Miehet jotka äänestävät Trumpia

Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat ehkä maailmanpolitiikan suurin näytelmä. Koko maailma seuraa sitä, välillä henkeään pidättäen. Kyse kun ei ole minkä tahansa maan presidentistä, vaan maailman ainoan supervallan, joka enemmän tai vähemmän menestyksekkäästi on pyrkinyt esiintymään maailmanpoliisina.

Yhdsyvallat osoitti melkoista kypsyyttä valitsemalla kaksi kertaa peräkkäin mustan miehen Valkoisen talon isännäksi. Hätäisimmät kun pelkäsivät että hänet ammutaan kesken ensimmäisen kauden. Jotain on siis muuttunut, Yhdysvaltain rankin rasismi on paljolti jo jäänyt historiaan, vaikka joillakin valkoisilla poliiseilla yhä on liian herkkä liipaisinsormi.

Ehkä hieman yllättäen miehet jotka vihaavat naisia ovat Yhdysvalloissa vielä yleisempiä kuin miehet jotka vihaavat mustia miehiä. Muuta selitystä Clintonin vastaisille mielipiteille on vaikea keksiä.

Suomessa ei varmaan ole vielä oikein tajuttukaan, kuinka iso juttu se oli, kun Tarja Halonen valittiin presidentiksi. Kovasti se nosti esiin tunteita ja tuoksuja. Suurin osa Halosta kohtaan osoitetusta kritiikistä oli niin irrationaalista, ettei sitä voi oikein muun kuin naisvihan piikkiin panna. Näin hän sanoi tänään Yleisradion haastattelussa:

"– Minä olin ruma, kommunistinen, lesbo, au-äiti ja kaikkea muuta mahdollista. Minua syytettiin, etten ollut kunnollinen säädyllinen naisihminen, Halonen sanoo ja täräyttää:

– Nainen ei ole koskaan sopivan kaunis. Eikä sopivan voimakas." http://yle.fi/uutiset/3-9224899

Jussi Halla-ahoa lukuun ottamatta suomalaiset mepit pitävät Clintonia parempana vaihtoehtona näistä kahdesta. Näin asian kiteytti Helsingin Sanomien meppiraadissa 24.5. 2016 Heidi Hautala: ”Arvostan Clintonin rohkeutta nostaa esiin ulkopolitiikassaan ihmisoikeuskysymyksiä, kuten LGBTI- sekä naisten ja tyttöjen oikeuksia. Oletettavasti hänellä olisi Obamaa enemmän halua osallistua maailman eri konfliktien ratkaisuihin ja tämä voisi aktivoida myös yhteistyötä EU:n kanssa ja osaltaan siten vahvistaa EU:n toimintakykyä maailmassa.” http://www.hs.fi/ulkomaat/a1463977805515

Jos minä olisin näissä vaaleissa äänestämässä, valinta olisi harvinaisen helppo. Donald Trump ja teekutsuliike väittävät talven olemassaolon todistavan ilmastonmuutoksen olevan huijausta. Olipa moisen helppoheikin vastaehdokkaana kuka tahansa, äänestäisin mieluummin häntä. 

 

MikaLamminp
Vihreät

Olen julkaissut teokset Talvimatka (runoja, Oppian 2022), Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu