Nojatuolifilosofin narinaa Sattumasta, välttämättömyydestä ja politiikasta

Kuollut vastustaja ei todista mistään

"Taistelu jota ei käydä pelkästään henkisin asein inhottaa minua. Kuollut vastustaja ei todista mistään muusta kuin omasta kuolemastaan." (Elias Canetti)

Suomessa ei ole minun elinaikanani tapahtunut yhtään poliittista murhaa, mutta Helsingin asema-aukion tapahtumat saattavat sellaiseksi vielä osoittautua. Toivon todella olevani väärässä.

Vuonna 1988 syntynyt mies pahoinpideltiin Helsingin Asema-aukiolla rautatieaseman vieressä lauantaina 10. syyskuuta uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen mielenosoituksessa. Vajaa viikko myöhemmin perjantaina hän kuoli sairaalassa. Uhri oli poliisin mukaan pysähtynyt mielenosoittajien eteen. Hetkeä myöhemmin mielenosoitukseen osallistunut mies pahoinpiteli tämän. Uhri jäi makaamaan tapahtumapaikalle. Pahoinpidelty toimitettiin sairaalaan, josta hän kotiutui torstaina. Seuraavan päivänä hän kuoli sairaalassa. Uhrin isän mukaan pojalla oli aivoverenvuoto. Poliisi tutkii tapausta nimikkeillä pahoinpitely ja törkeä kuolemantuottamus. Poliisi on ottanut kiinni yhden, vuonna 1990 syntyneen miehen. Poliisi ei tiennyt etukäteen Suomen vastarintaliikkeen järjestämän mielenilmauksen luonnetta. Siksi paikalla ei ollut poliiseja. Tässä kaikki mitä tapahtuneesta Helsingin Sanomien mukaan toistaiseksi tiedetään.

Suomen vastarintaliikkeestä toki tiedetään jotain jo ennestään. Kyseessä on Nordiska Motståndsrörelsen - uusnatsiryhmän suomalainen etäispesäke. Väkivallan käyttö on suunniteltua, toistuvaa, harjoiteltua ja johdettua. Tähän asti näyttävin tempaus oli Jyväskylän kirjastopuukotus tammikuussa 2013, kun kolme miestä tunkeutui väkivalloin Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen Jyväskylän kaupunginkirjastossa. SVL oli suivaantunut siitä, että kirjassa heitä kutsuttiin väkivaltaisiksi uusnatseiksi, ja todistaakseen etteivät sitä suinkaan ole, he hyökkäsivät kirjastoon puukkojen ja pullokassien kanssa. Siinä nujakassa ei onneksi sentään kuolonuhreja tullut. Nyt sitten tuli sellainenkin. 

En halua edes kuvitella miltä surmatun isästä nyt tuntuu. En halua, en pysty, en uskalla. Minullakin on vain yksi poika. Ja tapetun miehen isällä ei enää ole. Voin vain toivoa, että hän jaksaa jotenkin eteenpäin. Toivottavasti hän ei katso sosiaalisessa mediassa käytyä keskustelua. Tuskin oli ruumis kylmennyt, kun natsit jo sillä ratsastivat. Oli kuulemma "hallitsemattoman maahanmuuton" uhri tämä mies. Vähän niin kuin ne norjalaisterroristin lahtaamat norjalaisteinitkin muutama vuosi sitten, jos vielä muistatte.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Canetti-lainauksesta pojot.

Canetti tuntui kuitenkin ymmärtävän, että kuollut vastustaja on symboli.

Minulla on myös vain yksi poika, mutta pidän sitä erittäin mahdollisena, että häntä tullaan joku päivä lyömään (kuten minua on lyöty, minun isääni lyötiin - hänen isästään ja isänsä isästä puhumattakaan) jonkun toimesta ja hänen on siitä selvittävä niillä välineillä, joita hänellä on. Kuka tahansa voi opetella lyömään, mutta tärkeintä on osata ottaa lyöntiä.

Sitä opetusta en toki voi hänelle tarjota.

Mutta aina kun on ruumis, joku sillä ratsastaa. Sen voin sanoa, että se on mautonta touhua teki sen natsi tai kuka tahansa muu. Kaikki koittavat repiä ruumiista palasen oman asiansa onnenkaluksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Minun nähdäkseni Canetti ymmärsi, että kuollut vastustaja ei ole minkään muun symboli kun oman kuolemansa. Se, joka taistelee muilla kuin henkisillä aseilla, on jo hävinnyt. Sillä ruumiit eivät todista kuin omasta kuolemastaan. Mahdollinen asia, jonka puolesta niitä tehdään, käy siinä vaiheessa epätodelliseksi ja epärelevantiksi. Ellei ole ollut sitä jo lähtökohtaisesti, kuten SVL:n tapauksessa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mahdollinen asia, jonka puolesta niitä tehdään, käy siinä vaiheessa epätodelliseksi ja epärelevantiksi."

Minkä puolesta taisteli tämä maahanmuuttaja tappaessaan suomalaisen miehen?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #3

Ryöstömurhaajan yhteydessä kansallisuus on Makkosen mielestä merkittävä asia. Yhtä hyvin voisimme etsiä tilastot kaikista rikoksista, joiden tekijän nimi on Jarmo.

Natsijärjestö näkee väkivallan tehtäväkseen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #3

Mikä maahanmuuttaja? Luin lehdestä, että tappaja on syntynyt vuonna 1990 ja ilmoittautunut itse poliisille, mutta hänen taustastaan ei kerrottu mitään. En usko hänen olevan maahanmuuttaja. Ihan niin oudoksi ei maailma ole vielä mennyt.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ruumiit ovat eloonjääjälle symboli kuolemattomuudesta; "Tuo en ole minä".

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #13

Ruumis on minusta pikemminkin kuolevaisuuden symboli: tuo voisin olla minä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #14

Mutta nyt puhuttiin Canettin tulkinnasta. Hänen mukaansa sotajoukon idea pyörii juuri tuon muna-kana dilemman ympärillä. Sotilas tappaa, koska hän kokee, että hän voi kuolla ja vihollinen on se, joka voi sen tehdä. Kun hän tappaa vihollinen, se on kuolema, joka ei tapahtunut hänelle.

Mutta oli se "Tuo voisin olla minä" tai "Tuo en ole minä", se on yhtäkaikki symboli.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #16

Mihin Canetti-tulkintasi perustuu? En ole Canettilta muuta lukenut kuin tuon afrorismikokoelman Ihmisen alue, eikä siitä oikein tule mitään tukea sille tulkinnalle, että kuolema olisi Canettille symboli.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mikä tappaja? Nythän poliisilla on vasta epäilty ja tutkinta täysin kesken.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Taposta epäilty eli kuolemantuottamukseen johtaneen pahoinpitelyn tekijä. Vaikka oikeasti tietäen natsien kurinalaisuuden ja militäärisen hierarkian, pahoinpitelyyn komentaneen päällikön pitää myös joutua lain eteen.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Edelleen epäilty ja kuoleman syytä ei ole kerrottu julkisuuteen. Sitäkään ei tiedetä että onko tapahtunut pahoinpitely vai onko uhri kaatunut huumeiden vaikutuksen alaisena.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #9

Miksihän sitten tappaja ilmoittautui itse poliisille?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #9

No nyt tiedetään. Helsingin Sanomat kertoi mitä uhri teki: ”Hän pysähtyi mielenosoittajien eteen. Siinä oli mahdollisesti jotain sanailua. Hän sylkäisi maahan ja jatkoi matkaa”, Kruskopf sanoo.

Tällöin vuonna 1990 syntynyt mielenosoittaja lähti poliisin mukaan juoksemaan noin kymmenen metrin päästä miestä kohti ja potkaisi tätä rintaan, minkä vuoksi uhri kaatui maahan ja löi päänsä.

”Hän jäi makaamaan maahan ja ihmisiä kokoontui auttamaan. Sen jälkeen hänet autettiin ylös ja saatettiin taluttamalla Rautatieaseman asemahalliin”, Kruskopf kertoo.

Että semmoinen tönäisy. Tappaja pakeni paikalta mutta tuli myöhemmin ilmeisesti tunnontuskiin ja ilmoittautui poliisille.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Väkivaltaa ei voi missään tapauksessa hyväksyä missään olosuhteissa. Ainoa poikkeus on sadomasokismi, mutta se on kyllä eri asia, koska siinä on molempien välinen sopimus.

Väkivalta kertoo ihmismielen kypsymättömyydestä. Itseänikin on muutaman kerran nyrkillä uhkailtu puolitutun toimesta. Näillä kerroilla on jotkut tulleet väliin.

Suosittelisin jokaiselle omista tunteistaan puhumista. Mieluummin jokainen sanokoon ääneen patoutumansa kuin alkaa puhua nyrkeillään ja kohdistaa vihaa joitakin muita vastaan. Jos ei ole ketään, jolle puhua omista vihoistaan, voi soittaa johonkin palvelevaan puhelimeen.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

"Suomessa ei ole minun elinaikanani tapahtunut yhtään poliittista murhaa, mutta Helsingin asema-aukion tapahtumat saattavat sellaiseksi vielä osoittautua. Toivon todella olevani väärässä."

Onneksi olkoon, olet väärässä.

Tämänhetkisten tietojen mukaan vaikuttaa vahvasti siltä, että teko on ollut pahimmillaankin kuolemantuottamus. Eikä sitä voi edes pistää ensisijaisesti poliittisen motiivin piikkiin, vaan sen, että kuollut mies käyttäytyi niin epäasiallisesti, että sai provosoitua oman pahoinpitelynsä. Ensisijainen motiivi on siis ollut aggressiivisen räyhääjän hiljentäminen, ja hänen poliittiset näkemyksensä ovat olleet toissijaisia. Se on tottakai väärin ja siitä pitää tuomita, mikäli näin on todella tapahtunut, mutta poliittista murhaa et tästä tapauksesta saa väännettyä oikein mitenkään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Huomasinpa tämän aamun Turun Sanomista, että en ole ainut, jonka mieleen sama asia tuli. Valitettavasti on siis liian aikaista onnitella.

Hannu Miettinen kommmentoi Turun Sanomissa Asema-aukion tapahtumia näin:

"Poliittinen väkivalta on vaatinut Suomessa kuolonuhreja viimeksi 67 vuotta sitten. (...) Nyt tämä symbolinen maltin ja valistuksen aika näyttää päättyneen. Kukaan ei ilmeisti aikonut tappaa ketään, mutta uusnatsien mielenosoitusta vastustanut nuorukainen joka tapauksessa kuoli. (...) Ratkaisevaa on, mitä tapahtuu jatkossa. Jatkaako oikeuslaitos poliisin jo ensi kommenteissaan aloittamaa hyssyttelyä vai antaako se selvän signaalin?

Surullinen ennakkotapaus oli Jyväskylän niin sanottu kirjastopuukotus. Poliittisesti motivoitunut rikollisjoukko - pitäisi kai sanoa organisoitunut terroristiryhmä - tunkeutui vastakkaista maailmmnkatsomusta edustavien tilaisuuteen teräaseella varustautuneena ja käytti sitä törkeään pahoinpitelyyn."

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"– Epäilty on koko ajan vauhtiaan kiihdyttäen lähestynyt uhriaan ja sitten potkaissut rintaan toisella jalalla. Henkilö [epäilty] on hetken aikaa ollut siinä ja poistunut sitten paikalta, Kruskopf sanoo ja lisää, ettei epäilty jäänyt auttamaan uhriaan.

Mediassa aiemmin liikkuneiden tietojen mukaan vastarintaliikkeen aktiivit olisivat menneet jonkinlaiseen muodostelmaan uhrin ympärille.

Tutkinnanjohtaja sanoo, että videokuvan perusteella mielenosoitukseen osallistuneita henkilöitä oli vain kerääntynyt hetkeksi uhrin ympärille katsomaan uhrin vammoja.

Sosiaalisessa mediassa on myös arvuuteltu uhrin omaa käytöstä tilanteessa. Kruskopf sanoo, että poliisille syntyneen käsityksen mukaan uhri oli kävellyt Asema-aukiolle ja pysähtynyt yhden Suomen vastarintaliikkeen jäsenen eteen."

– Uhri on ilmeisesti käynyt erittäin lyhyen sanailun lippua pitäneen henkilön kanssa. Sitten uhri ilmeisesti sylkäisi ja lähti jatkamaan matkaa.

Mihin sylkäisy kohdistui?

– Näyttää siltä, että se kohdistui maahan."

Juha Vainio, Kaleva

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tässä vielä tyhjentävä tietopaketti Suomen vastarintaliikkeestä sekä sen lauluja laulavasta epämediasta:

http://yle.fi/uutiset/7_asiaa_jotka_sinun_olisi_hy...

Toimituksen poiminnat