Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Silmät kiinni ja kaasu pohjaan

Yhdysvalloissa sitten valittiin Donald Trump presidentiksi. Siis tämä mies joka on haukkunut vaalikampanjassaan Pariisin ilmastosopimuksen kiinalaisten salajuoneksi. Ei, tämä ei ole mistään Vonnegutin romaanista. Todellisuus jäljittelee kaunokirjallisuutta ja panee pahemmaksi. Yhdysvaltain tuleva presidentti suunnittelee jo pikaista lähtöä Pariisin ilmastosopimuksesta, mikäli Reutersiin on uskominen. Mutta ei kai ole. Reutershan edustaa valtamediaa, joka valehtelee aina. Oikeasti Donald Trump on hyväsydäminen älykkö, joka pelastaa maailman.

Trump voisi vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta. Äkkilähtö ei onnistu. Sopimus sitoo Yhdysvaltoja neljä vuotta. Trumpilla on kuitenkin toinen, nopeampi tie. Jos  Yhdysvallat irtautuisi Pariisin sopimuksen pohjalla olevasta YK:n ilmastosopimuksesta, Pariisin ilmastosopimus lakkaisi automaattisesti koskemasta Yhdysvaltoja. Se olisi erittäin raju ratkaisu, koska YK:n ilmastosopimuksen ovat allekirjoittaneet kaikki maailman maat. Lähdöstä seuraisi diplomaattinen kohu. Samalla Trump tulisi astuneeksi entisen kollegan varpaille. YK:n ilmastosopimuksen allekirjoitti Riossa 1992 presidentti George Bush.

Obaman kaksi kautta olivat sikäli pettymys, että häneltä odotettiin paljon enemmän. Republikaanit kyllä pistivät parhaansa mukaan kapuloita rattaisiin, mutta jotain hyvää Obama sentään sai aikaan. Nythän ovat vaarassa niin Obamacare kuin Pariisin ilmastosopimuskin, joten epäluulot Trumpia kohtaan eivät ole yllätys.

Minäkään en osaa tuosta Trumpista oikein innostua. Jos ollaan menossa kohti rotkoa, ei oikea ratkaisu ole panna silmiä kiinni ja painaa kaasua.

Trumpin kannattajat ovat vakaasti sitä mieltä, että sukupuolella ei ollut mitään merkitystä näissä vaaleissa. Ajatus naispuolisesta Trumpista on kieltämättä kutkuttava. Taiteentutkija Anna Kortelainen julkaisi tämän päivän Turun Sanomissa hauskan kolumnin "Donna Trump", joka kertoi seitsemänkymppisestä rääväsuisesta naisesta joka on järjestänyt lukuisia Mister Universum-, Mister USA- ja Mister Teen USA -kisoja: "Donna myös rehenteli sillä, että julkisuuden henkilönä hän saa kouria nuoria komeita miehiä munista ja miehet vain kiittelevät onnellisina. Donnan mielestä hänellä on oikeus suudella ketä tahansa raamikasta urheilijanuorukaista. Eräs naimissa ollut nuorimies oli kieltäytynyt yhdynnästä hänen kanssaan, ja se jurppii Donna Trumpia edelleen".  Mutta voi vastaehdokasta, lakimiestaustaista herrasmiestä Hiccup Clintonia, joka oli paitsi antanut anteeksi häntä pettäneelle puolisolleen myös "lähettänyt sähköposteja vääränlaisesta osoitteesta, mitä pidettiin liki maanpetoksen kaltaisena raskauttavana rikoksena".

Onhan tässä vähintäänkin häivähdys kaksoisstandardista, sitä ei käy kieltäminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

Kiina ilmoitti kasvattavansa päästöjänsä vuoteen 2030 saakka. Ympäristöjärjestöt ja IPCC hurrasivat. Mistä Greenpeace saa rahoituksensa? Mitä iskuja Greenpeace on tehnyt Kiinaa, suurinta saastuttajaa vastaan? En ihmettelisi yhtään vaikka Trump olisi oikeassa. Ja eikös olekkin niin että Pariisin ilmastosopimusta ei ole hyväksytty kongressissa? Pelkkä Obaman nimi paperissa ei paljoa paina kun USA tekee uusia energialinjauksia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Donald Trump on luvannut äänestäjilleen, että auto- ja teknologiateollisuuden työpaikat tulevat takaisin Yhdysvaltoihin Meksikosta, Kiinasta ja Intiasta, mutta sitä hän ei ole kertonut, miten tämä temppu tehdään. Trump on myös luvannut, että (ainakin rikkaitten) veroja alennetaan, rajat suljetaan, kauppasopimukset puretaan tai niitä muutetaan, laittomat siirtolaiset karkotetaan, kidutus palautetaan, Pariisin ilmastosopimuksesta irtaannutaan, Meksikon rajalle rakennetaan muuri ja Hillary Clinton asetetaan syytteeseen. Useimmat lupaukset ovat epärealistisia. Yhdysvallat ei voi toimia eristyksissä muusta maailmasta, ja presidentin on noudatettava kansainvälisiä sopimuksia. Kuten kaikki populistiset johtajat, myös Trump luultavasti aiheuttaa äänestäjilleen mahtavan pettymyksen.

Trumpilla on kuitenkin paremmat lähtökohdat kuin Obamalla kahdeksan vuotta sitten. Vuonna 2008 koko maailmantaloutta koetellut finanssikriisi uhkasi romahduttaa USA:n pankkijärjestelmän. Nyt talous on paljon paremmassa kunnossa. Bruottokansantuote kasvaa vajaan kolmen prosentin vuosivauhtia eli nopeammin kuin EU-maissa keskimäärin.

Toimituksen poiminnat