Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Vihreä Turku

Turun vihreät julkistivat tämän vuoden kuntavaaliohjelmansa tänään. Hyvä siitä tuli. Ohjelmatyöryhmä teki perusteellisen pohjatyön, ja meillä kaikilla ehdokkailla oli mahdollisuus kommentointiin sekä poisto- ja muutosesityksiin, jotka sitten käsiteltiin ehdokaskokouksessa.

Itselleni erityisen tärkeää on, että vihreässä Turussa pidetään huolta Itämerestä. Vesistöihin kohdistuvaa ravinnekuormitusta vähennetään ja vaelluskalojen elinympäristöjä kunnostetaan. Ruoppausjätteer läjitetään jatkossa maalle, ei enää vesistöihin.

Kiva idea on myös ajatus kestävästä luontomatkailusta. Turun saaristoon luodaan Itämeren sukelluspuisto. Siellä ihmiset voivat tutustua Itämeren luontoon pintaa syvemmältä. Tämä voisi olla uusi vetovoimatekijä Turulle.

Myös kulttuuripoliittiset linjaukset ovat hyviä. Vihreässä Turussa remontoidaan konserttitalo uudeksi musiikkikeskukseksi ja uudistetaan samassa yhteydessä Puutori kulttuurin keskusaukioksi. Itse olisin ollut valmis kokonaan uudenkin konserttitalon rakentamiseen, mutta ehkä se ei tässä taloudellisessa tilanteessa ole mahdollista. Puutori tosiaan huutaa elävöittämistä, eihän siellä ole nykyään muuta toimintaa kuin jokakesäinen Booktori, joka onkin aivan mainio antikvariaattien kokoontuminen. Vanha Puutori kuoli kun sen alle rakennettiin parkkitalo. Kerran rakennustyömaan tieltä häädetyt torikauppiaat eivät koskaan palanneet. Sopii toivoa, että Toriparkki ei tee samaa Kauppatorille.

Suurten kulttuurilaitosten, kuten Turun filharmonisen orkesterin ja Turun kaupunginteatterin, tilanne on Turussa varsin hyvä: yleisöä riittää ja tarjonta on tasokasta. Toivottavasti kaupunki jaksaa pitää huolta myös lukuisista vapaan kentän toimijoista. Esimerkiksi Turun jazztapahtumat, tanssiteatterit, sirkustaiteilijat ja kansainvälisestikin ainutkertainen nukketeatteri tarvitsevat myös rahaa toimintaansa, pelkkä hengen palo ei ajan mittaan riitä.

Vihreässä Turussa panostetaan myös maahanmuuttajien kotoutumiseen. Tehdään yhdessä Turusta maahanmuuttajien työllistymisen malliesimerkki. Huolehditaan myös muiden vähemmistöjen – kuten mielenterveyskuntoutujien, vammaisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen – hyvinvoinnista, kuulluksi tulemisesta ja osallisuudesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Turussa pitäisi pitää myös huolta siitä, että Turku olisi vielä Suomen kulttuurin kehto ja portti Eurooppaan.

Pahalta näyttää esim. Euroopan ensimmäinen ja suurin rockfestivaali Ruisrock. Se ei enää ole kansainvälinen tapahtuma, vaan perisuomalaisen kaupallisen konemusiikin ja räpin kaatopaikka.

Kansainvälistyvästä Joensuun Ilosaarirockista on tulossa Suomen ykkönen:
"Ensimmäistä kertaa kolmipäiväisenä järjestettävä Ilosaarirock julkaisi yli kolmekymmentä esiintyjää tulevan kesän festivaalille".
http://www.marmai.fi/uutiset/ilosaarirock-kiinnitt...

Ruisrock oli pitkään Pohjoismaiden suurin, kuuluisin ja paras. Nyt on Roskilde.
Sen kansainvälisen tason ohjelma vuodeksi 2017 löytyy täältä:
http://www.roskilde-festival.dk/

Täältä löytyy Ruisrockin ohjelma 2017 eli jälleen taas Alma ja Sanni ja Profeetat.
http://www.ruisrock.fi/fi/ohjelma/

Sama kuin polttaisi Turun linnan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Viime vuosisadalla kävin Ruisrockissa kahdesti, ensin Nirvanaa ja sitten David Bowieta katsomassa (jälkimmäinen oli siellä vuonna 1997, edellinen joskus 1990-luvun alussa). Eipä niistä kumpikaan sinne enää tule, sattuneesta syystä. Kaupallisiahan nekin toki olivat niin kuin kaikki populaarimusiikki, mutta purivat paremmin viisikymppiseen kuin nämä nykyiset nuorison suosikit. Vika ei välttämättä ole musiikissa, vaan meissä. Mutta onneksi maailma on täynnä hyvää musiikkia ja jokaiselle löytyy jotain kuunneltavaa. Itse olen menossa perjantaina Turun Filharmonisen Orkesterin konserttiin, siellä kuullaan mm. Schönbergin Verklärte Nacht, Rautavaaaran Balladi harpulle ja jousille sekä Mozartin Konsertto huilulle, harpulle ja orkesterille. Luvassa on siis suurta ja mahtavaa, suorastaan taivaallista musiikkia.

Toimituksen poiminnat