Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Jonakin päivänä kaikki muuttuu

"Jonakin päivänä kaikki muuttuu sinun silmissäsi. / Myös keittokirja. / Et katsele sitä enää samalla tavalla kuin ennen. / Näet siellä vain tuhottua elämää: / Miten sokeita me olemme olleet." (Eeva Kilpi)

WWF julkaisi tänään lihaoppaan, jonka sisältö on aika lailla odotusten mukainen: tehotuotettua sianlihaa ja broileria tulisi välttää, luomua voi syödä kohtuudella. Suositeltavaa olisi vähentää lihansyöntiä ylipäätään ja korvata sitä palkokasveilla, kuten herneillä, pavuilla ja linsseillä. http://yle.fi/uutiset/3-9445253

Jo kauan on tiedetty, että suomalaiset syövät liikaa lihaa. Lihansyönnin vähentämistä voi perustella vedoten terveydellisiin, ekologisiin ja eettisiin faktoihin. Liian suuret määrät punaista lihaa kasvattavat syöpäriskiä sekä lisäävät sydän- ja verisuonisairauksia sekä kakkostyypin diabetesta. Ja jos myötätuntomme ulottuu omaa napaa pitemmälle, meidän on pakko nähdä lihantuotannon lieveilmiöt: köyhtyvä luonto, metaanipäästöt, rehevöityvät vesistöt ja ahtaasti elävät tuotantoeläimet.

Kasvispainotteista ruokavaliotakin vastaan kyllä hyökätään, mutta ilman järkiperäistä argumentointia. Sen sijaan paatosta ja retoriikkaa viljellään ylettömästi. Kehnoimmillaan se tuo mieleen eduskunnassa turkistarhauskeskustelun yhteydessä kuullun parahduksen: "Ajatelkaa turkistarhaajin itkeviä lapsia."

Samoilla linjoilla WWF:n linjausten kanssa on Taru Anttosen ja Jukka Vornasen viime syksynä ilmestynyt kirja Lihansyöjien maa. Sitä voi suositella vaikkapa kaikille niille vanhemmille, joiden teini-ikäiset lapset ovat ruvenneet vegetaristeiksi ja saaneet vanhempansa huolestumaan. Pelko pois, ei teidän mussukoilta mitään puutu. Paitsi ehkä karsinogeeneja.

Itse olen sekasyöjä kuten Vornanenkin. 1990-luvun alkupuolella olin joitakin vuosia kasvissyöjä. Minut ja vaimoni jopa vihittiin Turun kasvisravintola Versossa. Lapsiperheen arkeen kasvisruoka ei kuitenkaan vielä siihen aikaan oikein sopinut. Silkkaa laiskuuttani olen sekasyöjä edelleen. Tiedän kuitenkin hyvin, että eettisemminkin voisi lautasensa täyttää. Enkä ole ainoa. Kasvisruoalle on yhä enemmän kysyntää, ja kaupat ovat jo reagoimassa tähän uuteen trendiin, joka luultavasti (toivottavasti) on pysyvä.

Erityisen hienoa Anttosen ja Vornasen kirjassa on sen rauhallinen ote ja faktatiedon runsaus. Se ei saarnaa jo käännytetyille eikä näe maailmaa mustavalkoisena. Kirja on moniääninen ja kiihkoton.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lisätään tähän tilastoa lihan kulutuksesta viime vuosikymmeninä Suomessa :

http://www.lihatiedotus.fi/liha-tilastoissa/lihan-...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kiitos linkistä! Jos edes tuohon vuoden 2000 tasolle päästäisiin, olisi silläkin merkittävät vaikutukset ainakin terveyden kannalta.

Toimituksen poiminnat