Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Vihreän aallon harjalla

  • Ehdokkaat nro 133 (Wolfgang Hirsch) ja 154 (minä) kampanjoimassa Pansiossa perjantaina 24. maaliskuuta 2017.
    Ehdokkaat nro 133 (Wolfgang Hirsch) ja 154 (minä) kampanjoimassa Pansiossa perjantaina 24. maaliskuuta 2017.

Tänä päivänä on mukava olla vihreä. Aamulla luin Turun Sanomista, että vihreät kisaa kokoomuksen kanssa Turun kaupunginvaltuuston suurimman puolueen asemasta. Turun Sanomien ja Salon Seudun Sanomien Feelback Oy:llä teettämä puoluekannatuskysely kertoo, että kokoomuksen kannatus on loivassa alamäessä ja vihreiden rajussa nousussa. Sdp:n suosio on suunnilleen ennallaan.

Kokoomuksen kannatus Turussa on prosentteina 23,6%, missä on laskua viime vaaleista 2,2 prosenttiyksikön verran. Vihreille mitattiin 22,1 prosentin kannatus, mikä tarkoittaisi peräti 7,6 prosentin nousua.

Kun gallup-numerot muutetaan d´Hondtin laskumenetelmällä valtuustopaikoiksi, kokoomus saa 17, vihreät 16 ja Sdp 14 paikkaa. Kokoomus menettäisi kaksi paikkaa ja vihreät voittaisi kuusi.

Hyvän meiningin aistii vaalityötä tehdessäänkin. Eilen olin kampanjoimassa Pansiossa ja Uittamolla, ja molemmissa vihreitten esitteet kelpasivat ihmisille hyvin. Yhä useammat ihmiset tuntuvat olevan kanssamme samaa mieltä siitä, että kestävä kehitys ja hyvinvointi kuuluvat yhteen. Ympäristö- ja luontoarvot eivät ole työpaikoista pois, vaan tulevaisuuden työpaikat löytyvät juuri puhtaan teknologian piiristä.

Muistan Turun Vihreän kunnallisjärjestön hallituksen kokouksessa sanoneeni, että meidän pitää lähteä tavoittelemaan näissä vaaleissa Turun suurimman puolueen asemaa. Minua moitittiin yltiöpäiseksi idealistiksi, mitä olen oikein mielelläni. Realismin aika on vaalien jälkeen. Näiden gallup-lukujen valossa en kuitenkaan ihan irti maasta ollut silloinkaan. Sellaista on tapahtunut tässä maassa joissakin vaaleissa joillekin puolueille ennenkin. Tänä vuonna se  tapahtuu tässä kaupungissa meille: vihreä aalto pyyhkäisee Turun taudin historiaan.

Yhdessä rakennamme parempaa Turkua, ja edellytykset siihen ovat erinomaiset. Nousukausi on ovella pikemminkin halltuksen toimista huolimatta kuin niiden ansiosta, ja kunnissa on mahdollista panna kampoihin hallituksen järjettömille koulutusleikkauksille. Hyvä tulevaisuus alkaa kouluista. Nuorille pitää taata mahdollisuus opiskella, tehdä töitä ja rakentaa omaa elämäänsä Turussa.

Suomen Kuvalehti  11/2017 jakoi kunnat viiteen ryhmään elinvoiman, väestön ja talouden perusteella. Turku kuuluu viiden tähden kuntiin. Valtaosa viiden tähden kunnista on syntynyt elinvoimatekijöiden kannalta onnellisten tähtien alle. Kaarinan ja Paimion päättäjien ei ole tarvinnut miettiä, mitä arki olisi ilman Turkua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Toivotaan että vihreiden valtakausi päättyy nopeasti ja vähin vaurioin. Sitten alkaa taas maan jälleenrakentaminen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vihreiden valtakausi ei ole vielä edes alkanut. Toivottavasti siitä tulee pitkä niin kokoomuksen tekemät vauriot saadaan korjattua. Ja demareiden, jotka Turussa myivät kaikki periaatteensa ja liittyivät toriparkin kannattajien joukkoon heti tultuaan valituiksi.

Pekka Pylkkönen

No ei. Uskon että vihreistä tulee täällä Helsingissäkin suurin puolue. Ja eiköhän se ensi kerralla ole maankin hallituksessa. Voinet arvata etten pidä siitä mutta sellaista on elämä.

Koska vihreätkin ovat antaneet nykyiselle hallitukselle työrauhan, aion itsekin kunnioittaa demokratiaa ja käyttäytyä nätisti.

Eihän sitä tiedä. Voinhan minäkin olla kaikessa väärässä ja vihreät tekevätkin pirun hyvät kaupungit ja lopulta koko maan. Pidän kyllä todennäköisyyttä suunnilleen samana kuin sille että kuoleman jälkeen on elämää, mutta ainahan sitä voi yllättyä.

---

Vihreiden kiukkupuhe on kyllä ollut yllätys. Jos siellä on korkeasti koulutettuakin väkeä, luulisi että viestintäkin olisi jotain muuta kun vihaisilla perusspurguilla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #17

Jaa, mitähän kiukkupuhetta mahdat tarkoittaa?

Pekka Iiskonmaki

Toisaalta Turku on vihreänsä ansainnut. Eikös Armas jo tuhonnut Turun?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Koko Suomi on vihreänsä ansainnut. Meillä on 35 vuotta aikaa estää ilmastonmuutos. Sen vastainen työ alkaa kunnista, ja kaikkien täytyy olla mukana.

Pekka Iiskonmaki

#13
Ilmaston muutokset tulevat ja menevät. Höhlät elävät niiden välissä.

Missä olitte, kun viimeinen jääkausi runteli mm. Suomea?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #14

Viimeinen jääkausi oli 9000 vuotta sitten joten emme olleet missään. Mutta nyt meneillään oleva ilmastonmuutos eroaa edellisistä siinä että se on ihmisen aikaansaama ja vaaraksi nimenomaan ihmisen mahdollisuuksille selvitä tällä pallolla.

Pekka Pylkkönen

35 vuotta? Entä montako päivää siihen päälle?

Kukaan ei voi sanoa noin. Ja luulisi että erityisesti vihreät ymmärtäisivät että maailma ei ole joko/tai vaan sekä/että - maailma. Pallo kyllä selvinnee vaikka pumppaisimme kaiken fossiilisen hiilen ilmakehään. Se on jo siellä melkein ollutkin. Jokainen lämpöaste merkitsee jotain muutoksia mutta 35 vuoden raja on yhtä hyvä heitto kuin 35 minuuttia tai 350.000 vuotta.

Ilmastonmuutosta opetetaan yliopistossa. Kannattaa käydä kuuntelemassa luennot niin ei tarvitse sitten panikoida turhaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #18

Radiossa joku ilmastoasiantuntija taisi sunnuntaina sanoa noin. Ja mitä huoleen ilmastonmuutoksesta tulee: me kaikki toivomme, että se olisi turhaa panikointia. Ja me kaikki tiedämme, että ei valitettvasti ole.

Leikitään hetki ajatuksella, että kyse onkin turhasta panikoinnista. Mitä haittaa kauhuskenaarioon varautumisesta on? Ei mitään. Oletetaan, että ilmastonmuutos onkin ihan aiheellinen huoli. Sitä mieltä kaikki tiedemiehet ainakin ovat. Selviämmekö katastrofista pistämällä pään pensaaseen?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Vihreät. Ehtymätön viisauden lähde.

Sopiskos, jos se suurmoskeija laitettais sinne Turkkuseen ?
Ja ihan sama mille puolelle Aurajokea.

https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/sinnemaki%20m...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Lainaus linkistäsi:

"– Periaatteessa moskeijan voi kyllä rakentaa Helsinkiin. Koska meillä on sekä muslimiväestöä että moskeijoita, Anni Sinnemäki sanoi.

Juontaja totesi väliin '...huolimatta rahoituksen lähtökohdista?'.

– Siitä täytyy käydä keskustelua myös valtion viranomaisten kanssa. Meillä ei voi olla yhden kaupungin politiikkaa siihen, mistä rahoitusta hyväksytään ja mistä ei. Siihen vaaditaan valtiollista kantaa, Sinnemäki vastasi."

Sinnemäki ei siis sanonut, että hänen mielestään Helsinkiin pitäisi rakentaa suurmoskeija. Tuskin Vapaavuorikaan kuvitteli hänen sanoneen niin, mutta kalastelipa halpoja ääniä teeskentelemällä tyhmää blogissaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Vihreät aallon pohjassa. Sallivat vieraskoreudessaan tulokaslajin, merimetsojen tuhoavan ulosteillaan ainutlaatuiseksi väitettyä saaristoamme.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Päivä päivältä tyytyväisempi siitä, että osoite siirtyi pois Turun postinumeroalueelta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Voi, sinulla jää paljon hauskaa näkemättä. Esim. keskustan vaalimainokset, joissa nykyään käyttävät samaa vihreää kuin me (ennenhän niillä oli tummempi sävy). Jopa Petteri Orpo huristelee bussinkyljessä mainoksessa josta ei ruiskukan sinistä löydy, vaan vihreää. Vaikea sitäkään on sattumana pitää.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kyllä minä sitä hauskuutta saan seurata edelleen ihan lähietäisyydeltä. Kirjat vain ovat sillä puolen rajaa, että idioottimaisuuksien rahoittamiseen ei tarvitse osallistua.

Tosin Petteri Orpo oli kuulemma eilen kovasti vaalipaneelissa kaavaillut, että täkäläisetkin saisivat osallistua Turun Vihreiden kaikkein typerimpien ideoiden maksamiseen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #16

Mikä ihme se meidän typerä idea mahtaa olla? :D

Pekka Iiskonmaki

Sitkeässä elää DDR:n luoma länsituho Suomessa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tarkoitatko kivihiilen polttamista? Vielä sitkeämmin se elää Puolassa. Mutta kyllä siitä joka paikassa pitäisi päästä eroon, ja mitä pikemmin sen parempi.

Pekka Iiskonmaki

Kuka perusti vihreän liikkeen? Varmasti aktivistina tiedät, vaikka leikit tyhmää.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #21

Suomessa Ville Komsi ja Kalle Könkkölä taisivat olla ensimmäiset kansanedustajat. Ennen Suomea vihreä puolue ehdittiin perustaa Isoon Britanniaan ja Länsi-Saksaan 1970-luvulla.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #22

#22
Kannattaa tutustua puolueen historiaan. Jos ei ymmärrä historiaa, niin ei ymmärrä tulevaisuutta.

https://de.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCndnis_90/Die_...

Natsit sanoivat myöhemmin, että he eivät tienneet.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #25

En ole kovin kiinnostunut Saksan vihreiden historiasta. Natsien kanssa vihreillä ei koskaan ole ollut mitään tekemistä. Pentti Linkolaa jotkut pitävät ekofasistina, eivätkä ihan aiheetta, mutta eipä hän Vihreän liiton jäsen olekaan. Humanisti hän ei ole millään tavalla koskaan ollut. Hänellä on muistaakseni jonkin verran biologian opintoja, mutta ei mitään tutkintoa miltään alalta. Itse hän taitaa tituleerata itseään kalastajaksi, mitä hän onkin, mutta onpa hän tainnut joskus itseään biologiksikin kutsua, ja sitä hän ei tarkkaan ottaen ole. Hän on toki erinomaisen sujuvakynäinen kirjoittaja ja viljelee harvinaisen onnistuneesti profeetalliseen tyyliin kuuluvaa paatosta ja retoriikkaa. Se on niin vakuuttavaa, että asia-argumenttien ohuus ei heti paista silmään. Vihreän liikkeen alkuaikoina hän oli mukana ja luonnosteli Vihreille ohjelmankin, joka ei kuitenkaan mennyt läpi. Hänen yhdessä Soininvaaran kanssa kirjoittamansa kirja Kirjeitä Linkolan ohjelmasta on suositeltavaa luettavaa jokaiselle, jota kiinnostavat suomalaisen vihreän liikkeen juuret. Sen luettuaan ymmärtää myös, miksi Vihreä liitto lähti Soininvaaran eikä Linkolan linjoille.

Toimituksen poiminnat