Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Vihreä Turku

Turun vihreät julkistivat tämän vuoden kuntavaaliohjelmansa tänään. Hyvä siitä tuli. Ohjelmatyöryhmä teki perusteellisen pohjatyön, ja meillä kaikilla ehdokkailla oli mahdollisuus kommentointiin sekä poisto- ja muutosesityksiin, jotka sitten käsiteltiin ehdokaskokouksessa.

Itselleni erityisen tärkeää on, että vihreässä Turussa pidetään huolta Itämerestä. Vesistöihin kohdistuvaa ravinnekuormitusta vähennetään ja vaelluskalojen elinympäristöjä kunnostetaan. Ruoppausjätteer läjitetään jatkossa maalle, ei enää vesistöihin.

Kiva idea on myös ajatus kestävästä luontomatkailusta. Turun saaristoon luodaan Itämeren sukelluspuisto. Siellä ihmiset voivat tutustua Itämeren luontoon pintaa syvemmältä. Tämä voisi olla uusi vetovoimatekijä Turulle.

Myös kulttuuripoliittiset linjaukset ovat hyviä. Vihreässä Turussa remontoidaan konserttitalo uudeksi musiikkikeskukseksi ja uudistetaan samassa yhteydessä Puutori kulttuurin keskusaukioksi. Itse olisin ollut valmis kokonaan uudenkin konserttitalon rakentamiseen, mutta ehkä se ei tässä taloudellisessa tilanteessa ole mahdollista. Puutori tosiaan huutaa elävöittämistä, eihän siellä ole nykyään muuta toimintaa kuin jokakesäinen Booktori, joka onkin aivan mainio antikvariaattien kokoontuminen. Vanha Puutori kuoli kun sen alle rakennettiin parkkitalo. Kerran rakennustyömaan tieltä häädetyt torikauppiaat eivät koskaan palanneet. Sopii toivoa, että Toriparkki ei tee samaa Kauppatorille.

Suurten kulttuurilaitosten, kuten Turun filharmonisen orkesterin ja Turun kaupunginteatterin, tilanne on Turussa varsin hyvä: yleisöä riittää ja tarjonta on tasokasta. Toivottavasti kaupunki jaksaa pitää huolta myös lukuisista vapaan kentän toimijoista. Esimerkiksi Turun jazztapahtumat, tanssiteatterit, sirkustaiteilijat ja kansainvälisestikin ainutkertainen nukketeatteri tarvitsevat myös rahaa toimintaansa, pelkkä hengen palo ei ajan mittaan riitä.

Vihreässä Turussa panostetaan myös maahanmuuttajien kotoutumiseen. Tehdään yhdessä Turusta maahanmuuttajien työllistymisen malliesimerkki. Huolehditaan myös muiden vähemmistöjen – kuten mielenterveyskuntoutujien, vammaisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen – hyvinvoinnista, kuulluksi tulemisesta ja osallisuudesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat