys:

"Lähtökohtaisesti kaikkien valtioiden pitäisi pystyä takaamaan ihmisille perustavanlaatuiset elämisen edellytykset ja ihmisoikeuksien toteutuminen, jolloin pakkosiirtolaisuutta ja pakolaisuutta laajassa mitassa ei syntyisi. Ihannetilanteessa ongelmat ratkaistaan kotimaassa tai mahdollisimman lähellä kotimaata. Tämä ei kuitenkaan aina ole mahdollista. Hengenvaarassa tai vakavien oikeudenloukkausten kohteena olevilla ihmisillä on oikeus lähteä maastaan ja hakea kansainvälistä suojelua. Oikeus on kirjattu muiden muassa ihmisoikeuksien julistukseen, Geneven pakolaissopimukseen ja EU:n perusoikeuskirjaan.

Valtaosa maailman pakolaisista elää jo nyt kotimaidensa lähialueilla tai paossa omassa maassaan. Köyhien kehitysmaiden pakolaisvastuun lisäämistä entisestään on siksi vaikea perustella. Pakolaisten keskittäminen suurille leireille ei myöskään ole kestävä eikä inhimillinen ratkaisu, sillä yleensä leireillä asuvilla ei ole virallista statusta siihen kuuluvine kansalaisoikeuksineen, eikä todellisia mahdollisuuksia kotoutua tai tienata omaa elantoaan. Lähialueilla ihmisoikeustilanne voi olla yhtä huono kuin lähtömaassa.

Pakolaisongelmaa voidaan helpottaa edistämällä konfliktinehkäisyä, tehokasta kehityspolitiikkaa, suojelua lähialueilla sekä kiintiöpakolaisten vastaanottoa yhä useampiin maihin. Turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen ei ole ristiriidassa sen kanssa, että pakolaisongelmaa pyritään ratkaisemaan myös muilla tavoin."

http://www.muuttoliikkeessa.fi/10-vaitetta-ja-fakt...

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama Vastaus kommenttiin #32

Ehdin vasta nyt tänne taas kun kaikkea muuta säätöä ollut, mutta kyllä lähialueilla olisi ongelmat parasta pyrkiä purkamaan. Ihmiset (lähelle) leireihin ja leireihin vaan länsimainen oikeuskäsitys voimaan ja sillon ei haittaa vaikka joku hullu imaami huutaisi tuhoa heti leirin aitojen toisella puolen... Tai ei ainakaan haittaisi muuta kuin henkisesti...

Fakta kun ny vaan on että koko Lähi-Idän asujaimistoa ei voi siirtää eurooppaan vaan kyllä ne ongelmat on hoidettava ihan siellä kriisipesäkkeissä. Ja pakolaisleirit ovat lahinnä näitä kriisipesäkkeitä, myös jonkin sortin emotionaalisessa mielessä. Ja sitä kautta ehkäpä ainakin joillekin ISIS hörhöille voisi yrittää opettaa mitä tosi elämä on ja ENNEN kaikkea että mitä se ei ole ja ehkä hekin havahtuisivat tosimaailmaan? Vaikka varmaan turha toivo, mutta olisipa ainakin yritystä...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #47

Joo, suurin osa niistä ihmisistä on niillä leireillä joko kotimaassaan tai lähimmisssä naapurimaissa. Niissä tuskin on länsimainen oikeuskäsitys voimassa. Täällä on. Ja kyllä, juuri Isisin takia ne tänne pakenee.

Juuso Hämäläinen

Nyt on kyse tulevaisuuteen katsomisesta ja kustannusten ennakoinnista. Ne eivät liity sinällään melko pitkään ja tärkeään kokemukseesi koulutustyössä. Itseasiassa äskettäin kuolleella yli satavuotiaalla isälläni oli sadan vuoden kokemus. Mm autolla ajosta 84 vuoden kokemus. Mutta kuten sanoin, nyt kyse tulevaisuuden arvioinnista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #25

Tulevaisuuden arviointi pitkälläkin kokemuksella on vaikeaa. Minäkään en osannut aavistaa että syksyllä 2015 turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa kymmenkertaistuu, se yllätti kaikki. Jos kaikki oleskeluluvan saaneet työllistyvät yhtä heikosti kuin somalit ja irakilaiset aiemmin, niin kalliiksihan se tulee. Vouhottamisen sijaan pitäisi keskittyä kotoutumisen tehostamiseen ja syrjinnän vähentämiseen.

Pakolaiset tuovat kuntaan rahaa valtiolta. Kouluikäiset auttavat pitämään kouluja pystyssä. Työikäiset tuovat lisää työvoimaa alueelle, he tuovat verotuloja. Elinkeinoelämä vilkastuu, koska pakolaisetkin ostavat ruokaa ja vaatteita jostain. Uutta yrittäjyyttä tulee, koska pakolaisilla on yrittäjyyshaluja enemmän kuin kantiksilla.

Pakolaisiin menee rahaa, mutta he siis myös tuovat rahaa. Pudasjärvellä on laskettu, että tasan se menee:

http://www.suomenmaa.fi/neo/NeoProxy.dll?app=NeoDi...

Pekka Pylkkönen

Mitenkä iso kuva? Afganistanin väkiluku kasvaa jatkuvasti. Samoin Somalian ja Irakin. Ja kielteisen päätöksen saaneet ovat niitä jotka todennäköisesti eivät joudu kidutetuksi tai tapetuksi. Luultavasti esitätkin taas trumppilaista todellisuustulkintaa väittäessäsi niin.

Ja emmehän me kai Trumppiakaan laske tolkun ihmiseksi. Emmehän?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Mitä on trumpilainen todellisuustulkinta ja mitä tekemistä sillä on minun blogini kanssa? Trump on haittamaahanmuutosta hölisevä urpo, minä en ole.

Pekka Pylkkönen

Esität että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet olisivat uhattuina kotimaassaan, vaikka viranomaistutkinta toteaa toisin. Mistä ammennat viisautesi vai keksitkö jutun päästäsi?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #18

Kirjoitin näin: "Maahanmuuttovirasto ei myönnä oleskelulupia löysin perustein. Suurinta osaa tänne jäävistä uhkaisi väkivalta lähtömaassa." Siis myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Minusta länsimaiden pitäisi panostaa kehitysmaiden lasten koulutukseen sillä se parantaa huomattavasti näiden ihmisten hyvinvointia tulevaisuudessa. Ja mitä parasta se vaikuttaa myös positiivisesti koko maailman hyvinvointiin ja talouteen. Koulutuksella on pitkäkantoiset seuraukset, pika-avustukset kuten ruokas-avut auttavat vain sen hetkiseen ongelmaan.

Täytyy myös uskaltaa ottaa esille ihmisoikeusloukkauksia, joita tapahtuu paljon autoritaarisissa maissa. Tyttöjen ja naisten oikeudet ovat monissa maissa rotuperällä. Hyvin nuoria tyttöjä naitetaan aikuisille miehille ja he joutuvat kokemaan paljon väkivaltaa. Tytöt ja naiset eivät saa turvaa yhteiskunnissaan koska naisen pahoinpiteleminen ja jopa tappaminen on näissä hyväksyttävää toimintaa.

Viime aikoina on puhuttu Afagani-pakolaisista. Afganistanissa on yleistä että leikki-ikäisiä poikia pidetään seksileluina, miltei kaikilla armeijan afgani-komentajilla on tällainen poika. Amerikkalaiset sotilaat yrittivät puuttua asiaan, mutta heidän suunsa tukittiin. Politiikka oli tärkeämpää kuin lasten oikeudet. Joitakin sotilaita jouduttiin kutsumaan kotimaahansa takaisin koska he yrittivät Afganistanissa puuttua aktiivisesti sikäläisten komentajien tekosiin.

Uskon että länsimaat voisivat vaikuttaa tämän tapaisiin ongelmiin, jos halua olisi. Valitettavasti omat poliittiset ja taloudelliset edut menevät aina ihmisen edelle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, mitä uutta tuossa nyt oli? Ei liity blogiini.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Sitä uutta, että järjestelmällisesti vihreät unohtavat oman hallituskautensa politiikan teon. Pakkopalautuksia on tehty ja nykyinen hallitushan jatkaa vihreiden inhimillisellä politiikan teolla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #39

Vihreiden menestys gallupeissa on näemmä saanut kilpailijat paniikkiin. Kun ei asiakysymyksissä pystytä haastamaan, keksitään sitten tämmöisiä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #40

Asioihin tutustuminen ja lukeminen kannattaa aina.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #43

Se on totta, sillä he ovat jo täällä, tai jos eivät ole, niin he ovat matkalla tänne. Kyse on siitä, halutaanko hoitaa asia hallitusti vai ei. Ja vaikka kuntapaikkoja ei myönnettäisi, kuntaan voi silti muuttaa pakolaisia. Jos kunnalla ei ole siinä tilanteessa sopimusta ELY:n kanssa, ei valtio maksa korvauksia.

Viralliselta kotouttamissivustolta löytyy paljon lukemisen arvoista:

http://kotouttaminen.fi/etusivu

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Samaa mieltä. Siksi EU:n Schengen- ja Dublin-sopimukset olisi pitänyt ottaa vakavasti.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen
    "Tietenkään kukaan ei toivo että enää tulisi niin paljon pakolaisia kuin toissavuonna. Kaikkihan me toivomme rauhaa Lähi-Itään ja ilmastonmuutoksen torjumista. Sen helpompia ratkaisuja pakolaiskriisiin ei ole."

Kumpikaan näistä ei ole globaalin pakolaiskriisin kannalta puoliksikaan yhtä merkittävä taustatekijä kuin kolmannen maailman väestöräjähdys. Pidän sitä merkittävämpänä historiallisena katastrofina kuin konsanaan Pompeiin tai Krakataun tulivuorenpurkausta tai mustaa surmaa.

Annan kommentoitavaksi vastaukseni Sanoma-median vaalikoneen kysymykseen "Kuntani pitää auttaa ihmisiä, vaikka he oleskelisivat Suomessa laittomasti", joka on sisällöltään käytännössä sama kuin tuo kirjoituksen alkupuolella mainittu:

    "Tämä antaa signaalin, jonka mukaan kielteinen turvapaikkapäätös ei merkitse mitään vaan maassa oleskelua saa jatkaa saaden silti samoja palveluita kuin turvapaikkaan oikeutetut ja sellaisen saaneet henkilöt itse kantaväestöstä puhumattakaan. Järjestelmän härski hyväksikäyttäminen nakertaa sen luotettavuutta sekä uskottavuutta ja rehellisten kansalaisten auttamis- eli viime kädessä veronmaksuhalukkuutta."

Lähde. Poista kommnenttini, jos et salli päinvastaisten näkemysten "mainontaa". Joskin luulisin vihreän ajattelevan sen olevan asiaa koskien niin huono, että esillä oleminen on oman etusi mukaista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ilmastonmuutos tulee olemaan suurin syy pakolaisuuteen lähitulevaisuudessa. Vihreät taitaa olla pakolaisvastaisin puolue, kun pyrkii tarttumaan pakolaisuuden syihin taistelemalla ilmastonmuutosta vastaan. Somaliassa kuivuuskatastrofi on ilmastonmuutoksen suora seuraus. Ylipäätään ilmastonmuutoksen raskaimmat seuraukset kärsitään päiväntasaajan tienoilla, ei täällä pohjoisessa. Ja kuinka ollakaan suurin osa pakolaisistakin on joko sisäsisiä pakolaisia tai sitten noitten kriisimaiden aivan yhtä köyhiä naapureita. Ja Syyriassa näkyy yhä räjähtelevän kaikki muu paitsi väestönkasvu.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen turvapaikanhakijan kiusaaminen on todellakin tyhmää ja turhaa.

Tällainen henkilö olisikin oman etunsa vuoksi mahdollisimman nopeasti poistettava maastamme, jotta hän välttyisi suomalaisten viranomaisten kiusaamiselta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kyllä meillä menee hyvin kun ei muita ongelmia ole kuin muutamat paperittomat.

Toimituksen poiminnat