Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Seksin Einstein

"Katsokaa, mitä ihmiset tekevät ja ovat aina tehneet", lauloi neliääninen queer-lauluryhmä Schwanzen Sängerknaben tanskalaisen teatteriseurueen  Livingstones Kabinetin vierailuesityksessä The Einstein of Sex Espoon kaupunginteatterissa torstaina 13.10.2016. En ole koskaan ollut musikaalien ylin ystävä, mutta kyllä näin älykkäästi tehty musiikkiteatteri tempaa mukaansa.

Näytelmä kertoo saksalais-juutalaisen seksologin Magnus Hirschfeldin (1868-1935) elämästä Berliinissä, joka oli tunnettu vapaamielisyydestään aina siihen saakka, kunnes Hitler nousi valtaan ja natsit karkoittivat tai tappoivat kutakuinkin kaikki älyköt. Hirschfeldin seksologian instituutti (maailman ensimmäinen lajissaan) suljettiin ja tuhottiin 1933 hänen ollessaan maailmanlaajuisella luentokiertueella. Natsien kirjarovioita esittävissä valokuvissa onkin muuten usein juuri Hirschfeldin kirjasto tulessa. Hän ei koskaan palannut Saksaan, vaan kuoli Nizzassa 1935.

Hirschfeldille tehdään kunniaa tässä viime keväänä Kööpenhaminassa ensi-iltansa saaneessa moninaisuutta ylistävässä, kunnianhimoisessa ja provokatiivisessakin näyttämöteoksessa. Sattumakin sai sijansa dramaturgiassa: jostain syystä pääosan esittäjä, parrakas Pauli Ryberg ei päässytkään Espooseen, joten hänen roolinsa paikkasi näytelmän ohjaaja Nina Karels. Mikä ettei. Hulvattomilla anakronismeilla leikittelevä näytelmä kestää senkin, se oikeastaan vain alleviivaa näytelmän sanomaa.

Nykymaailmassa, myös meillä lännessä, nähdään valitettavasti vieläkin leimaavia kampanjoita seksuaalisia vähemmistöjä vastaan. Seuraukset lesboille, homoille, biseksuaaleille ja transseksuaaleille ovat pelottavia ja toisinaan henkeä uhkaavia. Näiden ihmisten elinolosuhteet joissakin Afrikan maissa, Putinin Venäjällä, raamattuvyöhykkeen Yhdysvalloissa ja monissa muslimimaissa ovat sietämättömät.

Hirschfeld uskoi, että taistelun homojen oikeuksien puolesta ja seksuaalisen diversiteetin hyväksymisen pitäisi pohjautua tieteeseen. Kun ymmärrämme ihmisen seksuaalisen monipuolisuuden, meidän on helpompi hyväksyäkin se. Ennakkoluulot johtuvat tässäkin asiassa lähinnä tietämättömyydestä. Nyt kun hänen kuolemastaan on kulunut yli 80 vuotta, on selvää että maailmanlaajuinen kamppailu seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta ei tule jatkossakaan olemaan helppo.

Meillä lännessä, etenkin Pohjoismaissa, ollaan kuitenkin ylpeästi tämän kehityksen etulinjassa. Tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan ensi vuonna maaliskuun alussa, komeasti itsenäisyyden satavuotisjuhlan merkeissä. Uskonpuhdistuksen juhlavuosi osuu sopivasti samaan vuoteen, ja näyttää siltä, että luterilaisessa kansankirkossammekin on tässäkin asiassa vihdoin reformaatio käynnissä. Että kirkko vihdoin ottaa tosissaan Jeesuksen sanat: "Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi".

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat