Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Vihreät on feministinen eläinoikeuspuolue

  • Minä, Meri Vuohu, Riikka Kevo ja Heidi Haapala olemme vihreitä feministejä ja eläinten oikeuksien puolustajia Turusta.
    Minä, Meri Vuohu, Riikka Kevo ja Heidi Haapala olemme vihreitä feministejä ja eläinten oikeuksien puolustajia Turusta.

Ehdokas numero 154 kokeili sitten vaalikonetta. Olen samaa mieltä itseni kanssa! Kärkeen sijoittui muutenkin lähinnä muita vihreitä ehdokkaita. Puolueista lähimpänä oli Vihreät, mutta aivan sen kannoille nousivat uudet puolueet Eläinoikeuspuolue ja Feministinen puolue, jotka ovat osallistumassa myös Turun kuntavaaleihin.

Turun Sanomien kuntavaaliliitteessä oli juttua molemmista uusista puolueista. Eipä ihmetytä enää, että ovat niin lähellä omaa ajatteluani: molemmat haastatellut ovat (ainakin tällä hetkellä) entisiä vihreitä.

Suomen Eläinoikeuspuolueen (Eop.) puheenjohtaja Saana-Maria Majatie on aina äänestänyt vihreitä. "Vihreät on ensisijaisesti ympäristö- ja yleispuolue. Eläinaiheille tarvitaan keihäänkärki nyt, kun vihreät keskittyvät isoihin linjoihin", Majatie sanoo. Majatie tulee siis tahtomattaan todenneeksi, että eläinoikeudet eivät isoihin linjoihin kuulu. Ei silti että ne ihan piiperrystäkään olisivat, kyllä minäkin olen niitten puolesta aika monessa puheenvuorossani paasannut.

Majatie sanoo Turun Sanomien haastattelussa myös näin: "Haluamme kasvattaa koulujen kasvisruokapäivien määrää. Vegaaneilla tulisi kaikkina päivinä olla mahdollisuus saada ruokavalionsa mukainen ateria. Pitkällä tähtäimellä pitäisi normia muuttaa niin, että liha- ja sekaruokaa tarjottaisiin vain sellaisille, jotka sitä erikseen pyytävät." Kyllä näillä linjauksilla vihreittenkin joukooon vallan mainiosti mahtuisi.

Feministisen puolueen Varsinais-Suomen piiriä vetävä Mari Säisä ehti vaikuttaa Turun seudun vihreissäkin ennen kuin kuin hyppäsi Feministisen puolueen kelkkaan. "Tasa-arvotyössä (...) otetaan huomioon rodullisuudet, vammaisuudet ja seksuaalisuudet. On niin monia tapoja, joilla ihminen voi olla toinen tai syrjitty", Säisä sanoo. Epäilemättä, epäilemättä.  Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat kuitenkin myös minun poliittisen linjani ytimessä olleet aina, ja monen muunkin vihreän.

"Yritämme myös olla vastavoima nationalismille ja vihapuheelle", Säisä sanoo. Vihapuheen vastavoimana olen minäkin parhaani mukaan esiintynyt. Nationalismista minulla tosin ei ole ihan noin jyrkkä näkemys. Olen itsekin sinivalkoinen humanisti, opiskellut yliopistossa sellaisia kansallisia tieteitä kuin kotimainen kirjallisuus ja suomen kieli, joten en minä nationalismia pelkästään pahana pidä. Ääriasentoon vietynä se tietysti on tuhoisa ajattelutapa, mutta mikäpä ei olisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Niinpä niin, ainakin olette rehellisiä. Mikä on hatunnoston arvoinen asia tässä matoisessa maailmassa. Hetki, käyn hattuhyllyllä.

(laittaa hatun päähänsä, nostaa sitä, vie hatun takaisin hattuhyllylle)

No niin, asiaan. Minä äänestän ainoastaan sellaista ehdokasta, jonka voin olettaa ajavan minun asiaani. Enkä nyt sattuman oikusta satu olemaan eläinsuojelijoiden mielestä auttamisen arvoinen eläin, enkä ole feministi, enkä edes nainen, joten minä en voi ketään teistä äänestää. Yritän etsiä sellaisen ehdokkaan jonka voi olettaa ajavan keski-ikäisen työttömän miehen asiaa. Jos sellaisia ehdokkaita on.

Onnea vaalityöhön.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kiitos. Aivan huoletta voit siis äänestää vaikka minua, minä kun itsekin olen keski-ikäinen mies. Ja aivan liian moni minunkin ystävistäni ja tutuistani on työtön. Tiedän kyllä ettei se hääviä ole, ja vihreitten ajaman perustulon idea on juuri siinä, että työttömien kyykyttäminen loppuisi.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Katsotaan. En myöskään äänestä mielelläni sellaista ihmistä, jonka kanssa en ole keskutellut kasvotusten. Nähdään siis Kauppatorilla tai kävelykadulla, jos satumme kohtaamaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #7

Kiva! Toivottavasti nähdään! Ainakin viime kuntavaaleissa ihmisten kohtaaminen kadulla oli kaikkein parasta.

Jaakko Häkkinen

On selvää, että eläinoikeuspuolueen kannattajat ovat pois vihreiltä. Feministipuolueen kannattajat ovat pois vihreiltä ja vasemmistoliitolta.

Olisiko sittenkin ollut parempi ajaa näitä asioita olemassaolevien puolueiden kautta?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Mainitsinkin jutussani, että molemmat haastatellut ovat (ainakin tällä hetkellä) entisiä vihreitä. Tuolla "ainakin tällä hetkellä" viittasin siihen, että he luultavasti (toivottavasti) palaavat vielä vihreisiin takaisin. Voi olla kuitenkin ihan hyväkin että näitä kysymyksiä nostavat muutkin esiin kuin vihreät, ja jos jotkut haluavat tehdä sen vielä kärjekkäämmin ja ainoana agendanaan, niin siitä vaan. Katsotaan miten pitkälle se kantaa.

Jaakko Häkkinen

"Nationalismista minulla tosin ei ole ihan noin jyrkkä näkemys. Olen itsekin sinivalkoinen humanisti, opiskellut yliopistossa sellaisia kansallisia tieteitä kuin kotimainen kirjallisuus ja suomen kieli, joten en minä nationalismia pelkästään pahana pidä. Ääriasentoon vietynä se tietysti on tuhoisa ajattelutapa, mutta mikäpä ei olisi."

Juuri näin. Ääriajattelua edustaa sekin, että nationalismi kokonaisuudessaan olisi mörkö, ja ääriajattelun kannatus tuppaa meillä onneksi aina jäämään marginaaliseksi - vain pieni ääripää saadaan mukaan vastustamaan toista pientä ääripäätä, harmaasävyjä tunnistavan suuren enemmistön puistellessa päätään siinä välissä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Turulla ja turkulaisilla ei ole toistaiseksi mitään hätää, kun te olette vasta ehdokkaina kuntavaaleissa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vihreitten tavoitteena on nousta Turun suurimmaksi puolueeksi. Jos se toteutuu, ei turkulaisilla ainakaan ole enää mitään hätää.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minusta on hyvä, että on eläinoikeuspuolue ja feministinen puolue. Ne molemmat ajavat tärkeitä asioita, joista ei puhuta tarpeeksi. Toivon molemmille hyvää menestystä. Mielestäni Vihreiden tulisi olla ensisijaisesti ympäristöpuolue. Nuo muut hyvät tavoitteet pitää myös huomioida. Yhteistyöllä pääsemme parempaan tulokseen.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Minusta olisi parempi, että te (feministit, vihreät, vasemmistolaiset jne) pääsisitte tuntuvaan valta-asemaan Helsingissä, mutta ette Turussa.

En haluaisi, että oma kotikaupunkini olisi koekaniini, johon toimintanne seurauksia testataan. Helsinki taas puolestani saisi tällainen olla ja toivonkin, että menestytte siellä äärimmäisen hyvin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Minusta olisi mukava kokeilla sellaista Turkua, joka olisi tasa-arvoinen ja kunnioittaisi myös eläinten oikeuksia. Hiilineutraalius olisi myös kokeilemisen arvoinen juttu, samoin Itämeren puhdistus.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Mä en vaan ymmärrä miten vihreistä saadaan edes vahingossa leivottua ympäristöpuolue.
Kun ajatellaan miten kävi Hanasaarelle, sekä ydinvoiman ja GMOn vastustaminen, vaikka Viite, vihreiden tiedepuoli, yrittää epätoivoisesti muuttaa ajattelua älylliseen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vihreät ei ole kategorisesti ydinvoimaa tai GMO:ta vastaan.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Eli turhaan sitten lähtivat halltuksesta. :)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #14

Ai Kataisen hallituksesta? No, ydinvoiman lisärakentamista ei pidetty hyvänä ideana silloin (eikä pidetä vieläkään) ja Fennovoiman hankkeessa epäilyttää Rosatomin rooli. Nykyisten ydinvoimaloiden alasajoa vihreät eivät kuitenkaan kannata. Saksassahan ydinvoimalat ajettiin alas ideologisista syistä, mitä muutkin vihreät kuin minä pitävät virheenä.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #15

Nihil peccat nisi quod non peccat

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #17

No hyvinhän mulla menee, jos ainoa syntini on se, etten tee syntiä.

Toimituksen poiminnat