Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Mielensäpahoittajia putoili kuin turkin hihasta

Osuuskaupan turkikset oli mielenkiintoinen farssi. Joulukuun kahdeksantena Sokos ilmoitti luopuvansa aidoilla turkiksilla somistettujen vaatteitten myynnistä. "Meille on tärkeää, että valikoimissamme olevien eläinperäisten tuotteiden ja raaka-aineiden tuotannossa kunnioitetaan eläinten oikeuksia ja huolehditaan eläinten hyvinvoinnista", Sokoksen myyntijohtaja Juha Tihlman sanoi tiedotteessa.

Keskustan kansanedustajille Antti Kurviselle ja Mikko Kärnälle sen sijaan oli tärkeää muistuttaa, että yhtäkään askelta oikeaan suuntaan ei kannata ottaa, jos ei samanaikaisesti oteta toista. "Sokoksen päätöstä voisi pitää jollain tavalla loogisena, mikäli samalla olisi luovuttu muovipusseihin verrattavien ja ympäristöä kuormittavien tekoturkisten myynnistä. Sen sijaan päätettiinkin ajaa kotimaista ja maailman eettisintä turkistuotantoa alas", kansanedustajat totesivat tiedotteessaan. Mutta ei se homma niin etene, kuten ei ihminenkään. Toki muovipusseistakin pitäisi luopua ja  tehdä myös lidlit ja lopettaa häkkikanalamunien myyminen, mutta askel kerrallaan. Ei voi sanoa, että kun et voi tehdä kaikkea kerralla, niin älä tee mitään.

Hjallis Harkimo ja Susanna Koski päättivät myös painostaa Sokosta jatkamaan turkisten myyntiä. Eikö näitten pitänyt olla niitä ihmisiä joiden mielestä poliitikot EIVÄT saa ohjailla liiketoimintaa? Hjallis tviittasi: "Minulle on täysin hämärän peitossa miten joku osuuskauppaketju voi jättää myymättä tärkeätä suomalaista tuotetta." 

Minulle taas on täysin hämärän peitossa, miten joku Harkimo ei muka tiedä, mitä kapitalismi on. Se on sitä, että kauppaketju saa myydä mitä lystää, jos saa sen menemään kaupaksi. Turkiksethan eivät enää oikein mene. Ihmiset äänestävät myös lompakoillaan meillä länsimaissa.

Vaikka eihän tämä toki täysin hämärää ole. Hjalliksen kommentti on ravistettu Leena Harkimon turkin hihasta. Leenahan lähti lobbaamaan turkisalaa jo kymmenen kuukautta sitten, kun hän aloitti työt Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton eli Profurin edunvalvontatehtävissä.

MTK:n Marttila liittyi myös mielesäpahoittajien kerhoon. "Sokos lyttäsi viestinnässään suomalaisen turkiselinkeinon täysin", Marttila kuvailee. "Odotan kaupparyhmältä nöyrää anteeksipyyntöä."

Minulla oli jo ehdotus valmiina anteeksipyynnön tekstiksi, mutta en ehtinyt lähettää sitä. Voin kai kertoa sen yhtä hyvin tässä: Anteeksi, mutta en ymmärrä, mitä pitäisi pyytää anteeksi ja miksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Sokoksen päätös luopua turkisten myyntivalikoimistaan oli erinomainen päätös aitojen, ammattitaitoisten turkisliikkeiden tulevaisuuden ja alan yrittäjien kannalta. Nyt myyntiketjusta poistui selvä markkinahäirikkö huonon laadun ja alekamppanijoiden ylläpitäjä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää
Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Jos asiaa tarkastelee yksinomaan eläinkunnan kannalta että mikä olisi ensimmäinen askel eettisempään suuntaan niin veikkaisin että broilerin maallisen vaelluksen puiteet ovat yksi surkeimmista mitä mieleen äkkiä juolahtaa.
Jos kaloilla on vähääkään älyä ja tunteita niin elämä verkkoaltaissa lienee yhtä onnetonta kuin on minkillä häkissään.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

"Minulle on täysin hämärän peitossa miten joku osuuskauppaketju voi jättää myymättä tärkeätä suomalaista tuotetta."

"Sokos lyttäsi viestinnässään suomalaisen turkiselinkeinon täysin"

Näissä lausunnoissa on oletuksena, että kyse on automaattisesti suomalaisesta turkiksesta. Suurin osa karvakauluksista on kuitenkin kiinalaista alkuperää.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Anteeksipyyntösi oli kyllä ihan hyvä pohja. Korjaisin sitä kuitenkin seuraavalla täsmennyksellä:
"Pyydämme anteeksi kaikilta mahdollisilta, koska emme ymmärrä, mitä pitäisi pyytää anteeksi, keneltä ja miksi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Hjallis tviittasi: "Minulle on täysin hämärän peitossa miten joku osuuskauppaketju voi jättää myymättä tärkeätä suomalaista tuotetta."

Jos ja kun olen turkiksia hankkimassa, niin Sokos ei olisi tullut mieleen ensimmäisenä ostopaikkana.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tottakai SOK:lla on oikeus määritellä mitä myy, mutta myöskin kuluttajalla on oikeus päättää miten euronsa käyttää.

Ihmetellään kahden kansanedustajan kommentointia asiassa Minä en!

Enemmän ihmettelisin, ellei esimerkiksi pohjalainen kansanedustaja puuttuisi millään tavalla asiaan, jossa vaikeutetaan alueen laillista elinkeinotoimintaa. Hän ei olisi alueensa ja ehkä äänestäjiensä edustaja, ellei hän tälläiseen kantaa ottaisi.

Aivan samalla tavalla esimerkiksi vihreät pyrkivät sellaisten yritysten asioihin sekaantumaan, joiden toimintaa he vastustavat.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tietenkin kuluttaja päättää miten euronsa käyttää. Eettinen kuluttaminen on tämän hetken ja tulevaisuuden juttu.

Luulin Harkimon ja Kosken edustavan niin sanottua vapaata markkinataloutta, mutta olin näköjään väärässä.

Sari Lastula

Samaisen S-ketjun Prismat uutisoivat tässä taannoin, että ne aikovat supistaa leikkelevalikoimaansa. Enpä ole kuullut tämän aiheen ympärillä mitään pöhinää vaikka tuotteet suurelta osin ovat suomalaisia.

Toimituksen poiminnat