Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Sananvapaus ei suojaa väkivaltaisia uusnatseja

Itsenäinen Suomi pärjää ilman natseja myös seuraavat sata vuotta. Näin tuntuu ajattelevan myös poliisihallitus, joka jätti kanteen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) lakkauttamiseksi. Perusteluissaan poliisihallitus vetoaa muun muassa yhdistyslakiin, jonka mukaan käräjäoikeus voi julistaa olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja toimivan yhdistyksen lakkautetuksi. Vastaajina kanteessa on kuusi nuorta tai nuorehkoa miestä.

Kanteen mukaan PVL kansallissosialistisine ohjelmineen ja siihen liittyvine vihapuheineen ei nauti sananvapauden suojaa eikä tuollaiseen aatteeseen nojaava voi liioin vedota yhdistymisvapauteen. Kysymys on näiden oikeuksien väärinkäytöstä. Tällaiseen toimintaan julkinen valta ei voi suhtautua neutraalisti tai hyväksyvästi.

PVL:n piirissä ilmenevä väkivalta on pääosin spontaania ja reaktiivista. Yleensä se käynnistyy siten, että sivullinen osoittaa halveksuntansa tai eriävän mielipiteen PVL:n jäsenelle, ja nämä reagoivat siihen väkivaltaisesti. PVL:n levittämä propahanda ja väkivaltaiset kokoontumiset ovat yhdistyksen olemassolon olennainen syy. Näyttää siltä, ettei yhdistyksellä juuri muuta toimintaa olekaan.

Tässähän ei sinänsä ole mitään uutta. Uusnatsit ovat aivan samanlaisia kuin vanhatkin. Ei heilläkään ollut mitään varsinaista ideologiaa. Heidän propagandansa nojasi sellaisiin arkaaisiiin näennäisarvoihin kuin Rotu, Veri ja Johtaja. Ei natsismilla koskaan ole ollut mitään muuta ohjelmaa kuin toisinajattelijoiden vaientaminen, vainoaminen ja tuhoaminen. Ja paljonhan he saivatkin tuhoa aikaan. Ennen natseja Saksa oli millä mittarilla tahansa johtava länsimaa. Natsit tappoivat tai ajoivat maanpakoon kaikki ajattelevat olennot. Monet pakenivat Yhdysvaltoihin, joka toisen maailmansodan jälkeen nousikin johtavaksi länsimaaksi.

PVL hyväksyi Helsingissä syyskuussa tapahtuneen törkeän pahoinpitelyn osaksi toimintaansa sekä palkitsi pahoinpitelystä tuomitun Jesse Eppu Oskari Torniaisen. Tämä jo yksinään kertoo millaisesta järjestöstä on kyse.

Asema-aukion uhrille ja hänen isälleen on riittänyt myötätuntoa, eikä ihme. Minua surettaa kuitenkin ajatus Torniaisen vanhemmista: miten yksin he ovat surunsa ja häpeänsä kanssa. Tuskin ainakaan sosiaalisesta mediasta löytyy ymmärrystä, ja löytyneekö mistään muualtakaan.

Kuolema on peruuttamaton, mutta niin kauan kuin on elämää, on toivoa. Itseäni ilahdutti kovasti tieto, että entinen vastarintaliikkeen johtaja Esa Holappa lähti vihreiden kuntavaaliehdokkaaksi Oulussa. Hän tuntee syrjäytyneiden nuorten ahdingon, hän jos kuka. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sananvapaus ei suojaa väkivaltaisia uusnatseja"

Mikä sitten suojaa natseja?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

"Itsenäinen Suomi pärjää ilman natseja myös seuraavat sata vuotta"

Mitens toi jatkosota?

Eipä se sananvapaus paljoa auta kun katsoo miten herkästi niitä tuomioita irtoaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Sananvapaus koskee kaikkia. Sananvapauden rajoitukset koskevat sitä, mitä saa sanoa. Myöskään ne eivät riipu siitä, kuka sanoo vaan sitä, mitä sanoo. Edesmenneessä Neuvostoliitossa tietysti oli se käytäntö, että perustuslaki määritteli kansalaisille laajat oikeudet, mutta tuomari päätti, ketä ne koskivat. Ja tätä käytäntöähän emme halua tänne, emmehän.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

"Ennen natseja Saksa oli millä mittarilla tahansa johtava länsimaa."

Höpö höpö. Weimarin tasavalta oli riisuttu aseista, kärsi laajasta työttömyydestä ja oli täynnä katkeria ja nöyryytettyjä saksalaisia jotka kokivat että heidät oli petetty. Ruhrin miehitys vain lisäsi lisää polttoainetta tuleen. Natsit eivät saaneet kannatustaan pelkästään anti-juutalaisuudellaan.

"Natsit tappoivat tai ajoivat maanpakoon kaikki ajattelevat olennot. Monet pakenivat Yhdysvaltoihin, joka toisen maailmansodan jälkeen nousikin johtavaksi länsimaaksi."

Juu, aika moni natsikin sai uuden kodin Yhdysvalloista.

https://en.wikipedia.org/wiki/Wernher_von_Braun

https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Paperclip

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Juuri näin. Ei ne natsit kivoja ollut, mutta pysytään kuitenkin reaalimaailmassa. Natsit nousivat valtaan juuri laman ja nöyryytyksen takia. Ei kaikkia ajattelevia ajettu ulos maasta, sen takia sodan alussa Saksalla oli valtava tekninen etumatka ja juuri natsitiedemiesten avulla Yhdysvalloista ja Neuvostoliitosta tuli supervaltoja.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo vähän ehkä kärjistin. Ainoastaan juutalaiset ja homot ajettiin ulos maasta tai tapettiin. Ja mitä tulee tieteen ja taiteeen huippuihin, niin nehän oli kaikki juutalaisia tai homoja tai molempia. Juutalainen Albert Einsteinhan sen toisen maailmansodan loppujen lopuksi ratkaisi, sillä ilman hänen teorioitaan ei atomipommia olisi osattu kehittää.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #6

Rekisteröity yhdistys voidaan lakkauttaa liikeen kielto eikä lakkautus tule toiveistasi huolimatta onnistumaan ennenkuin vihreät ovat enemmistönä eduskunnassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #7

En usko, että poliisihallitus nostaisi kanteen, jolla ei ole toiveita läpimenosta.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"Tie helvettiin on päällystetty hyvillä aikeilla."

Jos jotain ryhmää tai ryhmiä suositaan toisen ryhmän kustannuksella, ongelmia tulee varmasti. Vielä isompia ongelmia tulee siitä, että nöyryytetty ryhmä kuuluu enemmistöön. Tästähän käy esimerkkinä aikaisempien kommentoijien luonnehdinta niistä syistä, jotka auttoivat natsit valtaan. Esimerkkiä taas nykyisestä menosta on helppo löytää länsimaista, joissa rankempi oikeisto nostaa rumaa päätään.

Hankalintahan tässä on se, että ihmiset eivät oikeasti kannata ihmisarvoa polkevia oikeistolaisia arvoja, mutta päätyvät kannattamaan kyseisenlaista oikeistoa, koska nykyinen vaihtoehto nähdään pahempana. Hylkimisreaktiota aiheuttavat esim. aloituksenkin kaltaiset ulostulot ja toiminnat hallinnon puolesta siitä, ettei sananvapaus kuulukaan kaikille.

Tilanteen voisi laukaista kohtelemalla ihmisiä yksilöinä, eikä etuoikeutettuina tai nöyryytettyinä ryhminä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Luulen että viha natseja kohtaan kumpuaakin juuri siitä, että se pyrkii nöyryyttämään enemmistöä: meitä tolkun ihmisiä, joiden mielestä väkivalta ei ole oikea keino poliittisten tavoitteiden ajamiseen.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Natsien mahdollista nöyryyttävää toimintaa enemmistöä vastaan ei näe, eikä tiedä, jos natsit eivät ole vallassa. Nykyisen hallinnon nöyryytyksen taas näkee ja jos se on liikaa ihmisille, he voivat hypätä vaikka natsien kelkkaan kunhan vain pääsevät eroon nykyisestä hallinnosta.

Kirjoitat väkivallasta, mutta väkivaltahan on jo nyt tuomittavaa. Ei tavallisen taallaajankaan tekemä väkivalta edes natseja vastaan ole hyväksyttyä, kuten ei myöskään natsien väkivalta ketään vastaan.

Natsitkin ovat ihmisiä. Jos heitä ei kohtele ihmisinä, ei ole sen parempi itsekään.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi Vastaus kommenttiin #11

Tämä. Ja kiellolla ei saavuteta mitään muuta kuin sen että vastarintalaiset jatkavat toimintaansa maan alla jossa heitä on vaikeampi pitää silmällä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #12

En tiedä onko heitä sen vaikeampi pitää silmällä, mutta ainakin heidän on vaikeampi toimia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #11

Tottakai natsitkin ovat ihmisiä. Minähän olen aina vaatinut heitä kohtaan samaa respektiä kuin mustalaisia, juutalaisia, somaleja, transvestiitteja, skinheadeja, sukupuolisia ahdistelijoita, prostituoituja, homoja, koiria, kissoja, lapsia ja pedofiilejäkin kohtaan. Kaikki me olemme yhtä arvokkaita luojanluomia. "Jos kaikki ovat Jumalan luomia ja kuuluvat hänen pelastusssuunnitelmaansa, on syntiä sortaa tai syrjiä ihmisiä heidän etnisen alkuperänsä perusteella, sen perusteella, millaisina he ovat syntyneet, eli millaisiksi heidät on luotu. Tämä on hyvin yksinkertainen kristillinen normi siitä huolimatta, että kristinuskon historiassa sitä vastaan on paljon rikottu. Ellei rasismi ole syntiä, mikä sitten on?" (Markku Envall, Polkupyörällä ajamisen taito)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

natsit(ja uusnatsit)vertautuu anarkisteihin ja äärikommareihin+kettutyttöihin ja muihin hihhuliporukkaan,mukana myös äärigrönä/greenpeacesiipi,,kaikki samaan junaan ja siperiaan !

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kuten jo sanoin: kaikki me olemme yhtä arvokkaita.

Toimituksen poiminnat