Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Miksi Jesse Torniaisesta tuli natsi?

Tänään alkoi sitten oikeudenkäynti Asema-aukion pahoinpitelystä. Siis tästä jutusta, jossa uusnatsi Jesse Torniainen potkaisi rintaan Jimi Karttusta, joka löi päänsä katuun ja kuoli myöhemmin.

Tapahtumien kulku on jokaisen nähtävissä, sillä tänään julkaistu video näyttää miten se meni: syytetty uusnatsi ottaa vauhtia potkaistakseen uhriaan ja kävelee sen jälkeen paikalta kaikessa rauhassa pois. Pohjoismainen vastarintaliike, jota vielä syyskuussa kutsuttiin harhaanjohtavasti Suomen vastarintaliikeeksi, ei tee elettäkään auttaakseen väkivallan uhria. Patsastelee siinä lippujensa kanssa kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Miksi Jesse Torniaisesta tuli natsi? Se tuntuu käsittämättömältä. Ei kukaan nelivuotias lapsi ole natsi. Missä vaiheessa jokin menee pieleen kun ihminen kasvaa tuolla tavalla kieroon?

Tänään kun katselin televisiouutisisssa Jesse Torniaista, tuntui hätkähdyttävältä ajatella, miten nuorelta ja viattomalta se näyttää. Että sillä vieläkin olisi mahdollisuus luopua pahuudestaan ja hulluudestaan ja tehdä loppuelämänsä jotain hyödyllistä.

Jotkuthan niin ovat tehneetkin. Kunnioitan suuresti Esa Henrik Holappaa, liikkeen entistä johtajaa. 

Kesällä 2012 hän erosi Vastarintaliikkeen johdosta, sitten hän jätti koko aatteen. Viime keväänä hän julkaisi kirjan Minä perustin uusnatsijärjestön.

Holapan seuraajaksi nousi oululainen Juuso Tahvanainen. Elokuussa 2015 Tahvanainen pidätettiin Jyväskylässä. Mies oli johtanut Vastarintaliikkeen mielenosoitusta, joka kääntyi väkivaltaiseksi mellakaksi. Tämän tapauksen oikeuskäsittely alkaa ensi keväänä. Kiirettä pitää käräjillä.

Nyt Vastarintaliikettä johtaa jonkinlainen valtuusto. Maailmankatsomus on yhä kansallissosialistinen, ja tavoite on vallankumous. ”Kaikki toimintamme tähtää lopulta pohjoismaiseen vallankumoukseen.”

On oikeastaan kummallista, että kukaan ei ole vielä tehnyt aloitetta liikkeen laukkauttamisesta. Käsittääkseni mitään lainsäädännöllistä estettä sille ei ole. Porukkahan koostuu väkivaltaisista kahjoista, joiden niin sanotulla aatteella ei ole mitään myönteistä annettavaa Suomelle nyt eikä tulevaisuudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kertoisit ensin milloin muutuit vihreäksi, vai olitko jo syntyessäsi ns. keltainen lapsi joka tarvitsi sinivalohoitoa ja keltainen sinisen kanssa tuleekin vihreäksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Silloin kun ymmärsin, että ilman luontoa ei ole ihmistä eikä kulttuuriakaan. Kyllä tämä taisi jo lukiolaisena minulle valjeta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Varmaan siksi että hänen väkivallan kierrettä kukaan ei onnistunut katkaista. Nyt hän on murhaaja ainakin mun silmissä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Murha on harkittu teko, kun taas tappo on äkkipikaisuuksissa tehty, mutta odotellaanhan tuomiolauselmaa.

Käyttäjän ErkkaRuotsalainen kuva
Erkka Ruotsalainen

Veikkaisin että järjestön kieltäminen vaan toisi mainosta sille. Samalla ehkä myös nähdään se että mitään suurta kansanliikettä heistä ei tule vaan ovat siinä mielessä lähinnä harmittomia.Toisaalta heidän kutsuminen väkivaltaisiksi hulluiksi jäsenten rikosrekistereillä ei liene aiheetonta. Sanotaan vaikka silleen että nämä yksilöt harrastaisivat pahoinpitelyitä kuuluivat järjestöön tai eivät.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No eipä Pekka Siitoimenkaan, sen Naantalin natsin, perustamien järjestöjen kieltäminen niille mainosta tuonut.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #8

Tuli. Siitoin on nominatiivi, Siitoimen genetiivi. Wikipedia näyttää taivuttavan Siitoinin, mutta en näe tälle mitään syytä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #11

Tuleehan meille näitä viheitä, vaikka kirjoitetaan äi ja isä, tai päivastoi, niin silti sanotaan äiti JÅ isä,

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #14

Eipä siinä virhettä tee jos taivuttaa Siitoin : Siitoimen. Samalla tavalla se taipuu kuin samantyyppiset sanat avain : avaimen tai puhelin : puhelimen. Toisin on vaikkapa Eeva-Liisa Mannerin laita. Se taipuu Manner: Mannerin, koska genetiivimuoto voisi sekaantua sukunimeen Mantere : Mantereen. Siitoime-nimistä ihmistä tuskin Suomessa on, joten ei ole mitään varsinaista syytä (no any single serious reason) taivuttaa Siitoin : Siitoinin.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #11

Kyllä jopa Wikipediassa on myös "Siitoimen" ja niin ainakin minä olen sitä tähän asti nähnyt taivutettavan. Jos o poistettaisiin, pitäisi myös t:n kahdentua.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #38

Heh. Ajattelin samaa sanaa esimerkiksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ymmärtääkseni kysymyksessä ei ole järjestö, vaan liike, järjestö on merkitty yhdistysrekisteriin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Poliisihallituksen mukaan Pohjoismainen vastarintaliike on on aatteellisesti toimiva rekisteröimätön yhdistys. Yhdistyksiä velvoittavia säännöksiä ei voi kiertää jättämällä yhdistys rekisteröimättä. Myös rekisteröimättömän yhdistyksen voi lopettaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Suomessa niin kuin kaikissa maissa missä äärioikeistoideologia oli aikoinaan vahva on natsismiin kallistumiseen edesauttavia piirteitä jäljellä esim kasvatuksessa ja asenteissa ja toimintatavoissa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onko påiväkotienkin varhaiskasvatuksessa Sininmielestä ?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Voi olla. Mutta tietääkseni juuri päiväkodit voivat tukea lasta ja tukea perheitä pääsemään irti negatiivisista kierteistä joita äärioikeistoideologia pitää yllä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #16

Sini, päiväkodit ovat neuvostoperintö varhaiskasvatukselle ja siksi tarpeellisia kasvattajia.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #17

#17
Vihreäliike, peruskoulu ja päiväkodit ovat tulleet Suomeen DDR:stä.

Harva varmaan tietää, että vihreäliike ja sen politiikka kehitettiin DDR:ssä kylmän sodan aikana. Se on kauniista nimestään huolimatta vihamielinen. Sen uskottiin osaltaan tuhoavan lännen taloudellisia voimavaroja ja siten heikentävän niitä sisäisesti.

Asialla olivat DDR:n parhaat ideologit ja talousasiantuntijat. Sosiologien ja psykologien suurta apua ei voida vahätellä.

Vihreät ovat onnistuneet tehokkaasti tuhoamaan Suomen kilpailukykyä, joten voidaan todeta DDR:n olleen hyviä muussakin kuin huippu-urheilussa.

Suomessa vihreän tuhon soturina on yksi ylitse muiden. Satu Hassi. Hän on ollut nainen paikallaan.

Meppi Eija-Riitta Korholan blogit kertovat ansiokkaasti vihreiden mustasta puolesta, joka verhotaan kauniin vihreäksi.

Yltiöpäisen viherhörhöilyn kritisointi on jo vuosikausia ollut yksi hänen mieliaiheitaan. Olen pohdiskellut vihreän liikkeen ideologiaa ja suhteuttanut sen heidän vaatimuksiinsa.

Kansalaisten syyllistämisellä pyritään veroilla ja maksuilla kurjistamaan ihmisten arkielämää tehokkaasti. Se perustuu ideoligian mukaisesti yksilön tuhoamiseen.

Saadaan syntymään valtavia kustannuksia, joilla heikennetään taloutta ja kilpailukykyä. Ongelmia syntyy hengittämisestä ja muusta normaalista elämänmenosta ja selitetään, että sinun kuuluu maksaa, kun kerran teet näin.

Saunomisesta on kaikin keinoin koitettu tehdä vihreää rahasampoa. Hiukkaspäästöt tuhoavat ilmakehän. Siitä on useita tutkimuksia.

Vihersosialistit vain haluavat sälyttää kaiken muiden niskaan.
Mahdollisimman paljon itselle ja mieluusti kirjaimellisesti muiden kustannuksella. Sitähän se sosialismi loppupelissä on. Itsekästä ja ahnetta.

Ilmaston muutoksella on rahastettu biljoonia.

Onko Suomella varaa olla 100% vihreä, kun kesää on vain 25% vuodesta?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #19

Samapa tuo vaikka olisivat Kuun pimeältä puolelta jos ovat hyviä ideoita. Mutta ei vihreä liike kyllä DDR:stä tule vaan Yhdysvalloista. Rachel Carson julkaisi 1962 kirjan Hiljainen kevät, jossa hän selvitti ympäristömyrkkyjen, etenkin DDT:n, aiheuttamia haittoja. Harva kirja on muuttanut maailmaa niin paljon kuin se. Luonnonsuojelu nosti päätään ensin Yhdysvalloissa ja 1970-luvulla myös Euroopassa. Vuonna 1973 Ison-Britannian ekologisesta puolueesta (myöhemmin vihreä puolue) tuli Euroopan ensimmäinen poliittinen puolue, joka keskittyi erityisesti ympäristökysymyksiin.Kymmenen vuotta myöhemmin Saksan vihreät voittivat 17 paikkaa Saksan liittotasavallan (ei siis Saksan demokraattisen tasavallan eli DDR:n) parlamentissa Bundestagissa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #25

En minä viitsikään ihan kaikkia harhakäsityksiäsi oikaista, mutta silkkaa ystävällisyyttäni sentään tuon alun. Yhtä pahasti kommenttisi menee metsään siitä eteenkinpäin, mutta voi olla että tiedät sen itsekin.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #29

#29
Sinä vastaan DDR. Siitä on tehty jo niin monta graduakin. DDR oli todella etevä monessa asiassa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #30

Muistaakseni Natsit olivat ainakin eläintensuojelijoita.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #32

#32
Tuo pitää paikkansa. Esim, koirat ja kotieläimet saivat todella hyvää kohtelua.

Kommunistit taas jostain syystä hoitivat eläimet huonosti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #30

Vihreän liikkeen alkua voi toki jäljittää Carsonin kirjaa kauemmaskin, mutta ilmansuunta pysyy samana: amerikkalaisen kulttuurin tiennäyttäjän Ralph Waldo Emersonin (1803-1882) ajatteluun. Emersonin filosofiaan voi tutustua esimerkiksi lukemalla häneltä suomennetun esseen Luonto tai Heikki A. Kovalaisen kirjan Emerson ja filosofia.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #35

#35
Aina kannattaa lukea, mutta vihreä liike syntyi DDR:ssä ja ei siitä muutu.

Vihreän liikkeen kehittely aloitettiin DDR:ssä vuonna 1979, mutta se oli pöydällä useita vuosia ja..........

Vuonna 1989 perustettiin DDR:n vihreä puolue, joka liittyi Länsi-Saksan vihreään puolueeseen seuraavana vuonna. Vuonna 1991 eräät Itä-Saksan kansalaisjärjestöt (Neues Forum, Demokratie jetzt ja Initiative Frieden und Menschenrechte) yhdistyivät Bündnis 90 -liikkeeksi. Vuonna 1993 Bündis 90 ja Die Grünen liittyivät yhteen, mistä lähtien puolueen nimenä on ollut Bündnis 90/Die Grünen.

Miksi haluat Mika kertoa muuta kuin mikä on totuus?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #36

Pekka hyvä, edes tässä kommenttiketjussa en ole kertonut mitään, mikä ei olisi totta. Näin siitäkin huolimatta, että kommenttiketju on mennyt koko ajan aiheen vierestä. Esimerkiksi sinun kommenteistasi voisi kuvitella puheenvuoroni liittyvän jollain tavalla vihreisiin, mutta ei se liity.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #48

Ole hyvä mies niin vihreä kuin haluat.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #50

Totta kai, en minä sinulta siihen lupaa kysy. Edelleenkään puheenvuoroni ei koske vihreitä millään tavalla.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #51

#51
Joku siinä vihreydessä sinua hävettää, mutta ei ole minun ongelma. Vihreää joulua!

Ps. minulla on vielä DDR:ssä valmistetut kuusenkynttilät ja varmaan 50 -vuotta vanhat. Vanhaa kunnon sosialistista laatua.

DDR alkoi lahoamaan vasta Berliinin muurin jälkeen nopeasti. Olutkin oli kuin kissan kusta. Esim. vanha Radeberger olut.

Kirpparilta sain eurolla toisen paketin kynttilöitä varalle vuosikymmeniksi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Radeberger_Brewery

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #53

No ei todellakaan mikään. Miksi hävettäisi? Jokin vihreydessä näkyy olevan sinulle ongelma, mutta ei kai siihen voi sanoa kuin että voi voi. Koeta kestää, hyvää joulua ja parempaa ensi vuotta!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #17

No ei ole. Juuri oli uutisissa tänään tutkimustuloksesta : aikainen päiväkotialoitus korreloi hyvän työllistymisen ja korkean tason opintojen kanssa. Jos rupeat Suomen loistavaa päiväkotilaitosta nimittelemään olet lapsia vastaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #20

Olen lapsien poliittista koulustustavastaan lapsien tulevaisuuden puolesta.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #20

Jossain yhteydessä Sini kertoi, että hänellä ei ole lapsia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #23

On minulla lapsia ja lapsenlapsia.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #26

#26
Hauskaa joulua sinulle Sini ja suvullesi. Pyydän anteeksi, että muistin väärin.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Onpa mielenkiintoinen kommenttiketju. Jatkan siis samalla linjalla. Monikaan kommenteista ei käsittele itse tekstiä, puhumattakaan, että yritettäisiin vastata otsikon kysymykseen. Keskustelu johdatellaan koskemaan blogistia ja hänen taustojaan.
Joku saattaisi epäillä, että liikkeellä on trolleja, mutta näin joulun alla taitaa kysymys olla tontuista!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Totta.

Kukaan ei todellakaan ole tyhjentävästi vielä osannut vastata blogistin esittämään kysymykseen, miksi uusnatsi Jesse Torniaisesta tuli natsi.

Tämä kysymys pitää ilmeisesti esittää Jesse Torniaiselle itselleen.

Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

Kaverin väkivaltarikokset alkoivat jo hyvin nuorena ja siellä on esim. sammuneen laita-alkoholistin potkimista. Jossain vaiheessa kasvatusta lienee siis jäänyt oppimatta ainakin kaikkien ihmisarvon kunnioittaminen (eli lapsen omaa ihmisarvoa ei ole kunnioitettu?). Ja ettei väkivalta ole koskaan ongelmien ratkaisu vaan lisää niitä.
Hänelle ehkä väkivallanteot ovat jotain sankaruutta. Surkeaa, kun miettii että järjestön leireillä, tilaisuuksissa ja materiaaleissa väkivaltaisuutta ja kunnioituksen puutetta iskostetaan muihinkin.
Nationalismista on sanonut muistaakseni Kant, että keskinkertaisuus ylpeilee kansallisuudellaan, kun ei ole muuta ylpeyden aihetta. Surullista tämäkin.

Käyttäjän LevStipakov kuva
Lev Stipakov

"On oikeastaan kummallista, että kukaan ei ole vielä tehnyt aloitetta liikkeen laukkauttamisesta."

Kyllä PS-Nuoret ovat tehneet.

https://www.ps-nuoret.fi/kannanotot/kannanotto-svl...

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Tuskin tuosta pienestä "vastarintaliikkeen" porukasta kannattaa olla huolissaan. Sen kieltämistä ei lain nimissä voida hyväksyä, ja sitä paitsi sen kieltäminen ei vaikuttaisi liikkeen toimintaan muutenkaan juuri mitenkään vaan se säilyisi edelleen samankokoisena ja arvomaailmaltaan samanlaisena - joskin laittomana - liikkeenä. Sen kieltämistä vaativat mielensäpahoittajat eivät kykene loogiseen järkiajatteluun vaan lähinnä tunnepitoiseen meuhkaamiseen.

Se, että järjestössä on jäseninä rikoksiin syyllistyneitä henkilöitä, ei voi olla loogisesti ajatellen peruste minkään järjestön lakkauttamiselle. Tuota logiikkaa käyttäen mm. suurimmat poliittiset puolueetkin (eli SDP, Keskusta ja Kokoomus) voitaisiin kieltää, sillä niiden listoilla niitä rikollisia vasta onkin. Onhan Suomessa ollut väkivaltarikoksiin syyllistyneitä ministereitäkin. Suomessa on oikeasti todennäköisempää joutua suurpuoluetta edustavan rattijuopon kuin uusnatsin pahoinpitelyn uhriksi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_rikoksista_...

Poliisin toiminta yhteiskuntarauhan lisäämiseksi ei ole myöskään kovinkaan uskottavalla tasolla. Poliisihallituksen kanta vastarintaliikkeen ja sen jäsenten toimintaan on moraalisesti ja loogisesti kyseenalainen. Poliisihallituksen mukaan esim. "hyvien tapojen" rikkominen voisi olla perusteena kyseisen liikkeen lakkauttamiselle, vaikka "hyvät tavat" on tosiasiassa niin epämääräinen termi, että mikä tahansa valtavirrasta eroava ja vähänkin epäkorrektimpi mielipide tai näkökulma voitaisiin tulkita "hyvien tapojen vastaiseksi".
Itse väittäisin että rattijuopumus, lahjonta, liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja vaalilupausten pettäminen on huonoa käytöstä.
http://yle.fi/uutiset/3-9368596

Jotenkin ironista on sekin, että vaikka poliisienkin rikokset ovat todellisuudessa huomattavasti yleisempi ilmiö kuin uusnatsien rikokset, niin tästäkään ei juuri puhuta julkisuudessa, vaan kaikki paha projisoidaan keskusteluissa "pahoihin natseihin".
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_poliisi#Polii...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lakkauttamiselle on ihan tarpeeksi syitä. Etkö luota poliisiin, joka kanteen on nostanut?
Jesse Torniainen ei ikävä kyllä ole ainoa väkivallasta itselleen identiteetin rakentanut nuori. Liikkeet kuten PVL ovat tapa luuduttaa väkivaltakäytös integroitumalla järjestöön.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Poliisihallituksen tiedotteessa sanotaan, että Poliisihallitus katsoo Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan olevan olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja, joten kanteen nostaminen ja asian saattaminen tuomioistuimen arvioitavaksi toiminnan lakkkauttamista varten on perusteltua. Kanne jätetään tuomioistuimelle ensi vuoden alussa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #52

Taitaa jäädä kanteen nostaminen uhkailutasolle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #56

Miksi jäisi? Poliisihallitus on harkinnut asiaa kolme kuukautta, todennut kanteen nostamisen perustelluksi ja tekee sen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Poliisihallitus katsoo Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan olevan olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja"

Tuolla perusteella kaikki Islam-myönteiset järjestöt pitäisi Suomessa lakkauttaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Siitä vain kanteita nostamaan sitten.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pyytäkää Poliisihallitusta nostamaan kanne tekemällä tutkintapyyntö.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #59

Voithan sinä tehdä sen itsekin jos asia kiinnostaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #60

Minua ei kiinnosta niinpaljon, että alkaisin blokeja ja tutkintapyyntöjä kirjoittelemaan ko. asiasta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #61
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #62

Yhdistys voidaan lakkauttaa, rekisymättömän liikkeen lakkauttaminen ei tule onnistumaan, saapi vain lisää mainosta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #63

Kuten jo aiemmin sanoin: Pohjoismainen vastarintaliike on on aatteellisesti toimiva rekisteröimätön yhdistys. Yhdistyksiä velvoittavia säännöksiä ei voi kiertää jättämällä yhdistys rekisteröimättä. Myös rekisteröimättömän yhdistyksen voi lopettaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #64

Voi lopettaa, mutta ei viranomaisten toimesta lakkauttaa.

Toimituksen poiminnat