Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Humanisti presidenttiehdokkaana

Tänään kuultiin ilouutinen: Pekka Haavisto lähtee kuin lähteekin Vihreitten presidenttiehdokkaaksi. "Niin Suomi kuin maailmakin tarvitsevat Pekan kaltaista humaania arvojohtajaa ja rauhanrakentajaa", Saulin veljenpoika Ville Niinistö kehui tänään Turun Sanomissa.

Viime presidentinvaalit olivat todella poikkeukselliset. Ensimmäistä kertaa en joutunut vaihtamaan ehdokasta toisella kierroksella. Sain loppuun saakka äänestää parasta enkä viimeisessä vaiheessa sitä vähemmän huonoa vaihtoehtoa.

Viime kerralla monien ongelma oli varmaan se, että toisella kierroksella vastakkain oli kaksi kovin samanlaista ehdokasta: sekä Niinistö että Haavisto ovat Nato-myönteisiä, eikä kumpaakaan voi mieltää vasemmistolaiseksi. Tai jos ollaan tarkkoja, niin molemmat olivat Nato-myönteisiä ainakin silloin. En tiedä, miten Trumpin valinta USA:n presidentiksi on vaikuttanut Sauli Niinistön ajatteluun. Onko Nato hänestäkään enää sama järjestö kuin edellisen presidentin aikana?

Haavistolta minulla oli tilaisuus kysyä asiasta tänään, kun hän kävi turkulaisten kuntavaaliehdokkaiden järjestämässä tilaisuudessa puhumassa. Hän sanoi, että jos asiasta nyt tulisi kansanäänestys, hän ei äänestäisi Natoon liittymisen puolesta.

Ei ole syytä epäillä Trumpia, kun hän sanoo, että kaikkien Nato-maiden pitäisi laittaa puolustukseen kaksi prosenttia valtion budjetista. Hyvin harva Nato-maa siihen todellisuudessa pystyy, ja tiukkaa se tekisi Suomellekin.

Naton puolestapuhujat ovat usein vedonneet Naton viidenteen artiklaan, jonka mukaan Nato-maat puolustavat hyökkäyksen kohteeksi joutunutta Nato-maata. Tämän takia yhteenkään Nato-maahan ei ole hyökättty.

Toisaalta sekin skenaario, että joku hyökkäisi johonkin EU-maahan, tuntuu kovin haetulta riippumatta siitä, onko kyseinen EU-maa Naton jäsen vai ei. En usko että EU jäisi katsomaan sellaista sivusta. Pitää muistaa, että Venäjän kanssa ongelmiin joutuneet maat, kuten Georgia ja Ukraina, eivät ole EU-maita. Putin ei ehkä ole mikään rauhan ruhtinas, mutta ei hän tyhmäkään ole.

Seuraavista presidentinvaaleista voi tulla varsin mielenkiintoiset. Haavisto on toistaiseksi esiin tulleista ehdokkaista ainoa, joka ulkopoliittisessa osaamisessa voi haastaa Niinistön. On mys luultavaa, että koviin arvoihin on niihin vaaleiihin mennessä kyllästytty niin perusteellisesti, että aika on kypsä humanisteille ja kypsille poliitikoille. Kellä korvat on, se kuulkoon, ja Trumpin kaltaisia räikeitä ja joutavia möykkääjiä on siihen mennessä epäilemättä kuultu sen verran, että herkimpiä korvia särkee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Pekka Haavisto on kyl valtiotieteiden ylioppilas eikä mikään humanisti tyyliin Jussi Halla-aho tai Jussi Niinistö.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jussi Halla-aho on kyllä koulutuksensa puolesta humanisti, mutta vaikea tuota entistä kielitieteilijää, nykyistä mamuille räksyttävää rakkikoiraa on minään humanistisen ihmisrakkauden esitaistelijana pitää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei kai valtiotieteiden maisterin loppuun suorittaminen mikään mahdoton tehtävä ole. Rauhanneuvottelukokemukset voisi hyvinkin kirjoittaa graduksi kelpaavaan muotoon.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Herranjumala!! Jiri Nieminen, mitä tarkoittaa sana "humanisti"? Miten määritellään humanisti? Miten ymmärretään humanisti?

Tarkoittaako Jiri Nieminen että "humanisti" määrittyy muodollisen määritteen, esim. oppiarvon kautta?

Jiri Nieminen mainitsee humanisteina Jussi Halla-ahon ja Jussi Niinistön. Taivahan taivas! Joku voi ottaa tuollaisen ironian tosissaan. Kun ikänsä pyörii yliopistolla ja vehtaa oppiarvojen kanssa, niin tällaiseen voi sortua.

Tieteenpäivillä paneelia johtanut Tuomas Heikkilä (suomen Rooman insituutin johtaja) kysyi milloin Suomi saa ensimmäisen humanistipresidentin. Kysymys suuntautui Jussi Niinistölle joka on kuulemma kauan sitten tutkinut Isänmaallista Kansanliikettä (IKL) ja on sillä perusteella MUKA humanisti.

Heikkilän tekemän kysymyksen myötä arvostukseni tieteentekijöitä, noita "humanisteja" kohtaan romahti.

Pekka Haavistoa kutsuisin munkkiniemihumanistiksi. Kun se Kainuukin on niin pieni ja kaukana ja asukkaistakin tyhjentynyt ja kun siellä on se Nälkämaakin, Terrafame, kaiken pahan alku ja loppu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Minusta Haavisto on humanisti sanan vanhanaikaisessa tai perinteisessä merkityksessä. "Se on humanismia jossa on monta osatekijää, esimerkiksi suvaitsevaisuus, ymmärtämys, suurpiirteisyys. [...] On ankaria nuoria kirjoittajia joiden mielestä se mitä minä kirjoitan on kyynisyyden ja ihmisvihan orgiaa. Omasta mielestäni enin osa siitä mitä kirjoitan on tähdännyt johonkin muuhun: oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan, moninaisuuden tunnustamiseen, yritykseen ymmärtää sitä mikä on toisenlaista." Näin kertoo Christer Kihlman itsestään kirjassaan Epätoivon toivo. Mutta samaa voisi sanoa Haavistostakin, ja miksei myös minusta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Uskotko humanisti-leiman edistävän Haaviston asiaa? Pekalla ei nimittäin ole erityisiä näyttöjä humanismista, ei teorian eikä käytännön kautta. Koulunkäynti loppui tosiasiallisesti yo-kirjoituksiin, ja harrastuksista tiedän Kuplavolkkarit; puhtaasti tekninen kohde.

Pekka Haavisto on toiminut vihreänä yleis- ja ympäristöpoliitikkona, ja siltä pohjalta parissa erilaisessa ministerintehtävässä, ei kuitenkaan sosiaali- tai koulutusalalla.

Haavisto suoritti toki "humaanin" siviilipalveluksen, mutta niin teki myös kielitieteilijä, kirkkoslaavin asiantuntija, filosofian tohtori Jussi Halla-aho. Kenelle menevät humanismipisteet, jos niitä aletaan tiukasti näyttöjen perusteella jyvittää?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Humanisti tarkoittaa humanismin kannattajaa tai humanististen tieteiden tutkijaa (tai opiskelijaa). Haavisto on humanisti tässä sanan ensimmäisessä (ja itse asiassa vanhemmassa) merkityksessä, Halla-aho tuossa jälkimmäisessä. Jussi on tosiaan entinen kielitieteilijä, mutta ainakaan Jussin maahanmuuttolinjauksista ei voi päätellä, että esim. Georg Henrik von Wrightin Humanismi elämänasenteena kuuluisi hänen suosikkikirjoihinsa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ymmärrän, että vihreät haluavat varata humanismin teemaksi omalle ehdokkaalleen, ja mieluiten vain hänelle. Kampanjavastaavana yrittäisin varmasti aivan samaa: "Pekka - mies humanistisesta Kuplasta".

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #5

Kaikesta sydämestäni soisin humanismin teeman olevan kaikkien muidenkin ehdokkaiden johtotähtenä. Ei Haaviston humanismi ole muilta pois. Kupla on muuten tosi sympaattinen auto, olen itsekin sellaisella nuorempana ajellut. Kestää isältä pojalle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei muuten tapaa. Näin hänet viimeksi tänään, ja hän esitteli itsensä kansanedustajana.

Miten kävi sen tutkintapyynnön kanssa, josta viiden vuoden takaisessa blogissasi vihjasit? Siinä jonka linkitit kommenttiisi?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #8

Miten kävi sen tutkintapyynnön kanssa, josta viiden vuoden takaisessa blogissasi vihjasit?

Jos olisi johtanut syytteeseen, niin olisihan siitä varmaan kuultu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #27

Siis savua ilman tulta. Arvasin.

Pekka Pylkkönen

Onko meillä taantuva kehityskaari? Ennen Ahtisaarta presidentit tapasivat olla tohtoreita. Sen jälkeen perustutkinto riitti. Haaviston toisen asteen tutkinnon jälkeen jäämme odottamaan yläasteelta valmistunutta presidenttiä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

On. Ennen kommentit tapasivat liittyä siihen puheenvuoroon, jonka jatkeeksi niitä rustattiin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Humanisti Pekka Haaviston ulkopoliittinen osaaminen liittyy sodankäyntiin.

Sellaista presidenttiä ei Suomi halua eikä tarvitse.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Rauhanrakentajana hänet maailmalla tunnetaan. Sellaisia tarvitsee koko maailma, ei vain Suomi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kotimainen ETMU-tunnustuspalkinto lienee tunnetuin Pekka Haavistolle myönnetyistä tunnustuksista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #16

En tiedä tunnustuksista, mutta Haavisto on kansanedustaja ja kuuluu ulkoasianvaliokuntaan. Hänellä oli useita YK-tehtäviä vuosina 1999-2005, hän oli Euroopan unionin erityisedustaja Sudanissa ja Darfurissa 2005-2007 sekä YK:n erityisasiantuntija Darfurin rauhanprosessissa vuonna 2007. Hän on ollut ulkoministerin erityisavustaja Afrikan kriiseissä vuodesta 2009 ja EU:n rauhaninstituutin puheenjohtaja viime lokakuusta lähtien.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Mikäli seuraava presidentinvaali menee toiselle kierrokselle, Pekka Haaviston vastaehdokkaaksi nousenee Merja Kyllönen (Vas.).

Mitkä ovat blogistin mielestä ne asiat, jotka tekisivät ehdokas Haavistosta paremman presidentin, kuin ehdokas Kyllösestä?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Onpa epätodennäköinen skenaario. Sauli Niinistö on varmasti toisella kierroksella, ja tiedossa olevista ehdokkaista se toinen on melko varmasti Pekka Haavisto. Jutta Urpilainenkin saa varmasti enemmän kannattajia liikkeelle kuin Kyllönen.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kiitos vastauksestanne!

Mikäli ehdokas Kyllösen pääsy toiselle kierrokselle on epätodennäköinen skenaario, ihmetyttää se, miksi hän, tai muu saman epätodennäköisyyden omaava edes silloin asettuu ehdokkaksi. Ehdokas Haaaviston etu olisi, jos Vasemmistoliitolla ei olisi omaa ehdokasta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #59

Eikös Vasemmistoliitolla ollut viime kerrallakin oma ehdokas. Eipä tuo silloinkaan Haaviston ääniä vienyt. Koska Haavisto sai silloin toiseksi eniten ääniä, se taisi viedä ääniä muiltakin kuin vasemmistolaisilta.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

En ole vihreä, mutta Haavisto on Soininvaaran ohella tolkun mies. Olen seurannut hänen kirjoitteluaan ja esim. maahanmuuttoasioissa hän on hyvin pragmaattinen. Olen pitänyt aina hänen rakentavasta tyylistään.

Tuossa esimerkki.

http://m.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/pekka-ha...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kyll mää vaan reservin kapteenia äänestäisin toisellakin kierroksella Puolustusvoimain Ylipäälliköksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Niin teki moni muukin viime kerralla.

Vuonna 2012 Sauli Niinistö sai presidentinvaalien toisella kierroksella yli 700 000 ääntä enemmän kuin Pekka Haavisto !

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Näillä näkymin näyttää, että presidenttiehdokkaita tulee 5 tai 6: Matti Vanhanen, Pekka Haavisto, Merja Kyllönen, Jutta Urpilainen, Sari Essaja sekä nykyinen presidentti. Se tarkoittaa, että ensi kierroksella mitataan kunkin ehdokkaan suhteellista kannatusta.

Voi hyvinkin käydä, että toisella kierroksella vastakkain on Haavisto ja Niinistö. Niinistöä vastaan mahdollisuuksia ei ole kenelläkään, mutta onpahan äänestetty tai jätetty äänestämättä. Veikkaan alhaista osallistumista. Toisaalta juuri siinä on yllätyksen mahdollisuus.

Risto Salonen

Eiköhän säästetä valtion vähiä rahoja ja äänestetä Sauli suoraan ekalla kierroksella. Ei tarvitse sitten pääministerinkään selitellä kassan pienentymistä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Suomessa saa äänestää ketä haluaa. Yhdysvalloissakin on tähän asti oltu ylpeitä siitä, että kenestä tahansa voi tulla presidentti.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #25

Vaikka ei olisi edes syntynyt Amerikan mantereella.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #29

Jamaica Hospital Medical Center, New Yorkissa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #31

No onhan se Amerikan mantereella.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #32

Kenia ja/tai Hawaii eivät ole.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #34

Itse asiassa Havaiji kuitenkin kuuluu Yhdysvaltoihin. Saarihan se toki, aivan kuten Manhattankin, jolla New York sijaitsee. Kenia ei toki Yhdysvaltoihin kuulu, siinä olet aivan oikeassa. Mutta eipä siellä kukaan Yhdysvaltain presidenteistä ole syntynytkään.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #40

Mutta eipä siellä [Keniassa] kukaan Yhdysvaltain presidenteistä ole syntynytkään.

Yhtä kuitenkin epäillään. No nyt se on kuitenkin ns. 'mute point', kun luovutti V.Talon avaimet seuraajalleen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #42

Epäiltiin. Epäily osoittautui kuitenkin hölynpölyksi. Obamaa vastaan käytiin harvinaisen likaista kampanjaa (niin kuin Hillary Clintoniakin vastaan).

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #44

Suurin epäilyksiä herättänyt kysymys oli, miksi Obamalta kesti useita vuosia tuoda syntymätodistuksensa esille?

Nyt on tiedettävä, että USA:ssa ei ole mitään Suomen kaltaista virallista väestörekisteriä, vaan ihmisten tunnistaminen perustuu viime kädessä sairaalan antamaan paperinpalaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #45

Rasismin on väitetty olevan tärkeä motivoiva tekijä Obaman syntymätodistusta koskevissa salaliittoteorioissa, koska monien oli vaikea hyväksyä mustaihoista presidenttiä. Haaviston homous tuntuu olevan joillekin suomalaisille samantapainen ongelma.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ep%C3%A4ilyt_Barack_...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #47

Onnellisessa tilanteessa Suomen pressanvaaleissa on eri sukupuolta ja eri sukupuolista suuntausta edustavia ehdokkaita.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #48

Kyllä. Ja ehkä joskus elämme maassa, jossa ehdokkaan sukupuolella, sukupuolisella suuntautumisella tai ihonvärillä ei ole oikeasti mitään väliä kenellekään. Joskus on käynyt mielessä, että erottaako ihmiset vaalit ja treffipalvelut toisistaan.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Vihreän ympäristöliikkeen perusarvot ovat historiallisesti olleet lähes diagonaalisessa oppositiossa klassisen humanismin määritelmän kanssa, jolla on tarkoitettu aatteellisena käsitteenä ihmisyyteen perustuvaa elämänkatsomusta. Tässä yhteydessä voisi nostaa esiin myös erään toisen vihreän "humanistin", Pentti Linkolan nimen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Pentti Linkola on tosiaan diagonaalisessa oppositiossa klassien humanismin kanssa, mutta eipä hän Vihreän liiton jäsen olekaan. Humanisti hän ei ole millään tavalla koskaan ollut. Hänellä on muistaakseni jonkin verran biologian opintoja, mutta ei mitään tutkintoa miltään alalta. Itse hän taitaa tituleerata itseään kalastajaksi, mitä hän onkin, mutta onpa hän tainnut joskus itseään biologiksikin kutsua, ja sitä hän ei tarkkaan ottaen ole. Hän on toki erinomaisen sujuvakynäinen kirjoittaja ja viljelee harvinaisen onnistuneesti profeetalliseen tyyliin kuuluvaa paatosta ja retoriikkaa. Se on niin vakuuttavaa, että asia-argumenttien ohuus ei heti paista silmään. Vihreän liikkeen alkuaikoina hän oli mukana ja luonnosteli Vihreille ohjelmankin, joka ei kuitenkaan mennyt läpi. Hänen yhdessä Soininvaaran kanssa kirjoittamansa kirja Kirjeitä Linkolan ohjelmasta on suositeltavaa luettavaa jokaiselle, jota kiinnostavat suomalaisen vihreän liikkeen juuret. Sen luettuaan ymmärtää myös, miksi Vihreä liitto lähti Soininvaaran eikä Linkolan linjoille.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Uskoisin, että valtaosa suomalaisista politiikoista, myös tulevista pres. ehdokkaista, suomaisten kansan enemmistöstä puhumattakaan jakaa humaanit arvot. Joskus politiikassa tarvitaan humaanin ajatusmaailman lisäksi myös "kovuutta" Pres. Martti Ahtisaari, joka varmasti omaa humanisteisen maailmankuvan on joutunut ns. "kovien" päätösten eteen niin Namibiassa kuin Balkkanin kriisiä hoitaessaan, olisiko Haavistosta tälläiseen, epäilen. En ole mikään Niinistön ihjailija, enkä häntä tulevaisuudessakaan tule äänestämään, mutta Niinistön eduksi on sanottava, kun hänen koko poliittista uraa olen seurannut, Varsinais-Suomalaisia kun molemmat olemme, niin hänen kohdallaan elämän kova, kohtuuttoman kova koulu, on häntä, Niinistöä, "pikkusieluisuudestaan" tunnettua, muuttanut kamreerimaisesta suhtautumsesta elämään, kohti humanismia, se on ollut hänelle hyväksi

Käyttäjän MikaSaarela kuva
Mika Saarela

Varhaisimmillaan humanisti oli antiikin kielten ja kirjallisuuden tuntija. Siitä periytyy käsite humanistiset tieteet ja humanistinen tiedekunta. Siinä mielessä Haavisto ei ole oppitaustaltaan humanisti ja Jussi Niinistö on. Jos humanismilla ymmärretään sanasta humaani eli ihmisläheinen tai inhimillinen lähtevää käsitettä, silloin osat taitavat vaihtaa paikkaa.

Jaakko Häkkinen

Viittaako kirjoittaja "kovilla arvoilla" maahanmuuttokriittisyyteen? Eikö turvapaikkajärjestelmää väärinkäyttävään elintasosiirtolaisuuteen saisi puuttua väärinkäytöksiä estämällä ja porsaanreikiä tukkimalla?

Minusta kovia arvoja ovat nimenomaan ne, joissa Suomen kansalaiset jätetään toisarvoiseen asemaan ja heidän turvallisuuttaan ja hyvinvointivaltiota nakerretaan sallimalla haitallinen ja laiton maahanmuutto. Viime vuonna maahanmuutto maksoi miljardin - se kaikki on pois veronmaksajien selkänahasta.

Ei ole mitään "kovaa arvoa" siinä, että Suomen valtio priorisoi omat kansalaisensa - niin tekee jokaikinen valtio maailmassa! Mikään muu valtio ei priorisoi suomalaisia kuin Suomi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No kieltämättä "maahanmuuttokriittisyys" Trumpin malliin edustaa kovia arvoja ja pehmeää päätä. Ja kuten hyvin tiedetään, Haavisto ei ole mikään rajat auki ja kaikki tänne -mies. Hän on tolkun ihminen jos joku. Muistan hännen sanoneen, kun pohjoisessa valitettiin että Venäjän puolelta kävelee tänne koko ajan väkeä, että onhan siinä puomissa saranat, pankaa se kiinni. Kyllä Venäjällä on varaa huolehtia pakolaisista siinä missä meilläkin.

Jaakko Häkkinen

Joo, Haavisto on tolkun ihminen. :) Vasemmaisimpien vihreiden joukossa tupataan harrastamaan paljon mustavalkoisempaa maailmankuvaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #46

En tiedä keitä tarkoitat, joten en osaa sanoa tuohon mitään. Aika monenlaisilla painotuksilla vihreissäkin tietysti ollaan liikkeellä. Vihreäthän oli Suomessa ensimmäinen puolue, joka kyseenalaisti vanhan oikeisto/vasemmisto -jaottelun. Perussuomalaiset oli toinen. Ainoa kaikkia vihreitä yhdistävä tekijä lienee se, että mennään ympäristö edellä.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #49

Vaikkapa Ville Niinistöä:
"Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö pitää selvänä, etteivät perussuomalaiset voisi Jussi Halla-ahon johdolla seisoa sellaisen hallitusohjelman takana, mikä kävisi vihreille."
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/demokr...

Vastakkainasetteluun hakeutuminen kertoo aika mustavalkoisesta maailmanhahmotuksesta. Toden tullen vihreät luultavasti hyvinkin lähtisivät samoihin hallitusneuvotteluihin perussuomalaisten kanssa. Lisäksi muistamme, että viimeksi kun vihreät asettuivat perussuomalaisten vastavoimaksi, persut saivat jytkyn... Kannattaisi tehdä omaa politiikkaansa eikä vastustaa muita.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #53

Luulenpa että tässä se varsinainen ongelma on Halla-ahon mustavalkoisuus. Ei sen kanssa kukaan leiki.

Perussuomalaiset itse ovat asettaneet vihreät vastavoimakseen. Niinpä jytkyn jälkeen tuli tämä Haavisto-ilmiö.

Mutta siinä olet ihan oikeassa, että kannattaisi tehdä omaa politiikkaansa eikä vastustaa muita. Joskus muut vain tekevät sen vaikeaksi. Minä en ole kirjoittanut yhdessäkään puheenvuorossani Halla-ahosta, mutta tämänkin puheenvuoron ensimmäisessä kommentissa Halla-aho mainittiin, en tiedä miksi.

Itse en Ville Niinistöä mitenkään Vihreitten vasempaan laitaan sijoittuvana näe. Jos pitäisi nimetä joku punavihreäksi tai sinivihreäksi, niin Niinistö olisi kyllä minusta lähinnä sinivihreä.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #55

Niin no, määritelmä riippuu siitä, käytetäänkö mittarina talouspolitiikkaa, globaalisuutta, maahanmuuttopolitiikkaa vai jotain muuta. RKP toisaalta on kaukana vasemmalta... Ehkä olisi osuvampaa puhua vain maahanmuuttokritiikittömästä ääripäästä?

Milläs lailla Halla-aho sitten on mustavalkoinen? Minusta hän pikemminkin erottelee hyvin tarkasti nyansseja. Hänet on mainitussa toisessa ääripäässä demonisoitu kategorisesti, mistä kyseinen lehtijuttukin todistaa - ilman että on tarkasti puitu sitä, mitä Halla-aho oikeastaan on mieltä asioista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #57

Eiköhän Halla-ahon mielipiteet ole kaikkien tiedossa... eihän se jankuta kuin yhdestä ainoasta asiasta. "Maahanmuuttokriittinen" on sikäli hassu termi, että esim. kirjallisuuskriitikot kyllä yleensä tietää jotain kirjallisuudesta ja pitääkin siitä aika paljon.

Toimituksen poiminnat